najnovši datum

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

pozeral som na ten number_format a prehladalval som na php.net už vytvorene funkcie, no žiadne nezodpoveda tomu, čo by som potreboval ja :( neviete ako na to? vytvoriť si funkciu ktora bude vykonavat to čo som pisal..
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Veď sa to zobrazuje tak ako sa to zobrazovať má (asi už vôbec nechápem, čo vlastne chceš).
Napíš, čo presne chceš dosiahnuť a ja sa nad tým hlboko zamyslím. :)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

To, čo som už pisal v tomto prispevku. Aby sa namiesto čisel umocnenych na vela miest ako napriklad 2.0E-6 zobrazovalo 2x10-6 alebo ak by sa dalo tak 2x10-6(-6 si predstav akože je to horny index :))
chrono
VIP
VIP

Vyskúšaj niečo takéto:

Kód: Vybrať všetko

<?php

function cvtnum1($n)
{
        if (preg_match("/([0-9.]*)E([-+]?[0-9]*)/", $n, $matches) == 0) return $n;
        else return $matches[1]."x10<sup>".$matches[2]."</sup>";
}

function cvtnum2($n)
{
        if (strpos($n, "E") === FALSE) return $n;
        else return str_replace("E", "x10<sup>", $n)."</sup>";
}

echo cvtnum1(123), "<br>", cvtnum1(0.000000000123), "<br>", cvtnum1(1230000000000000), "<br>";
echo cvtnum2(123), "<br>", cvtnum2(0.000000000123), "<br>", cvtnum2(1230000000000000), "<br>";
?>
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

hmm, si dobry :) funguje to skvele, dokonca hned 2 varianty :D
//keby som mohol posielat karmu tak ti hned poslem..

mam menšiu otazočku ešte na teba.. mam stranku kde je len subor index.php(ano ja viem hrozne, no nvm ako to zatial prerobit) a potrebujem tam zadefinovať dalsi php subor v ktorom mam uložene nejake funkcie..
definoval som ho takto:

include 'includes/funkcie.php';
žiadna, chyba, všetko funguje, funkcie ktore sa v tomto subore nachadzaju možem použivať v subore index.php, subor funkcie.php som definoval hned na začiatku suboru index.php:

<?php
echo '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>';
include 'includes/funkcie.php';
.
.
.
jediny problem nastava v prehliadaci IE, tam sa mi totiž odvtedy odkedy som do suboru index.php tento riadok pridal stranka zobrazuje o riadok nižšie, nezobrazuje sa uplne odvrchu, nevieš čim to može byť?
chrono
VIP
VIP

Nemáš náhodou niečo pred <?php (napr. prázdny riadok)?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

OK, už to je v poho, opravil som to..
inak nepoznaš niekde nejaky navod, ktory by mi vysvetlil ako podelit web spraveny v php? ja to mam totiž spravene tak blbo, že mam všetko v jednom subore index.php kde mam odkazy v menu volane asi takto

<a href="?id=1">
potom mam normalne podmienku:

if ($id=="1") {
blablabla...
}
no ak ak si klikne na odkaz z menu co ma id=1 tak sa mi zobrazi to co mam v id=1 zapisane, takto mam všetky odkazy robene a ich obsah..
a takto mam robeny cely web.. všetko mam v index.php, ako si to mam podelit? napr. pre každy odkaz v menu vytvorim novy php subor ale ako docielit aby sa mi stranka nacitavala ako index.php a odkazy by sa nacitavali hned pod index.php? teda hned pod menu?

http://www.spsesoc.kvalitne.cz/index.txt
je to ešte v procese vystavby, no ale potreboval by som vediet ako ten web podelit, aby som to nemal všetko v jednom subore..
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

1. moznost pomocou klasickej podmienky

$id = $_GET['id'];
$pages = array(
"1" => "uvod.php",
"2" => "blabla.php",
);

if (!isset( $id)) $id = "home";
     if (array_key_exists( $id, $pages)) include ( $pages[$id]);
     else include( $pages["1"]);

?>
2. moznost klasicky switch

switch ($_GET['id'])
{

case 1:
include ("uvod.php");
break;

case 2;
include ("obsah.php");
break;

default:
include ("uvod.php");
}

vsetko funguje na tom principe ze ty si porovnas id ktore si ziskal pomocou GET a podla toho includnes dany subor
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

hmm, to je skvele, ta prva možnosť je perfektna, mockrat diky :wink: takže namiesto priameho pisania do daneho id ako som to robil doteraz si vytvorim tie subory, napriklad obvody.php a v subore obvody uz bude vytvoreny zoznam obvodov tak ako to mam teraz? tiež cez id alebo je nejaka ina možnosť?

chcel by som to vytvoriť asi nejak takto:
obvody.php?schema=obvod1
obvody.php?schema=obvod2
obvody.php?schema=obvod3
atd..
ako by sa to dalo spraviť takto?
cize ak kliknem na obvody.php?schema=obvod1 aby tam už bol priamo obvod spolu so vzorcami ako ho riešiť..
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

<?php

# SYSTEM 
$schema = $_GET['schema'];

$home = 1; // hodnota hlavneho obvodu
$slovo = "obvod"; // slovo_hodnota

$i = explode("_", $schema);
$hodnota = $i['1'];

$hodnoty = array("0", "1", "2", "3"); // zoznam hodnot

if (empty($schema) || empty($hodnota))
{
$hodnota = $home;
}
if (!in_array($hodnota, $hodnoty))
{
$hodnota = $home;
}

if ($hodnota == $hodnoty[1])
{
echo "nachadzas sa v schema 1";
}
if ($hodnota == $hodnoty[2])
{
echo "nachadzas sa v schema 2";
}
if ($hodnota == $hodnoty[3])
{
echo "nachadzas sa v schema 3";
}

?>

odkaz bude vyzerat takto

nieco.php?schema=obvod_1
nieco.php?schema=obvod_2
nieco.php?schema=obvod_3

pokusil som sa to spravit tak aby to bolo flexibilne (hlavne) a lahke na pochopenie
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

kua no tak zatial som zacal s tym delenim stranky, ale vyskytol sa mi tu problem hned na zaciatku :( ide o to, že som spravil index.php ako si my pisal a definoval som si tam všetky dalsie php subory ktore budem použivať v menu, zatial som spravil len uvod.php a priamo na stranke ked to spustim cez index.php tak sa mi nacita v indexe pod hlavickou, ale ked chcem uvod nacitat cez menu pod odkazom ktory smeruje na uvod.php tak sa mi uvod otvori na novej stranke.. nenacitava sa mi na indexe pod hlavickou.. v com je chyba? nevies ako to opravit prosim?
potreboval by som to asi tak ako na phpBB fore kde je page_header.php ako hlavicka a zobrazuje sa stale no a obsah sa vždy zobrazi pod hlavičkou..

tu ti prikladam ako som spravil index.php a uvod.php:

http://www.spsesoc.kvalitne.cz/index1.txt
http://www.spsesoc.kvalitne.cz/uvod.txt
co je na tom zle? ako to mam proste spraviť tak, aby sa mi index.php kde mam hlavičku a cele menu stale zobrazoval navrchu? a zvyšok stranky(obsah) aby sa zobrazoval v indexe pod hlavickou? preco ked kliknem na odkaz uvod.php priamo z menu, tak sa otvori v novom okne? ako to zmenit prosim?
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

ako vyzera odkaz v menu ?

nieco.php?id=1 ... takto by mal vyzerat
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

preco by mal vyzerat tak? ved v menu mam položku "Domov" a po kliknuti chcem aby ma to presmerovalo na zaciatok, co je uvod.php odkaz je normalne <a href="uvod.php" title="Domov"> preco by mal vyzerat tak ako pises? ved sa pozri na tie subory co som prilozil.. potom ako sa mam dostat k vsetkym suborom co mam zadane v indexe? hm? obvody.php, test1.php atd.. nechapem potom keby som chcel ist niekedy z menu na uvod.php tak ako? len takto ako to chcem spravit, moj problem ale je ze mi vsetky php subory definovane v indexe

<?php
$id = $_GET['id']; 
$pages = array( 
"1" => "uvod.php", 
"2" => "index.php", 
"3" => "obvody.php", 
"4" => "vzorce.php",
"5" => "test1.php",
"6" => "test2.php",
"7" => "obsah.php",
); 

if (!isset( $id)) $id = "domov"; 
     if (array_key_exists( $id, $pages)) include ( $pages[$id]); 
     else include( $pages["1"]);     
?> 
otvara mi ich na novej stranke.. uvod.php mi otvori normalne v index.php pod hlavickou ako to ma byt iba vtedy ak stranku spustam cez index.php.. vtedy sa uvod nacita normalne na stranke.. ale ked chcem spustit uvod.php osobitne tak sa mi to nenacita s hlavickou.. dufam ze chapete ako to myslim, kua.. :( proste ako na fore.. otvoris si index.php a mas tam hlavicku, no ked si otvoris ja neviem memberlist.php tak sa ti neotvori len meberlist.php ale stranka sa ti nacita aj s hlavickou.. ako mam toto ja docielit? ako mam spravit stranku tak, aby sa mi pri otvoreni kazdeho suboru(uvod.php, obvody.php, ...) nacitavala hlavicka stranky stale? poradite niekto? chcem vytvorit web nejak tak ako to funguje na phpbb fore ale neviem ako..
asi takto:
-nejaky subor header.php kde bude cela hlavicka stranky + odkazy(teda menu)
-popripade nejaky footer.php kde bude zapätie stranky(spodok stranky) co bude obsahovat copyright(aby som ho nemusel pisat na kazdej stranke zvlast, takze v suboroch s obsahom stranky uz bude len skutocny obsah) + nejake dodatocne info..
- ostatne php subory kde sa bude nachadzat obsah stranky(ako je na fore memberlist.php, viewforum.php, viewtopic.php, ...), to znamena že ak spustim akykolvek z tychto suborov, nacita sa automaticky hore header a dole footer..

da sa nieco take spravit? ak ano, tak mozete mi napisat/ukazat ako?
stacil by mi cisty kod co ma byt v tom headeri a footeri(absolutne nvm ako to poskladat aby to bolo prepojene) a potom nejaky ukazkovy subor ktory bude sluzit ako nejaky uvod stranky.. aby som vedel ako si jeden spraviť.. ako ho vytvorit tak, aby sa pri jeho spusteni automaticky nacital header a footer..

toto prepojenie neviem ako spravit.. všetko ostatne už viem.. web si uz potom poskladam, ja ho už mam aj teraz, ale ako som pisal je to všetko spojene v jednom php subore..
chrono
VIP
VIP

V tom indexe zistíš, akú stránku to vlastne niekto chce a potom to vložíš obsah súboru (zvyšok html kódu je v index.php). Teda tie linky musia byť presne také, ako ti napísal fruxo (a teda niečo ako: index.php?id=2).
Prečo? Lebo si to tak chcel mať. ;)

Asi som už otravný, ale aj tebe odporučím, aby si použil nejaké "hotové" riešenie. Môžeš vyskúšať napr. MODxCMS. Nemusíš sa báť, aj tam si užiješ programovanie v php. :) Môžeš tam napr. generovať menu pomocou Wayfinder a keď pridáš novú podstránku, automaticky sa ti pridá odkaz do menu (ak budeš chcieť, aby sa tá stránka v menu zobrazila). ;)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

lenže nemožem použiť CMS na SOC :)
potrebujem len proste vediet ako spravit to rozdelenie stranky na header, obsah a footer, nevieš kde by som radšej niečo taketo hotove našiel? aby som si zvyšok stranky proste spravil.. potrebujem len vediet ako ten web podelit :(
chrono
VIP
VIP

Veď je to úplne jednoduché. Urob súbory footer.php, header.php, cokolvek.php a potom použi include.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

ked je to take jednoduche tak mi ukaž ako.. ja potrebujem potom aby sa mi nacitavali aj ostatne subory ktore si urobim na mieste kde sa bude nacitavat to cokolvek.php teda medzi headerom a footerom..

a odkazovat sa na nich potrebujem z menu normalne cez mena suborov.. teda ziadne id..
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

Old Dirty Bastard napísal:ked je to take jednoduche tak mi ukaž ako.. ja potrebujem potom aby sa mi nacitavali aj ostatne subory ktore si urobim na mieste kde sa bude nacitavat to cokolvek.php teda medzi headerom a footerom..

a odkazovat sa na nich potrebujem z menu normalne cez mena suborov.. teda ziadne id..
ale ved to sa neda. podla coho chces potom rozhodovat co za obsah ma byt medzi hlavickou a patou?
mozes to este urobit tak, ze v kazom subore s obsahom budes mat na zaciatku vlozenu hlavicku a na konci patu. Ale je to totalny nonsens
chrono
VIP
VIP

Nemôžeš/nechceš to urobiť takto:?

<?php include("header.php"); ?>
html kód
<?php include("footer.php"); ?>
chrono: To čo chceš by sa dalo čiastočne dosiahnuť pomocou mod_rewrite. ;)

//mastermind: si zase vtipnu kasu pojedol? :)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

ok, kaslat na tento sposob.. uz som si to ako tak poriesil, ale zase potrebujem vasu pomoc :)

http://www.spsesoc.kvalitne.cz/
ako-tak som dal dokopy aspon to, co som na webe zatial spravil..
index.php som poriesil takto:

http://www.spsesoc.kvalitne.cz/index.txt
vsetko mi zatial potialto funguje :lol: problem je len v tom, že v subore obvody.php mam zoznam obvodov a po kliknuti na každy obvod zo zoznamu sa ma zobrazit konkretne riesenie obvodu.. no tie odkazy na už konkretne riešenia obvodov nefunguju :( pomože mi niekto?
subor obvody.php vyzera takto:

http://www.spsesoc.kvalitne.cz/obvody.txt
obsahuje zoznam všetkych obvodov ktory sa nacitava defaultne pri zobrazeni suboru obvody.php no a uzivatel si potom už može vybrat ktory obvod chce riesit, avsak prave tieto odkazy mi nefunguju, stale ma to posiela na uvod.php a fakt nechapem prečo :(
pls help, neviem čo dalej momentalne..
Napísať odpoveď