branoo8 napísal:Potreboval by som poradit komlpet naj zostavu do 55000 Sk. Malo by tam byt bedna, monitor,mys, klavesnica.
Mala by byt hlavne na hry.
DIK.
MOBO: ASUS P5B SE 2899,-
CPU: Intel Dual Core E2180 2.0GHz BOX 775 1MB dual 2832,-
RAM: A-DATA DDR2 2x 1GB 800+MHz dual Extreme Edition 2629,-
VGA: GAINWARD 8330 GF8800GTS 320MB TV DD PCX 9791,-
DISK: Western Digital 36G 10000 16M 3695,- + Western Digital SE 320GB 16MB SATA2 2492,-
DVD: DVD-RW LG GSA-H54N 894,-
Skrinka: ATX 750,-
Zdroj: Seasonic S12II 430W, HB, 12cm fan, 80Plus 2329,-
29311,- s dph
za dalsich 15 zober:
cca 10 tisic stoju SANSUNG SyncMaster226BW (to mam doba je to pecka 22" monitor)
a za 5 zober mysku logiteh a klavesku G15
a budu sa ti na tom naozaj dobre hrat hry
alebo este to moze byt lacnejsie s amdckom :
MOBO: ASUS M2N 2251,-
CPU: AMD Athlon64 X2 4400+ EE DUALCORE BOX Socket AM2 2854,-
RAM: A-DATA DDR2 2x 1GB 800+MHz dual Extreme Edition 2629,-
VGA: GAINWARD 8330 GF8800GTS 320MB TV DD PCX 9791,-
DISK: Western Digital 200GB 7200rpm 16MB SATA2 WD2000KS 2061,-
DVD: DVD-RW LG GSA-H54N 894,-
Skrinka, zdroj: Seasonic S12II 430W, HB, 12cm fan, 80Plus 2329,- +750,- ATX
23 559,- s dph
branoo8 napísal:Potreboval by som poradit komlpet naj zostavu do 55000 Sk. Malo by tam byt bedna, monitor,mys, klavesnica.
Mala by byt hlavne na hry.
DIK.
55 000 SK ???
No tak teda dobre.
Procak: AMD Athlon 64 X2 6000+ BOX, socket AM2 - 5480 sk
Doska: Asus M2N-E - 3045 sk
VGA: Asus EN8800Ultra/HTDP 768MB - 21 728 sk
Zdroj: Seasonic M12 500W - 4179 sk
RAM: Kingston 2x1GB DDR2-800 HyperX CL5 Dual Channel kit - 4185 sk
Case: Thermaltake SWING Black - 2341 sk
Mechanika: DVDRW/ RAM Sony NEC Optiarc AD-7173S LabelFlash SATA - 989 sk
HDD: HDD Western Digital 320GB WD3200AAKS 16MB SATAII - 2429 sk
Toto je zatial 44 376 SK
Monitor, klavesnicu a mys nech ti poradia ini, to fakt neviem
Cena u alza.sk je 51 727 Skk s DPH, ale nie je tam priratana skrinka, takze nejake dve ci tri tisicky naviac. Dosku by som dal napriklad GIGABYTE P35 DS4, ale v Alze Gigabyte nemaju a tak som dam dal nejaku Asusku. Disk 500GB by mal stacit, povodne som tam mal aj 74GB Raptor, ale potom som si vsimol, ze tu zostavu chces aj s monitorom. 8800GTS 640MB je dobra karta, mozno by bola lepsia GTX alebo rovno Ultra, lenze to by trebalo niekde stiahnut par tisiciek. Klavesnicu som dal provizornu, mys som zvolil kvalitny Logitech s vysokym rozlisenim, ale ja som toho nazoru, ze mys a klavesnica musi v prvom rade sadnut do ruky a tak sa rozhodni sam. Ja preferum normalne klavesice za 200 korun, lebo ked ich od zurivosti zlozim alebo inak poskodim, tak mi to nie je luto vyhodit a kupit novu. 550W od Seasonicu by mal s prehladom utiahnut zostavu a byt dostatocne tichy. Kedze bedne nesledujem, tak ti neviem poradit aku kupit, ale za 3 tisicky kupis kvalitnu bednu. Alternativa k monitoru je Samsung 223BW, ktory ma miesto 2ms odozvu 5ms, co by malo v pohode na hry aj tak stacit a usetris nejaku tu tisicku, ktoru mozes investovat napriklad do lepsej grafiky.
Súhlasím s hojkovou zostavou.. až na tú základnú dosku.. tam by som jednoznačne volil Intel chipset.. tj. buď spomínaný gigabyte p35-ds4 alebo p5k od asusu.. ale radšej už niečo lepšie napr. Deluxe alebo Premium (určite nie SE verziu)..
Inak čo tak miesto 8800GTS zobrať 2900XT? Mohlo by to byť zaujímavé podľa mňa a cena je porovnateľná (aspoň v xcomputers.sk)
Uz som dlho nic virtualne neskladal, tak sem hodim moj navrh
Samsung 22" LCD 225BW -5ms,DVI,otočný 10 733,- Sk
CoolerMaster RC-532-SKN1 Centurion 532 1 750,- Sk
Logitech Ultra-Flat Keyboard 660,- Sk
Logitech LX3 Optical Mouse, USB/PS2 669,- Sk
AMD Athlon64 X2 6000+ DUALCORE BOX Socket AM2 5 360,- Sk
ASUS M2R32-MVP, ATI CF Xpress 3200/SB600 2 849,- Sk
GAINWARD 8268 GF8800GTX 768MB DDT PCX 17 445,- Sk
2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz PC6400 A-DATA Extreme Edition Vitesta 2496,- SK
Zdroj CORSAIR HX620, 620W 4332,- Sk
WESTERN DIGITAL Caviar SE16 750GB WD7500AAKS 6463,- Sk
DVD - cokolvek za 1000,-
chladič Scythe Ninja Plus 1541,-
cena: 52298,- Sk takze mas este rezervu na kvalitne tiche Noctua vetraky do skrine (jeden dopredu, jeden dozadu), prip. na lepsiu zvukovku
mas pocit ze 5ms by bol lepsi? To oznacovanie si robi vyrobca a je to velmi subjektivne... nehovorim ze je to naj 19" palec aky je, ale kvalitu ma, navyse je tam rezerva 500sk, tak ak vie niekto o lepsom za 7K nech sa paci
mystique napísal:mas pocit ze 5ms by bol lepsi? To oznacovanie si robi vyrobca a je to velmi subjektivne... nehovorim ze je to naj 19" palec aky je, ale kvalitu ma, navyse je tam rezerva 500sk, tak ak vie niekto o lepsom za 7K nech sa paci
Myslim, ze tomase /nechcem sa vtierat v ziadnom pripade, keby to napisal aj jozko mrkvicka/ narazal nie na fakt 8ms, ale na fakt 19" 8ms, teda skor tych 19". Pretoze, ked uz niekto je ochotny dat za zostavu 55 000 , tak si nekupi pri dnesnych cenach 19" monitor k takej zostave a nebude prihliadat na to, ze nejaky monitor je mozne zohnat 7 tisic, lebo to moze mat u prdeli, da aj 10 000 za monitor. To moze platit pri zostavach okolo 20000, nie pri tejto.
Určite by sa našlo lepšie LCD, keby si tam dal miesto GTX iba GTS/2900XT.. Zostava za 55000,- si určite zaslúži niečo lepšie ako takéto 19" LCD...... nuž a teraz je na branovi, či dá prednosť top grafike a slabšiemu LCD, alebo výbornej grafike a výbornému LCD..
Ja by som dal určite prednosť druhej voľbe...... toť moje osobné preferencie..
brm napísal:Určite by sa našlo lepšie LCD, keby si tam dal miesto GTX iba GTS/2900XT.. Zostava za 55000,- si určite zaslúži niečo lepšie ako takéto 19" LCD...... nuž a teraz je na branovi, či dá prednosť top grafike a slabšiemu LCD, alebo výbornej grafike a výbornému LCD..
brm napísal:nuž a teraz je na branovi, či dá prednosť top grafike a slabšiemu LCD, alebo výbornej grafike a výbornému LCD.. .
Skor top grafike a vybornemu LCD. Este k tym mystiquovim pamatiam. Stavim sa na 99%, ze ak by si zostavu kupoval on, tak o taketo pamate ani nezavadi. A preco? Davat skoro dvojnasobok za nejake "ultra low latency" oznacenie, ktore vo vysledku prienesie mozno 1% vykonu naviac? Dakujem, neprosim.
mystique: Ten amaterizmus vo forme draheho procesora a maleho LCD displeja, ktory sa velkostou zacina priblizovat pomaly displejom na telefonoch si nechaj pre seba. Clovek, ktory investuje 55 tisic do PC si radsej dopraje velke LCD, na ktore sa da divat a ma vyhovujuce rozlisenie, nie ako tvoja skatulka v podobe Philipsu. Potom sa "experti" ako mystique pozeraju pri nativnom rozliseni 1280x1024 na sakramentsky male pismenka, ktore im 19-palcove LCDcko poskytne. Este by som sa rad pozrel, ako by si dal svoje disky do RAIDu (stripped) a potom so smutnymi ocami sa dival, ked ti odide jeden disk, co je dost bezna prax. Este k mojej zostave: vyhodim zvukovu kartu, disk mozem dat 250GB, monitor pouzijem z t0m4s3ho zostavy a razom som na GTX karte.
tvoj pokus o flame, je bohuzial zbytocny, zrejme si cakal ze ti budem na to oponavat,... Ja som napisal aku zostavu by som volil, ja... To ze mi staci 19" je moja subjektivna vec, pretoze ano staci mi 1280x1024. Ked chce niekto 22" nech sa paci nikomu nebranim, takisto nenutim nikoho aby si tie dva disky zapajal do raid - bezna vec pri severovych rieseniach (asi sa to az tolko nekazi, ked to maju web servre a nielen tie a asi je to aj o nejaky kusok rychlejsie). A este je zaujimave, ze rozlisenie 1280x1024 poskytuju aj 17"... hmm asi to take male nebude ze... Tiez mozem vyhodit jeden disk a dat si tam o to lespi monitor...
Ale napisal si to pekne LOL (uz sa tesim na 19" tehly), dufam ze si slovko amaterizmus nevyhladaval v slovniku cudzich slov.
Ak uz do desktopu nejaky Raid, tak bud 1 (vysoka nutnost real-time zalohy, troska sa to predrazi kedze za to iste miesto zaplatim dvojnasobok), alebo Raid5, ktory sklbi rychlost so spolahlivostou (nutnost 3diskov, predrazi sa to "iba" o polovicu)
LOOOOOL, ty si vazne mimo. Serverove riesenia diskov su daleko odlisne od normalnych. To co sa udava pre desktop je stripping raid, teda rozdelovanie suborov po predom urcenych velkostiach medzi dva disky. To znamena, ze mam strip nastavenych na 512KB, mam teraz 700MB subor (napriklad film) a ten je rozdeleny na casti sposobom, ze prva je na disku A, druha na disku B, tretia na disku A, stvrta na disku B, piata na disku A, siesta na disku B... a takto je cely subor rozdeleny. Vyhodou je, ze ak je subor vacsi ako velkost strippu, tak je ten vykon takmer dvojnasobny. Ak je vsak subor mensi a je tych suborov vela, tak nam to nic neprida, naopak, este aj trochu uberie. V serveroch sa pouziva mirroring, teda zrkadlovanie dat. To co je ulozene na disku A, je ulozene aj na disku B. Ak odide disk A, automaticky, pripadne pri manualnom zasahu sa zapina disk B a server bezi nadalej. Potom staci pridat disk a data sa opat zrkadlia, cize rovnake udaje budeme mat na disku B a aj na novom disku C. Vsetko je to z dovodu bezpecnosti. Navyse sa v serveroch pouzivaju disky Raptor, Atlas a najviac su to Ultrasat od Hitachi a Cheetah od Seagate. Prve dva su 10 000 otackove disky, tie su pouzivane v lasnejsich serveroch a su skor pre mensie servre, ba dokonca aj na desktopove vyuzitie. Druhe dva disky su 15 000 otackove disky, ktore maju okolo 3,5 az 3,6 ms, su urcene pre rozhranie SCSI a SAS SCSI, kde len priemerny radic od Adaptecu zacina na cene 7000 korun, nehovoriac o cene diskov. Len pre zaujimavost, 300GB Cheetah pre SAS SCSI vychadza na 25 000 korun. Teraz si vezmi, ze sa pouziju 4 taketo disky do RAIDu, ktory bude zrkadlit 2 disky, ktore budu zapojene este v stripped mode. To znamena, ze sa pouziju 4 disky a len cena diskov bude 100 000 korun, pricom dosiahnem vyuzitelnu kapacitu len 600GB. K tomu treba priratat SAS SCSI radic od Adaptecu za ktory zaplatim 12 tisic korun. Ak chcem poriadny radic, ktory ma moznost online pridavania diskov a nasledneho vytvarania RAID pola, hot swap (to je zrejme uz ale samozrejmost), optimalizacia, inicializacia na pozadi atd..., tak za tento radic dam 31 tisic korun. Cize sa dostanem na sumu 131 tisic len za disky, ktore budu mat kapacitu 600GB, ale ich prenosova rychlost bude okolo 250MB/s, navyse budem mat zalohu, ak by niektory z diskov odisiel.
No a teraz k monitoru. Mal som 19 palcovy monitor par rokov, bol to Philips, spicka medzi monitormi pre smrtelnikov (prijatelna cena), 1024x768@100Hz zvladal bez problemov, to bolo aj rozlisenie ktore som pouzival. Bolo to akuratne rozlisenie co sa tyka velkosti pisma, napokon rozhodovala aj odozva, pretoze prechod na vyssie rozlisenie by znamenalo znizenie frekvencie na 85Hz, ale ja si oci kazit nenecham a tak som radsej spojil prijemne s uzitocnim - vyssie rozlisenie & vyssia obnovovacia frekvencia. Teraz zaciatkom leta som kupil LCD display, je to Samsung 226BW, pre ktory som sa rozhodol po nazoroch, diskusiach a testoch na internete, napriklad jeden 225BW a 226BW prebehol aj na tebe znamej stranke svethardware.cz. Je to 22 palcovy wide, ktory ma nativne rozlisenie 1680x1050 bodov. Ak si cital temu, ktoru som zalozil po kupe tohto monitoru, tak prva vec, ktora mi vadila bolo, ze to bolo prilis velke rozlisenie na takyto "maly" monitor a viac by mi vyhovovalo 1440x900, pretoze tie pismena by boli vacsie a lepsie citatelnejsie. Bezne mam hlavu vzdialenu asi 60-70cm od LCDcka a mozem ti v klude povedat, ze to rozlisenie by mohlo byt v klude 1440x900, pretoze to by bolo odhadom take idealne rozlisenie. Jedina moznost, ktora by vedela zachranit ten monitor je, ze nie je wide, teda by mohol byt rovnaky na vysku, pripadne o nieco mensi, ci dokonca vacsi. Ale aj tak si stojim za tym, ze ten monitor je velmi zla kupa a kto ho kupil, tak to olutuje, pretoze kupit 19 palcovy display, ci z hladiska nativneho rozlisenia alebo velkosti je hlupost, ked clovek za priplatok tisicky alebo dvoch dostane o dost vacsi panel na ktory sa bude podstatne lepsie pozerat.
Teraz som si este vsimol, ze vo svojej zostave mas ramky od Kingstonu za 4713 korun, ved nieco podobne ale s latenciou CL5 kupim o dve tisicky lacnejsie. Vies mi povedat, kolkoze ti tie dve tisicky pridaju na vykone???