Odporucte psa

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
rixo
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rixo »

Tomass:sry za OT ale len tak pre zaujímavosť ty si s ním chceš chodiť zabehať a na začiatku si písal,žeto má byť pre starších ľudí to jako budeš mať u babky a u deda a ty s ním budeš behávať?btw:s tým ratlíkom to bol iba taký nápad podla popisu ale fakt je to super pes:)
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

rixo napísal:Tomass:sry za OT ale len tak pre zaujímavosť ty si s ním chceš chodiť zabehať a na začiatku si písal,žeto má byť pre starších ľudí to jako budeš mať u babky a u deda a ty s ním budeš behávať?btw:s tým ratlíkom to bol iba taký nápad podla popisu ale fakt je to super pes:)
ano presne tak byvame v rovnakom meste, chcel som zacat behavat uz leta predtym, ale nebol som prinuteny, teraz budem :wink:

Fall: zvladol velkostou podobneho psa, dedko ma u kazdeho autoritu, nie len u psov :D

kinjeril: babka by si nezobrala do domu psa z utulku, lebo mohli ho tyrat alebo co a este sa pomstit bude chcet :roll: ja viem, moze to byt opacne ale nemusi... a ked ho nepoznas povahovo tak zobrat si ho je velke riziko podla mna
ppeppo4
Novice
Novice

Príspevok od používateľa ppeppo4 »

Kód: Vybrať všetko

www.psiadusa.sk
Pezzo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pezzo »

ja mam doma zlateho retrievera respektive retrieverku. zlaty pes, poslusny, vybity, miluje deti a je inteligentny viac ako zena - clovek
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Ja si nemôžem pomôcť, ale som na také stredne veľké pouličné zmesi :D
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

inak ked pojdem nejakeho kupit mam pozeraz s papiermi (PP) alebo bez?
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Nemyslis, ze pre starsich ludi a deti by to bola zbytocnost? :) Inteligenciu a vztah k detom PP psovi nedaju. ;)
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

kinjeril napísal:Nemyslis, ze pre starsich ludi a deti by to bola zbytocnost? :) Inteligenciu a vztah k detom PP psovi nedaju. ;)
mno sak to neviem, neviem ani na co papiere su, ci potrebujes veterinarovi alebo iba na sutaze... hm :o
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Tomasko napísal:mno sak to neviem, neviem ani na co papiere su, ci potrebujes veterinarovi alebo iba na sutaze... hm :o
Iba ak chces sutazit.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

ak chceš byť moderný tak bígl alebo jack russel .. neni o čom
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Digital napísal:ak chceš byť moderný tak bígl alebo jack russel .. neni o čom
mno o tom som rozmyslal, ale po zhliadnuti par stranok a opisov som prisiel na to, ze ma cudnu povahu :?
Retne
Darca
Darca

Tomasko napísal:mno o tom som rozmyslal, ale po zhliadnuti par stranok a opisov som prisiel na to, ze ma cudnu povahu :?
Ja mam dvoch biglov, fenka je az netypicka na bigla, pretoze sa stale drzi pri nohach, vkuse by sa chcela len "mojkat" a je velmi ziarliva na mojho druheho, ten je zase taky ze v lese si casto odbehne na prechadzku a potom ho na okne cakam :P Zo zaciatku nebol velmi priatelsky, ale teraz posledny rok u neho badam velku zmenu, zacina byt dost priatelsky, no ale ked sa mi fenka hara, takto mu je jedno do ktoreho si skoci, ani stafordi mu nerobia problemy :P

Digital: zhoda okolnosti ze mam teraz biglov a v buducnosti si planujem kupit jack russell :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Tomasko napísal:mno sak to neviem, neviem ani na co papiere su, ci potrebujes veterinarovi alebo iba na sutaze... hm :o
Rodokmeň u psa je ako záručák u televízora. Ak máš psa s papiermi, máš tam istotu, že nemá displaziu bedrových kĺbov a žiadne iné dedičné onemocnenia a preddispozície, nemá povahové deformácie, ako je napr. agresivita (často sa vyskytuje pri pribuzenskej plemenitbe) a hlavne je to naozaj to plemeno, ktoré si si chcel kúpiť.
-Keď pes nespĺňa tieto štandardy, tak nie je ďalej pustený do chovu a jeho (resp. jej) šteniatka budú "bezpapieraky".

Psi sa šlachtia kôli tomu, aby sa vychytili u nich tie najlepšie vlastnosti a jedince, ktoré nesplňajú určité štandardy nešli ďalej do chovu a preto labrador vyzerá dnes tak, ako pred 100 rokmi a bude tak vyzerať aj o 200 rokov, bude mať tie isté povahové vlastnosti a bude to stále jedno plemeno psa.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Frikso napísal:Rodokmeň u psa je ako záručák u televízora. Ak máš psa s papiermi, máš tam istotu, že nemá displaziu bedrových kĺbov a žiadne iné dedičné onemocnenia a preddispozície, nemá povahové deformácie, ako je napr. agresivita (často sa vyskytuje pri pribuzenskej plemenitbe) ...
To snad nemyslis vazne? :) S tym "zarucnym listom, to suhlasil, ale odkial mas tie ostatne tvrdenia? Ved su to nezmysli. To ze pes je cistokrvny neznamena, ze je nesmrtelny. :) Displazia nie je zalezitostou toho, ci pes ma, alebo nema PP. Displazia sa vyskytuje ako u psov bez, tak aj s PP. Hlavne faktory su geneticka predispozicia, vzrast, strava, vychova. Preto tvrdit, ze pes s PP nikdy nebude mat displaziu je pritiahnute za vlasy. Hlavne ak sa jedna o vysokonohe sluzobne plemena ako je vlciak, potom polovne plemena ako dalmatin, labrador, stavace atd. K tym dedicnym ochoreniam, no neviem. Prave v pripade cistokrvnych chovov sa vyskytuju najcastejsie. Chovy su castokrat preslachtene, oslabene bez ozivenia krvi a preto maju vacsi sklon k ochoreniam. Co sa tyka dedicnych ochoreni plemien, z takych najznamejsich - zapaly zvukovodov - dalmatin, kokrspaniel, nizkonohe spolocenske plemena, displazia bedrovych klbov - labrador, rotwailer, nemecky ovciak, doberman ... proste je toho vela.
Povahove deformacie - dalsi nezmysel. Nikdy nevies zarucit povahovu charakteristiku psa. To jednoducho nejde, nespravia to ani PP. Nevravim, ze povaha sa spravnym vyberom jedincov sa neda z casti predpovedat, ale urcite sa neda zarucit.
Psi sa šlachtia kôli tomu, aby sa vychytili u nich tie najlepšie vlastnosti a jedince, ktoré nesplňajú určité štandardy nešli ďalej do chovu a preto labrador vyzerá dnes tak, ako pred 100 rokmi a bude tak vyzerať aj o 200 rokov, bude mať tie isté povahové vlastnosti a bude to stále jedno plemeno psa.
A to je prave Achillova pata cistokrvnych plemien.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Pozri, ja viem o čom hovorím. To, čo som povedal je pravda, i keď nevylučujem to, čo vravíš ty. Displazia je dedičná vada a dedí sa ako po otcovi, tak po mame a uvádza sa to v rodokmeni niekoľko generácii dozadu. Na slovensku je povolená v chove mierna displazia, no svedomitý chovateľ si displaziu do chovu nepustí. A s tou povahou - sam mi to potvrdzuješ tým prešlachtením, nevhodným párením sa dajú určité črty podchytiť, aj tie povahové.
- O veciach, ako zlá strava a následné problemy s klbami sa ani nemusíme baviť.
-Zápaly zvukovodov majú psy ako kokršpaniel, dalmatin, bigl či baset pre to, že ich majú dlhé a uzavreté. Drží sa im tam maz a hlavne pri chove v byte pri ustrednom kureni sa im tam vytvárajú kvasinky, ktoré sposobuju zápal. Pri Nemeckom ovčiakovy zápal zvukovodu len tak lahko nezískaš, ani pri žiadnom inom plemene so stojatým uchom.
-V tom, že pri šlachtení dochádza k prešlachteniam súhlasím. Preto sú tu výstavy psov, kde sa posudzuje štandard, kĺby v pohybe, preklenuté bedrá, zle nasadených chvost, prešlapnuté labky, uhlenie zadných nôch, tak isto aj tvar ucha aj hlavy a hlavne povaha (akakoľvek agresivita voči ľudom, či ostatným psom diskvalifikuje jedinca.) Skôr, než pes ide do chovu, počítajú sa mu zuby. U polovných plemenách sa robia polovné skúšky. Ak sa niektoré z týhto vlastností daného plemena prešlachtením stratia, pes ďalej nejde do chovu (jeho šťeňatá nebudú mať papiere). A keď si toho bezpapieraka kúpiš, na 90% nemá papiere preto, že jeden jeho rodič mal vrodenú vadu, kôli ktorej nebol pustený ďalej do chovu.

-Nehovorím, že bezpapieraky sú zlé, sú to psy, ako každe iné a budú vás milovať rovnako, či maju rodokmeň alebo nie.
-No o tom, ako sa chovajú a šlachtia psy, aké chorobý a povahové črty sa môžu vyskytnúť prešlachtením ma tu nemusíte poučovať. Od malička žijem v rodine, kde chováme psy, máme choteľskú stanicu, na výstavách robievam vedúceho kruhu a pomáham svojej mame, ktorá je rozhodkyňa a výcvikárka. Týmto sa nechcem nejako chvastať, ani trvdiť, že som zhltol všetku múdrosť sveta, ale určite viem, o čom hovorím.
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

nechces male biele pekne steniatka?:P ma doma tri 6 tyzdnovee
Retne
Darca
Darca

Eritrea napísal:nechces male biele pekne steniatka?:P ma doma tri 6 tyzdnovee
Steniatka su vzdy pekne, len co potom z toho vyrastie?
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

budu este krajsie.:P ..no je to maly pes..hoci nieje cistokrvny , myslim ze budu dobre...:) a o to aky pes z neho vyrastie sa musi uz postarat majitel, nemyslis?:P
Retne
Darca
Darca

Eritrea napísal:budu este krajsie.:P ..no je to maly pes..hoci nieje cistokrvny , myslim ze budu dobre...:) a o to aky pes z neho vyrastie sa musi uz postarat majitel, nemyslis?:P
Je to risk, v tom ze nevies co z toho vyrastie, ci to bude pekne alebo nie. Ale na druhej strane orieskovia su vacsinou dost poslusne psy.

A ako si spomenula tak to dost zavisi na panovi.

Imo, ja by som nebral orieska z dvoch dovodov, neviem ako bude vyzerat a na druhej strane o cistokrvnych psoch sa vie ake su zvacsa povahy!
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

bolo by dobre napisat, koho su to steniatka (ako aka rasa...) :wink:
Napísať odpoveď