LED Efekty

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dudo02 »

whisper napísal:k LED sa preto predraďuje odpor, lebo musia buť napájané z prúdového zdroja, nie napäťového (po slovensky - potrebujete obmedziť prúd, ktorý nimi preteká)
Pokial napojis LED napatim ake urcuje vyrobca-napotrebujes ziadny rezistor.Rezistor sa pouziva na"upravu"napatia.A je len samozrejme,ze zo zmenou napatia musi dojst aj k zmene prudu pretekajuceho obvodom..

Avsak-mozes pouzit aj zdroj,ktory je schopny dodat 100A a k nemu kludne pripojit LED.Pokial bude vyska napatia zodpovedat nominalnej vyske napajacieho napatia LED,tak LED sa nic nestane.Aj napriek tomu ze sa udava,ze LED potrebuje napr.0,20A-ona si vlastne"vezme",len tolko,kolko potrebuje.Netreba si pod pojmom prud predstavovat nieco,co sa da niekam"natlacit"..

Kazdy spotrebic si berie to co potrebuje.Pokial je zdroj schopny dodat viac-nic sa nedeje.Avsak pri velkom predimenzovani dochadza aj k velkym stratam..Vacsi problem je,ak na zdroj pripojime spotrebic,ktory potrebuje viac prudu,ako je schopny zdroj dodat.Vtedy moze zdroj zhoriet..

Samozrejme vlozenim rezistora do obvodu,sa prud pretekajuci obvodom znizi..Preto aj LED napr zacne svietit slabsie..
juslik
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa juslik »

kto chce videot video nech napise a inac dapojil som moje diody na 12 V a nezhorela ani nebola horuca a nechal som to tak 30 minut cize tam odpory ak mas take diody jak ja netreba dat
Napísať odpoveď