Aky je najlepsi (v pomere cena-kvalita-zivotnost) sposob uskladnovania vacsieho objemu dat?
DVD? alebo HDD?
PS: je jasne, ze na 10 alebo 100 giga bude lepsi HDD, ale na vacsie objemy dvd?
napr. DVD (zivotnost Verbatim 50-100 rokov) ale zas asi je lahsie poskodit DVD ako data na HDD..
Tu zivostnot udava len Verbatim, ja mam media, ktore som palil pred dvomi rokmi a dnes su uz nefunkcne, je medzi nimi aj Verbatim. Dnesne media vsak vyzeraju podstatne lepsie, co sa tyka kvality povrchu, ale tiez sa moze stat, ze o dva roky nepojde. 500GB disk sa da dnes kupit za slusny peniaz, za nakupnu cenu zo skladu by si sa mohol zmestit do 3000 korun, takze je to velmi dobra suma za 500GB. Za kapacitu v DVD mediach, ktorych by bolo 107 kusov by si zaplatil tisicku, ale treba brat ohlad na to, ze medium uplne do plna nezaplnis, vzdy ti tam ostane miesto, niekedy aj par stoviek mega.
a aku maju zivotnost data na externom HDD, ked ho vytahujem napriklad kazdy den a strkam do kompu??? alebo ked ho len necham nikde v skrinke na tmavom mieste bez otrasov???
Verbatim vydali specialne, odolnejsie DVDcka specialne na zalohu dolezitych dat. Inak myslim ze DVD su na zalohu celkovo lepsie, lebo to si strcis do suflika a funguje ti to aj 10 rokov (tolko ma moju najstasie funkcne CD - Age of Empires 2). Zatial co pri HDD je predpoklad castejsieho pouzivania >> omnoho vacsia moznost poruchy, ci nechceneho zmazania.