HDD 5400 vs. 7200rpm

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
vladino001
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

HDD 5400 vs. 7200rpm

Príspevok od používateľa vladino001 »

Mam notebook a tam disk 75GB ATA 5400rpm a rozmýšlam že tam kupim neaky ATA ale 7200rpm. Pôjde to? a aké je zrýchlenie medzi 5400 a 7200? že či sa to oplati či tam je dostatočy rozdiel v rýchlosti a tak.
Frankk
Medium Star
Medium Star

Re: HDD 5400 vs. 7200rpm

Príspevok od používateľa Frankk »

vladino001 napísal:Mam notebook a tam disk 75GB ATA 5400rpm a rozmýšlam že tam kupim neaky ATA ale 7200rpm. Pôjde to? a aké je zrýchlenie medzi 5400 a 7200? že či sa to oplati či tam je dostatočy rozdiel v rýchlosti a tak.
je to dost velky rozidel.hlavne pri starte systemu :wink:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pravdupovediac ja som rozdiel veľmi nezaregistroval.. ale nebolo to na notebooku.. :roll:
vladino001
Light Professional
Light Professional

Ja by som rad na notebooku že či sa mi oplati dať o 1L viac za disk.
do vzduchu vyhadzovať peniaze nemienim
zdravotnik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa zdravotnik »

ak das do notebooku 7200ot disk tak sa ti skrati vydrz bateria tak potom aby si nebol prekvapeny. Ja si myslim ze v notebooku staci aj 5400.
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

Ale nepopieratelne to bude dost slusny rozdiel vo vykone, odtestovane to mam. Ale u notebookov je dolezita aj vydrz, ja by som nemenil ...
vladino001
Light Professional
Light Professional

jj dik za odpovede rozhodol som sa radšej pre výdrž než výkon radšej to vrazim do velkosti Disku :)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

vladino001 napísal:jj dik za odpovede rozhodol som sa radšej pre výdrž než výkon radšej to vrazim do velkosti Disku :)
aby si nakoniec nebanovat, neviem ako velmi sa znizi vydrz na batierie, myslim ze to je minimalny rozdiel avsak vo vykone toho disku to poznas viac
podla mna radsej rychlejsi disk s mensou kapacitou ako velky a pomaly

osobne nemam priame skusenosti z pouzivania 5400 rpm disku, ale ked mi napr bratranec napaluje na jeho NB (5400rpm) dvdcka tak mu system uz absolutne nestiha a zatial co ja na NB so 7200rpm diskom vtedy mozem este celkom fajn pracovat
vladino001
Light Professional
Light Professional

sundevil napísal:aby si nakoniec nebanovat, neviem ako velmi sa znizi vydrz na batierie, myslim ze to je minimalny rozdiel avsak vo vykone toho disku to poznas viac
podla mna radsej rychlejsi disk s mensou kapacitou ako velky a pomaly

osobne nemam priame skusenosti z pouzivania 5400 rpm disku, ale ked mi napr bratranec napaluje na jeho NB (5400rpm) dvdcka tak mu system uz absolutne nestiha a zatial co ja na NB so 7200rpm diskom vtedy mozem este celkom fajn pracovat
a nevieš cca o kolko sa zníži výdrž? teraz mi vydrži 90-120 min bez wifi-ny aj 150 min
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

absolutne ti neviem povedat, vsetko zalezi od sposobu vyuzitia
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Rozdiel medzi 5400 a 7200 otackovym diskom je znacny na "prve kliknutie". Ak nie, si stastny clovek a usetris :-)
vilko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vilko »

rozdiel v rychlosti si zistis v specifikacii daneho disku,,ide o to,ze jednotlive disky maju rozdielnu hustotu dat na platne, pocet platni, atd.. teda,napr. hitachi 7200 otackovy 60 alebo 80 gigovy ma zhruba rovnaku rychlost ako 160gigovy 5400 otackovy disk rovnakej znacky :wink: teda,ak neratame pristupovu dobu
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

vilko napísal:rozdiel v rychlosti si zistis v specifikacii daneho disku,,ide o to,ze jednotlive disky maju rozdielnu hustotu dat na platne, pocet platni, atd.. teda,napr. hitachi 7200 otackovy 60 alebo 80 gigovy ma zhruba rovnaku rychlost ako 160gigovy 5400 otackovy disk rovnakej znacky :wink: teda,ak neratame pristupovu dobu
Chcel si napisat naopak asi, ci nie. To by aj vysvetlovalo, preco som ja nebadal ziadny rozdiel medzi 5400 20GB a 7200 40GB, aspon co sa subjektivneho pocitu tyka, testy by najskor ukazali nieco ine :)
vilko
Light Professional
Light Professional

pato83 napísal:Chcel si napisat naopak asi, ci nie. To by aj vysvetlovalo, preco som ja nebadal ziadny rozdiel medzi 5400 20GB a 7200 40GB, aspon co sa subjektivneho pocitu tyka, testy by najskor ukazali nieco ine :)
nie, napisal som to spravne,,prestuduj si specifikacie..osobne som vymenil 80 5400 za 100 7200 a rychlost je neporovnatelna,,spotreba len o 0,2W vyssia,,samo,aj spotreba je v specifikacii a kazdy disk podoruje spin down,takze sa pri behu na baterky nemusis bat,ze vyzmykas baterku o polovicu skor
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

vilko napísal::wink: teda,ak neratame pristupovu dobu
Imho dost irelavantne je vsetko pred touto vetou, kedze pristupova doba tvori drtivu cast doleziteho vykonu disku.
vilko
Light Professional
Light Professional

t0m4s3 napísal:Imho dost irelavantne je vsetko pred touto vetou, kedze pristupova doba tvori drtivu cast doleziteho vykonu disku.
praveze nie,,vyznam to ma len pri maximalne fragmentovanom disku,alebo serverovych rieseniach
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Vilko > toto myslis uplne vazne co si napisal? Chces teda tvrdit, ze vykon disku urcuje napr. rychlost sekvencneho citania? Mala otazka: z akeho dovodu myslis, ze sa dnes technologicky prechadza na SSD disky, ktore su kombinaciou klasickeho disku a flash pamati s pristupovou dobou pod 1ms?

nechce sa mi moc hladat, pretoze som neveril, ze niekto dokaze napisat taku blbost ako si napisal, ale aspon nieco:
http://www.zive.cz/default.aspx?textart ... cle=134326
Začínáme teorií

Skupina syntetických testů obsahuje dílčí výsledky z měření přístupové doby a sekvenčních přenosů. Přístupová doba má obrovský vliv na práci s menšími soubory i vyhledávání dat po disku a pocítíte ji ve většině aplikací nebo při startu systému. Naopak rychlost sekvenčního čtení se tak moc nevyužije, protože odpovídá přenosu nebo načítání velkého bloku dat, který je uložený na jednom místě (typicky práce s videem). Jako protipól sekvenčního čtení jsme nově zařadili i náhodné čtení, které odpovídá například práci s fragmentovanými soubory nebo větším množstvím dat roztroušeným po ploše disku.
midnight_man
Guru
Guru

Príspevok od používateľa midnight_man »

to je tema :D vieteco by som ja dal za 7200 rpm disk s 8 MB cash? v mojom notebooku :cry: s touto 5400 a 2 mB casch je to fakt niekedy doplacu
vilko
Light Professional
Light Professional

t0m4s3 napísal:Vilko > toto myslis uplne vazne co si napisal? Chces teda tvrdit, ze vykon disku urcuje napr. rychlost sekvencneho citania? Mala otazka: z akeho dovodu myslis, ze sa dnes technologicky prechadza na SSD disky, ktore su kombinaciou klasickeho disku a flash pamati s pristupovou dobou pod 1ms?

nechce sa mi moc hladat, pretoze som neveril, ze niekto dokaze napisat taku blbost ako si napisal, ale aspon nieco:
haha,,lenze ak ti to stale nedoslo,tak rozdiel medzi 5400 a 7200 je v priemernej pristupovej dobe 1-2ms, zatial co pri SSD a 7200 diskom 8ms :D :D bliky blik :idea: :idea: :idea: :idea:
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

t0m4s3 napísal:Vilko > toto myslis uplne vazne co si napisal? Chces teda tvrdit, ze vykon disku urcuje napr. rychlost sekvencneho citania? Mala otazka: z akeho dovodu myslis, ze sa dnes technologicky prechadza na SSD disky, ktore su kombinaciou klasickeho disku a flash pamati s pristupovou dobou pod 1ms?

Pozor Pozor Tomas ... Komplexne mas pravdu ale pomylil si sa v 2ch veciach ... SSD (Solid State Disc) Disky su Cisto Flash Disky ... HHD (Hybrid Hard Disc) su disky Kombinovane ... Flash a HDD

A SSD nema pristupovu dobu 1ms ale pohybuje sa to radovo v 10-100ns
Napísať odpoveď