Larpy a drevárne

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Larpy a drevárne

Príspevok od používateľa Jeremy »

Ahojte,
taká otázočka. pocul z vás uz niekdo slovo LARP alebo Drevaren

Larp ->
LARP (akronym z anglického live action role-playing game) je hra založená na hraní rolí, ktorú hrajú živí ľudia podobne ako divadelné predstavenie.

Hráči predstavujú svoje akcie vlastnými činmi. Často takáto hra vyzerá ako divadlo (nielen) vo voľnej prírode. Hry bývajú starostlivo pripravené, skupiny hráčov plánujú dej a pripravujú kostýmy mnoho týždňov a často i mesiacov dopredu. LARP môže býť pokladný za formu improvizačného divadla - podobne ako talianská commedia dell'arte.

Príkladom LARPu sú napríklad rekonštrukcie historických bitiek.
Chodí z vás niekto na larpy. Napriklad viem o sebe :)

piste postujte co si o tom myslite :)
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

No, Jeremy...
zda sa, ze LARPovacky tu velku odozvu nenasli. Skoda, nevedia o co prichadzaju :D
sKoReC
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sKoReC »

Ja som osobne ešte nebol ale isto by to bolo zaujímavé. Jeremy mohol by si prihodiť nejaký link aby mali ľudia o tom trochu lepšiu predstavu.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tu najdes vsetko potrebne: http://www.slad.sk/
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak tak odporucam este aj stranku http://www.larp.sk/

Ako prezentujeme larpy... Je to vlastne alternatívne divadlo

troska viac popisane co je larp
Čo je to LARP?
Predstavte si, že ste rytier, člen mnohopočetnej armády a spolu so svojou jednotkou máte splniť určitú úlohu. Predstavte si putovanie po krajine, vzrušujúce bitky s množstvom nepriateľov, predstavte si, ako sa pred vami pomaly odkrýva váš osud. Toto všetko môžete v rámci LARPu zažiť na vlastnej koži. V ruke budete stískať skutočný meč, po vašom boku budú stáť skutoční spolubojovníci a budete putovať skutočným lesom. Znie to zaujímavo, však?

LARP vznikol na princípe papierových RPG (Role Playing Game). RPG je hra, kde každý hráč v reálnom svete ovláda postavu v svete imaginárnom. Musí sa pritom do svojej postavy úplne vžiť a chovať sa v súlade s jej presvedčením a vierou. Príkladom je klasické AD&D (poprípade DrD, GURPS, atď.). Samotné slovo LARP je skratkou anglického výrazu Live Action Role Playing, je to teda RPG, ktoré sa neodohráva len vo fantázii hráčov, ale naživo. Veľmi zjednodušene by sa to dalo prirovnať i k počítačovej hre, ktorú hráte naživo. Stanovia sa pravidlá pre boj, postavy a mágiu (ak sú v hre povolené aj magicky nadané postavy), vymyslí sa príbeh a ide sa na to. Všetko je len na vás resp. na vašich reálnych psychických a fyzických schopnostiach.

Je mnoho druhov LARPov a väčšinou sa delia podľa toho, z akého imaginárneho sveta jeho predloha pochádza. Môžu byť zo všetkých možných prostredí, od stredovekej fantasy, cez súčastnoť až po ďalekú scifistickú budúcnost. Veď fantázii sa medze nekladú, však?
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

NO stretol som sa uz s larpakmi ale nejak ma to moc nenadchlo. Mozno som nemal stastie na nejakych normalnych. Ale pobavili ma. Pobehovali s takymi mecmi obalenymi molitanom (ty s lepsou vybovou nemali molitan ale izolaciu z vodovodneho potrubia) a s rekonstrukciou nejakeho boja to moc spolocneho nemalo...proste len sa tlkli ako male deti (keby mali normalne mece tak by to dost bolelo :P ) A potom ma jeden dorazil...z vrecka vytiahol papierovu gulu, zakrical ze "FIREBALL" hodil ju po protivnikovy a zabil ho :lol: ...neviem pripadalo mi to vazne ako decka hra... skor som privrzencom historickeho sermu.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ano paperiova gula skutocne je fireball...mas s tym problem? :D
Ako inak by si ju chcel nasimulovat? Biely fosfor?
Ide o to, ze ona "ohniva gula" ma v pravidlach rozpisane hodnoty zranenia a kazdy hrac ma svoju hodnotu zdravia presne ako v stolovych RPG. Takze ked mas 3HP a gula dava za 5 tak Ta zabije :D
a ked sme pri tych obalenych mecoch zda sa, ze nevies ako kurevsky podareny zasah takym niecim boli, inak by si nevravel, ze je to mlatenie sa pre deti. Je to rovnako historicky serm ako s ocelovymi zbranami iba ide o to, ze ty nechces svojho protivnika rozsekat na drobne kusky. A osobne si myslim, ze vacsina s tych deciek by Ta v historickom serme kedykolvek porazila.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

ano toto je jedna cast larpov tzv fantasy ale su aj larpy kde sa neboju je a mmozu to byt fantasy. ide o to ze hraj svoju rolu je to v podstate alternativne divadlo iba nemas nauceny text a vsetko improvizujes a hras pre seba
Fall
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fall »

hej, larpy poznam jednej "bojovky" som sa aj ucastnil, bolo to posledne spojenectvo, velmi ma to bavilo urcite pojdem aj o rok ak bude, ale prekazala mi tam jedna vec-chybajuci vekovy limit male deti nepriznavali a teda pri zaverecnej bitke to vyzeralo tak ze vsetci nad 16 boli poctivo mrtvy lebo si zasahy raali a vsetci pod tam veselo behali a tvarilis a ze sa nic nedeje proste Highlander style, inac nemam tomu co vytknut, vyborna akcia, vynikajuco som sa bavil a vobec mi neprekazalo ze som sa" jak decko ohanal molitanovym mecom" ten komu se nelibi at mi klobouk polibi :D :wink:
edit: a co sa tyka "profesionalnostiô bolo to take profesionalne ako si to hraci urobili v mojej skupine panovala disciplina a poriadok, to, ze sa tie spominane deti rozutekali a mlatili sa jedna radost uz nie je moj problem ja som si uzival zabavu a bolo tam pritomnych aj vela ludi co robia historicky serm profesionalne...cize nemyslim ze by to bolo len o tom ze deti sa biju, samozrejme ze lepsie sa pozera na nacvicene vystupenia skupin venujucich sa historickemu sermu, ale tie su nacvicene, preto vyzeraju tak posobivo a musia byt ancvicene aby sa nikomu nic nestalo, nemyslim ze by stredoveke bitky vyzerali velmi inak ako larpy, akurat stym rozdielom ze armady boli organizovane, inak sa tiez vsetci tlkli hlava nehlava
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

este namargo larp vs. historicky serm: mec obaleny mirelonom (trubkova izolacia) sa ovlada lahsie ako real (skusal som oboje, neda sa zrovnavat...) - boj s larp mecmi je skor podobny boju s kordami a pod. Od realneho fightu s obojrucakmi alebo tak, to ma vela krat dost daleko... Taky jeden-a-polrucny mec ma svoju vahu a tym aj zotrvacnost, pricom hokejka obalena niecim makkym je lahulinka ako pierko a umoznuje rychle obraty a podobne srandy.
Som velky fanda stolnych rpg a larpy ma fascinuju, no nemam na ne cas :(
Larpy, hlavne tie "bojove" by som skorej nez k divadlu prirovnal k zivemu WoW alebo dakemu RPG nazivo... Tie nebojove larpy su naozaj viac divadlom, napr. Vampire...
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

hraval som larpy aj drevarne a doteraz som podporovatelom jedneho fasa larpu http://www.erronis.larp.sk
teraz som presedlal na airsoft...

tu som goblin s kladkovou kusou a sietou (+mec :D )

http://www.erronis.ic.cz/galeria/images/l1010626.jpg

s palcatom a mecom

http://www.erronis.ic.cz/galeria/images/l1010592.jpg

certa dnes mi to uz pride trocha pateticke
ale vtedy to obla zabava :)
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

netvrdil by som ze fantasy su ako WoW co taky thordan neomzes povedat ze je to bojovy alebo nebojovy larp prsote su tam aj take aj take postavy ja som robil hostinskeho a uzil som si zabavy az az ...
a zaroven kto chce bojovat moze bojovat
proste je to ako fakt RPG len questy si robite samy inac aj WoW je RPG(Role Playing Game)
Hra na hrdinov alebo rolová hra (zriedkavo hra s hraním rolí; ang. Role Playing Game, skr. RPG) je typ spoločenskej hry, pri ktorej sa hráči vžívajú do úloh imaginárnych osôb, alebo postáv, umiestnených do fiktívneho, alebo historického prostredia a snažia se ako tieto postavy konať. Rozlišujú sa stolové, elektronické a hry naživo.
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sepiroth »

cojaviem, netvrdím, že to nemusí byť sranda, ale... asi predsalen ostanem pri airsofte. :)
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

a airsoft je nieco podobne len v larpoch mas narok na vacsi kreativitu a uplatnenie tvojej postavy
Fall
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fall »

Sepiroth napísal:cojaviem, netvrdím, že to nemusí byť sranda, ale... asi predsalen ostanem pri airsofte. :)
airsoft poskytuje rovnaku zabavu ako LARP ale uplne inou cestou, pri LARPe mas povacsinou viac ucastnikov a dej je trosku obsirnejsi, no pri AS ti asi prudi viac adrenalinu ako pri LARPe, hral som aj to aj to a aj pri jednom a pri druhom som sa vyborne bavil :)
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

axXis napísal:
a ked sme pri tych obalenych mecoch zda sa, ze nevies ako kurevsky podareny zasah takym niecim boli, inak by si nevravel, ze je to mlatenie sa pre deti. Je to rovnako historicky serm ako s ocelovymi zbranami iba ide o to, ze ty nechces svojho protivnika rozsekat na drobne kusky. A osobne si myslim, ze vacsina s tych deciek by Ta v historickom serme kedykolvek porazila.
no k tomuto divadlu som sa dostal cez kamosa sermiara...v podstate cez neho sa dostavam na vela sermiarskych podujati (celkom ma bavi to sledovat aj ked kvoli casovej a financnej narocnosti sa mi nechce venovat tomu naplno)a podla toho co som zaregistroval tak historicky sermiary larp absolutne neuznavaju...neviem aspon podla toho co som vydel historicky serm sa uplne v pohode da prirovnat k bojovemu umeniu a larp ako uz bolo spomenute je divadlo...tak na otazku kto by pri suboji vyhral je myslim jasna. Nemyslim si ze by mec obaleny makkou hmotou vaziaci 2kg bez hrán mohol nejak ukrutansky bolet. Nechcem tu nikoho urazat len mi tento druh zabavy nejak nesedi.
Napísať odpoveď