plynove zbrane
plynove zbrane
zaujimalo by ma vsetko o plynovych zbraniach, ako to funguje, co to striela, sila...... proste vsetko co viete. dik
No plynová zbraň používajúcu slepé strelivo (blank) obsahujúce kryštáliky účinnej látky (CN, CS alebo Nonivamid). Tie počas výstrelu prejdú z pevného skupenstva do plynného a práve tento plyn slúži na zastavenie útočníka.
Plynové zbrane je možné na Slovensku dostať predovšetkým v týchto kalibroch:
* .22 Long (revolver)
* .380 (revolver)
* 8 mm (pištoľ)
* 9 mm (pištoľ)
Účinok Kaliber Účinný dosah
.22 Long (revolver) 1,5 m - 1,8 m
8 mm (pištoľ) 2,0 m - 2,5 m
.380 (revolver) 2,5 m - 2,9 m
9 mm (pištoľ) 2,8 m - 3,5 m
Účinné látky
modrá - CN Gas (Chloracetophenon) - slzotvorný plyn CN
žltá - CS Gas (Chlorbenzalmalodinitril) - slzotvorný plyn CS
hnedá / pomarančová - INN Pepper Gas (Nonivamid) - technické korenie
ešte poznáme strelivo bez účinnej látky vhodné na vystreľovanie zábavnej pyrotechniky
zelená - Blank - slepé strelivo
a obranné strelivo určené na oslepenie útočníka silným zábleskom
zlatá - Flash Defense
Flash munícia sa vyrába pre kaliber 9 mm / .380 a technické korenie pre 9 mm / .380 / 8 mm.
Pre kaliber .22 Long je v súčasnosti dostupné len CN a CS strelivo (a samozrejme blank 6mm Short).
Čo sa týka minimálneho množstva účinnej látky, tu sú odporúčania z praxe:
* CN Gas: 120 mg / náboj (proti človeku)
* CS Gas: 80 mg / náboj (proti človeku)
* Nonivamid: 50 mg / náboj (proti človeku), 120 mg / náboj (proti zvieraťu)
Účinky na organizmus
CN Gas - Pálenie sliznice očí a nosa, pálenie zasiahnutej pokožky, slzenie, ťažkosti s dýchaním.
CS Gas - Dráždi oči, sliznicu, kožu, dýchacie cesty. Vyvolává okamžité pálenie a slzenie očí, kŕčovité zatváranie očných viečok, Ďalej pálenie sliznice aj kože, kýchanie, kašeľ, nádchu, nevoľnosť a dušnosť, príp. zníženú koordináciu pohybov. Vhodný aj na obranu proti psom.
Nonivamid - Účinný i proti osobám podnapitým, so zníženým prahom bolesti, divým a agresívnym zvieratám. Okamžitý účinok na zasiahnutej sliznici. Látka spôsobuje dočasné oslepnutie, dušnosť, dráždivý kašeľ, zvracanie a silné pálenie pokožky. Možný opuch očí a pľúc! Dlhodobý účinok, bolesti na zasiahnutých miestach pretrvávajú aj niekoľko dní!
Viac už neviem

Plynové zbrane je možné na Slovensku dostať predovšetkým v týchto kalibroch:
* .22 Long (revolver)
* .380 (revolver)
* 8 mm (pištoľ)
* 9 mm (pištoľ)
Účinok Kaliber Účinný dosah
.22 Long (revolver) 1,5 m - 1,8 m
8 mm (pištoľ) 2,0 m - 2,5 m
.380 (revolver) 2,5 m - 2,9 m
9 mm (pištoľ) 2,8 m - 3,5 m
Účinné látky
modrá - CN Gas (Chloracetophenon) - slzotvorný plyn CN
žltá - CS Gas (Chlorbenzalmalodinitril) - slzotvorný plyn CS
hnedá / pomarančová - INN Pepper Gas (Nonivamid) - technické korenie
ešte poznáme strelivo bez účinnej látky vhodné na vystreľovanie zábavnej pyrotechniky
zelená - Blank - slepé strelivo
a obranné strelivo určené na oslepenie útočníka silným zábleskom
zlatá - Flash Defense
Flash munícia sa vyrába pre kaliber 9 mm / .380 a technické korenie pre 9 mm / .380 / 8 mm.
Pre kaliber .22 Long je v súčasnosti dostupné len CN a CS strelivo (a samozrejme blank 6mm Short).
Čo sa týka minimálneho množstva účinnej látky, tu sú odporúčania z praxe:
* CN Gas: 120 mg / náboj (proti človeku)
* CS Gas: 80 mg / náboj (proti človeku)
* Nonivamid: 50 mg / náboj (proti človeku), 120 mg / náboj (proti zvieraťu)
Účinky na organizmus
CN Gas - Pálenie sliznice očí a nosa, pálenie zasiahnutej pokožky, slzenie, ťažkosti s dýchaním.
CS Gas - Dráždi oči, sliznicu, kožu, dýchacie cesty. Vyvolává okamžité pálenie a slzenie očí, kŕčovité zatváranie očných viečok, Ďalej pálenie sliznice aj kože, kýchanie, kašeľ, nádchu, nevoľnosť a dušnosť, príp. zníženú koordináciu pohybov. Vhodný aj na obranu proti psom.
Nonivamid - Účinný i proti osobám podnapitým, so zníženým prahom bolesti, divým a agresívnym zvieratám. Okamžitý účinok na zasiahnutej sliznici. Látka spôsobuje dočasné oslepnutie, dušnosť, dráždivý kašeľ, zvracanie a silné pálenie pokožky. Možný opuch očí a pľúc! Dlhodobý účinok, bolesti na zasiahnutých miestach pretrvávajú aj niekoľko dní!
Viac už neviem
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
ahoj, zaujima ma parave tato zbranViRuS napísal: btw mam plynovy walther p22. ak mas zaujem kupit nejaku plynovu pistol odporucam ti prave tuto znacku.
pripadne ktoru podobnu zbran a akej znacky by si mi odporucil? diik
-
hojko
Site Admin
Stoporko: Pytas sa hluposti, ktore najdes po zadani do Googlu hned v prvych odkazoch, napriklad: http://www.e-zbrane.sk/gasp22.html
mno teda mozem potvrdit veci uvedene v clanku.
zbran je lahka a kompaktna. nosim ju v puzdre na opasok a nemozem povedat ze by mi nejak prekazala pri noseni, ajked vydutinu je vidno
udrzba je jednoducha, hlavne ak ju nepouzivas ... v tom pripade v podstate ziadna a ajtak sa mi este nestalo ze by zlihala ked ju skusam. na ostro som este nemal dovod ju pouzit, ale je pravda ze rozptyl je uzky a dostrel, na plynovu zbran, daleky ... zhruba tie 3 metre zbran dava aj za mierne horsich podmienok. spatny naraz je v podstate nulovy a drzanie je pohodlne, ajked niekomu moze byt hlaven kratka ... mne napriklad trci polka malicka ale to nie je ziadne vacsie obmezenie, vcelku si myslim ze kazdemu sadne do ruky.
ked ju chces pouzivat proti zvieratam peprove naboje (nonivamid) su samozrejmostou... uz som videl co to moze spravit - psa ci lisku s tym urcite bezpecne odstavis - ak vies spravne strielat. tu je nieco o municii a dolezite rady pri strelbe: http://www.e-zbrane.sk/index.php?option ... 4&Itemid=8
//teda: ak mas zaujem o kupu tak urcite odporucam. pripadne ine zbrane tejto znacky. na trhu sotva kupis nejaku kvalitnejsiu plynovu pistol ako od walthera (tak mi bolo niekolko krat povedane a sam som sa presvedcil). inac zaujimavy model je walther PPK, ktory je sice o nieco tazsi, ale tiez kompaktny a predavaju nan skvele puzdra na nohu, teda ho mozes nosit uplne nenapadne, no neviem, ake su jeho strelne vlastnosti.
//ozaj ceny su okolo 4500 - 5000 korun (viac by som za novu nedal). v pripade, ze chces pouzitu tak aj za 3000 kupis v dobrom stave.
jo a aby som nezabudol tak sa mi paci, ze ju mozes bezpecne nosit aj s nabojom v komore.
zbran je lahka a kompaktna. nosim ju v puzdre na opasok a nemozem povedat ze by mi nejak prekazala pri noseni, ajked vydutinu je vidno
udrzba je jednoducha, hlavne ak ju nepouzivas ... v tom pripade v podstate ziadna a ajtak sa mi este nestalo ze by zlihala ked ju skusam. na ostro som este nemal dovod ju pouzit, ale je pravda ze rozptyl je uzky a dostrel, na plynovu zbran, daleky ... zhruba tie 3 metre zbran dava aj za mierne horsich podmienok. spatny naraz je v podstate nulovy a drzanie je pohodlne, ajked niekomu moze byt hlaven kratka ... mne napriklad trci polka malicka ale to nie je ziadne vacsie obmezenie, vcelku si myslim ze kazdemu sadne do ruky.
ked ju chces pouzivat proti zvieratam peprove naboje (nonivamid) su samozrejmostou... uz som videl co to moze spravit - psa ci lisku s tym urcite bezpecne odstavis - ak vies spravne strielat. tu je nieco o municii a dolezite rady pri strelbe: http://www.e-zbrane.sk/index.php?option ... 4&Itemid=8
//teda: ak mas zaujem o kupu tak urcite odporucam. pripadne ine zbrane tejto znacky. na trhu sotva kupis nejaku kvalitnejsiu plynovu pistol ako od walthera (tak mi bolo niekolko krat povedane a sam som sa presvedcil). inac zaujimavy model je walther PPK, ktory je sice o nieco tazsi, ale tiez kompaktny a predavaju nan skvele puzdra na nohu, teda ho mozes nosit uplne nenapadne, no neviem, ake su jeho strelne vlastnosti.
//ozaj ceny su okolo 4500 - 5000 korun (viac by som za novu nedal). v pripade, ze chces pouzitu tak aj za 3000 kupis v dobrom stave.
jo a aby som nezabudol tak sa mi paci, ze ju mozes bezpecne nosit aj s nabojom v komore.
-
Stoporko
VIP
pezzo: pozri este raz virusov prispevok
plynove zbrane mozes vlastnit od 18 rokov. Nedaju sa pouzivat s ostrymi nabojmi kvoli prekazke v hlavni (ta sa neda odstranit bez poskodenia zbrane). Ked vystrelis plynovy naboj, z hlavne ti vyleti oblak plynu do vzdialenosti cca 2-4 metre. Vyrabaju sa pistole a revolvery. Este by som dodal ze udaje o tom ako je bezny CS alebo CN naboj ucinny su v praxi iba blaboly. Jedine co ti moze v reali pomoct je tak novinamid 120mg. Ak uz po niekom/niecom vystrelis, potrebujes, aby ho to zlozilo a nie aby sa rozkaslal, ale bezal na teba dalej. A to dokaze len novinamid. Je proti ludom zakazany, ale...su ti co na slusnych ludi utocia este ludia?
Diskusia ci je rozumne pouzivat plynovku na osobnu ochranu pred ludmi je na dlho, skor som nazoru ze nie. Aj ked teraz mam v hlave iste pochybnosti...no vzdy zalezi na situacii, a niekde by plynovka mohla skor poskodit ako pomoct. Mrkni temu o sebeobrane a paralyzeroch 
mno ja osobne mam zbran loadnutu s 45mg nonivamid nabojmi, co je viac menej kompromis medzi cs gasom a 120mg. tym padom nevaham, ak by slo o utociaceho cloveka, hoci s utociacim psom by mohol byt problem, ale tak spolieham sa na svoje strelecke schopnosti 
//btw ta prepazka v hlavni sa da odstranit a tym padom mozes pouzivat ostre. prave zbrane od walthera su schopne uniest ten spatny naraz (ajked vzdy nemusia). samozrejme, ze takato uprava je nelegalna a riskujes ze ti zaver skonci medzi ocami tvojho mrtveho tela
//btw ta prepazka v hlavni sa da odstranit a tym padom mozes pouzivat ostre. prave zbrane od walthera su schopne uniest ten spatny naraz (ajked vzdy nemusia). samozrejme, ze takato uprava je nelegalna a riskujes ze ti zaver skonci medzi ocami tvojho mrtveho tela
-
Stoporko
VIP
ViRuS napísal: //btw ta prepazka v hlavni sa da odstranit a tym padom mozes pouzivat ostre. prave zbrane od walthera su schopne uniest ten spatny naraz (ajked vzdy nemusia). samozrejme, ze takato uprava je nelegalna a riskujes ze ti zaver skonci medzi ocami tvojho mrtveho tela
účinnosť CS plynu
Som majiteľom Walther P-22 a raz som ju musel v sebeobrane použiť na podnapitého agresívneho človeka, ktorý ma napadol len kvôli tomu, že ma musel na chodníku obchádzať. Proste som mu zavadzal v ceste a bol dôvod na svete. Po odignorovanom varovaní jeden výstrel do tváre zo vzdialenosti asi 1 metra mal veľmi uspokojivý účinok: zasiahnutý klesol na zem, nebol schopný koordinovaného pohybu, jednoznačne nič nevidel, kašľal a dusil sa.
A to som použil klasický "Umarex 9mm PA CS", ktorý je vraj na opitých ľudí neúčinný.
Nonivamid by som neodporúčal na človeka použiť, jednak je to nezákonné a može to mať pre útočníka fatálne následky, neskôr samozrejme aj pre napadnutého a jednak je na sebeobranu dostačujúci bežný CS plyn.
Okrem toho P-22 má zásobník na 7 nábojov + 1 nosím v hlavni a silne pochybujem, že by 8 výstrelov nezastavilo kohokoľvek s výnimkou Chucka Norisa a Johna Ramba.
A to som použil klasický "Umarex 9mm PA CS", ktorý je vraj na opitých ľudí neúčinný.
Nonivamid by som neodporúčal na človeka použiť, jednak je to nezákonné a može to mať pre útočníka fatálne následky, neskôr samozrejme aj pre napadnutého a jednak je na sebeobranu dostačujúci bežný CS plyn.
Okrem toho P-22 má zásobník na 7 nábojov + 1 nosím v hlavni a silne pochybujem, že by 8 výstrelov nezastavilo kohokoľvek s výnimkou Chucka Norisa a Johna Ramba.
Re: účinnosť CS plynu
heh, su pripady ked nadopovaneho typka nezastavilo 31 9mm vceliciek - realnychandydul napísal:...
-
Stoporko
VIP
inak docela supa je dostat iba flash-om z blizka (cca 10cm) na holu kozu...nechcel by som. Kamos tak schytal a mal celu hrud krvavu.
To ze je novinamid na ludi zakazany je sice pekne, ale nie je nahodou aj zakazane utocit na ludi? Ked daky blazon alebo zviera utoci na mna, preco by som mu nemohol oplatit rovnakou mincou? A ze opiti ludia toho vydrzia dost... mozno by bolo dobre nosit ako prve dva v zasobniku CS a zvysok novinamid...?
To ze je novinamid na ludi zakazany je sice pekne, ale nie je nahodou aj zakazane utocit na ludi? Ked daky blazon alebo zviera utoci na mna, preco by som mu nemohol oplatit rovnakou mincou? A ze opiti ludia toho vydrzia dost... mozno by bolo dobre nosit ako prve dva v zasobniku CS a zvysok novinamid...?
-
braino.swk
Light Professional
presne nad tymto som uvazoval, v hlavni a dalsi naboj v zasobniku CS gas a potom 2-3 novinamidove naboje... ked ho nezastavi plyn, technicke korenie anoStoporko napísal:inak docela supa je dostat iba flash-om z blizka (cca 10cm) na holu kozu...nechcel by som. Kamos tak schytal a mal celu hrud krvavu.
Je to logické, že keď ťa niekto napadne, mal by si použiť, čo môžeš, bohužiaľ to ale nieje zákonné, pretože Nonivamid je považovaný za "nehumánny" prostriedok, pretože spôsobuje silné bolesti.
Ja mám nabitý v hlavni CS a prvý v zásobníku je Nonivamid (keby už šlo o život, použil by som ho), potom zasa CS, Nonivamid...
Ja mám nabitý v hlavni CS a prvý v zásobníku je Nonivamid (keby už šlo o život, použil by som ho), potom zasa CS, Nonivamid...
Náboje
Ja mám vždy v komore poplašný a v zásobníku 7x CS. Neviem či je to zrovna dobré riešenie ale myslím že vačšinu útočníkov odplaší už len výstrel do vzduchu a nikto nemôže vedieť že nejde o skutočnú zbraň. Aj keď na druhej strane stretnúť niekoho s ostrou môže byť osudné ale to bez ohladu na to čo mám nabité. Rád by som vedel aký názor na odplašenie útočníka poplašným výstrelom do vzduchu majú ostatný. Možno je to len moja mylná predstava.
-
hojko
Site Admin
Peterml: U mna respekt vzbudzuje, uz len ked niekto obrati zbran na mna. Naposledy v lete kamarat, hoci v nej mal len poplasne, ale nebolo mi vsetko jedno, kedze som ho nevidel do tvare a vobec nespoznal. Mozem povedat, ze aj keby to bola hrackarska pistol, tak mi vsetko jedno nebolo, pretoze v tom strachu som to nevedel vobec rozlisit a ono to hrackarska pistol nebola. Keby pridal este varovny vystrel, tak neviem, neviem ako by som reagoval.
Dalsia dobra skusenost je, ze ked sme sli s kamaratmi po ceste (pred asi tromi rokmi), hodili sme snehovu gulu na cestu, padlo na jedno auto, v tom vystupil kamarat (nepoznali ho) a vypalil dve ci tri rany do vzduchu. Mozem v klude napisat, ze ked som sa otocil za seba, tak kamarati bezali ako o zivot, ale darmo, ked si kamarat robi srandu s poplasakom a oni ho nepoznaju, tak uz samotna zbran vzbudi respekt.
Ak by na mna niekto neznamy vytiahol zbran, ani by som neuvazoval nad tym, ci su tam poplasne naboje, CS alebo ostre...
Dalsia dobra skusenost je, ze ked sme sli s kamaratmi po ceste (pred asi tromi rokmi), hodili sme snehovu gulu na cestu, padlo na jedno auto, v tom vystupil kamarat (nepoznali ho) a vypalil dve ci tri rany do vzduchu. Mozem v klude napisat, ze ked som sa otocil za seba, tak kamarati bezali ako o zivot, ale darmo, ked si kamarat robi srandu s poplasakom a oni ho nepoznaju, tak uz samotna zbran vzbudi respekt.
Ak by na mna niekto neznamy vytiahol zbran, ani by som neuvazoval nad tym, ci su tam poplasne naboje, CS alebo ostre...
Fetaci
Aj ked naraziť na takú bandu feťákov tak tým by bolo asi sedem že na nich mieriš, tých by asi zastavilo len pár výstrelov rovno do tváre. Ale pre taký prípad mám dalšie už CS. Aj keď nemám skúsenosti ako je to s účinnosťou. Veľa ludí píše že CN a CS je oničom ale myslím že je to blbosť.