Aké cviky na chrbát?

O športe...
Hi
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hi »

marcus-16 napísal:diskutabilne..vecna debata o tom, ci su lepsie pritahy alebo zhyby :)
Ktorý cvik je najlepší?
Druhá správa je dosť zaujímavá, hlavne v súvislosti s výberom cvikov na cvičenie chrbta a s prvým poznatkom. Vo viacerých štúdiách boli robené testy EMG ukazujúce aktivitu svalov pri jednotlivých cvikoch. Tieto štúdie ukázali, že latissimus dorsi (aspoň jeho časť, ktorá bola napojená na elektródy, ako autori pripomínajú) ukázal najväčšiu aktiváciu pri príťahových cvikoch - príťahy v predklone s veľkou činkou, prítahy v predklone jednoručnou činkou, príťahy T-činky a až potom prišli zhyby nadhmatom (pre úplnosť sa až za zhybmi umiestnili príťahy kladky v sede k trupu). Aby som to zjednodušil, "príťahové cviky" precvičujú najširší sval chrbta rovnako dobre, resp. lepšie ako cviky "zhybové". Presvedčenie, ktoré som spomínal predtým, že zhyby sú na šírku a príťahy v predklone na "hrúbku", je týmito štúdiami značne naštrbené. Týmto nechcem povedať, že teraz treba zhyby do konca života vynechať, lebo sú "horšie" a zamerať sa na príťahy, ale že príťahy by mali byť vnímané ako cvik, ktorý je pri porovnaní so zhybmi plnohodnotný a viac ho zapájať do tréningu.
Zdroj:biomag.sk
RoQa
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RoQa »

Az dnes som ze skolioza nemusi byt len na dolnom chrbte ale aj vyssie :oops: tak tam jednoznacne by som dal aj pritahy s jednoruckami v predklone, s tymi vahami som uz viacc krat hovoril tiez ze neje to otom kolko zdvihne vsak to robia len idioti ze sa v tom predbiehaju pokym ich platnicky nestopnu,hlavne aby mal chrbat v spravnej polohe...
K dalsej otazke ,ktory cvik je najlepsi ? kazde telo reaguje inac a nikto nema uplne rovnakku techniku takze jasne ze pre kazdeho iny cvik .
Marcus: no tie drepy chcem zacat ale bol som na operacii s kolenom takze predsa mam nohy jak spajle :) a nechcem si koleno zase dooo ...
ale casom pojdu vahy hore
Autorovi temy sa ospravedlnujem za mierne odbocenie od temy a mensi flame.. :wink:
sKoReC
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sKoReC »

Joxxo - to nič :), hlavne ďakujem za rady
Napísať odpoveď