Seminar Bezpecnost dat a ochrana osobnych udajov
-
MuKkY
Star
- Kontaktovať používateľa:
Seminar Bezpecnost dat a ochrana osobnych udajov
nazdar potrebujem radu, o com by ste vy pisali kebyze mate za ulohu napisat seminar o teme Bezpecnost dat a ochrana osobnych udajov ?? popripade kde by som mal hladat informacie o tejto teme google viem... ale ci by ste nemali niaku konkretnu stranku alebo by mi pomohli aj vase pohlady a vyjadrenia k tejto teme... proste hocico.... dakujem 
Napisal by som tam nieco o tom kde vsade su dnes pocitace vyuzivane (=vsade). Potom by som to rozdelil na casti:
- tvorba dat (a ich prijem)
- prenasanie (napr. cez Internet)
- ukladanie (na HDD, CD/DVD a USB FLASH)
- nicenie a mazanie dat (z kazdeho spomenuteho media)
Tvorba dat - sem by som napisal, ako sa data vytvaraju a zhromazduju. Mohol by si tam hodit pokec o tom, ze niekto kto pracuje s datami cudzich ludi ich moze aj zneuzit. Potom by som popisal to, ze vela ludi pri zadavani udajov kasle na bezpecnost t.j. plati si ebanking v kaviarni, pricom tam moze byt kludne nainstalovany keylogger, alebo kamera. Spomen tu tiez bezpecnost jednotlivych OS a aplikacii.
Prenos dat - sem by som popisal hlavne prenos nesifrovanych informacii cez Internet(a napriklad SSH tunely a SSL) a transport informacii (napr. v papierovej podobe/na CD) samotnych. Teda to, ze si obycajny van driver moze do svojho notasku skopirovat tajne udaje, ktore nesie. Tiez sifrovane CD/DVD media SecurDisc [EN verzia] od firmy Ahead a LG.
Ukladanie dat - tu by si mohol popisat na ake vseliake media sa daju data ulozit. Tiez o trvacnosti a bezpecnosti. (HDD Ti najskor nikto nevyberie z PC, zato jedno DVD s archivom starsich dat z firmy hore-dole
). Spomen tiez lahke zneuzitie USB diskov (mozes na ne ulozit/skopirovat si z nich v ramci minutky kopec dat). Tu by si mohol este spomenut sifrovane suborove systemy, kryptovane kontainery(program TrueCrypt).
Nicenie a mazanie dat - tu spomen dolezitu vec a to, ze stare disky(ci DVD alebo HDD) sa vyhadzuju do kontainerov, kde si ich clovek moze lahko najst a data z nich pouzit. Treba tu spomenut, ze ked znicit data, tak len fyzicky. Tiez spomen to, ze zmazane data na firemnom flashdisku sa daju obnovit, resp. utilitku Eraser a jej princip.
Dalsie rozdelenie:
- Technologicke faktory (bezpecnost samotnych digitalnych prostriedkov)
- Ludske faktory (clovek je tvor omylny a ovplyvnitelny)
Odkial cerpat?
- Google is your friend
- Wikipedia is your Encyklopedia
- Linuxove informacne servery AbcLinuxu.cz a Root.cz
- samotne servery zamerane na bezpecnost - soom.cz, blackhole.sk, security-portal.cz
- prax inych uzivatelov, ktori sa zaujimaju alebo pracuju v tejto oblasti
Myslienka nakoniec:
Uplne v bezpeci su len tie data, ktore vobec nemate
- tvorba dat (a ich prijem)
- prenasanie (napr. cez Internet)
- ukladanie (na HDD, CD/DVD a USB FLASH)
- nicenie a mazanie dat (z kazdeho spomenuteho media)
Tvorba dat - sem by som napisal, ako sa data vytvaraju a zhromazduju. Mohol by si tam hodit pokec o tom, ze niekto kto pracuje s datami cudzich ludi ich moze aj zneuzit. Potom by som popisal to, ze vela ludi pri zadavani udajov kasle na bezpecnost t.j. plati si ebanking v kaviarni, pricom tam moze byt kludne nainstalovany keylogger, alebo kamera. Spomen tu tiez bezpecnost jednotlivych OS a aplikacii.
Prenos dat - sem by som popisal hlavne prenos nesifrovanych informacii cez Internet(a napriklad SSH tunely a SSL) a transport informacii (napr. v papierovej podobe/na CD) samotnych. Teda to, ze si obycajny van driver moze do svojho notasku skopirovat tajne udaje, ktore nesie. Tiez sifrovane CD/DVD media SecurDisc [EN verzia] od firmy Ahead a LG.
Ukladanie dat - tu by si mohol popisat na ake vseliake media sa daju data ulozit. Tiez o trvacnosti a bezpecnosti. (HDD Ti najskor nikto nevyberie z PC, zato jedno DVD s archivom starsich dat z firmy hore-dole
Nicenie a mazanie dat - tu spomen dolezitu vec a to, ze stare disky(ci DVD alebo HDD) sa vyhadzuju do kontainerov, kde si ich clovek moze lahko najst a data z nich pouzit. Treba tu spomenut, ze ked znicit data, tak len fyzicky. Tiez spomen to, ze zmazane data na firemnom flashdisku sa daju obnovit, resp. utilitku Eraser a jej princip.
Dalsie rozdelenie:
- Technologicke faktory (bezpecnost samotnych digitalnych prostriedkov)
- Ludske faktory (clovek je tvor omylny a ovplyvnitelny)
Odkial cerpat?
- Google is your friend
- Wikipedia is your Encyklopedia
- Linuxove informacne servery AbcLinuxu.cz a Root.cz
- samotne servery zamerane na bezpecnost - soom.cz, blackhole.sk, security-portal.cz
- prax inych uzivatelov, ktori sa zaujimaju alebo pracuju v tejto oblasti
Myslienka nakoniec:
Uplne v bezpeci su len tie data, ktore vobec nemate