Potapanie bez pristroja
-
Martinspeed
Medium Expert
Potapanie bez pristroja
Kto sa potapa bez pristroja hlboko v mori, chcem sa spytat ako vyrovnava tlak, potrebujem nejake zlepsovaky nie tlacit zapchaty nos? nemate niekto skusenosti so zatkami na nos vraj sa mozu poskodit uci??

-
inkognitto
Star
Martinspeed:uci su oci alebo usi?
ja som snorchlovanie robil, sice nie ako ti magori co idu do 100m hlbok, mne staci 10-12, ale zase s nikym nesutazim
len lovim hviezdice a podobne
treba si poriadne zapchat nos a NEUSTALE silno skusat nosom vydychnut. prehltanie v takej hlbke a ked si kolmo hlavou dole velmi nejde, aspon mne neslo. akoby som sa v polke zasekol... ale to musis skusit a vypracovat si vlastny styl. tiez sa musis vediet spravne ponorit pod hladinu (lezat na bruchu, "zlomit sa" v pase, ked klesnes tak do polky stehien tak vystrit nohy a v podstate sa zapichnes do vody). jednou rukou odporucam drzat nos ak nemas tu specialnu sponu na nos a druhu vystretu pred seba. nohami nekop velmi rychlo, akurat sa unavis. kop pomalsie a dlhe tahy. keby nieco, este sa pytaj, odpoviem ked budem vediet
btw na stuple do nosa kasli, v okuliaroch ti budu zavadzat. tiez pamataj na to, ze s hlbkou stupa tlak, zarosia sa ti okuliare, ake nepouzijes taky specialny sprej, bude ti zima a este jedna dolezita vec: nikdy neprecenuj sily, moze sa ti to vyplatit. a este jedno ma napadlo, po 10 metroch hlbky vo vode (plati priblizne aj pre morsku aj sladku) na telo neposobi negatiny vztlak, takze pri vynarani budes musiet tuto vzdialenost prejst "rucne". posledna vec: najprv sa rozcvic a naber kondiciu, nechod hned ako macher pred kockami do velkej hlbky. inak ta mam na svedomi ked ti taketo pisem 
ades napísal:Martinspeed:uci su oci alebo usi?ja som snorchlovanie robil, sice nie ako ti magori co idu do 100m hlbok, mne staci 10-12, ale zase s nikym nesutazim
len lovim hviezdice a podobne
treba si poriadne zapchat nos a NEUSTALE silno skusat nosom vydychnut. prehltanie v takej hlbke a ked si kolmo hlavou dole velmi nejde, aspon mne neslo. akoby som sa v polke zasekol... ale to musis skusit a vypracovat si vlastny styl. tiez sa musis vediet spravne ponorit pod hladinu (lezat na bruchu, "zlomit sa" v pase, ked klesnes tak do polky stehien tak vystrit nohy a v podstate sa zapichnes do vody). jednou rukou odporucam drzat nos ak nemas tu specialnu sponu na nos a druhu vystretu pred seba. nohami nekop velmi rychlo, akurat sa unavis. kop pomalsie a dlhe tahy. keby nieco, este sa pytaj, odpoviem ked budem vediet
btw na stuple do nosa kasli, v okuliaroch ti budu zavadzat. tiez pamataj na to, ze s hlbkou stupa tlak, zarosia sa ti okuliare, ake nepouzijes taky specialny sprej, bude ti zima a este jedna dolezita vec: nikdy neprecenuj sily, moze sa ti to vyplatit. a este jedno ma napadlo, po 10 metroch hlbky vo vode (plati priblizne aj pre morsku aj sladku) na telo neposobi negatiny vztlak, takze pri vynarani budes musiet tuto vzdialenost prejst "rucne". posledna vec: najprv sa rozcvic a naber kondiciu, nechod hned ako macher pred kockami do velkej hlbky. inak ta mam na svedomi ked ti taketo pisem
sice som neni Martinspeed pre koho si to pisal ale tak precital som si to..myslim ze to co si napisal tu kazdemu kto ide do mora alebo tak sa potapat pomoze...ja dakujem
-
Martinspeed
Medium Expert
hej usi myslim a tlak v nich pri urcitej hlbke, tiez dakujem adesovi za prispevok, pomohol si, len som trochu nepochopil popis blizsie: po 10 metroch hlbky vo vode (plati priblizne aj pre morsku aj sladku) na telo neposobi negatiny vztlak, takze pri vynarani budes musiet tuto vzdialenost prejst "rucne", ako rucne?? 
zle som sa vyjadril: ide o to, ze ked sa ponoris do hlbky asi tych 10 metrov, zacnes padat ku dnu ako kamen, voda ta uz nebude nadlahcovat, teda pri vynarani tu vzdialenost, ked ta voda nebude nadlahcovat musis prejst sam, potom ti pomaha aj voda ked si uz vyssieMartinspeed napísal:hej usi myslim a tlak v nich pri urcitej hlbke, tiez dakujem adesovi za prispevok, pomohol si, len som trochu nepochopil popis blizsie: po 10 metroch hlbky vo vode (plati priblizne aj pre morsku aj sladku) na telo neposobi negatiny vztlak, takze pri vynarani budes musiet tuto vzdialenost prejst "rucne", ako rucne??
-
Martinspeed
Medium Expert
aha dik tak to som nevedelades napísal:zle som sa vyjadril: ide o to, ze ked sa ponoris do hlbky asi tych 10 metrov, zacnes padat ku dnu ako kamen, voda ta uz nebude nadlahcovat, teda pri vynarani tu vzdialenost, ked ta voda nebude nadlahcovat musis prejst sam, potom ti pomaha aj voda ked si uz vyssie
-
Martinspeed
Medium Expert
nebolo spomenute ze sa potopim do 10metrov, len ze po 10 metroch je ten zlom, kedy ta uz voda nenadlahcuje, a 10metrov som este nikdy nebol, najviac 7-8metrov na nadych, v chorvatsku nepotrebujes ist hlboko aby si nieco nasiel iba pri ostrovoch, kde je zase pekna modrasta voda, a niesu tam pohadzane pivne flasedair napísal:a este dalsiu vec musim podotknut ze bez potapania s kyslikom ak si myslis ze vydrzis zadrzat dych tak dlho ako na susi tak na to zabudni
Ak to zvladnes do 10 metrov (ako tu bolo spomenute) tak si fakt frajer![]()
ver mi
to nie je ako v Modrej Lagune![]()
![]()
-
insane
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Zaujimava tema...kedze som potapac, tak sa vyjadrim aj ja.
Radsej sa skusaj potapat postupne, stale hlbsie a hlbsie. Najprv take 4 m, potom 6 - 8 -.... Proste neodporucam skusit ist nadoraz co najhlbsie na 1.krat, lebo ludia obcas zabudaju ze chvilu trva kym sa dostanu spat na hladinu
. A ked dochadza vzduch, tak to nie je nic moc.
Dalsia vec. Ked budes stupat k hladine, tak vydychuj co najviac...ako bolo povedane, vzduch sa zacne v plucach rozpinat a niekedy je to dost nebezpecne. Ked sme trenovali "nudzovy vystup" z 12 metrov, tak nam bolo nakazane stale akoby kricat a stupat rychlo ku hladine
.
Stuple do usi su ti zbytocne, ja osobne som ich nikdy nepouzil a ani nikto s kym som sa potapal. Tlak vyrovnas tak, ze si chytis nos a fuknes(nacvic si to, mal by si to ovladat), prehltanim mi vzdy trvalo dlhsie kym som vyrovnal tlak. Proste si pekne fuknes do nosa a mas to hned. Tot asi vse. Vela stastia
. A este jedna vec vlastne "Safety first!!!"
Radsej sa skusaj potapat postupne, stale hlbsie a hlbsie. Najprv take 4 m, potom 6 - 8 -.... Proste neodporucam skusit ist nadoraz co najhlbsie na 1.krat, lebo ludia obcas zabudaju ze chvilu trva kym sa dostanu spat na hladinu
Dalsia vec. Ked budes stupat k hladine, tak vydychuj co najviac...ako bolo povedane, vzduch sa zacne v plucach rozpinat a niekedy je to dost nebezpecne. Ked sme trenovali "nudzovy vystup" z 12 metrov, tak nam bolo nakazane stale akoby kricat a stupat rychlo ku hladine
Stuple do usi su ti zbytocne, ja osobne som ich nikdy nepouzil a ani nikto s kym som sa potapal. Tlak vyrovnas tak, ze si chytis nos a fuknes(nacvic si to, mal by si to ovladat), prehltanim mi vzdy trvalo dlhsie kym som vyrovnal tlak. Proste si pekne fuknes do nosa a mas to hned. Tot asi vse. Vela stastia
-
Martinspeed
Medium Expert
mna by zaujimala este jedna vec. ten cesky typek, co prekonal svetovy rekord vo freedivingu ma na floride potapacsku skolu. bol s nim raz nejaky rozhovor, kde vravel, ze za 1 den dokaze hocikoho naucit potopit sa do hlbky 30 metrov a vydrzat bez dychania minimalne 3 minuty. ide o to, ze clovek ako potomok zivocichov ma v sebe tzv "potapacsky reflex", ktory sa da navodit a teda moze clovek prekonavat vyssie popisane hranice. nevie niekto, ako ten potapacsky reflex ozivim? diky moc, za odmenu K+