knihy o IT

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

knihy o IT

Príspevok od používateľa digo »

no kedze toto je poradna pri kupe, chcel by som, aby ste mi poradili s kupou par knih o IT... zacnem tym, ze chcem si kupit knihu o Javascripte, vysla v roku 2000... nezmenil sa za ten cas nejako Javascript??
oplati sa mi to kupit, alebo mam najst nejaku novsiu? :?
dakujem
impact
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa impact »

Na Tvojom mieste by som si najprv kupil alebo prestudoval veci ohladom (x)HTML - hlavne DOM.
Potom by som si prestudoval JavaScript, ktory sa velmi nemenil(iba sa rozsiroval a menili sa trendy - viz. AJAX, Web 2.0). A nakoniec by som to dorazil knizkou o AJAXe, co je vlastne tiez JavaScript avsak trosku inak - jedna sa o hlavne o web aplikacie ako je napr. GMail.
Ak si kupis knizku o AJAXe, mali by tam byt minimalne zaklady JS.
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

no ja uz HTML takmer viem, preto by som chcel prejst na Javascript...
co je AJAX a XHTML? to XTHML to je nejake vynovene HTML? :)
lebo videl som par zaujimavych kniziek s touto tematikou, preto sa pytam :)
impact
Medium Star
Medium Star

digo napísal:no ja uz HTML takmer viem, preto by som chcel prejst na Javascript...
co je AJAX a XHTML? to XTHML to je nejake vynovene HTML? :)
lebo videl som par zaujimavych kniziek s touto tematikou, preto sa pytam :)
xHTML Ti neviem popisat nejako strucne. Skus si pozriet info o xHTML na Wikipedii. Dnes sa weby robia hlavne pomocu XHTML.
O AJAXe si mozes tiez precitat napriklad na Wikipedii, ale AJAX je dobre hlavne vidiet - ludom sa paci co vidia, a nie ako to pracuje ;).
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

Kód: Vybrať všetko

technologie vývoje interaktivních webových aplikací, které mění obsah svých stránek bez nutnosti jejich znovunačítání
ahaa zda sa ze som tomu pochopil (comu sa aj sam cudujem :D )...
hmm ale zda sa mi byt tych jazykov strasne vela :roll:
zajtra este mozno pojdem do knihkupectva a volaco pozrem...
o 2 tyzdne budem mat meniny, tak si asi kupim ten javascript :P
alebo si mam najprv zdokonalit v HTML, napriklad kupit si knihu CSS??
impact
Medium Star
Medium Star

Tazko povedat co by si mal skor studovat.
Zaklad je samozrejme vediet robit v xHTML(suvisi to s jazykom XML) a dbat co najviac na validny kod, pretoze ten vyhladavace lepsie hodnotia(vyssia pozicia v zozname stranok). Potom k tomu je velmi dobre vediet CSS. Spojenim tychto dvoch mozes ziskat naozaj kvalitne a pekne weby.

xHTML a CSS podla mna nie su "programovacie" jazyky. Su to len znackovacie jazyky kde to co napises nie je vykonny kod.

Pri JS sa jedna uz o programovanie ako mas napr. C, Jave ci napr. Pythone.

Javascript a AJAX su len bonusy na stranke. Do buducna by si mal pocitat s tym, ze vela ludi ma JS vypnute z dovodu bezpecnosti. JS je niekedy nebezpecne a ked hovorime o AJAXe plati to este viac.
AJAX je vsak trendom dnesneho webu a daju sa s nim robit naozaj pekne veci, avsak na hodnote stranky to vela neprida(ak nevyzera dobre alebo ma spatny kod), je to skor taky "efekt na oci" ;). Niekde je samozrejme AJAX nenahraditelny - hlavne co sa interaktivnych webov tyka(GMail, Google Maps apod.).

Videl by som to asi takto:
Zaklady HTML=>xHTML=>CSS=>JavaScript=>AJAX

Odporucil by som Ti par webov, kde by si sa mohol naucit vela zaujimaveho. Neviem ako je na tom Tvoja anglictina, tak Ti odporucim len CZ stranky.

http://www.jakpsatweb.cz/ - tato stranka Ta nauci ako spravne pracovat s (x)HTML kodom. Ako robit validne weby a ako spravne pisat clanky.

http://www.jaknaweb.com/ - tu mozes najst vela navodov ohladom roznych web technologii. Je tam aj diskusne forum, kde mozes najst odpovede na specificke problemy.
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

diki ti moc :smt023
k+ ti uz nemozem dat, lebo som ti daval za predchadzajuci prispevok, takze az zajtra :)
este by som sa ta chcel spytat ohladne DHTML... to je dynamicke HTML, pokial viem :) ... kde to mam zaradit do toho rebricku
:?:

//200.prispevok :)
impact
Medium Star
Medium Star

DHTML sa kedysi nazyvalo pouzitie JS na stranke, aby bola stranka dynamicka.
Samostatne DHTML mozes rozdelit na dve skupiny
  • client side scripting - pouziva sa skriptovanie na strane uzivatela(JS)
    server side scripting - pouziva sa skriptovanie na strane servera(napr. PHP)
Ked sa zacnes hrat v JS s (x)HTML, tak vlastne robis DHTML ;)
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

a este ze kde tam mam strcit XML??? :D ak to vobec treba...
//ok :D
impact
Medium Star
Medium Star

Na ceste od Javascriptu k AJAXu si o tom nieco precitaj, aby si vedel o co sa jedna a mohol to vyuzit v AJAXovych aplikaciach :)
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

sry ze este otravujem, ale myslim, ze som zabudol na imho najpodstatnejsiu knihu, a to o PHP a MySql... :roll: kedy si to mam precitat? :D
ja si myslim, ze este pred javascriptom, lebo ten mi pripada dost zlozity :roll:
neviem, ale vyjadri sa ty, ty si tu profik :)
impact
Medium Star
Medium Star

No, to by si mal paralelne s tym :)

Pomocou xHTML a CSS vytvoris zakladne stranky(staticky web).
Pomocou PHP a MySQL vytvoris komplikovanejsie stranky, ktorych kod bude v xHTML a CSS, ale bude generovany podla poziadaviek uzivatela (dynamicky web).

Pomocou JS/AJAXu vytvoris web aplikacie, je to v podstate len efekt naoko, ale dnes je to IN.

Javascriptu davaj do stranok co najmenej(rozumej snezenie, hodinky, a podobne hluposti). Ak sa rozhodnes robit AJAXovu vec, tak je to ine.
Napísať odpoveď