problem s pripojenim particii - open suse
problem s pripojenim particii - open suse
dobry den prajem,
vcera som sa konecne odhodlal a nainstaloval opensuse
disk mam rozdeleny:
-2 particie ntfs, jedna z windowsom , jedna cisto na data
-open suse si naformatoval jednu svoju (tusim ext3)
-a jedna swap
ked si otvorim home >> storage media - je tam len part. z linuxom
ako sa dostanem k tim dvom NTFS particiam ?
prosim ak by to bolo mozne piste ako pre blbeho
dakujem
disk mam rozdeleny:
-a jedna swap
dakujem
Re: problem s pripojenim particii - open suse
Pre podporu NT suboroveho systemu potrebujes mat nainstalovane Fuse a Ntfsprogs. Vsetko najdes tu: http://en.opensuse.org/File_System#NTFS Pravdepodobne zacinas, takze sa ti urcite zide, ak si zazalozkujes toto: http://en.opensuse.org/Documentation#User_Documentation Podla toho, o aky problem a z akej oblasti sa tyka, si to krasne vyhladas. Ak to nepojde, samozrejme pisswetko napísal:dobry den prajem,
disk mam rozdeleny:
-a jedna swap
dakujem
Ja som Suse este nemal nahodeny, takze kde kliknut presne ti nepoviem. Trosku to tam prehladat vsak urcite nebude na skodu. Inak opat ta len odkazem na to, co predtym: http://en.opensuse.org/YaST_Software_Management To je klikacka pre nainstalovanie ci odstranenie programov.
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
ludia mam suse. a na hdd mam vytvorene: c:100Gb, a d: 450Gb a potom 150Gb volnych. aa ked som instaloval tak mi particie vyhodilo nejake 3 ta co bola parvdepodobne ta volna pamet (ukazovalo mi nieco zue 0byte is used tak som chcel vytvorit z toho 2 particie a ono nic. aa ked som chcel dat nech vytvori ona sama z toho tak mi ukazalo ze mi sformatuje cely hdd cize aj C a D. help ako na to.
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
ano ano viem instaloval som uz kubuntu ale tam nesiel rozbehat net teda sietovka. a ano dal som manual a ked som klikol na to volne miesto a dal new tak mi vyhodilo nejaky error ze tam neni miesto abo nieco. mnom neviem moze to byt tym ze to bolo to vlne miesto v logickej particii? lebo tam bol kedysi to kubuntu ale po vydeletovani je len unused space ale v logical parition.
je velmi dolezite snazit sa instalovat na AKTIVNU particiu (kvoli tejto malej neznalosti som stravil velmi vela casu pri instalacii linuxu a tiez aj visty).
k tym mountovaniam... opensuse ma jednu velku vyhodu. staci vlozit do mechaniky dvd, vybrat moznost opravy systemu a zaskrtnut, len check filesystemov. automaticky sa upravi fstab a bude mountovat vsetky mozne particie. je to dost neprakticke, ked si to chce niekto nastavit podla seba. niekedy to zhodnoti ako chybny zapis a chce opravovat. samozrejme, netreba povolit. ale pre bezneho uzivatela (ako aj ja, az na malu vynimku vo fstabe) to bohate staci
k tym mountovaniam... opensuse ma jednu velku vyhodu. staci vlozit do mechaniky dvd, vybrat moznost opravy systemu a zaskrtnut, len check filesystemov. automaticky sa upravi fstab a bude mountovat vsetky mozne particie. je to dost neprakticke, ked si to chce niekto nastavit podla seba. niekedy to zhodnoti ako chybny zapis a chce opravovat. samozrejme, netreba povolit. ale pre bezneho uzivatela (ako aj ja, az na malu vynimku vo fstabe) to bohate staci