Ako pomocť pri úrazoch
Ako pomocť pri úrazoch
Včera sa kamrát pošmykol na lade a ma tak napadlo ked dlhsie ležal na zemi či nemá otras mozgu.Ako sa má človek zachovať pri takýchto situáciach
(zlomená ruka,noha,rozbitá hlava a tak)
(zlomená ruka,noha,rozbitá hlava a tak)
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
V dnesnej dobe ked ma kazdy telefon, je v nom asi dobre mat cislo 0850111313, ked tam zavolas, tak by tam mal byt lekar z prvej pomoci a po telefone ti pomoze, co mas ako spravit, kym nepride zachranka .. nemam to odskusane, ale malo by to byt funkcne ...
btw.: to s tou panikou .. neviem ci to je zrovna panika, ale je to urcity sok, chvilu len tak stojis obareny, ze co sa deje a az potom zacnes rozmyslat ako pomoct, co robit ... inak najhorsi pocit je ked ides k autonehode
btw.: to s tou panikou .. neviem ci to je zrovna panika, ale je to urcity sok, chvilu len tak stojis obareny, ze co sa deje a az potom zacnes rozmyslat ako pomoct, co robit ... inak najhorsi pocit je ked ides k autonehode
-
Stoporko
VIP
http://www.rescue.sk/real.pearcomp?0?61?p1 a vlavo su odkazy (prva pomoc je troska nizsie)
niekde som mal aj brozuru uplnych zakladov prvej pomoci v digital. podobe. skusim najst a upnut.
niekde som mal aj brozuru uplnych zakladov prvej pomoci v digital. podobe. skusim najst a upnut.
-
Stoporko
VIP
dovolim si ti troska oponovat. Stalo sa pri resuscitacii (ozivovani) ze krepy doktor rozmackal pacientovi pecen. No ked vidite cloveka z ktoreho krv tecie prudom a vy cakate na zachranku (ak ste ju ovsem zavolali - inac by ste sa dopustili priestupku voci zakonu - kazdy je povinny poskytnut prvu pomoc co i len zavolani RZP) tak vam chudak zomrie skor nez zachranari pridu. V prvej pomoci - tu sa pohybujem uz dost dlho - plati viac ako inde jedno zakladne pravidlo: pouzi sedliacky rozum . Tecie z niekoho krv? Zapchaj dieru. Niekto nedycha? Dodaj mu dych. Je jedno ci to bude 30 vdychov a jedno stlacenie srdca alebo 15 vdychov a 5 stlaceni, ked mu pomozete on sa vas nebude pytat kolko a ako ste to robiliTomasko napísal:presne tak, myslim, ze to zachranari hovoria aj pri autonehodach
netreba sa bat pomahat, no prioritou je ochrana vlastneho zdravia!!! nejdem tam, kde je po clenky vody a droty ele. napatia a podobne - opat, pouzit zdravy rozum.
sorry ze take dlhe
to nie je pravda ... niekedy si clovek mysli ze pomoze a tym uskodi ...SRneC napísal:hej len dakedy staci spravit nieco ako vybrat jazyk a nieje nas na svete o jedneho menej
skus vybrat napr clovekovi ktory ma epilepticky zachvat jazyk ... to netreba robit nikdy ... a niekoho by to zase mohlo napadnut aby sa nezadusil ... a pritom to viac uskodi ako pomoze ...
-
Stoporko
VIP
ja som mal a dostat sa vtedy k jazyku bez straty prstov je temer nemozneMurphY napísal:no k clovekovi ktory ma epilepticky zachvat by si sa k jazyku tazko dostal ne ? teda neviem ja som nemal moznost chvalabohu takuto situaciu zazit
-
gumb4ll
Light Star
no mne sa stalo, ze som s kamaratom sedel na lavicke.... isiel okolo jeden starsi pan, nikto na ulici iba my dvaja a on a zrazu z nicoho nic pan odpadol na ceste (cesta medzi blokmi nechodi tam vela aut) samozrejme sme nevedeli co robit, prve co ma napadlo je zavolat 112. co ma zaskocilo na 112 ma az po 5minutach prepojili na zachranku kde som s pani hovoril asi 10 minut to iste co som hovoril aj panovy operatorovi na 112, po tych 10 minutach mi pani povedala ze sanitka je uz na ceste a mame cakat. nastastie isli (autom) okolo skupinka ludi zastavili a zacali ho osetrovat. o 10 minut odkedy ma pani operatorka (zachranky) uistila ze sanitka je na ceste, zrazu mi zvoni telefon z neznamym cislom, dvihnem o5 ta ista pani ze ci este stale ma prist zachranka
neviem co to malo byt..... sanitka prisla az po 30 minutach odkedy som volal 1x. ta skupinka ludi osetrila toho pana uplne profesionalne, ze uz len prisla sanitka nalozila ho a odisli.....
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
stalo sa mi nieco podobne ked som volal sanitku pre zmenu k jednej opitej zene ktora lezala v snehu na zemi, pricom z temena jej tiekla krv. prisli asi za 30 minut, bez doktora, len sanitak. ta zena nam tam skoro skolabovala, ked sme ju zdvihli a sedela na lavicke. nevim, pokial to nieje havaria, tak sa asi neunuvaju sa ponahlat. ale najlepsie ze ludia stali o 20 metrov dalej na zastavke a sa neunuvali ani zastavit.gumb4ll napísal:...
ak naozaj nevies co robit zavolaj pomoc-odbornu:) no a ak zlomenenieco len sa to nesnaz napravit spet...no a ak spadol z vysky a lezi pokrivene nevyrovnavaj ho,mozes mu poskodit chrbticu...no a zachovat klud je naj...a skus ci reaguje,skontroluj ci dycha(ci sa dviha hrudnik,ci pocujes dych,ci citis dych)-to vtedy ak nereaguje...hlavne je ta pomoc-155,alebo 112...tam povies meno,adresu telefonne cislo svoje a co sa stalo.
-
Stoporko
VIP
jo, a ludia zo zachranky mi vraveli ze sa neodporuca volat 112, ale ak ide len cisto o poranenie, priamo na dispecing 155. 112 je odporucane volat ak je treba aj policajtov a podobne. Ked volate priamo zachranku setrite cas. A navyse to europske zjednocovanie zachrannych systemov do jednoho cisla u nas uz roky funguje, ked zavolate priamo 155 a nahlasite o co ide, oni sami zavolaju flojdov ak je to potrebne.
edit: kdesi na zaciatku som slubil upnut brozurku, nasiel som a tu je. Ide o siritelny material!!!
http://www.upnito.sk/download.php?dwTok ... 903b99631a
edit: kdesi na zaciatku som slubil upnut brozurku, nasiel som a tu je. Ide o siritelny material!!!
http://www.upnito.sk/download.php?dwTok ... 903b99631a