Particie - zmensovanie, zvacsovanie, formatovanie

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Particie - zmensovanie, zvacsovanie, formatovanie

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

Planujem si nainstalovat Kubuntu. Situacia s particiami je takato:
lokalny Disk C: 8.00 Gb(windows) lokalny Disk D:104 Gb-takmer vsetko co som potreboval som si z Decka preniesol na externy disk(na decku ostalo asi 10gb vyuzitych/len nainstalovany Football Manager a Fahrenheit/). Takze najskor by ma zaujimalo ci sa da zvacsit particia C: bez toho, aby sa stratili udaje, potreboval by som to zvacsit pretoze ked to stahuje temporary files tak mi vyskakuje hlaska o nedostatku miesta na disku..( d som defragmentoval, c mi nepojde kedze tam je len 13% volneho miesta)
Viem, ze asi najlepsim riesenim by bol kompletny format disku a nova instalacia s uplne novymi particiami, ale moj windows a hlavne ovladace su tak pozliepane, ze sa bojim, ze by som to uz nikdy nedal dokopy :(
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Partition Magic to zvladne.. najskôr musíš zmenšiť partíciu D:, urobiť voľné miesto, posunúť partíciu D: úplne na kraj, aby si to voľné miesto mal medzi C: a D: a následne zväčšiť partíciu C:

Tipy:
- zálohuj (čo vlastne máš)
- vymaž všetky nepotrebné dáta (temporary files atď).. čím menej údajov na disku, tým to bude rýchlejšie a menšia pravdepodobnosť vyskytnutia chyby
- zdefragmentuj disk.. urýchli to proces a zníži pravdepodobnosť výskytu chyby
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

tak z decka som uspesne odobral 13gb, teraz vsak neviem ako pripojit dva giga k cecku(11gb si nechavam na linux)skusal som dat redistribute free space, ale tam mi to dovoli pripojit k cecku len celych 13gb..
takze momentalne to vyzera tak ako to je na obrazku, ako dalej? :oops: :)
Prílohy
Schránka01.jpg
x2x2
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa x2x2 »

Key5ers0ze napísal:tak z decka som uspesne odobral 13gb, teraz vsak neviem ako pripojit dva giga k cecku(11gb si nechavam na linux)skusal som dat redistribute free space, ale tam mi to dovoli pripojit k cecku len celych 13gb..
MAlo by to byt SPLIT PARTITION.
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa makaveli »

x2x2 napísal:MAlo by to byt SPLIT PARTITION.
split je rozdelit, spojit by mohlo byt merge...
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

merge mi povoli jedine spojit cecko a decko, nie cecko s volnym miestom
x2x2
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa x2x2 »

Key5ers0ze napísal:merge mi povoli jedine spojit cecko a decko, nie cecko s volnym miestom
hups sorrxy jasne MERGE. Ale najskvor naformatuj tu novu partitiu. Podla obrazku ju naformatovanu este nemas.
brm
Darca
Darca

Key5ers0ze napísal:takze momentalne to vyzera tak ako to je na obrazku, ako dalej? :oops: :)
Neviem, či treba na niečo kliknúť, ale myšou by si mal chytiť tú zmenšenú partíciu D: a presunúť ju (klasicky drag&drop ako keď presúvaš ikony na ploche) úplne doprava, aby voľné miesto bolo medzi oboma partíciami. Potom dáš zmeniť veľkosť C: a malo by Ti povoliť ju zväčšíť o tých uvoľnených 13GB (presnejšie môžem pozrieť doma o cca 1-2hod, v práci nemam PM)

//Ehm.. takže ešte pozerám, že Ty tam máš Extended partition. Čiže ešte musíš zmenšiť extended partition, až tak môžeš zmeniť veľkosť primary partition C:
ma3ix
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ma3ix »

canceled
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ehm a co to je extended partition :oops: ?
momentalne je to takto(obrazok)
podarilo sa mi pridat ku cecku nejake giga(jednoducho som si vytvoril novu 2gigovu particiu, ktoru som potom spojil s ceckom, funguje to v poriadku)
teraz uz len potrebujem to volne miesto presunut medzi c: a d:, aby som tam mohol nainstalovat linux..drag/drop nefunguje, takze bude treba zmensit extended partition,ano?
ma3ix-ak nemas co nepis :wink: program vyzera jednoduchu, ale ja nechcem riskovat stratu dat na cecku, preto si radsej necham poradit..nechcem dopadnut ako niekto komu to dosralo disk :wink:

//ahaaaa tak drag and drop, teraz mi to funguje..nateraz netreba riesit! :)
Prílohy
Schránka02.jpg
brm
Darca
Darca

To som rád, akurát som došiel domov a kukám, že musíš kliknúť na konkrétnu partíciu, zvoliť Resize/Move a tam môžeš aplikovať myšku.. ;)

Najskôr musíš presunúť D: doprava, potom zmenšiť Extended, možno zase presunúť Extended.. a následne zväčšíť C:
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

no tak dopracoval som sa k takejto situacii: mne sa zda, ze tak je to dobre, ale este som to nepotvrdil..takze ak je to blbost zastavte ma kym nevykonam nieco strasne :D
Prílohy
Schránka03.jpg
brm
Darca
Darca

Na Tvojom mieste nechám na konci volne miesto a spustím inštaláciu. Dokončiť linuxácke partície už môžeš počas inštalácie Kubuntu.

Len neviem, či to bude fungovať dobre, keď to je v rámci Extended partition. Skúsil by som zrušiť tie dve linuxácke partície a zmenšiť Extended partition.
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

brm: takto?
Prílohy
Schránka04.jpg
brm
Darca
Darca

Áno.. teraz môžeš spustiť inštaláciu Kubuntu a tá Ťa potom vyzve na vytvorenie potrebnej partície a swapu. ;)
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Key5ers0ze napísal:tak z decka som uspesne odobral 13gb, teraz vsak neviem ako pripojit dva giga k cecku(11gb si nechavam na linux)skusal som dat redistribute free space, ale tam mi to dovoli pripojit k cecku len celych 13gb..
No vsak si este rozdel tych 13G.Na 11G a 2G-vlastne spravis dve particie.Vytvor si na Linux novu particiuE-11G.A potom z toho zvysku vytvor dalsiu particiu,dajme tomuF,ktora bude 2,xxG a pripojis ju kam chces..Ak mas Magic Particion od Nortonu tak tam sa to volamerge,cize spojit,zlucit..

\\Este doplnim,ako pisal Brm-naozaj sa oplati defragmentovat zvazky s ktorymi sa manipuluje.Ja som sa s tymto programom dost hral a ak som defragmentoval,nemal som ziaden problem.Ak som nedefragmentoval-par krat hodilo error..
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ouki toto uz mam poriesene..uz som bol aj v instalacii kubuntu, ale som sa pre istotu este raz vratil..
cize vytvorim Swap-staci mi 512mb(ramku mam 512 a rezim spanku a podobne kravoviny nepouzivam)??

dalej si vytvorim logical, v ktorom bude /root, ako file system pouzijem reiserfs(dajme tomu takych 3.5giga a nakoniec vytvorim logical /home (reiserfs)so zvyskom volneho miesta..myslim, ze tak by to malo byt ok,nie?
ma3ix
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ma3ix »

canceled
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ma3ix napísal:bla,bla,bla,bla