LAN
LAN
Caute, mam internet pripojeny pomocou siete LAN, odkedy som si prepojenie dal cez router aby som sa mohol pripajat po byte aj s Laptopom neviem sa dostat do okolnych pocitacov co su v siet z netu.Proste v okolnych pocitacoch mam len svoj pc a laptop.Ako to mozem vyriesit aby som videl aj ostatnych?Ale nechcem zrusit router!Vopred dakujem za napady!!!!!!!!
-
Don_Pipino
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Takze pravdepodobne mas internet so susedmi v baraku cez LAN kable, ale doma si si dal este router aby ti vlastne fungoval ako switch ci AP, aby si sa mohol pripojit aj s NTB.
Tym padom sa domnievam, ze IP ktoru si mal predtym a ktoru maju aj osotatny susedia je 192.168.1.XXX ale kedze si si dal pred to router nemas uz taku IP ale v rozsahu tvojho routra teda 10.0.0.XXX.
cisla su len orientacne, ale asi tak to je???...........
Tym padom sa domnievam, ze IP ktoru si mal predtym a ktoru maju aj osotatny susedia je 192.168.1.XXX ale kedze si si dal pred to router nemas uz taku IP ale v rozsahu tvojho routra teda 10.0.0.XXX.
cisla su len orientacne, ale asi tak to je???...........
No je to takto, ja mam poskytovatela internetu spolocnost ktora ma cely net tahany sietovo.Bo je to v Bratislave a v panelakoch tak sa im to vyplati za zase nam sa oplati net taktiez bo je lacny a rychly.Cize ked som mal ipcku od poskytovatela netu bola to asi 10.10.3.55, samozrejme podotykam ze nie verejna IP ale dynamicka!Mno a teraz mam asi IP routra a ta je 192.168.1.xxx.Neviem presne co znamena skratka AP.Ale router vyuzivam doma cez wifi na pripojnie laptopu.Sice moj poskytovatel netu mi dovoli mat zapojene dva kompy teda dve masky sietove moze odomna evidovat ale wifi router som si kupil koli mobilite NB po byte.
-
Don_Pipino
Darca
AP je z anglickeho Access Point.Teda Pristupovy Bod (vecsinou pre WIFI).
Teda ak to mas zapojene tak ako opisujes,tym padom nevidis susedov co maju adresy 10.10.3.xxx,lebo si zapojeny v sieti 192.168.1.xxx .
Neviem ako mas nastaveny rezim routra, ale pravdepodobne ho mas ako router.Moznoze by tuto situaciu vyriesilo kedy si ho dal do rezimu bridge (most)teda by len prenasal signal,alebo do rezimu klienta,ci AP.
Popripade napis o aky router ide.
Teda ak to mas zapojene tak ako opisujes,tym padom nevidis susedov co maju adresy 10.10.3.xxx,lebo si zapojeny v sieti 192.168.1.xxx .
Neviem ako mas nastaveny rezim routra, ale pravdepodobne ho mas ako router.Moznoze by tuto situaciu vyriesilo kedy si ho dal do rezimu bridge (most)teda by len prenasal signal,alebo do rezimu klienta,ci AP.
Popripade napis o aky router ide.
-
sedo999
Novice
Cavte,som z BA a byvam v jednom s tych spominanych panelakov
uz nejaky cas sa pokusam spojazdnit domacu siet XP= VISTA=NET ale z XP sa na net nedostanem
Mam IP verejnu ,samozrejme poskytovatel NETu ma- zabespecenie cez MAC adresu . Po dlhom trapeni som sa uz rozlucil s tym ,ze sa mi to podari spojazdnit - az do vcera ked som cirou nahodou nasiel program na zmenu MAC . Takze som si apon prepojil kabel na XP a stiahol aktualizacie
Ale ostalo iba pri iluziach,preto, ze sa mi nepodarilo spominany problem vyriesit.Kedze cakam az v nasom regione bude signal ORANGE fibernet - nemam zaujem investovat do routeru a preto pouzivam krizeny kabel. LAN slape na 192.168.xxx.xxx v akej podobe si mam nastavit IP na mojich PC ? ktora z predvolenych bran je smerodatna ? / ta co je na sietovke s NETom ? pretoze ak pridam predvolenu branu ip druheho PC ,a pridam este smerom von vytvori sa mi dalsia siet
To co sa mi doteraz podarilo je to,ze mam domacu siet v rov. skup. a navzajom sa zdielaju ! VITAM KAZDU DOBRU RADU ! mnohi mi totiz pomoct nevedeli 
-
Don_Pipino
Darca
-
Don_Pipino
Darca
Ten vyraz bol povodne XP=VISTA=NETt0m4s3 napísal:Podla jeho zapisu je gateway ten s Vistou. Teda pokial som spravne pochopil vyraz NET=VISTA=XP
edit by t0m4s3: a nie je to to iste?
Prepac toto som nepochopil. Vysvetlis?t0m4s3 napísal:Najlepsie v tomto pripade je mat jednotny operacny system...
Takze najprv toto:
Siet mas takuto.lepi22 napísal:Caute, mam internet pripojeny pomocou siete LAN, odkedy som si prepojenie dal cez router aby som sa mohol pripajat po byte aj s Laptopom neviem sa dostat do okolnych pocitacov co su v siet z netu.Proste v okolnych pocitacoch mam len svoj pc a laptop.Ako to mozem vyriesit aby som videl aj ostatnych?Ale nechcem zrusit router!Vopred dakujem za napady!!!!!!!!
PC v bytovke(ci kde si to) tvoj router - tvoje PC
Tvoje PC nevidia v sieti PC v bytovke.
Je to preto, lebo router neroutuje do vonkajes siete (vonkajsiu siet pokladam za PC v bytovke. ).
Riesenie je ka si ches nechat router dvojake.
1. nechas si router, ale musis ho prestavit ako bridge. Ale potom si musis zaregistrovaat u providera(svojho poskytovatela internetu) dalsiu IP.
(v takomto pripade si si nemusel kupovat router, ale stacil ti switch, ovsem ak nevyuzivas wifi)
2. nechas to tak ako je ale nebudes vidiet PC v sieti klasicky cez windosws zdielanie. Pouzijes preto daky net scanner, napr toto
netscan
Zadas donho len rozsah IP, cize ako si mal predtym 10.10.3.0 az po 10.10.3.255. Zoskenuje ti celu siet presne tak ako si mal predtym. Ukaze ti kto co zdiela adt.
Teraz k
Cize povedzme ze si pripojeny do netu s pc kt. ma vistu cez kabel, alebo cez wifi, neviem nenapisal si. A pc s wistou chces spojit kablom s pc s xp.sedo999 napísal:Cavte,som z BA a byvam v jednom s tych spominanych panelakovuz nejaky cas sa pokusam spojazdnit domacu siet XP= VISTA=NET ale z XP sa na net nedostanem
Mam IP verejnu ,samozrejme poskytovatel NETu ma- zabespecenie cez MAC adresu . Po dlhom trapeni som sa uz rozlucil s tym ,ze sa mi to podari spojazdnit - az do vcera ked som cirou nahodou nasiel program na zmenu MAC ...
Ty len nadstav zdielanie toho lokalneho pripojenia ktorym sa pripajas do internetu v tej viste(oznacime to LAN1). Tym ze nadstavis zdielanie, poskytnes internet ostatnym zariadeniam ktore sa pripoja na tcoj PC pomocou TCP protokolu. Cize PC spojis kablom(oznacime LAN2). Tym, ze si nadstavil zdielanie LAN1, by sa mali automaticky nahodit IP na LAN2 na viste. (napr 192.168.1.1). Ak sa nenahodia, tak sa to bude riatid pomocou DHC (cize IP sa daju automaticky same).
Na druhom PC (XP)
1. ak sa nahodia IP na viste pre LAN2, tak das IP 192.168.1.2
2. ak sa nahodia IP na viste pre LAN2, tak nedas nic a nechas automaticky.
takto to musi ficat aj keby si nechel. he he.
Nezabudni vo viste zapnut
zistenie siete
zdielanie suborou
vypni
chranene heslom.
No hadam som pomohol.
Pre admina: Nemohol by sa vytvorit navod na takuto vec? Lebo je tu strasne vela tem ohladom toho isteho a riesi sa to stale dookola.
-
sedo999
Novice
Cavte,mal som za to ,ze je to zrozumitelne
VISTA je pripojena sNETOM a na XP mi nejde spojazdnit net Podla navodu : VISTA - nastavila sa mi AUTO IP : 169.254.62.78 a XP ma problemy -vyhladat IP - AUTO nevytvori sa siet medzi VISTOU a XP .... ak dam IP na XP 169.284.62.77 -neznama siet no pingy idu ... zdielanie povolene -komplet ! vsetko ,co si pisal mam snad vyskusane X krat s nejakou obmenou / comu ale nie moc rozumiem je -ze sa mi v sieti objavuje "Internet gateway device" nie vzdy sa mi to ukaze ,akurat ,ze to ma nejaku IP/ v grafe pripojenia sa ukazuju BRANY no po jej zadani predvolenej brany - sietovikam ...dokazem to tam nasmerovat ...no za nu sa nedostanem k NETU TOTO MOJE PRIPOJENIE SOM RIESIL S MOJIM PROVIDEROM - ci uz ma ojexxaval alebo co ? nespravil to a nato vsetko ani kamos co robi spravcu siete si s tym neporadil....a mnoho dalsich s ktorimi som to riesil cez ICQ alebo SKYPE a bombonikom je to,ze niekedy my padne NET uplne ,niekedy len prehliadace-uttorent ide ,a sietovy server od providera a chat sietovy --tam sa nedostanem vobec SOM S TOHO
J E L E N 
-
Don_Pipino
Darca
sedo999:
Takto, toto, co potrebujes rozbehat som uz nastavoval na XP vs. XP.A to takto:Pre XP server (tam kde je napojeny NET), som rucne nastavil IPcku 192.168.1.1,masku na 255.255.255.0,branu na 192.168.1.2 a DNS podla modemu.Pre XP klienta (pripaja sa cez LAN k server XP na net.)som dal IP na 192.168.1.2,masku 255.255.255.0 a branu na 192.168.1.1,DNS podla modemu.Takto sme tento problem vyriesili aj na inom fore.Problem je ale stale v tom ze ty mas ako branu VISTU.A co som sa bavil s jednym spravcom siete,mi hovoril, ze VISTU nastavovat v sieti je za trest, pretoze, aj ked jej to vsetko rucne ponastavoval, aj tak to nezobrala, musel ist cez nejakeho blbeho sprievodcu atd. a zabit pol dna odklikavanim a potom sa mu to podarilo rozbehat.A to len ten PC zapajal k sieti ako dalsieho klienta pre siet (teda akoze k routru) a nie este aby VISTA sluzila ako brana pre ine PC.Takze vela stastia
.
Takto, toto, co potrebujes rozbehat som uz nastavoval na XP vs. XP.A to takto:Pre XP server (tam kde je napojeny NET), som rucne nastavil IPcku 192.168.1.1,masku na 255.255.255.0,branu na 192.168.1.2 a DNS podla modemu.Pre XP klienta (pripaja sa cez LAN k server XP na net.)som dal IP na 192.168.1.2,masku 255.255.255.0 a branu na 192.168.1.1,DNS podla modemu.Takto sme tento problem vyriesili aj na inom fore.Problem je ale stale v tom ze ty mas ako branu VISTU.A co som sa bavil s jednym spravcom siete,mi hovoril, ze VISTU nastavovat v sieti je za trest, pretoze, aj ked jej to vsetko rucne ponastavoval, aj tak to nezobrala, musel ist cez nejakeho blbeho sprievodcu atd. a zabit pol dna odklikavanim a potom sa mu to podarilo rozbehat.A to len ten PC zapajal k sieti ako dalsieho klienta pre siet (teda akoze k routru) a nie este aby VISTA sluzila ako brana pre ine PC.Takze vela stastia
-
Don_Pipino
Darca
kedze si to pod XPckami rozbehal nemozes to povazovat za tvoj neuspech..............a ako som povedal............VISTA dala zabrat aj sietarovi vyssieho kalibru, takze to povazuj skor za zlyhanie VISTY pri nastovovani siete..........ako oni sa jednak snazili to prerobit tak, aby to este viac zlahcili neskusenym uzivatelom, ale pravdepodobne dosiahli pravy opak.