Vyber routera + stavba siete

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
minob
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Vyber routera + stavba siete

Príspevok od používateľa minob »

Ahojte,
obraciam sa na Vas s prosbou o rady. Chcem vybudovat domacu siet a rozdelit internetove pripojenie (zatial notebook+desktop). Provider ma na streche WiFi, internet rozvadza cez LAN v panelaku. Ja som v LANke za providerovym routerom a mam svoju verejnu IP adresu.
Takze moje poziadavky na zariadenie:
1. Moznost priradenia/obmedzenia rychlosti jednotlivym MAC adresam [Potrebujem nastavit rychlost zvlast pre PC a zvlast pre NB]

2. priorita paketov [nech napriklad http ma vyssiu prioritu ako bit-torrent]
3. Chcem obcas vyuzivat VPN
4. Moznost zablokovania pridania dalsich zariadeni (napr, pripojim iba PC+NB a nic viac)
5. Moze mat aj WiFi podporu,ale nech sa da kompletne WiFI vypnut...

Dalsim plusom by bola podpora externych diskov, alebo webserver, atd...

Toto by mohli splnat routery Asus , mozno s modifikovanym firmware-om. Tak poprosim kto vie, ma skusenosti nech napise,ako daleko su moje poziadavky od reality ;)
Cena do ~3000Sk.
Dakujem
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Do tej ceny zozenies aj zariadenie Linksys, ktore by som pri tvojich poziadavkach urcite zvolil.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Obavam sa, ze priorita paketov by mohol byt dost velky problem pri cenovo lacnejsich zariadeniach.
minob
Star
Star

Hmm, a ostatne by sedelo na ten Asus, pripadne su nejake ine routers, ktore by to zvladali? Vdaka za reakcie ;)
Mrknem ten LinkSys

EDIT: Don_Pipino: prosim ktory model si konkretne myslel? hodi ma na hlavnu stranku... pozeral som kategoriu Basic Networking

Tento ASUS vyzera dost slubne,ale nema QoS :( to by som mozno dako prezil...
I ked podaktore Asus routers su postavene na specialnych ediciach linuxu, mozno by to islo vyriesit nejakym rozumnym sposobom
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ak chces nieco s QoS za 3000,- tak na WiFi mozes zabudnut rovno. Skusil by som nejaky Linksys a prepalit firmware na openwrt (http://openwrt.org/)
minob
Star
Star

V poriadku, vynechame QoS....Vsetko ostatne zvladaju dnesne routre? Dakto s novsim Asusom a skusenostami by bol vitany v diskusii ;)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

bod 1) a 2) je QoS
bod 3) zvladne kady lepsi router
bod 4) routre v beznych cenovych kategoriach ti dovolia maximalne tak nastavit mac-security na port, nedovolia ti uplne port vypnut
bod 5) bezna vec, myslim si
vilko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vilko »

t0m4s3 napísal:bod 1) a 2) je QoS
bod 3) zvladne kady lepsi router
bod 4) routre v beznych cenovych kategoriach ti dovolia maximalne tak nastavit mac-security na port, nedovolia ti uplne port vypnut
bod 5) bezna vec, myslim si
ad 4,, preco? ved mac control dokazu aj tie lacnejsie routre..

vsetko co si napisal zvlada APpro firmware,, ten vsak nieco stoji.. druha vec je aj, rychlost cipu v routri, ktory by mal vsetky tvoje poziadavky zvladat v realnom case aplikovat (nizka latencia zariadenia a packet loss).. skus posurfovat po appro.cz
minob
Star
Star

Dakujem, vedel som,ze sa treba obratit na skusenejsich hojkacov :P
Router som naposledy videl na strednej ak neratam vyklad obchodu :roll:
t0m4s3: predpokladal som,ze QoS je cisto iba o uprednostnovani paketov, takze dik za info...
vilko
Light Professional
Light Professional

minob napísal:Dakujem, vedel som,ze sa treba obratit na skusenejsich hojkacov :P
Router som naposledy videl na strednej ak neratam vyklad obchodu :roll:
t0m4s3: predpokladal som,ze QoS je cisto iba o uprednostnovani paketov, takze dik za info...
pod nazvom QoS sa niekedy oznacuje aj tebou spominany bitrate shaping
ikovan
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ikovan »

jednoznacne asus wl600g ci ako sa to presne vola
podpora konfiguracie na: gameing blaster, web applications, voip + video streaming a este nieco je fakt dobry pouzitelny hned po odbaleny (ziadne nastavenia okrem prihlasenia) sikovny fakt super som spokojny plus printserver a ftp server
romano
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa romano »

Ja by som ti odporucil tento ASUS:

Kód: Vybrať všetko

http://www.joyce.cz/c/wifi-zarizeni/asus-wl-500gp-broadrange-wifi-router-gw-switch-ap-125-mb-sma-konektor.htm
Je sice trochu drahsi, ale spolu s DD-WRT firmwarom zvladne vsetko co potrebujes.
Jeden mam pouzity ako hlavny router pre siet s 20-timi uzivatelmi, a funguje bez problemov, druhy mam na experimenty doma.
Co sa tyka QoS s DD-WRT fw to vie priorizovat podla sluzby (portu), IP, MAC alebo podla eth portu. Ma 2 USB porty, takze si tam vies pripojit externy disk + bezi tam linux a funkcionalita sa da rozsirit instalaciou pridavnych balikov.

DD-WRT:

Kód: Vybrať všetko

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/What_is_DD-WRT%3F
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Don_Pipino: prosim ktory model si konkretne myslel? hodi ma na hlavnu stranku... pozeral som kategoriu Basic Networking
Mno momentalne mam objednany Linksys WAG200G, je to pravdepodobne najlacnejsi ADSL WIFI router od nich na trhu.Sam som ho este nepouzival.Ale ocakavam apson spolovice funkcie ako u CISCA, od ktoreho su vlastne Linksysy odvodene v podstate ich spolocnost CISCO vyraba, ak by sa to dalo tak povedat.Preto si myslim, ze ak hladat max. moznot nastaveni pre uzivatela, tak sa obzerat po Linksyse.Samozrejme ak sa bavime o rovnakej cenovej relacii.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

vilko napísal:ad 4,, preco? ved mac control dokazu aj tie lacnejsie routre..
Napisal som snad nieco ine? Ja som z jeho vykladu pochopil, ze chce uplne zakazat pripojit akekolvek zariadenie. Ak nastavis cisto mac-control, stale mozes mac naklonovat a pripojit ine zariadenie...
minob
Star
Star

romano: prave preto ma tahaju tie Asusy, s tym linuxom a moznostou externeho disku maju velke plus.Tak nejak som predpokladal,ze ostatne spominane funkcie by mohli hravo zvladnut vsetky novsie routery...
Don_P...: no zrovna ADSL tam nemusim,ale popozeral som ostatne Linksysy a... fakt neviem :D
Favoritmi su zatial vyrobky od Linksys a Asus...

t0m4s3: pochopil si spravne, nechcem aby sa tam pripajalo ine zariadenie
ak sa inak nebude dat, tak povolit natvrdo jednotlivym eth portom urcitu MAC adresu = ak bude suhlasit, router umozni komunikaciu...
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

jj, tak da sa vybrat aj bez ADSL. Priamo s ASUSmi nemam skusenosti, ale konfiguroval som jeden WELL, co je zase alternativa ASUS.Samotna konfiguracia v poho, ci je to WAN, LAN,WLAN. Ale mal som tam zapojeny PC cez LAN a jeden NTB cez WIFI. Oba sosali cez utorrent tak 5 az 10 filmov kazdy a nieco aj cez DC++. A neuveritelne to spomalovalo HTTP a niekedy sa celkom sekol a trebalo restart.Mozno to staci pozret len v nastaveniach QoS, na co som ale este nemal cas.A este podotknem , ze je to uz druhy WELL, ten prvy sa dal do reklamacie, bo uplne odisiel ani nepipol a dali zan ten co spominam.
vilko
Light Professional
Light Professional

t0m4s3 napísal:Napisal som snad nieco ine? Ja som z jeho vykladu pochopil, ze chce uplne zakazat pripojit akekolvek zariadenie. Ak nastavis cisto mac-control, stale mozes mac naklonovat a pripojit ine zariadenie...
ine ci akekolvek? :-) nakoniec si na ten port niekto supne router a je po parade,,jedine bezpecne riesnie je ten port zaliat :-)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

vilko napísal:ine ci akekolvek? :-) nakoniec si na ten port niekto supne router a je po parade,,jedine bezpecne riesnie je ten port zaliat :-)
Alebo ho vypnut, naco hned drasticke riesenia...
vilko
Light Professional
Light Professional

t0m4s3 napísal:Alebo ho vypnut, naco hned drasticke riesenia...
bezpecnost je na prvom mieste :D cez to neprenikne ani cinsky hacker :D
minob
Star
Star

Dnes som mal na chvilu moznost zhliadnut moznosti routera Asus 520g a aj s obycajnym firmwarom sa mi to celkom pozdavalo...Tak asi predsa len ten Asus zoberiem a skusim Olegov firmware...
Napísať odpoveď