Darovanie orgánov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
bolek
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Darovanie orgánov

Príspevok od používateľa bolek »

Podobnú tému som nešla, tak snáď tu nie je. :)
Tak ma napadlo, aký je váš názor na darovanie orgánov vašim blízkym počas života (napr. kostná dreň, oblička), pokiaľ by im to zachránilo život? Išli by ste? A boli by ste ochotní darovať svoje orgány aj po smrti? Vraj pokiaľ človek neurobí počas života prehlásenie, že s tým nesúhlasí, môžu byť jeho orgány automaticky použité.
Človek, ktorý nežije a jeho telesná schránka je mu nepotrebná, by mohol poslúžiť ďalším mnohým žijúcim ľuďom, ktorí to potrebujú. Momentálna situácia je taká, že odobrať orgány, tkanivá a bunky možno z mŕtveho tela iba vtedy, ak osoba počas svojho života neurobila písomné vyhlásenie, že s týmto zásahom do svojej telesnej integrity nesúhlasí. Vyhlásenie sa zasiela do registra osôb, ktoré si vedie ministerstvo zdravotníctva.
Zaujímali by ma vaše názory na danú problematiku, či by ste mali nejaké zábrany, či už morálne alebo náboženské alebo či vyslovene s tým nesúhlasíte alebo naopak, či by ste s tým nemali žiadny problém. :)
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

No ak by to zachranilo zivot tak by som s tym problem nemal... ani za zivota ani po smrti...
Dizzy
Star
Star

Príspevok od používateľa Dizzy »

nikdy som nad tymto nerozmyslal. keby som mal za zivota darovat kostnu dren, tak bez problemov. keby oblicku, asi by som premyslal. ale ked tak nad tym teraz uvazujem, asi by som daroval aj tu oblicku /prezil by som ja a aj moja blizka osoba/. po smrti mi to je jedno /keby moje organy pomohli hocikomu, do toho/.
vojtk
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa vojtk »

Tazka otazka....ale prvadepodobne by som odber zo seba nedovolil - tak na 99%. Aaaale, viem si predstavit aj situaciu, ked by som bol ochotny suhlasit, ale muselo by ist o niekoho skutocne pre mne dôleziteho.

Co sa odberu organov tyka, podla mna by sa skôr malo vypisovat prehlasenie, ze odber povoluje(hlavne po smrti). Ludske telo, je podla mna jeden z mala majetkov, ktore su ako-tak neodsudzitelne a ak si to dany clovek vyslovene nezela, malo by to tak ostat aj po smrti.

Moznoze dobrym riesenim by bolo, keby kazdy clovek v urcitom veku vyplnil nejaky dotaznik, v ktorom by vyjadril co dovoluje so svojim telom po smrti robit.

Inak, je to zaujimava tema, sam som zvedavy na nazory, jej autorke posielam k+
Thek_SVK
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Thek_SVK »

Pocas zivota by to zalezalo od toho akej osobe by to malo byt, musela by mi byt asi dost blizka

Po smrti by mi to bolo jedno, naco by mi aj tak telo bolo, ak by to niekomu pomohlo tak preco nie...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

vojtk napísal:Co sa odberu organov tyka, podla mna by sa skôr malo vypisovat prehlasenie, ze odber povoluje(hlavne po smrti). Ludske telo, je podla mna jeden z mala majetkov, ktore su ako-tak neodsudzitelne a ak si to dany clovek vyslovene nezela, malo by to tak ostat aj po smrti.

Moznoze dobrym riesenim by bolo, keby kazdy clovek v urcitom veku vyplnil nejaky dotaznik, v ktorom by vyjadril co dovoluje so svojim telom po smrti robit.
Priznávam, celý čas som si myslela, že to takto funguje, že musíš dať povolenie na darovanie orgánov po smrti. Až potom som zistila, že to je naopak. Na druhej strane je to možno aj dobré, leno kopu ľuďom by sa nič nechcelo vypisovať a takto by bolo už orgánov minimálne. Podľa mňa, pokiaľ sa dá pomôcť aj po smrti, tak treba. :) Keď budem mŕtva, moje srdce mi bude na nič, no niekomu pomôže prežiť ešte plnohodnotný život.
Dizzy
Star
Star

bolek napísal:..... no niekomu pomôže prežiť ešte plnohodnotný život.
plnohodnotny asi nie, ale prezit urcite pomoze. a o to ide.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Dizzy napísal:plnohodnotny asi nie, ale prezit urcite pomoze. a o to ide.
Otázne je, čo je plnohodnotný pre daného človeka...
Dizzy
Star
Star

bolek napísal:Otázne je, čo je plnohodnotný pre daného človeka...
ach tak. ked to beries takto, tak to je ozaj otazka vnimania konkretneho cloveka. myslel som, ze si to pisala vseobecne.
J.O.S.E
King
King

správa

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Po smrti ked duša opusti telo, dotyčnemu je jedno čo sa stane s jeho organmi väčšinou su proti tomu aby sa robilo niečo s telom mrtveho človeka rodiča, rodina zosnuleho, ktorí su ovplynení nejakými zasadami, prípadne sú prudko veriaci a neželajú si ani pitvu na preukazanie príčiny smrti :wink:

a aký mam nazor na to JA?? tak v živote ak by bolo treba nedajbože niektorému členovi rodiny alebo priateľovi, ktorí pre mna veľa znamenajú a moja krvna skupina by bola kompatibilna s ich krvnou skupinou tak bez váhania a po smrti moje organy nech berie kto chce predsa len je to len telo a organy môžu slúžiť ako náhradne diely /ak sa to takto da povedať/ mne sa pomôcť nedalo tak nech sa pomôže niekomu komu sa pomôcť da :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

vojtk napísal:Moznoze dobrym riesenim by bolo, keby kazdy clovek v urcitom veku vyplnil nejaky dotaznik, v ktorom by vyjadril co dovoluje so svojim telom po smrti robit.
aky je urcity vek ? zomieraju aj ludia pred dovrsenim 18 rokov, kedy za seba pravne zodpovedaju, cize maju moznost sami za seba nieco podpisat ... takisto aj v takom mladsom veku potrebuju ini ludia organy ... ked s tym niekto nesuhlasi mal by si to podpisat, lebo clovek nikdy nevie ako sa vravi ... aj rodicia by mali mat pravo do dovrsenia plnoletosti zapisat svoje dieta do zoznamu odporcov ... kedze suhasiacich asi bude jednoznacne viac (navrhujem naketu :-)), bolo by neefektivne robit velku databazu privrzitrelov, ked staci vypichnut odporcov ...

... btw.: za zivota by som dokazal darovat nejaku funkcnu cast tela, ktorej strata by mi zhorsila zivotnu uroven, iba rodine a najblizzsim znamym, zrejmä by som sa nepredaval ako fizz ... ale po smrti -> salam parek, si ma rozoberte, ked to niekomu pomoze, mne je jedno ci sa budem smazit aj s plucami, alebo bez, v rakve su aj tak vsetci obleceni a dalej je jedno co v tebe chyba, prazdne miesta sa vypchaju a ako sa hovori "pred bohom su si vsetci rovni", takze ti co tam pojdu s oboma oblickami by nemali mat nejaku extra vyhodu pred tymi co tam pojdu iba s jednou...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Bolek : za zivota ..nie jedinu vynimku by som udelil svojim detom ak budem mat - momentalne som na vrchu fyzickych a psychickych sil a stale napredujem preto neviem preco by som si mal kazit zivot lebo niekto nevie pochopit prirodny cyklus. O darovani organov by som sem chcel poslat link filmu ktory zobrazuje strasne zneuzivanie chudobnych indov

a ohladom po smrti ..planujem sa spopolnit preco ? Pretoze nechcem aby moje telo bolo pre niekoho ako na bitunku http://www.ceknito.sk/video/144 [video nie je vhodne pre slabsie povahy ] tu zenu uplne rozporcuju a pritom ma dokonale zdrave telo . Kolko zivotov mohla zachranit alebo len dopomoct k zivotu ona ? Hmm ? Nikde nemas istotu co s tebou spravia .
Dizzy
Star
Star

P3Bo napísal:a ohladom po smrti ..planujem sa spopolnit preco ? Pretoze nechcem aby moje telo bolo pre niekoho ako na bitunku http://www.ceknito.sk/video/144 [video nie je vhodne pre slabsie povahy ] tu zenu uplne rozporcuju a pritom ma dokonale zdrave telo . Kolko zivotov mohla zachranit alebo len dopomoct k zivotu ona ? Hmm ? Nikde nemas istotu co s tebou spravia .
hento je asi pitva na vzdelavacie ucely, preto ju tak rozobrali. ked uz ale hovoris o nejakej istote, kde mas istotu, ze tvoje telo este pred spopolnenim nezneucti nejaky nekrofilny bu*ik? ber to len ako priklad /vselico sa stava/. iste je len to, ze zomries.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Dal by som, napriklad oblicky, pecen, pluca...sice neviem nakolko by bol prijemca spokojny, ale snad by to pomohlo ;)
Ale darovat chcem iba organy, nie telo. Teda nechcem sa nechat pitvat pred skupinov studentov...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Dizzy napísal:hento je asi pitva na vzdelavacie ucely, preto ju tak rozobrali. ked uz ale hovoris o nejakej istote, kde mas istotu, ze tvoje telo este pred spopolnenim nezneucti nejaky nekrofilny bu*ik? ber to len ako priklad /vselico sa stava/. iste je len to, ze zomries.
Nejde mi o to ..ide mi o pocit s ktorym budem umierat. Proste ze aspon z jednej strany mam uz vec vyriesenu .
Dizzy
Star
Star

GothaR napísal:Teda nechcem sa nechat pitvat pred skupinov studentov...
by si sa hanbil, ze by ti videli na pipika? :wink:

inac, da sa aj nieco take, ze ze pocas zivota povolite posmrtne odobratie organov, ale nepovolite telo vyuzit na vedecke ucely? ako to vlastne funguje?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Dizzy napísal:by si sa hanbil, ze by ti videli na pipika? :wink:

inac, da sa aj nieco take, ze ze pocas zivota povolite posmrtne odobratie organov, ale nepovolite telo vyuzit na vedecke ucely? ako to vlastne funguje?
Nie :) Ale je to take neuctive, ved to je ako v masiarstve.
Ad2: podla mna urcite, pretoze darovanie organov a vedecke ucely su 2 rozdielne veci
Dizzy
Star
Star

GothaR napísal:Ad2: podla mna urcite, pretoze darovanie organov a vedecke ucely su 2 rozdielne veci
hej, logiku to ma. ale ako to funguje? myslim formalne /papierovo/, kde je k tomu nejaka uprava. celkom ma to zaujima.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Je tazke sa o tom vyjadrtit teraz, ked to chvalabohu nikto nepotrebuje z mojich blizkych, ale asi ano, po smrti na 90% ano, lebo naco si zo sebou tahat vnutornosti ked aj tak zhniju? A momentalne je tazko povedat, neviem vobec :?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Dizzy jeden clanok o tomto nie mozno vsetko co si sa pytal ale priblizi vela veci

http://www.lf.upjs.sk/info/KAIM/poznamk ... ovstvo.doc
Napísať odpoveď