Snazim sa nastavit router AirLive WT 2000R pre net od peemu. Vedel by mi s tym niekto pomoct?
Kedze peem je lokalny trnavsky provider, tak trochu objasnim situaciu: je to optika az do vchodu a odtial metalikou cez RJ45 do sietovky, mam staticku verejnu IP.
nastavenie routra
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Re: nastavenie routra
Čiže asi FTTB.Tommino napísal:Snazim sa nastavit router AirLive WT 2000R pre net od peemu. Vedel by mi s tym niekto pomoct?
Kedze peem je lokalny trnavsky provider, tak trochu objasnim situaciu: je to optika az do vchodu a odtial metalikou cez RJ45 do sietovky, mam staticku verejnu IP.
Vychádzam z predpokladu, že si si kúpil tento router, hoci doposiaľ si mal zapojený PC priamo.
Providerov kábel z prízemia zapojíš do WAN portu smerovača, na smerovači na WAN interface-i nastavíš svoju pevnú verejnú IP adresu (v prípade, že ju získavaš z DHCP servera automaticky - patrične to nastav).
Že zatiaľ všetko funguje zistíš, ak z internetu skúsiš pingovať svoju verejnú IP adresu. Smerovač by Ti mal odpovedať (pokiaľ to nemá vyslovene zakázané z bezpečnostných dôvodov).
Nasleduje pripájanie počítačov v tvojej domácnosti. V smerovači prideľ konkrétnemu interface-u IP adresu (z povolených rozsahov neverejných adries) s patričnou maskou podsiete. Na počítači, ktorý ideš do toho interface-u pripojiť kríženým káblom, nastavíš IP adresu takú, aby bola s tou na smerovači v jednej podsieti, identickú masku podsiete a ako bránu nastavíš IP adresu na priľahlého interface-u smerovača.
Spojenie PC - smerovač overíš pingovaním IP smerovača z PC, alebo povedzme cez telnet (reláciou na smerovač urobenou iným PC) IP adresu PC zo smerovača.
Dodatočné nastavenie smerovacích protokolov (až je nevyhnutné) Ti neviem opísať, keďže sa mení od konkrétnej situácie.
Verím, že niekto sa ešte vyjadrí do tejto témy.
add: To sa bude týkať uvedenéj kategórie.
re:
Dakujem za rady, ale skor by som asi potreboval poradit od nekoho kto ma konkretne skusenosti s peemom pripadne aspon podobnym netom a tymto istym routrom. Pripojit router viem, prepingnutia funguju, ale stale mam pripojenie iba k miestnej sieti, internet nejde.