Ako a cim zacat projekt?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
impact
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Ako a cim zacat projekt?

Príspevok od používateľa impact »

Zdravím,

tento dotaz by som chcel smerovať na skúsenejších užívateľov, programátorov. Chcel by som sa spýtať, čím je dobré začať PHP/MySQL projekt. Popis projektu som si už spravil. Ako základ použijem MODx CMS. Chcem tiež použiť extJS knižnicu => budú tam prvky AJAXu.

Ak pracujete vo firme, alebo na nejakej zákazke, čím začínate a ako postupujete pri tvorbe nejakého projektu ?

Jedná sa o moju SOČku - žiacka knižka. Chcel by som to spraviť trošku komplexnejšie ako jeden prihlasovací skript, dopĺňanie známok.

Za odpovede ďakujem :)
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa berynatorko »

na ziadnom projekte nepracujem prave, ale postup KAZDEHO projektu by mal vyzerat podobne tomuto:
1/ analyza - co by si chcel
2/ navrh konceptualneho modelu - ako by to malo vyzerat, co by to malo obsahovat
3/ navrh logickeho modelu - navrh aplikacie ako takej v programovacom jazyku
4/ navrh fyzickeho modelu - navrh aplikacie z hladiska pocitacoveho vybavenia, serveru atd
5/ implementacia - konkretna tvorba aplikacie s vyuzivanim myslienok zahrnutych v navrhoch
6/ kontrola funkcnosti - analyza ci to dosiahlo to co by malo
7/ testovacie obdobie
8/ funkcny projekt

ber to ako osnovu, moze ti to pomoct pri postupe.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Rozmyslím si, čo tam chcem mať, aké funkcie to má mať. Keď som si už toto ujasnil, najprv si spravim databázu, tabulky. Potom si robim inc subory, ako prihlasovanie do db, nejake overovania a definovanie zakl. funkcii, do ktorych potom dopisujem potrebne funkcie počas tvorby jednotlivých scriptov.
-Následne sa púšťam do tvorby jednotlivých scriptov zvlasť rad za radom, ktore potom dávam do hromady (.. a nachádzam kopu problemov a chyb, kôli ktorym to musim prerabať :D )..

//berynatorko ma predbehol a vidím, že to berie z trocha profesionalnejšieho hľadiska.. . :)
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

Frikso napísal: //berynatorko ma predbehol a vidím, že to berie z trocha profesionalnejšieho hľadiska.. . :)
vcera som z toho mal skusku z databazovych systemov za B, tak sa musim podelit o este nezabudnute vedomosti :D
impact
Medium Star
Medium Star

berynatorko: Dakujem za Tvoju odpoved. Mohol by si mi prosim blizsie vysvetlit bod 3 ?

1 - Mam :)
2 - Trosku som tomu nerozumel, ale tiez v podstate mam vacsinu uz hotovu
3 - Z coho sa to sklada ? Priamo kod alebo len schematicka realizacia projektu v danom jazyku/prostredi ?
4 - Bude to PHP/MySQL/AJAX cize v podstate tuto cast nemusim brat az taky ohlad dufam.
5 - Tu mam problem. Neviem kde zacat :)
6 - Suvisi asi s vyvojom ako takym
7 - Na to nemam uz cas :)
8 - Toto mam problem dosiahnut :)
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

tak , ja by som zacinal zakladnymi funkciami ... potom az tie vedlajsie , design atd...
impact
Medium Star
Medium Star

Nadeo napísal:tak , ja by som zacinal zakladnymi funkciami ... potom az tie vedlajsie , design atd...
To nie je take jednoduche. Zacat zakladnymi funkciami znamena co? :)
Pri AJAXe je prepojeny dost design s programovanim. Viem, musim si spravit ovladanie databazy a zakladnu pracu s prvkami prace (pridavanie, odoberanie, presuvanie ...). Ja tieto veci uz mam v MODx CMS, teraz by som potreboval vediet, ako zacat pracovat na projekte. Neviem sa rozhodnut "co skor".
matwej
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matwej »

no prva vec je framework: cize kostra programu ... napriklad tebe o ziacku, tak rozdelit to na sekciu uzivatela a sekciu spravcu...
dalsiu vec by som rozdelil stranku na casti pre menu, reklamy, alebo ja neviem okienko ci si prihlaseny ....

potom jednotlive prvky suvisiace s prihlasenim, cize napriklad ze uz vidis znamky, alebo ak si spravca prechod do spravcovskeho menu, atd...

to je asi v skratke vse, :)
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

impact napísal:berynatorko: Dakujem za Tvoju odpoved. Mohol by si mi prosim blizsie vysvetlit bod 3 ?
logicka schema je ze si navrhnes aky programovaci jazyk pouzijes a nasledne si presne rozvrhnes ako budes riesit jednotlive ulohy. to znamena, ak ides robit ziacku knizku tak potrebujes subor login.inc, ktory ti umozni prihlasit sa a includujes ho do kazdeho suboru, ktory potrebuje overenie uzivatela.
dalsou ulohou moze byt posielanie mailu rodicom. to budes riesit v subore mail.php, ktory vyuziva data z mysql atd.

tieto navrhy ti maju pomoct dobre pripravit projekt aby si pri samostatnom kodovani uz neriesil ci sa to da, alebo nie, ani ako to urobit aby to davalo zmysel cele, ale len naprogramovat.
impact
Medium Star
Medium Star

Dakujem, uz tomu rozumiem. Budem sa drzat Tvojej osnovy, avsak prijmam aj dalsie vylepsenia :)
k+
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Mal by si aj uvažovať, ako niektoré dáta súvisia s inými (ale to najskôr musíš vedieť, čo vlastne chceš) a v takom prípade sa určite "vynoria" nejaké problémy (radšej skôr, ako neskôr). :)
lacko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lacko »

chrono napísal:Mal by si aj uvažovať, ako niektoré dáta súvisia s inými (ale to najskôr musíš vedieť, čo vlastne chceš) a v takom prípade sa určite "vynoria" nejaké problémy (radšej skôr, ako neskôr).
tieto problemy riesi normalizacia, ktora by mohla byt sucastou konceptualneho modelu :wink:
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

lacko napísal:tieto problemy riesi normalizacia, ktora by mohla byt sucastou konceptualneho modelu :wink:
5 stupnov normalizacie som tam dat nechcel, lebo predsa len sa pytal vo vseobecnosti ako ist na projekt.
lacko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lacko »

berynatorko napísal:5 stupnov normalizacie som tam dat nechcel, lebo predsa len sa pytal vo vseobecnosti ako ist na projekt.
ono normalizacia ani nemusi byt, zalezi aka velka by mala byt db, ale normalizacia riesi hlavne redundanciu dat a funkcne zavislosti. Tie veci vsak vacsinou su riesene uz pri vytvrani navrhu, alebo lepsie povedane pri navrhu sa snazi predist tymto problemom
Napísať odpoveď