zapojenie spúštania VN vetráka NN
-
Juri1990
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
zapojenie spúštania VN vetráka NN
potrebujem pomôcť zo zapojením súčiastky(myslím že to je tranzistor, tyristor, alebo triák). Chcem spúšťať ventilátor(230V striedavých) malým napätím.
-
Martinekk
Light Professional
Stačí ti relé. ale dá sa aj triak. no keď máš triak, musis mat aj riadiaci obvod pren a musi byt galvanicky oddeleny od zariadenia s malym napetim, ak toto zariadenie nieje dostatocne kryte alebo sa mozes dotknut napriklad jeho napajania(pocitac a podobne). ja by som pouzil relatko, je to jednoduche, lacne a aj spolahlive.
-
Martinekk
Light Professional
ak sa do toho neroyumies, zver odbornikovi. nechcem ta mat na svedomi
relatko sa zapaja tak, ze na cievku pripojis napetie napriklad 12V(bacha, relatka sa vyrabaju aj na napetia 5V, 24V a ine) a ked pripojis toto napetie, tak sa spoja kontakty relatka. to ako sa spoja odmeraj ohmmetrom, neviem aky typ relatka mas.
Tak ja som vam jednu nakreslil
.Myslim,ze nemusim vysvetlovat,ako to funguje.Ako spominal kolega,cievka rele moze byt na rozne napatia.A to co sa tyka velkosti a aj DC,AC.Kontakty rele zvol dostatocne silne,co sa tyka velkosti prudu.Ber ohlad na to,ze pri rozbiehani motora,prud moze prevysovat az trojnasobok nominalnej hodnoty
.
- Prílohy
-
- RELE.png (1.15 KiB) 2538 zobrazení
Takze kolega
.Ako si spomenul,ze si do kompov lama,tak ma napadlo...Ved ty vies co
-http://www.hojko.com/post703977.html?highlight=#703977
Aby som nebol OT-ak si spomenul,ze"kapacita podla prikonu",tak si mohol hodit aj nejaky vzorec ako sa to vypocita
Opalovanie kontaktov-mozno prave preto by bolo lepsie pouzit triak
Aby som nebol OT-ak si spomenul,ze"kapacita podla prikonu",tak si mohol hodit aj nejaky vzorec ako sa to vypocita
Opalovanie kontaktov-mozno prave preto by bolo lepsie pouzit triak
-
Juri1990
Medium Star
raz sme mali v škole zapojiť rele kde magnet spínal asi 5 spínačov a malo to asi 20 kontaktov
Ale S5 k veci. Toto by malo stačiť. 12V 15A 250V AC 400R. Ten motor má 230V a 30W(cca. 0.13A)
Ale S5 k veci. Toto by malo stačiť. 12V 15A 250V AC 400R. Ten motor má 230V a 30W(cca. 0.13A)
-
midnight_man
Guru
-
Martinekk
Light Professional
Zaujima ta vypocet, ja ich davam zkusmo, cca 100-220nF staci. triak by bol samozrejme lepsi a spolahlivejsi, ale ked vidim ako sa ten úytajuci pyta na zapojenie relatka, tak radsej mu tuto moznost ani neprikladam, asi by to nezvladol... jo, vzorec na vyrovnanie indukcnej reaktancie kapacitou, to jest dorovnat uciinik na idealnych 0,95 Ti uvadzat nebudem, urcite si ho vies napisat
Do kompov som lama, to ano. ale myslel som software. hardware viem opravit, aj taky zdroj a podobne. zle som sa vtedy vyjadril.
Do kompov som lama, to ano. ale myslel som software. hardware viem opravit, aj taky zdroj a podobne. zle som sa vtedy vyjadril.
-
Martinekk
Light Professional
triakovy regulator http://images.google.sk/imgres?imgurl=h ... k%26sa%3DN
spinac
z neho vyrobis velmi rychlo.
spinac
Ale no tak,pan kolegaMartinekk napísal:triakovy regulator http://images.google.sk/imgres?imgurl=h ... k%26sa%3DN
spinac
Co tak sa pozriet na zakladne zapojenie triaka ako spinaca?Alebo mozno ideal by bol v tomto pripade OPTOTRIAK