Co je SNR aka odstup signalu od sumu ?
-
Brahmin
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
Co je SNR aka odstup signalu od sumu ?
Zvykne sa to udavat pri reprakoch v dB.
Co to znamena a aky to ma konecny dopad na pocutie zvuku ?
Co to znamena a aky to ma konecny dopad na pocutie zvuku ?
-
Brahmin
Light Professional
jj som googlil ale neviem ci som to spravne pochopil tak som sa spytal tu 
Moje vysvetlenie
:
Ze je to v podstate schopnost rozlisit signal od sumu, nieco ako tzv. "efekt koktailovej party", ked na nejakej party hraje hudba a je hluk tak dokazem rozpoznat co mi chce niekto povedat aj napriek tomuto hluku. Cize napriklad cim vecie je to cislo tak tym lepsie v pesnicke dokazem rozoznat hlas od ostatnych zvukov ?
Opravte ma ak sa mylim
a napiste este ake cislo sa da povazovat za nadpriemer, ja mam na svojich reprakoch 96 dB, je to dobre slabe alebo vyborne ?
Moje vysvetlenie
Ze je to v podstate schopnost rozlisit signal od sumu, nieco ako tzv. "efekt koktailovej party", ked na nejakej party hraje hudba a je hluk tak dokazem rozpoznat co mi chce niekto povedat aj napriek tomuto hluku. Cize napriklad cim vecie je to cislo tak tym lepsie v pesnicke dokazem rozoznat hlas od ostatnych zvukov ?
Opravte ma ak sa mylim
a napiste este ake cislo sa da povazovat za nadpriemer, ja mam na svojich reprakoch 96 dB, je to dobre slabe alebo vyborne ?
-
vendo
Guru
Signal-to-noise ratio (often abbreviated SNR or S/N) is an electrical engineering concept, defined as the ratio of a signal power to the noise power corrupting the signal.
In less technical terms, signal-to-noise ratio compares the level of a desired signal (such as music) to the level of background noise.
zdroj-wikipedia
hadam vies aspon trochu anglicky
In less technical terms, signal-to-noise ratio compares the level of a desired signal (such as music) to the level of background noise.
zdroj-wikipedia
ma3ix napísal:96dB,to je dobree, ale skorej to je asi ze ked mas signal napriklad 10dB a SNR mas 5dB, a znizis hlasitost o tych 5dB, tak uz nerozoznas signal od sumu(teda budes pocut hudbu a sum)..cisla nie su realne oki:)
Co si pamatam, tak dvojnasobne silny signal(v akustike) ma hladinu hluku vyssiu o 3dB oproti povodnemu.k6 napísal:LOL Ty tie decibely pocitas ako fazulky. Ale dB nieje taka jednotka ako napr. meter. Je to logaritmicka jednotka, neda sa tak jednoducho scitavat, ako si to predviedol. Kukni sem a uvidis: http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel - z linku dalej jasne plynie, ze ak je SNR napr. 100dB, tak to neznamena, ze sum o urcitej sile je prekryty stonasobne silnejsim signalom. Neplati to prave kvoli tym logaritmom. Ale sory, pocitat sa mi to nechce.. A inak, odstup signalu od sumu pri repro??? Nejake divne nie? Stavim sa, ze si to mylis s citlivostou reproduktorov. SNR sa udava predovsetkym pri aktivnych prvkoch ( zosilnovace - vstupy, vystupy, aktivne korektory, predzosilnovace, zmiesavace atd.) Jediny dovod preco by na reprosustave mohlo byt SNR je tato hodnota vztahujuca sa na integrovanu vyhybku, nie na menice. A ani to som si neni isty. Tych 96dB bude teda v tvojom pripade zrejme citlivost. A udaj je to stredne dobry. Za spickovu citlivost sa povazuju hodnoty nad 102-105dB.
-
Martinekk
Light Professional
K6, decibely si vysvetlil super, mas odomna K+. Tazatel mal na mysli SNR u aktivnych reprakov. Podla vsetkeho. v aktivnych je zosilovac a musi mat teda definovany SNR. 96dB je dobra hodnota. To co spominas ty ako citlivost repro, je SPL. Je to jednotka, ktora udava, aky akusticky tlak vyvine reproduktor vo vzdialenosti 1m s prikono 1W. Ozvucnica je definovana v norme. Toz tak.
Jo, a aby som nezabudol, tak aktivnym bednickam k pc vobec ale vobec neverim, ani SNR, ani vykon, prikon, rozsah, nic... Vacsinou klamu na plnej ciare.
Este daco o decibeloch je tu http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=2937
Jo, a aby som nezabudol, tak aktivnym bednickam k pc vobec ale vobec neverim, ani SNR, ani vykon, prikon, rozsah, nic... Vacsinou klamu na plnej ciare.
Este daco o decibeloch je tu http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=2937
Jasne, mna len napadlo, ci si to dotycny nepoplietol. Riesenie aktivne repro ma nenapadloMartinekk napísal:To co spominas ty ako citlivost repro, je SPL.
Este doplnim: SNR je u samotneho menica nezmyselna hodnota. Menic v podstate "zahra" to, co mu dodame na vstup (velmi laicky povedane). Ak bude signal bez sumu, tak reproduktor ten sum nema odkial vygenerovat. Ono je to celkovo ale velmi rozsiahla tema, nerad by som zachadzal do detailov. A navyse niesom az taky odbornik.
No ja som to cital nejak tak, ze vyrobcovia napriklad udavaju, ze reproduktory maju vykon 100 W. Skutocnost je taka, ze ano, dokazu to zahrat, ale napriklad iba pocas jednej stotiny sekundy, pretoze potom sa zniciaMartinekk napísal:Jo, a aby som nezabudol, tak aktivnym bednickam k pc vobec ale vobec neverim, ani SNR, ani vykon, prikon, rozsah, nic... Vacsinou klamu na plnej ciare.
A aj s tymito odstupmi to asi bude nejak tak, lebo potom by ich mohli obvinit zo zavadzajucej reklamy.
Ibaze "vykonov" je vela. Sinusovy, hudobny, dynamicky... a kazdy vyrobca pouziva ten, ktory znie najlepsie. Ako maly odrazovy mostik by som v tomto pripade pouzil adapter (napajanie). Pokial vieme, ze ze P = U.I, tak je jasne, ze "reprosustava" napajana adapterom 9V/1A moze mat vykon max 9W (cize 2x4,5W). To som este zanedbal straty. Lenze takto sa da vykon vyjadrit len pri posobeni sinusoveho NF signalu, v realnej prevadzke repro nehra ziadny sinusovy signal, ale spravidla desiatky az stovky harmonickych, a tam je situacia uz uplne ina. Nicmenej, ako orientacny ten napad so spotrebou nieje zly.GothaR napísal:No ja som to cital nejak tak, ze vyrobcovia napriklad udavaju, ze reproduktory maju vykon 100 W. Skutocnost je taka, ze ano, dokazu to zahrat, ale napriklad iba pocas jednej stotiny sekundy, pretoze potom sa znicia
A aj s tymito odstupmi to asi bude nejak tak, lebo potom by ich mohli obvinit zo zavadzajucej reklamy.
No to je mi jasnek6 napísal:Ibaze "vykonov" je vela. Sinusovy, hudobny, dynamicky... a kazdy vyrobca pouziva ten, ktory znie najlepsie. Ako maly odrazovy mostik by som v tomto pripade pouzil adapter (napajanie). Pokial vieme, ze ze P = U.I, tak je jasne, ze "reprosustava" napajana adapterom 9V/1A moze mat vykon max 9W (cize 2x4,5W). To som este zanedbal straty. Lenze takto sa da vykon vyjadrit len pri posobeni sinusoveho NF signalu, v realnej prevadzke repro nehra ziadny sinusovy signal, ale spravidla desiatky az stovky harmonickych, a tam je situacia uz uplne ina. Nicmenej, ako orientacny ten napad so spotrebou nieje zly.
Nuz, najlacnejsie znacky ... P.M.P.O. 8000W rulezGothaR napísal:No to je mi jasneAle tak ako najviac doveryhodny sa propaguje udaj o True RMS, ale ten pouzivaju iba vacsi vyrobcovia a nie tie najlacnejsie znacky.
// EDIT: jj, Martinekk suhlas, TRUE RMS prevodniky sa pouzivaju pre meranie efektivnych (mam dojem...) hodnot v meracej technike.
-
Martinekk
Light Professional
True RMS sa udava pri perasich pristrojoch. Pleties jablka, hrusky a asfalt.
U repro sa udava RMS. Mal by to byt menovity sumovy prikon repro. Presne podmienky su stanovene normou(zlozenie signalu, objem a tvar ozvucnice...)
Dolezite podotknut, ze mnohokrat reproduktory nevydrzia vykon, ktory je na nich napisany. jedna sa o cinske a podobne smejdy.
Stara dobra TESLA... vydrzi aj dvojnasobok...
U repro sa udava RMS. Mal by to byt menovity sumovy prikon repro. Presne podmienky su stanovene normou(zlozenie signalu, objem a tvar ozvucnice...)
Dolezite podotknut, ze mnohokrat reproduktory nevydrzia vykon, ktory je na nich napisany. jedna sa o cinske a podobne smejdy.
No hej uz viem, som uz zmagoreny zo skolyMartinekk napísal:True RMS sa udava pri perasich pristrojoch. Pleties jablka, hrusky a asfalt.
//u mna je to sposobene skor vcerajsou akciou, kde sme zas raz podlahli becherovke a sambuci
-
Brahmin
Light Professional
mne presne ide o tieto repraky a o to
ze co to znamena, kedy a aky dopad to ma na vyslednu hudbu
http://www.logitech.com/index.cfm/speak ... cl=roeu,enSignal-to-noise ratio: >96dB
ze co to znamena, kedy a aky dopad to ma na vyslednu hudbu
-
Martinekk
Light Professional
odstup 80dB je bezny pre spotrebku a vsetky mozne mrdky co sa daju v obchode kupit za lacny peniaz. kedze bezne domace reproduktory maju malu citlivost(bezne od 80 do 90dB) tak ten sum nepocut. No horsie bolo, ked som na svoje citlivucke bedne pripojil takyto zosilovac. to bol sum ako niagarske vodopady. moje bedne mali citlivost okolo 96dB... domace hifi, nie profi.
tieto kadejake 2.1 "reproduktory" nevidim rad, nehra to dobre, je to predrazene, fuj, velebnosti. Radsej z bazaru starsi zosilovac alebo receiver a solo reprobedne k tomu. kludne aj starsie teslacke dvojpasma. zahra to stokrat lepsie. co vsetci na tych pc chcrchlatkach vidia?
tieto kadejake 2.1 "reproduktory" nevidim rad, nehra to dobre, je to predrazene, fuj, velebnosti. Radsej z bazaru starsi zosilovac alebo receiver a solo reprobedne k tomu. kludne aj starsie teslacke dvojpasma. zahra to stokrat lepsie. co vsetci na tych pc chcrchlatkach vidia?