Dúfam, že vám táto téma nebude pripadať ako niečo, čo tu fakt nemá čo robiť...
Už dlhšie som nad tým premýšľal, hlavne preto, že niekoľko kníh, ktoré som čítal, veľmi zdôrazňujú to, aký je hlas, artikulácia, intonácia, hlasitosť a tak ďalej dôležitá. Vždy hovoria, že si máme o tom zistiť viac a tak, ale ja naozaj neviem kde.. Pozeral som aj na internete a tak, ale nie je to také jednoduché...
Chcel by som vedieť, ako môžem cvičiť svoj hlas, hĺbku, rezonanciu a tak ďalej. Ako pri rozprávaní nepoužívať len ústa, ale aj nosové dutiny a hrtan, ako to robia profesionálny rečníci a tak.. Kde môžem získať informácie o takejto tématike?
HLAS - tón hlasu, intonácia, rezonancia, farba... tak ako?
-
forgottten
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Skus este pogooglit, mozno najdes nejaky ebook, ja som nasiel toto http://www.enigma.sk/?q=knizna-ponuka/d ... a/retorika za 90 korun a mohlo by to byt prave to, co hladas.
-
forgottten
Medium Star
TOn hlasu
No ano vlastne je to tak zhruba o tom.. ale som cital obsah a tvari sa to tak, ze je to skor zamerane na to ČO povieš a nie akym hlasom to povieš.. ale zase asi nebude napísaná kniha len o hlase... To by bola blbosť, takže je to možno to pravé orechové
-
LLucia
Star
My sme mali v škole predmet ktorý sa tohto vlastne veľmi týkal, takže skúsim od vyučujúcej zistiť nejaké zdroje, ale nebude to hneď, semester sa ešte ani poriadne nezačal... 
V podstate nám vysvetlila nejakou námatkovou anatómiou ako a kde hlas vzniká, čo všetko ho ovplyvňuje, aké svaly na tom pracujú. No a potom sme my sami skúšali rôzne jazykové/hlasové cvičenia. Na tom predmete išlo aj o to vyskúšať si ako znie náš hlas nahratý, či si vôbec uvedomujeme ako rozprávame, ako to znie pre iných a podobne. Bohužiaľ za pár hodín do semestera nie si v tomto hneď profík, takže naozaj to bolo len také povrchné, každopádne tie ďalšie droje by som mala vedieť zistiť, len nesmiem zabudnúť
V podstate nám vysvetlila nejakou námatkovou anatómiou ako a kde hlas vzniká, čo všetko ho ovplyvňuje, aké svaly na tom pracujú. No a potom sme my sami skúšali rôzne jazykové/hlasové cvičenia. Na tom predmete išlo aj o to vyskúšať si ako znie náš hlas nahratý, či si vôbec uvedomujeme ako rozprávame, ako to znie pre iných a podobne. Bohužiaľ za pár hodín do semestera nie si v tomto hneď profík, takže naozaj to bolo len také povrchné, každopádne tie ďalšie droje by som mala vedieť zistiť, len nesmiem zabudnúť