Barevne spektrum lidi > subtopic "Pure philosophy :)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
halfend
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Barevne spektrum lidi > subtopic "Pure philosophy :)

Príspevok od používateľa halfend »

Predstavte si, ze kazdy z lidi jako jedinec vnima barvy od narozeni jinak nez ostatni..

např. Treba hnedou vidi jakou modrou ale ma zafixovane v hlave ze je to hneda...

Proste nazev je jedna vec, ale 100%tne nemuzeme potvrdit ze to vidime stejne jako ostatni. Tak samo temná a svetla apod.
Muze to byt i se zvuky apod. akorat uz je to slozitejsi..

Skuste o tom porozmyslat :D

// EDIT : prominte, ze jsem to podal tak laicky, ale myslim ze pochopite co myslim... :wink:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

uz som sa nad tym zamyslal, myslim ze kontrast farieb Ti nedovoluje vidiet ich inac, ako ich vidia ostatni. Keby si videl bielu ako ciernu, mal by si problem s kontrastom a slnko by Ta neoslepovalo, ale by vytvaralo tmu. Nastuduj si optiku a zistis preco ich kazdy vidi priblizne rovnako. Je to len fyzika, konkretne optika a struktura Tvojich oci, teda kazdeho oci.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Trosku OT ale keby som mal oci ako orol a sedel by som v prvej lavici pri tabuli co by som videl ?asi holy ko*ot ked mi nikto nevie odpovedat :lol:
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

ja som rozmyslal len o tej reci ze preco sa zelena vola zelena....... take trosku blbe, ale ked sa nad tym zamyslite.... je to fakt dost blbe... ako vsetci vieme ze slnko je zlte (od malicka) .... ze zelena je trava..... sneh je biely...... len tie naucene slova su zaujimave
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

ciastocne farboslepi ludia vidia inak ako my cervenu a zelenu, resp. ich nedokazu od seba odlisit. ale ako vidia to sa asni len tak nedozveieme.
P.S. Nedokazu zbierat jahody :D
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

skor si mylia farby na semaforoch...

ale ako povedal uplink - kedze vacsina ludi ma rovnaku alebo velmi podobnu stavbu oka - proste nemozeme vidiet inak farby...ale tak vynimky sa vzdy najdu - nejaky ten zmutovany gen to moze ovplyvnit - proste zmeni chemicku rovnovahu v mozgu a aj ked oko vidi dobre mozog si mysli nieco ine - dufam ze som nenapisal az tak zcesty...
halfend
Expert
Expert

Príspevok od používateľa halfend »

Je to takova laicka myslenka, mozne to asi neni, ale neco na tom je :wink: :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Je jedno aku farbu vnima jedinec, pretoze od mala ma tu svoju predstavu zafixovanu so slovom, ktore sa naucil. Cize dvaja ludia co vidia farbu inak, nazvu ju zelenou, aj ked pre nich moze vypadat ako modra. Vid. priklad daltonisti a farboslepi ludia.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Je to zaujimave, ale prax preukazuje ze u vacsiny vnimame rovnako, podobne zvuky vone a pod.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Práve prednedávnom sme sa o tomto bavili na fyzike a niekto tam prezentoval názor, že čítal výskum ktorý hovoril, že muší majú akoby tvrdšie podanie farieb. Že nedokážu rozoznať tak jemné odtiene farieb, ako ženy. IMHO to nebude pohlaviami. Môže to byť roznymi rozdielnosťami v stavbe oka,vadami v mozgu(spomenutý daltonizmus) etc. Zaujímavé by bolo však zistiť, či niekoho mozog nemá predprogramované nesprávne podanie farieb. Vezmime si, že dieťa po narodení ešte stále obraz vníma prevrátený - tak, ako dopadá na sietnicu a až neskôr si jeho mozog zvykne, čo je dole a čo hore. Či takto niekto nemá poškodenú sietnicu / obrazové centrum v mozgu - čo stavba oka samotného neovplyvní...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

axXis napísal:ciastocne farboslepi ludia vidia inak ako my cervenu a zelenu, resp. ich nedokazu od seba odlisit. ale ako vidia to sa asni len tak nedozveieme.
P.S. Nedokazu zbierat jahody :D
tak tak mam na to papier :lol:
daltonov syndrob alebo znizeny farbocit

..neni to o tom, ze to nevieme rozlicit (farby osobitne nerobia najmensi problem)

ale napr. mate krík a na nom 5 cervenych kvetov ...vam tych 5 cervenych flakov tam totalne svieti a bije do oci akoby boli zlte, ale mne to splyva a dost mi to trva kym tie kvety najdem ak ich vobec vsetky najdem :lol:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

jin napísal:Práve prednedávnom sme sa o tomto bavili na fyzike a niekto tam prezentoval názor, že čítal výskum ktorý hovoril, že muší majú akoby tvrdšie podanie farieb. Že nedokážu rozoznať tak jemné odtiene farieb, ako ženy. IMHO to nebude pohlaviami. Môže to byť roznymi rozdielnosťami v stavbe oka,vadami v mozgu(spomenutý daltonizmus) etc. Zaujímavé by bolo však zistiť, či niekoho mozog nemá predprogramované nesprávne podanie farieb. Vezmime si, že dieťa po narodení ešte stále obraz vníma prevrátený - tak, ako dopadá na sietnicu a až neskôr si jeho mozog zvykne, čo je dole a čo hore. Či takto niekto nemá poškodenú sietnicu / obrazové centrum v mozgu - čo stavba oka samotného neovplyvní...
O tom som tiez niekde cital, ale skor v style vtipu. Teda ze neexistuje napriklad citronova alebo slnecnicova farba, ale je to proste zlta :)
K tym nazvom: tiez ma to kedysi napadlo a v podstate je to aj jedno, hlavne je, ze sa dohodneme.
Ale u zdravych ludi to asi mozne nie je, lebo vzdy vies pri pohlade prehlasit, ze zakladna zlta patri k svetlym farbam a hneda alebo modra k tmavym.
Napísať odpoveď