Prístup do databázy

Všetko ohľadom Linuxu...
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Prístup do databázy

Príspevok od používateľa nitrox »

Viem to je asi primitívna otázka, ale prepáčte musím sa opýtať.

Mám Suse 10.3 slovenskú lokalizáciu, chcem si z toho spraviť taký domáci server na rôzne pokusy. A neviem ako si na ňom vytvorím databázu. Vlastne ani konkrétnu databázu nechcem, tabuľky si už nejako spravím cez PhpMyAdmin, alebo mi to vytvoria jednotlivé scripty napr. LinPHA, ale potrebujem vytvoriť prístup do databázy, meno a heslo cez ktore sa potom do databázy prihlásim.

A ešte taký maličký problém. Ako sa v linuxe píše "@" z tým si v žiadnom prípade neviem rady. Myslím, že v konzole mám anglickú klávesnicu, tak tam to problém nieje. Ale v X to neviem.
Slayter
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Slayter »

Napis do konzoly mysql.
napr. pre prihlasenie napis:
mysql -u tvojnick -p
a v danej databaze vykonavas veci podla napr. tohoto:
http://mm.gene.cz/

//btw. najprv musis mat samozejme nainstalovane MySQL, nasvatene loginy.

pre vytvorenie konkretnej databazy napr.
CREATE DATABASE databaza;

pristup k databaze:
USE databaza;

U mna na FreeBSD to vyzera nasledovne:
> mysql -u slayter-ro -p
Enter password:
Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 1624091
Server version: 5.0.45 FreeBSD port: mysql-server-5.0.45

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

mysql> USE slayter-ro
Database changed
mysql>
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Aj databázy a užívateľov môžeš vytvárať pomocou phpMyAdmin (v takom prípade ťažšie niečo pokazíš).
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Prístup do databázy

Ďakujem za vaše rady. veľmi mi pomohli, len teraz si ešte neviem rady ako môžem na Phpmyadmin nastaviť meno a heslo.
Dajme tomu, že tento server bude prístupný so siete, a jednotlivý užívatelia budú chcieť vytvárať databázy, a nechcem aby každý užívateľ videl všetky databázy, to stačí mne. Chcem niečo také, aby keď si užívateľ dal PhpMyAdmin, aby si zadal meno a heslo a potom sa mu ukázala iba jeho databáza.

Dúfam, že som to napísal dosť zrozumiteľne.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

V PhpMyAdmin kliknes na uvodnej stranke na opravnenia, das vytvorit noveho uzivatela, ako host mu pridelis lokalny (localhost) - vyplnis meno, heslo a oznacis moznost, ze vytvorit databazu s rovnakym meno a pridat prava len pre nu. To znamena, ze spravi noveho uzivatela, novu databazu a ku tej databaze bude mat pristup len on a root.
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Prístup do databázy

Ale pôjde to aj vtedy, ak sa mi po spustení PhpMaAdminu nezobrazuje prihlásenie, iba hneď mi ukáže všetky databázy ? A to nepozerám na linuxovom stroji, ale po sieti na XP a nijeko sa neprihlasujem.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Asi máš prihlasovanie vyriešené inak (napr. máš v konfigurácii phpMyAdmin zadané heslo, takže sa ťa na neho nemusí pýtať).
Ten skript phpMyAdmin môže bežať na akomkoľvek počítači. Jediné, čo je dôležité je to, že sa musí vedieť pripojiť na počítač s MySQL databázou. Predpokladám, že ten skript beží na tom serveri s Linuxom a MySQL, takže ak vytvoríš užívateľa podľa toho hojkovho návodu, tak to bude fungovať (len si skontroluj, či máš pre roota nastavené heslo).
Napísať odpoveď