DSL do linuxu

Všetko ohľadom Linuxu...
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

ja to mam tak ze sa mi spusta ihned po starte:
Do suboru /etc/rc.d/rc.local
som dal toto

Kód: Vybrať všetko

#!/bin/sh 
# 
{ sleep 60 ; /usr/sbin/stdsl.sh start ; } &
funguje to bezproblemovo
havrann
Expert
Expert

Príspevok od používateľa havrann »

sleep60 definuje ze az po 60 sekundach ma nabehnut aktivace skriptu hej ? a este by som sa chcel spytat keby som to chcel vlozit napriklad do skorsieho initu 3 ky , tak ako mam pomenovat ten skript lebo v init X adresary nemam taky *local subor , dakujem
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

no mozes to vlozit aj do trojky. vytvor si tam subor napr. rc.dsl a daj tam to iste . Potom mu musis nastavit spustitelnost: chmod +x rc.dsl
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

havrann akú máš distribúciu Linuxu (v takmer každej je nejaký skript, ktorý slúži na "nainštalovanie" služby [vlastne to iba urobí linky v správnych adresároch]).
havrann
Expert
Expert

no distro mam Fedoru 7
chrono
VIP
VIP

Tak tam by možno mohol byť program chkconfig, ale to by si musel ten skript pre DSL mierne upraviť (aby ho ten program vedel použiť). Takže nakoniec asi bude najjednoduchšie, keď tam tie linky urobíš ručne. ;)
havrann
Expert
Expert

uz som to vyriesil uz sa startuje pri starte , ale neviem spravny kod nahodit do SUDOERS aby to STDSL.SH START/STOP mohol pouzit aj bezny user , respektive chcem urobit na ploche ikonu s na zap a vyp net , ale aj tak by som musel zadat root heslo , najstasnejsi budem ak aj pojde pustit net bez root hesla a este aj ikonkou
chrono
VIP
VIP

Skús niečo takéto, ale potom musíš používať celú cestu k tomu skriptu.

ALL	ALL = NOPASSWD: /usr/sbin/stdsl.sh
a do odkazu potom daj

sudo /usr/sbin/stdsl start
(alebo môžeš použiť aj gksudo).

// chrono: práve som si všimol, že som ti to tu už písal ;)
Frago
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Frago »

Ahoj, som na Ubuntu uplny začiatočnik, postupoval som podla navodu na http://vigor318.ic.cz/ , nainštaloval som tie baličky ale zastavil som sa hned pri druhom bode ked som mal Firmware –cxacru-fw rozbaliť do /lib/firmware/. Ked som to chcel rozbail tam tak mi to odporelo a napisalo po anglicky že sa to neda otvoriť ( niečo take). Ak ked som to rozbalil napr na plochu a chcel som to tam skopirovat tak sa to nedalo, ak keby kopirovanie v tamtom priečinku lib ani nefungovalo. A ten isty problem mam aj so zkopirovanim suboru stdsl.sh do /usr/sbin. Za akukoľvek radu ďakujem.
havrann
Expert
Expert

musis to robit ako admin , teda spust terminal napis SU a potom heslo admina , stiahni si MC (midnight commander) , ked ho budes mat nainstalovany len napis SUDO MC a potom to mozes kludne nakopirovat kam chces, druha moznost je povolit prihlsovanie roota , viz klikacie nastavenia
chrono
VIP
VIP

Prihlasovanie roota do grafického prostreda nikdy nepovoľuj.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Frago napísal:Ahoj, som na Ubuntu uplny začiatočnik, postupoval som podla navodu na http://vigor318.ic.cz/ , nainštaloval som tie baličky ale zastavil som sa hned pri druhom bode ked som mal Firmware –cxacru-fw rozbaliť do /lib/firmware/. Ked som to chcel rozbail tam tak mi to odporelo a napisalo po anglicky že sa to neda otvoriť ( niečo take). Ak ked som to rozbalil napr na plochu a chcel som to tam skopirovat tak sa to nedalo, ak keby kopirovanie v tamtom priečinku lib ani nefungovalo. A ten isty problem mam aj so zkopirovanim suboru stdsl.sh do /usr/sbin. Za akukoľvek radu ďakujem.
Cez MC je to asi najpohodlnejsie, ale ide to aj cez nautilus:

gksudo nautilus
alebo klasicky cez terminal:

sudo cp [cesta k suboru, ak si v umiestneni suboru, tak len nazov] [kam to chces skopirovat] 
Ale ako uz bolo povedane, cele tajomstvo tkvie v tom, ze musis byt prihlasený ako root.
Frago
Light Expert
Light Expert

pato83 napísal:Cez MC je to asi najpohodlnejsie, ale ide to aj cez nautilus:

gksudo nautilus
alebo klasicky cez terminal:

sudo cp [cesta k suboru, ak si v umiestneni suboru, tak len nazov] [kam to chces skopirovat] 
Ale ako uz bolo povedane, cele tajomstvo tkvie v tom, ze musis byt prihlasený ako root.
cez MC by to bolo jednoduche ale to by mi prve trebalo nejaky navod ako ten MC nainstalovat, tak radšej pomocou roota. Ale ako si tu pisal ten prikaz sudo, ked ho budem použivať tak nemusim byť prihlaseny ku kontu roota, alebo ano? A ak ano? jak sa vlastne dostanem k tomu kontu roota aby som sa mohol nan prihlasit. Ani ovladače na grafiku nemôžem nainštalovať bez povolenia roota. Ďakujem.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Prikazom

sudo [program] 
vykonas prikaz s pravami roota a je to len pre tento jeden prikaz. Mozes pouzit aj prikaz

sudo -s
a potom uz pises len nazvy programov a co maju robit, bez toho sudo, toto je vhodnejsie, ked je toho viac
Frago
Light Expert
Light Expert

aha, dik, tak ja to idem vyskušať, a s inštalaciou ovladačou to je asi tak iste?

napisať: sudo (cesta k ovladačom) , asi tak?
chrono
VIP
VIP

Nainštaluj si Midnight Commander (MC). Potom to bude o niečo pohodlnejšie.
Frago
Light Expert
Light Expert

ďakujem Vám všetkym vdaka Vám som sa posunul na daši krok,
Teraz už potrebujem poradiť len s touto vecou a už Vám dam pokoj.
  • Skopírujte súbor stdsl.sh do adresára /usr/sbin a musíme ho upraviť príkaz adsl-start a adsl-stop A to tak že /usr/sbin/stdsl.sh otvoríme v nejakom editore a urobíme zmenu v riadkoch

adsl-start prepíšeme na pppd call dsl-provider

adsl-stop prepíšeme na stopadsl
Mam to už skopirovane, ale neviem ako mam upraviť atributy a ako mam urobiť nejaku zmenu v riadkoch a niečo tam prepisať ako to piše v navode.

PS: Ani ovladače nejak nejdu nainštalovať.

Obrázok

Obrázok

PSS: Chcem sa ospravedlnit moderatorom, moje spravy môžu vyznieť ako spam, ale ja som važne taka lama na Linuxi. :wink:
chrono
VIP
VIP

Najskôr by si mal zistiť, ako sa volajú potrebné programy (a až potom niečo prepisovať). Napr. u mňa sa program volá adsl-start ale niekde to môže byť startdsl alebo pppoe-start (v originálnom balíku rm-pppoe je to posledné menu).
Nainštaluj si ten Midnight Commander (ľahšie sa ti to bude upravovať).
Čo znamená, že sa nedajú nainštalovať ovládače? Čo ti to píše?
Frago
Light Expert
Light Expert

neviem čo to piše ale maš to napisane na tych obrazkoch, a s tym MC bolo by to dobre ale ked som videl popis tej inštalacie MC tak to je niečo hrozne dlhe a zložite.
chrono
VIP
VIP

To v tom Linuxe nemáš grafický program na inštalovanie programov/knižníc...? Prečo to robíš zložito, keď sa to dá urobiť aj jednoduchšie (v Ubuntu je na inštalovanie balíkov pravdepodobne program Synaptic).

PS: Tie obrázky som si nevšimol, lebo mám vypnuté zobrazovanie obrázkov a ty si ich nedal ako prílohu.
PPS: Musíš urobiť presne to, čo sa tam píše. Teda musíš vypnúť X server a až potom môžeš nainštalovať tie ovládače.
Napísať odpoveď