Expertiza zvukov (?)
Expertiza zvukov (?)
Mám otázku na technikov.Napadlo ma keď som si púšťal hudbu z telefónu ... Aký je rozdiel v spotrebe energie keĎ si púšťam na rovnakej hlasitosti nejaký agresívny metal alebo nejaké jemné reggae?Napadlo ma a chcel by som vedieť či je tam nejaký rapídny rozdiel.Dik
To sa mylis, basove zlozky nesu vacsie mnozstvo energie. Je to dane prahovou krivkou hlasitosti. Na to aby si pocul basove zvuky (okolo 70-100 Hz), musi byt hladina akustickeho tlaku tak 40 dB, pri 2000Hz je to uz nejak okolo 10dB. No celkovo to vychadza tak, ze cim viac frekvencii a s vyssou hlasitostou, tym vacsiu energiu signal nesie a tym viac energie musi vydat zdroj. Cize ak su v reggae nejake jemne zvuky a bicie, tak to zerie menej energie ako metal. ALE ak si to pustas cez sluchadla, alebo aj ten maly reproduktor, tak to nepocitis na spotrebe. Tam viac rozhoduje hlasitost ako druh hudby. Ale vo vseobecnosti plati to, co som napisal vyssie.Stenky napísal:najlepsie je pustat nabozenske pesnicky, viera dokonca dobija baterku
samozrejme ze v tom neni rozdiel