HDD sa prestane tocit

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
turtlak69
Guru
Guru

HDD sa prestane tocit

Príspevok od používateľa turtlak69 »

mam uz nejaky cas problem s hdd. zapnem system (jedno ci linux alebo windows) a hockedy sa hdd prestane tocit. pocujem ako stichne a hned na to sa zase roztoci. no ked sa roztoci mi to uz nic nepomoze, lebo system je uz tuhy. neostava nic ine ako restart. prve co ma napadlo bol zdroj. no zdroj mam 480W, pripojene dva hdd a jednu dvd-rw mechaniku. takze zdroj som vylucil. dalej ma napadlo, ze by to mohlo byt prachom. disk som ocistil a ziadna zmena. dalej som skusil zmenit kabel. na zdroji je plno molex kablov, tak som tam supol druhy. problem stale pretrvava. jedna sa o 160GB hdd maxtor. neviem uz co s tym mam robit. podla mna je to mechanicky problem a neviem ho riesit
krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

moze sa jednat o zly kontakt v tele disku (koncovka v hdd).
este by som ho skusil v inom PC.
ferros
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa ferros »

ja som mal niekolko maxtorov a raz sa mi tako cyba vykytla, je to chyba disku ak sa daj ho vyreklamovat pokial, ziadne cenne udaje by som nan nezapisoval, inak si skus zmerat napajacie napetie vedtiev
turtlak69
Guru
Guru

krija: kontakty mam na 99% dobre. vsetko je zapojene dobre a dokonca aj ciste.
ferros: napatie je myslim v poriadku. skusal som dat do vadneho disku kabel na ktorom bol napojeny bezproblemovy disk a chyba pokracovala.
zrejme budem musiet vyhrabat fakturu z agemu a ist reklamovat. no neviem ci ten disk uz nemam dlhsie ako dva roky. kazdopadne udaje z neho stratit nemozem.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Turtlak to ze mas 480W zdroj to nic neznamena ... ;)
Ak mas nejakeho znameho co ti moze pozicat zdroj ... skus to ... Ja som raz tym vylucil Vadu vsetkeho ... Ked som mal Trust 450W zdroj ...
Vymenil som to za Enermax EG465AX a vsetko bezi tak ako ma ;)
turtlak69
Guru
Guru

no neviem, ale ako je mozne, ze jeden disk facha v pohode a druhy nie? ved su napajane tym istym zdrojom. dokonca aj molex som skusil iny. ak by sa nasiel nejaky dobrak, co by mi zical zdroj, tak skusim. no najst niekoho v mojom okoli s dobrym zdrojom bude asi problem :D ale musim vyskusat. davat 2k2 za novy disk by bol pre mna momentalne luxus :(
taka mala otazka... je mozne, ze je pokazena len cast disku a ked sa snazi hlavica citat z tej casti, ze prave vtedy to sekne? tym by sa mozno dalo nejako eliminovat tuto cast a nepouzivat ju pre zapis. len neviem ci je to vobec realne...
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

turtlak69 napísal:taka mala otazka... je mozne, ze je pokazena len cast disku a ked sa snazi hlavica citat z tej casti, ze prave vtedy to sekne? tym by sa mozno dalo nejako eliminovat tuto cast a nepouzivat ju pre zapis. len neviem ci je to vobec realne...
to asi nie... to su potom chybne sektory.. a daju sa eliminovat a odstranit aby sa nepouzivali.. ale aby ti vypli disk tak to ee
turtlak69
Guru
Guru

presne toto som si myslel aj ja. teraz mi ten disk uz nefacha skoro vobec. kazdych par sekund sa prestane tocit a obcas aj na 5 sekund. pozeral som fakturu a je zo 4.12.2004. takze reklamacia tiez nebude :( vyzera to na kupu noveho disku asi...
NuSuey
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa NuSuey »

pokial sa budes chciet toho disku potom zbavit - ozvi sa .. mozno pouzijem ako dekoraciu izby :)

(teda ak by si zan nechcel vela)

skoda ze neviem poradit ale aj mne troska blbnu disky - a zrejme bude problem v zdroji.. proste TUKnu.. jeden za druhym.. jeden uz odisiel uplne (ale to sa vypla elektrina a uz nejaka mechanicka chyba ) ale predtym TUKal cudne.. potom uz na dalsom disku to zacalo ktory doteraz pouzivam.. ani netusim kedy presne to zacne.. ze urobi ten TUK ..ale asi vtedy ked sa moc pracuje s diskom
turtlak69
Guru
Guru

hehe no disk na predaj asi nebude :) ked sa uplne zlikviduje, tak si ho aj tak musim nechat ja. formatovat predpokladam nepojde a nemozem si dovolit riskovat. na jednej particii mam ulozene komplet hesla do vsetkeho co potrebujem. ci uz su to webstranky, mailove konta, konto na icq, skype, jabber, atd. ked ten disk fakt odide, tak bohuzial ho predat nebudem moct.
no dnes ma zarazila jedna vec. zapol som si PC, nastartoval windows (z druheho 10GB hdd) a ta 160tka sa dala v pohode citat a nic sa nedialo. ako keby ten disk bol plne funkcny. neviem ako je to mozne. a zatial cely den funguje bez problemov. tuto prilezitost som maximalne vyuzit a napalil vsetko dolezite. uz ostava len cakat co sa stane. bud sa pokazi alebo bude fungovat dalej...
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

hmm.. je mozne i ked sa to riesilo ze tie kktiny vo vnutry molexu su roztiahnute a maju zly kontakt na samce v HDD kde pripajas molex
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: HDD sa prestane tocit

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

turtlak69 napísal:mam uz nejaky cas problem s hdd. zapnem system (jedno ci linux alebo windows) a hockedy sa hdd prestane tocit. pocujem ako stichne a hned na to sa zase roztoci. no ked sa roztoci mi to uz nic nepomoze, lebo system je uz tuhy. neostava nic ine ako restart.
Tuším, že máš PATA disk.
Vymeň dátový kábel disku. Osobne doma som sa pasoval PRESNE s týmto problémom. Pôvodný kábel sa na pohľad ani nejavil obzvlášť poprehýnaný. Ako vravím - nová kšanda to zriešila 8) .
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

fikus-kukis napísal:Tuším, že máš PATA disk.
Vymeň dátový kábel disku. Osobne doma som sa pasoval PRESNE s týmto problémom. Pôvodný kábel sa na pohľad ani nejavil obzvlášť poprehýnaný. Ako vravím - nová kšanda to zriešila 8) .
mozem... ja viem ze tebe sa toto presne stalo.. pomohlo ti to (napisal si :) )
ale ja len ze... kedbyze ma datovy kabel kaput tak to odpoji disk od prudu ? tym ze sa vypne ? ako ziadny flame.. len ma to zaujima :P
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Šu-Do napísal:mozem... ja viem ze tebe sa toto presne stalo.. pomohlo ti to (napisal si :) )
ale ja len ze... kedbyze ma datovy kabel kaput tak to odpoji disk od prudu ? tym ze sa vypne ? ako ziadny flame.. len ma to zaujima :P
Tiež mi to bolo spočiatku divné, ale prečo nie? Veď keď pošleš PC do Stand By režimu, tak disk ma stále napätie na prívodných svorkách, hoci sa už netočí a hlavy su odparkované. Tak isto keď ideš zobudiť PC zo Stand By, zobudíš ho cez dátový kábel. Platne sa na základe logického príkazu z PC roztočia, motorček stabilizuje otáčky.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

fikus-kukis napísal:Tiež mi to bolo spočiatku divné, ale prečo nie? Veď keď pošleš PC do Stand By režimu, tak disk ma stále napätie na prívodných svorkách, hoci sa už netočí a hlavy su odparkované. Tak isto keď ideš zobudiť PC zo Stand By, zobudíš ho cez dátový kábel. Platne sa na základe logického príkazu z PC roztočia, motorček stabilizuje otáčky.
jj zmysel toto dava ale..
zdroj mas napojeny aj na maticnu.. a zas.. maticna cez datovy kabel moze dat info o zapnuti a taktiez moze to ist cez zdroj... hmmmmmm... fakt netusim a moc do toho nevidim.. takze ok... len som sa pytal :)
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

O tom štartovaní na povel som si užil, keď som experimentoval so SCSI diskami: disky napojené, radič ich pekne zdetekuje a pridelí písmenko, ale žeby sa ráčili naštartovať - ani omylom.
(nastavil som posielanie štartovacieho impulzu na dané ID zariadenia a hneď pri detekovaní sa porozbiehali)

Týmto som chcel naznačiť, že aj plne funkčný disk kým nedostane povel, tak sa nenaštartuje. Hoci problém v tejto téme je trochu opačný.
Napísať odpoveď