Digitálny fotoaparátik alebo kamierka

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
schw33k
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa schw33k »

Panenka mária ďalši fotoaparát :)
ok , preštudujem oba , porovnám výhody , nevýhody

každopádne skúsim ešte prezrieť kamery , najlepšia do 15k ?
jin poznáš niečo ? :) prípadne niekto iný , kto má v tom prehľad
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

schw33k napísal:jin poznáš niečo ? :) prípadne niekto iný , kto má v tom prehľad
Mrknem Ti a potom editnem tento post :wink:

//Edit: No jo, môžem odporučiť iba to, čo poznám a čo mám - http://www.pixmania.sk/sk/sk/541822/art ... -sr52.html. Videjká to robí celkom nice, kontinuálne zaostrovanie je celkom plynulé, ale je to vyslovene dovolenková kamerka. Ak chceš, uploadnem dáku sekvenciu - SS.
JurijRubanov
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JurijRubanov »

Pokiaľ chceš foťák s videom, tak odporúčam jedine Canon S3/S5 IS. Je robený na natáčanie videa, vie zoomovať počas natáčania a dokonca má STEREO zvuk, čo asi žiadna konkurencia u foťákov. To je môj názor.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Schw33k pre teba ako pre laika vo fotení by som pri investícii do 15 000 odporučil tento stroj - http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... sp-560-uz/
Je to foťák z obľúbenej rady, má 18 X optický zoom v kombinácii s 8 Mpix rozlíšením. Tak ti poviem, to už je niečo. Čo sa týka videa, má rozlíšenie 640x480 ale v kombinácii s kvalitnou optikou v tom nevidím nejaký zásadný problém.

Na tie fotoaparáty v cene 4-6000 Skk ani nepozeraj. To nemá význam kupovať.
Čo sa týka fotenia z kamery, nie, toto vážne nerieš. Fotky z kamier sú v malom rozlíšení a v katastrofálnej kvalite.

JurijRubanov: Canon ktorý si spomenul, je tiež veľmi dobrá voľba. Ale predsa len 560 UZ je novší typ, viac scénických režimov, ktoré sú pre človeka, ktorý si foťák manuálne nastaviť nevie, dôležité, má lepšie parametre a pod.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

erytrocyt napísal:Schw33k pre teba ako pre laika vo fotení by som pri investícii do 15 000 odporučil tento stroj - http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... sp-560-uz/
Je to foťák z obľúbenej rady, má 18 X optický zoom v kombinácii s 8 Mpix rozlíšením. Tak ti poviem, to už je niečo. Čo sa týka videa, má rozlíšenie 640x480 ale v kombinácii s kvalitnou optikou v tom nevidím nejaký zásadný problém.

Na tie fotoaparáty v cene 4-6000 Skk ani nepozeraj. To nemá význam kupovať.
Čo sa týka fotenia z kamery, nie, toto vážne nerieš. Fotky z kamier sú v malom rozlíšení a v katastrofálnej kvalite.
Dovolím si nesúhlasiť.
18X zoom je síce pekná vec, no je to celé ovládané elektronikou a je to pomalé. Mimo toho nikde nevidím clonové číslo na maximálnom ohnisku, no niečo mi hovorí, že to nebude 2,8. Mimo to veci ako ISO 6400 sa mi zdajú byť iba marketingovým ťahom. Strašne konzumný foťák. Súhlasil by som s JurijmRubanovom. S5IS je už celkom obstojný foťáčik s kvalitným procesorom a tradíciou - inak ten stereomikrofón. No nie osm si celkom istý efektom, nakoľko tie mikrofóny sú od seba asi 3cm. Ajtak som stále za FZ50ku :P
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pre fotografa nováčika, je lepší Olympus. Má jednoduché a intuitívne ovládanie.
Je pravda že pri iso 6400 bude šum ako sviňa, o tom niet pochýb.
schw33k
Guru
Guru

JurijRubanov napísal:Pokiaľ chceš foťák s videom, tak odporúčam jedine Canon S3/S5 IS. Je robený na natáčanie videa, vie zoomovať počas natáčania a dokonca má STEREO zvuk, čo asi žiadna konkurencia u foťákov. To je môj názor.
niečo takéto práve hľadám :)
cena + nejaké info ?
Existujú ešte nejaké podobné varianty robené na natáčanie videa ?
erytrocyt napísal:Je pravda že pri iso 6400 bude šum ako sviňa, o tom niet pochýb.
teraz , ktorý máš na mysli ?
JurijRubanov
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

schw33k napísal:niečo takéto práve hľadám
cena + nejaké info ?
Existujú ešte nejaké podobné varianty robené na natáčanie videa ?
8megapixelov, 12-nasobny zoom, optika Canon, optická stabilizácia, face detection, cena je dosť vysoká, ale na druhej strane, je to asi jediný hybrid takejto kategórie fotoaparátov. A tá cena? Na megafoto.sk 14649,- Sk s DPH. Ďaľšie info na oficiálnych stránkach: http://web.canon.jp/imaging/pss5is/index-e.html

//edit: pridávam ešte sample video z dpreview.com:
http://a.img-dpreview.com/reviews/Canon ... I_0709.AVI a v LP mode http://a.img-dpreview.com/reviews/Canon ... I_0714.AVI Je tam aj podrobná recenzia v angličtine: http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/
schw33k
Guru
Guru

Takže bol som pevne rozhodnutý na jinov panasonic lumix DMC - FZ50

lenže sem prišiel JurijRubanov a ponúkol mi svôjho hybrida :) ( ktorý ma btw veľmi veľmi očaril )

takže ktorý ??!!

Ale ako tak pozerám hybrid má kvalitu videa • 640 x 480 @ 30 / 15fps a DMC - FZ50 má kvalitu • 848 x 480 (16:9), 30 / 10 fps

je tak ? panasonic má akože lepšiu kvalitu ?
JurijRubanov
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Chcel by som podotknúť, že Panasonic robí aj keď vo vyššom rozlíšení, ale so znateľnou kompresiou. Tu sú ukážky. Prvá je 848x480 pixels @ 30 fps a druhá 640x480 pixels @ 30 fps:
http://img2.dpreview.com/reviews/FZ50/P1020291.MOV
http://img2.dpreview.com/reviews/FZ50/P1020292.MOV

Tá kvalita je v porovnaní s canonom hrozná (Panasonic má veľa šumu a príliš ostrosti). Nehovoriac o MONO zvuku.

A opäť kmpletná recenzia, tentoraz na FZ-50: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz50/
schw33k
Guru
Guru

Pravdepodobne sa nakoniec rozhodnem pre ten canon hybrid
V prvom rade mi dosť záleží na videu
V druhom rade predpokladám , že poloprofesionálny jinov Panasonic nieje pre takého laika ako som ja , predpokladám , že všetky funkcie by som ani nevyužíval a vlastne asi ani neobjavil :D

Takže dobre som sa rozhodol , ak som sa rozhodol pre Canon PowerShot S5 IS ?

no čo je lepšie jinov panasonic alebo canon S5 is supershot
JurijRubanov
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Môžem len zopakovať to, čo si povedal. Na fotografovanie by som neváhal ani minútu, zobral by som FZ50, ale ak to chceš aj na video, tak tiež nie je o čom, jednoznačne S5 IS.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

schw33k napísal:Pravdepodobne sa nakoniec rozhodnem pre ten canon hybrid
V prvom rade mi dosť záleží na videu
V druhom rade predpokladám , že poloprofesionálny jinov Panasonic nieje pre takého laika ako som ja , predpokladám , že všetky funkcie by som ani nevyužíval a vlastne asi ani neobjavil :D

Takže dobre som sa rozhodol , ak som sa rozhodol pre Canon PowerShot S5 IS ?

no čo je lepšie jinov panasonic alebo canon S5 is supershot
Takto - zhrniem Ti plusy a mínusy S5IS a FZ50ky

FZ50
+ Akumulátor, optika, manuálny zoom, počet MPx, široká možnosť nastavenia, flexibilita LCD
- Kompresia pri videu, objektív cloní blesk na krátkom ohnisku, veľkosť.

S5IS
+ Video, stereomikrofón, väčšia kompaktnosť ako pri FZ50,
- Menší počet MPx ako pri FZ50, elektrický zoom (nevýhoda iba v porovnaní s FZ50), batérie.

Tak obraz si už urob sám. Z tých linkov, čo sme Ti sem s JurijRubanovom hodili si už obraz musíš spraviť :wink: .
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Jin : Ty tomu nerozumieš, alebo nechceš rozumieť. Ten človek je absolu laik na fotenie, potrebuje kvalitný, ale jednoduchý fotoaparát, ešte ako ti to treba vysvetliť? Na čo jemu bude manuálna optika, keď bude používať auto režim a prednastavené scénické režimy? To mu rovno poraď zrkadlovku od Nikonu za 180 000.
A vidím, že tomu rozumieš ako kura do piva. Canon má detto kompaktný LCD display. ad http://www.hej.sk/display-illustration/11443.jpg
Schw33k: O tom Canone som rozmýšľal aj ja. Ber si ho, je to dobrý, funkčný a pekný foťáčik.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

erytrocyt napísal:Jin : Ty tomu nerozumieš, alebo nechceš rozumieť. Ten človek je absolu laik na fotenie, potrebuje kvalitný, ale jednoduchý fotoaparát, ešte ako ti to treba vysvetliť? Na čo jemu bude manuálna optika, keď bude používať auto režim a prednastavené scénické režimy? To mu rovno poraď zrkadlovku od Nikonu za 180 000.
A vidím, že tomu rozumieš ako kura do piva. Canon má detto kompaktný LCD display. ad http://www.hej.sk/display-illustration/11443.jpg
Schw33k: O tom Canone som rozmýšľal aj ja. Ber si ho, je to dobrý, funkčný a pekný foťáčik.
Ach...mierne sme sa nepochopili. V mojom predchádzajúsom príspevku osm pri FZ50 spomenul flexibilitu LCD, ale pri S5IS som hovoril o celkovo väčšej kompaktnosti. Fotil som s oboma (vlastne to bol S3IS, ale myslím, že je to jedno) a flexibilita LCD mi osobne lepšie vyhovovala pri FZ50. Inak asi si celkom nepochopil čo som myslel manuálnou optikou? Zoomovanie prstencom - rýchlejšie, spolahlivejšie, presnejšie, menej náročné na spotrebu, zoomovanie počas videa bez zvuku motorčeka. FZ50 scénické režimy má, rovnako ako S5IS. Ja schw33kovi FZ50 nechcem natlačiť, iba som porovnal dva imho podobné foťáky...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

jin: Ja mam S3 IS a na moje fotenie spokojnost. Inak myslis, ze pre zaciatocnika, ktory schweek zrejme je by bol dobry manual??? Ja si myslim, ze volba plneho automatu bude lepsia.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:jin: Ja mam S3 IS a na moje fotenie spokojnost. Inak myslis, ze pre zaciatocnika, ktory schweek zrejme je by bol dobry manual??? Ja si myslim, ze volba plneho automatu bude lepsia.
Neviem posúdiť. Osobne som prešiel z ultrakompaktu hneď (Sony T33) na FZ50 a zvykol som si takmer okamžite. Ovládanie je dosť intuitívne a pri spúšti odpadá posuvný volič elektrického zoomu, to vnímam ako +...Veď ale nech sa schw33k vyjadrí. Dobré by bolo si oba foťáky vyskúšať.
schw33k
Guru
Guru

jin napísal:.Veď ale nech sa schw33k vyjadrí. Dobré by bolo si oba foťáky vyskúšať.
to by bolo fajn , ale nestane sa tak : )
Premýšľal som , vlastne už včera ku večeru som bol viac menej rozhodnutý pre S5 IS
Páčil sa mi aj jinov , ako vravel aj Hilár bolo by to zo začiatku zložité pre mňa ako laika , ale určite by som do toho manuálu časom prišiel ...
lenže v mojom prípade rozhodla mierne aj lepšia kvalita videa od JurijRubanova

Chcem ešte poďakovať erytrocytovi za poslané fotky , síce veľmi nestojím o intímne zábery nahého moderátora hojko.com , ale aspon som zistil kvalitu rozlíšenia

No nič však uvidím , čo bude v predajni , akurát tam idem :)

//vidím že si si ich večer dosť dlho užíval, keďže si až teraz vstal :D :P A hneď ako zájdeš ku doktorke s boľavou pravou rúčkou a zmodreným pejkom, skoč aj do toho obchodu erytro :P

// schw33k : :smt023

// Canon PowerShot S5 IS objednaný :)
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

no ja uz len zadelim ze FZ50ku som si kupil a to nesom ziaden profik a plne som sa ju naucil pouzivat za cca 3dni predtym som mal sony dsc-p73 cize to bol riadny skok. Na FZ50ke mi vadi len sum ktori je uz citit pri iso 200 a co som cital tak hoci ma 10mpx vykresluje horsie detaily ako starsia FZ30 co mne dako nevadi a trsoka ma problemy s makro. Inak sa jej vycitat neda nic. Ako spomenul Jin tak manualny zoom je velkou vyhodou fotaku lebo na plnych 12 (pri 10MPX) zazumujes za sekundu dalej sa zoom zvysuje znizenim rozlisenia pri 5mpx je tusim zoom 22 nefim ako sa to pocita lebo jedna sa stale o opticky zoom. Co si tu pisal ze na kratku vzdialenost cloni blesku objektiv no to sa mi nezda to by si musel fotit na 15cm vzdialenost praveze postavenei blesku vsetci chvalia lebo samotnou poziciou nad optikou znizuje efekt cervenych oci , samotny blesk sa nabija velmi rychlo takze netreba dlho cakat aj ked neviem ci nehrozi prehriatie. Co sa tyka natacania neviem ale ja som nepostrehol nejake nedostatky ani pri sledovani na TV dokonca sa mi zda ze robi lepsi film ako nasa kamera sice trosku starsia nefim oznacenie ale rada to bola sony digital 8 (cca 5 rokov stara) no proste ta FZ50 je tuty fruty akurat ze je problem ju zohnat ja som ju kuoval zaciatkom leta a v bratislave bola uz iba v 3 obchodoch s toho jeden bol mall lebo sa FZ50 prestala vyrabat teraz ju uz asi ani nezozenies to je vsio
schw33k
Guru
Guru

Runes napísal:teraz ju uz asi ani nezozenies to je vsio
v prvom rade si mal písať skôr :D
V druhom áno aj v predajni mi povedali , že FZ50 sa už nevyrába , ukázali mi nejakú náhradu , ale nebolo to bohviečo

Každopádne ja som sa rozhodol , myslím , že banovať nebudem , keďže som v tomto smere nováčik t.j. nenáročný užívateľ : )
Zostáva len čakať na telefonát , o prvé dojmy sa podelím , heh
Napísať odpoveď