Linux + Windows = HDD?

Všetko ohľadom Linuxu...
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pato83 »

40 GB disk bol cely jedna particia a teraz z neho ukrajujes? Lebo resize chvilu trva, zato formatovanie 10GB particie je zalezitost urcite nie na polhodinu.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

pato83 napísal:40 GB disk bol cely jedna particia a teraz z neho ukrajujes? Lebo resize chvilu trva, zato formatovanie 10GB particie je zalezitost urcite nie na polhodinu.
Ta 40 boli 2 particie, jedna 10 GB na ktorej je windows a druha ktora bola prazdna a z nej ukrajumej dalsiu 10 GB cast
pato83
Addict
Addict

Vies co si mal spravit, ked bola prazdna, mal si ju zrusit, ostalo by ti nenaformatovanych 30GB a z toho by si si vybral 10GB pre linux, myslim, ze je to podstatne rychlejsie, aj ked neviem, ci to nezavisi aj na mnozstve dat na particii, kde sa robi resize. Tak dajme tomu este chvilku pockaj, ale podla mna to zatuhlo. Hlavne, ze tam nemas nic dolezite.
Retne
Darca
Darca

pato83 napísal:Vies co si mal spravit, ked bola prazdna, mal si ju zrusit, ostalo by ti nenaformatovanych 30GB a z toho by si si vybral 10GB pre linux, myslim, ze je to podstatne rychlejsie, aj ked neviem, ci to nezavisi aj na mnozstve dat na particii, kde sa robi resize. Tak dajme tomu este chvilku pockaj, ale podla mna to zatuhlo. Hlavne, ze tam nemas nic dolezite.
Ale ved ta particia (30GB) bola prazdna z nej som vyrobil dalsiu particiu 10 GB pre Linux, cize cely hdd by mal vyzerat takto : 10 GB (windows) + 20 (prazdne) + 10 (nova particia ore Linux)

//Alebo ty myslis ze som mal spojit cely hdd dokopy, bez particii a potom z tych 40Gb kde bol aj windows vytvorit dalsich 10 Gb pre Linux?
pato83
Addict
Addict

Nie, v poriadku, nechcem ta mylit, ale prazdna particia je u mna naformatovana particia na niektory z filesystemov bez akychkolvek dat na nej.
Retne
Darca
Darca

Tak myslim ze takto som to mal rozdelit, podla vsetkeho...

Uz som skusal aj instalacia, ale zasekol som sa v bode ked som mal urcit miesto. Na sprievodcu som sa nechcel spoliahat, tak som vybral moznost zadania miesta rucne, ale tam ked som zadal to moje 9 Gb misto so suborovym systemom ext3 tak ma nepustilo dalej a vypisalo mi toto :
NIe je urceny ziaden korenovy suborovy system.
Idem este pozriet nejake navody instalacie, mozno to este dnes rozbeham...
Prílohy
PartitionMagic.jpg
inflater
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa inflater »

no ja som to mal spravene tak, ze som mal len jeden diskovy oddiel na ktorom bol windows xp (NTFS) tak som odtial ukrojil 6 GB a vytvoril som druhu PRIMARY partition s velkostou 5 GB. Primarnych moze byt max. 4; extended moze byt len jedna (na jednom fyzickom disku), ale zato v extended mozes mat logickych (logical) partitions kolko len chces.

cize po vytvoreni a sformatovani toho 5GB primary oddielu som vytvoril extended oddiel s velkostou tak 300 MB, do ktoreho som rovno strelil logicku particiu SWAP tez s velkostou 300 MB (RAMku mam 256 MB, ak mas pamat napr. 1 GB tak si daj troska viac).

v mojom pripade bolo /dev/sda0 WinXP, /dev/sda1 Linux EXT3 a /dev/sda5 swap (extended particie sa v linuxe rataju od 5ky!!.. teda aspom ubuntu to tak robi).

instalaciu som zvolil manualne, a na /dev/sda1 (v mojom pripade sformatovane linux miesto) musis dat tzv. mount point "/" bez uvodzoviek. to bude korenovy instalacny adresar pre linux. no a na tom druhom aktivuj swap, ak tam este neni. na konci instalacie ta privita GRUB s moznostami vyberu OS. tie mozes zmenit v /boot/grub/menu.lst (/dev/sda1).

na zaver, ak by si chcel odfajcit linux zo systemu, chod do live CD alebo pouzi partition magic a odsmaz prec najprv logicku particiu SWAP a ak sa ti tam v extended uz nenachadzaju ziadne ine particie, kludne odfajci aj extended. a potom zmaz tu ext3 particiu. vloz windows xp instalacne cdcko do mechaniky a restartuj system. bootuj z WinXP CD pretoze z harddisku sa zatial dat nebude. chod do recovery console a tam napis fixmbr (enter) a fixboot (enter). a je to :P

howgh
Retne
Darca
Darca

No tak, uz bezim pod Linuxom konecne, diky za vsetko :)

Este mam problem s ovladacom na grafickej |FX 5500| ale zatial som sa na to nepozrel tak neviem, ze ci to je velky problem nahodit... :)
pato83
Addict
Addict

Nemal by to byt ziadny problem, System-preferences-Restricted drivers a tam si povol pouzivanie. O nic viac by si sa v idealnom pripade nemusel starat.
Retne
Darca
Darca

pato83 napísal:Nemal by to byt ziadny problem, System-preferences-Restricted drivers a tam si povol pouzivanie. O nic viac by si sa v idealnom pripade nemusel starat.
Tak nejako to neviem rozbehat :( robim vsetko podla tohoto navodu: http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=2
Takze este raz mam (Nvidia Fx 5500), ktoru som nasiel v tomto zozname http://packages.debian.org/unstable/x11/nvidia-glx cize som instaloval balík "nvidia-glx"

Teraz us som presiel do instalacie:
1. Zadal som sudo apt-get install nvidia-glx
2. Potom sudo apt-get install nvidia-kernel-common
3. A ako posledne sudo nvidia-xconfig ibaze tam som zaznamenal takyto error:
sudo nvidia-xconfig

Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".

PARSE ERROR: Parse error on line 13 of section Module in file
/etc/X11/xorg.conf.
"Disable" is not a valid keyword in this section.

Backed up file '/etc/X11/xorg.conf' as '/etc/X11/xorg.conf.backup'
New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'
ale docital som sa, ze ak by doslo k nejakemu erroru tak to mam zmenit rucne ibaze tam nebolo co menit pretoze to uz bolo zmenene... tak prosim ak mi viete poradit :(
Retne
Darca
Darca

Fakt mi neviete nikto pomoct :?
inflater
Medium Star
Medium Star

chyba? aka chyba? chod do system->restricted drivers manager a tam sa pozri ci tam mas aktivovany ten driver, ak hej, tak stahni napr. OpenArena a spusti, ci sa to bude dat :)

ak to tam aktivovane nemas, tak zapni, ak sa cosi dosere alebo to bude stale vypate tak potom neviem, ja som to riesil preinstalaciou. :D este moze pomoct sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg v "safe mode" s vyberom ovladaca NV (alebo VESA) a potom nasledne preinstalovanie driveru.

a btw ak pouzivas, alebo budes pouzivat (K)ubuntu, davaj bacha na jednu vec:
ak editujes systemove subory napr /boot/grub/menu.lst tak pouzi prikaz "kdesu" a nie "sudo", ak pouzijes za "kdesu" napr. "kate" !!! ja som toto vyskusal v Kubuntu 7.04 a po druhom, tretom restarte system uz nenabehol normalne (mys nefungovala, zvlastne nastavenie obrazovky, zvukovka nefungovala, proste totalny chaos)
SUDO pouzivaj iba na textove aplikacie, KDESU na X ! ja som pouzival vzdy SUDO a potom som sa cudoval preco som musel 6 krat preinstalovat system (!).
Ubuntu (gnome) to moc nevadi, ale pozor, aj tam sa to moze stat. neviem ako Ubuntu Gutsy, toto som testoval na Feisty Fawn 7.04.
Retne
Darca
Darca

inflater napísal:chyba? aka chyba? chod do system->restricted drivers manager a tam sa pozri ci tam mas aktivovany ten driver, ak hej, tak stahni napr. OpenArena a spusti, ci sa to bude dat :)
Ono to tam je aktivovane ale ked si to chcem overit v terminale ze ci mi idu 3D akceleracie prikazom

Kód: Vybrať všetko

glxinfo | grep direct
Tak mi vyhodi toto:
retne@Retne:~$ glxinfo | grep direct
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual
retne@Retne:~$
pato83
Addict
Addict

inflater napísal:a btw ak pouzivas, alebo budes pouzivat (K)ubuntu, davaj bacha na jednu vec:
ak editujes systemove subory napr /boot/grub/menu.lst tak pouzi prikaz "kdesu" a nie "sudo", ak pouzijes za "kdesu" napr. "kate" !!! ja som toto vyskusal v Kubuntu 7.04 a po druhom, tretom restarte system uz nenabehol normalne (mys nefungovala, zvlastne nastavenie obrazovky, zvukovka nefungovala, proste totalny chaos)
SUDO pouzivaj iba na textove aplikacie, KDESU na X ! ja som pouzival vzdy SUDO a potom som sa cudoval preco som musel 6 krat preinstalovat system (!).
Ubuntu (gnome) to moc nevadi, ale pozor, aj tam sa to moze stat. neviem ako Ubuntu Gutsy, toto som testoval na Feisty Fawn 7.04.
Mam Ubuntu a jemu to vazne asi nevadi, vzdy som pouzival sudo, az ked som zistil, ze je tu rozdiel oproti GKSUDO a naco sluzi, tak som to zacal pouzivat ako sa patri. 8)
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Pozri sa do /etc/X11/xorg.conf mala by tam byť sekcia module, keď nie tak to skopíruj:

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Keby to nefungovalo a nespustil by sa ani x-server, tak s editorom nano to vymaž alebo

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Toto rekonfiguruje x-server. A je tam nvidia driver a nie nv?
pato83 napísal:Mam Ubuntu a jemu to vazne asi nevadi, vzdy som pouzival sudo, az ked som zistil, ze je tu rozdiel oproti GKSUDO a naco sluzi, tak som to zacal pouzivat ako sa patri. 8)
Je to iné v kde, so sudo sa nedá spustiť v root mode žiadna aplikácia. Načo aj? Treba používať nano, mc...
Retne
Darca
Darca

No tak urobil som reinstal Linuxu, teraz som doinstaloval ovladac na grafiku, ked som robil test s prikazom glxgears ktory vykresluje tie tri ozubene kolesa a meria fps, ktore som mal okolo 650.

Lenze tam je doporucene skusit nejaku 3D hru s tym mam kusok mensi problem , lebo som este nic na linux neistaloval...

Ale mam otazku, nemalo by mi teraz v systeme / predvolbach davat ikonu s ktorou si nastavim 3D animacie?
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

glxinfo | grep direct
Keď to nevypíše, že Direct Rendering: Yes tak to tam akcelerácia je, keď to čo si písal pretým tak nie je. Máš spustený compiz alebo beryl? Keď nie tak 650 je dosť málo, direct rendering tam nebude. :(
Retne
Darca
Darca

Cesar napísal:Keď to nevypíše, že Direct Rendering: Yes tak to tam akcelerácia je, keď to čo si písal pretým tak nie je. Máš spustený compiz alebo beryl? Keď nie tak 650 je dosť málo, direct rendering tam nebude. :(
Kurnik strasne je pre mna cely Linux vrustrujuci :roll: Kebyze ho tak velmi nechem tak uz je davno prec...

1. Cital som ze Ubuntu by malo obsahovat uz Compiz, tak preco ja hned po instalacii som nemal v "systeme" :arrow: "predvolvach" uz aplikaciu "efekty prostredia"???

2. Nainstaloval som podla navodu Compiz Fusion, odkaz na managera mam v systeme predvolbach, no ale ked kliknem na to tak ziadna reakcia :(

3. Taktiez som sa docital ze ak fps nie je nizsie ako 650 tak by s 3D akceleraciou nemal byt problem..
inflater
Medium Star
Medium Star

Vyskusaj nainstalovat cisto Linux (testovane na Ubuntu) tak, ze po novej instalacii zamier hned do System - Restricted drivers manager a tam to aktivuj. Nespustaj ziadne nvidia-xconfig ani podobne nastroje. Ked to aktivujes, asi to bude chcet reset systemu, tak to resetni.
Po restarte pouzi prikaz glxinfo | grep direct. Ak je tam direct rendering: Yes, tak je to OK, mne to s mojou geforce 4 MX440 pri Ubuntu 7.04 fakcilo :)

Ja som si potom troska aktualizoval drivery cez synaptic, neviem teraz presne ake to boli lebo Linux som odsmazil kvoli nedostatku miesta na disku :P. Ale tusim ze slo o nvidia-kernel-common, nvidia-xconfig, nvidia-glx atd. Ak vsetko prebehne OK, tak by si mal mat v Restricted driver manageri grafiku oznacenu jako "Enabled", plus v Applications -> Other (ci tak dajak) som mal NVIDIA X Server Settings, ovladacie panely tej grafiky, kde som videl ze GLX je aktivovane spolu s direct-renderingom. :)

Vyskusal som aj nainstalovat drivery z www.nvidia.com, robil som to cez safe mode lebo inac ma to nepustilo (jakysi runlevel ci kieho otca), a to sa skoncilo preinstalaciou systemu (hmm uz siedmy krat :lol:)
pato83
Addict
Addict

Co sa tyka grafiky, tak po preinstalovaní systemu zabudni na akekolvek navody a ako povedal inflater, zamier hnedo System-Administration-Restricted drivers a len daj enabled. Ak to po restarte nepojde, az potom zacni riesit.
Co sa tyka compizu, tak na rozne vychytavky ako Cube a rozne efekty, chod do System-administration a v Synapticu si vyhladaj compiz-fusion, oznac a daj nainstalovat. Potom chod do System-Preferences-Appearance/Vzhlad/ a v naslednom okne na liste si klikni na Visual efects a tam povol poslednu polozku Custom a nasledne klikni na preferences a uz sa mozes hrat. Taktiez si mozes stiahnut aj Emerald theme editor a tam si ponastavujes ako budu vyzerat okna do drobnych detailov, taktiez v synapticu.
Napísať odpoveď