F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

lacko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lacko »

:oops: v tom pocte titulov som sa sekol... PACO8 to video som videl velakrat, no stale to nemeni nic na veci, ze Villeneuve zostreleny nebol... niekto tu komentoval Schumachera, tak ja som len okomentoval Villeneuva a Hilla.
//Ak ti to video so Schumacherom nestaci, tak tu si mozes pozriet dalsie divoke predbiehacie manevre majstra Villeneuva
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

PACO8 napísal:a preco nie? teraz bol stvrty tak nabuduce moze byt treti
Alonso predsa len nie je to co si o nom kazdy mysli, je to dobry a skuseny pilot, ale pochybujem ze este niekedy v konkurencii Raikkonena a Hamiltona ziska majstrovksy titul
A vies preco bol stvrty? Ak nie, tak si este raz pozri kolko jazdcov dokoncilo preteky. V case ked vacsina kvalitnych jazdcov bola na trati sa Alonso sotva pohyboval na bodoch.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

brm, krija: Ked uz pisete o sledovani velkoplosnej obrazovky, tak si pamatam ako Malcharek pri komentovani F1 na Markize povedal, ze ked sa jazdi zavod v Monaku, tak jazdec sa boji pozriet na informacnu tabulku z boxov, pretoze ma strach, aby nenarazil :D To su slova nasho najlepsieho formuloveho pretekara historie.

PACO8: Ak maju byt tie uspechy vdaka neferovosti a svinstvu, tak dakujem pekne take uspechy.

DanielDevil: Kimi moze byt na nezastavenie tak v bare pri poldecakoch. Hoci je to moj oblubeny pilot a drzal som mu palce od cias ako prisiel do McLarenu, myslim, ze Hamilton je o dost lepsi... Len pevne dufam, ze v sampionate sa bude rozhodovat fair-play na trati a nebudu rozhodovat komisari od zeleneho stola, tak ako sme si v poslednom case na to zvykli.

Tomasito: Ferrari bude mat novy motor, ale daky postih za vymenu motora tu nie je??? Mam na mysli, ze prepadnutie sa o desat miest v kvalifikacii alebo nieco podobne..., hmm???

lacko: Tak ubohu reakciu na Villeneuove vypadnutie som dlho necital, K-. Pokial ide o samotneho Villeneuvea a jeho rozbijanie aut, tak sa treba pozriet aj na to v akych timoch jazdil a aku techniku mal k dispozicii. Pre mna vsak tento jazdec ostane navzdy jazdcom, ktoreho sa pokusilo najvacsie prasa historie F1 nekalym zavodenim pripravit o titul.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Tomasito, nemam v umysle sa opakovat. tu je video: , ktore si uz aj ty nespocetne krat videl. tu: http://www.hojko.com/post688010.html#688010 som napisal, na zaklade coho je (bol) titul za rok 1994 v spravnych rukach. a tu: je pre ilustraciu este jedno video, ktore objasnuje koliziu z roku 1994. co by musel robit MS, aby sa damon mohol citit ukrivdeny. preto je zaujimave, ze o niekolko rokov sa k podobnemu manevru (manevrom) uchylil prave hill. v tomto pripade je uplne irelevantne, co do radia hovori sef stajne, lebo sa to nestalo. stal sa pravy opak. hill odpalil schumiho (co si vlastne uviedol aj ty). ale nemusim zachadzat az tak daleko do historie. staci mi na to nedela rano. duel david a felipe. mozte to porovnavat s vyssie uvedenym videom. su to takmer na vlas rovnake situacie (a napr. paco8, koho vinil, alebo vini).
no a k tym ortodoxnym. to iste ja mozem tvrdit o vas, ortodoxnych antiferraristoch.
a na zaver pouzijem tvoju vlastnu zbran: ako rozhodla FIA? :D

a mozno aj PACO8 zmeni nazor :wink: .
t0m4s3 napísal:A vies preco bol stvrty? Ak nie, tak si este raz pozri kolko jazdcov dokoncilo preteky. V case ked vacsina kvalitnych jazdcov bola na trati sa Alonso sotva pohyboval na bodoch.
zaujimave. takze potom heikky nie je kvalitny jazdec. alonso ho s pomalsou karou dal dvakrat dole (na trati!!!). asi by sa mal heikky potom naozaj vratit k PS :) .
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja mam pocit, ze sa tu diskusia o Michaelovi periodicky opakuje po urcitom pocte stran(uz sme ako tema hophop, kde vzdy pride nejaky metlak a zacne sa im smiat a oni ho na 5tich stranach presviedcaju o tom aky je hophop skvely) :) Pre mna je to uzavrete, titul ma pravoplatne a my s tym nic nespravime. Raz mu aj zobrali vsetky body zo sampionatu, takze FIA asi nebude az tak necinna. Vidite, ze polemika o tychto situaciach k nicomu nevedie, pre nas Ferraristov Michael ostane kralom este dlho(na 7 titulov ma zatial talent asi iba Hamilton, ale aj tomu to potrva aspon 10 rokov kym ich ziska) a nepresvedcite nas o opaku, ja zas viem, ze vas nepresvedcim o svojej pravde, lepsie by bolo venovat sa sucasnemu rocniku ;)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

krija napísal:zaujimave. takze potom heikky nie je kvalitny jazdec. alonso ho s pomalsou karou dal dvakrat dole (na trati!!!). asi by sa mal heikky potom naozaj vratit k PS
Kto videl velku cenu, alebo si k nej aspon cuchol vie preco Heiki bol za Alonsom. Nielen kvoli jeho stlacaniu gombikov na volante. Takze z tvojej strany to beriem ako velmi slaby pokus.
lacko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lacko »

hojko napísal: Ferrari bude mat novy motor, ale daky postih za vymenu motora tu nie je??? Mam na mysli, ze prepadnutie sa o desat miest v kvalifikacii alebo nieco podobne..., hmm???
v tejto sezone plati pravildo, ze prva vymena motora potrestana nebude a pokial ide o trest v pripade ze tym si tuto moznost vycerpa, tak trest je posun o 5miest nie o 10 ako v minulej sezone...
hojko napísal:Pokial ide o samotneho Villeneuvea a jeho rozbijanie aut, tak sa treba pozriet aj na to v akych timoch jazdil a aku techniku mal k dispozicii.
Hmm zaujimave, pritom Schumacher ked prisiel do ferrari, tak tiez nemal k dispozicii to najlepsie, detto benetton 94... Na tom aku techniku mal Villeneuve k dispozicii je vidiet, ze nik o neho nemal zaujem a tak aj dopadol, no comment...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Kto videl velku cenu, alebo si k nej aspon cuchol vie preco Heiki bol za Alonsom. Nielen kvoli jeho stlacaniu gombikov na volante. Takze z tvojej strany to beriem ako velmi slaby pokus.
velmi slaby pokus? kto pozorne sledoval velku cenu tak videl, ze kovalainen nepredbehol na trati ani jedneho pilota do vyjazdu druheho SC (okrem kubicu, vdaka lepsej taktike). neskor iba kimiho, aj to asi iba vdaka jeho zacinajucim problemom s motorom. a ferda, ktoremu potom aj tak daroval ten jeden bod.
44.kolo SC
47.kolo boxy navštívili Kovalainen i Alonso
... Heikki i Fernando teraz na výjazd safety car doplatia.
Poradie: Hamilton, Heidfeld, Barrichello, Rosberg, Bourdais, Kubica, Nakadžima, Räikkonen, Kovalainen, Alonso
49.kolo safety car odchádza, pretekáme! :idea:

lacko, pokial ja viem, tak za motor je desina na starte a za prevodovku je patka.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

www.formula1.com/inside_f1/rules_and_regulations/sporting_regulations/6844/ napísal: Engine changes
As in 2007, drivers must use the same engine for two consecutive events. If that engine fails in final practice or qualifying and has to be changed ahead of the race, the driver will be given a grid penalty - 10 places if the change was made before qualifying, or the back of the grid if it was made following qualifying.

However, in an amendment for 2008, each driver is allowed one ‘free’ change per season, unless that change takes place at the final round. In other words, he will not incur a penalty for his first engine failure of the year, as long it is not at the last event.
takze vymena motora po zlyhani v pretekoch je bez penalizacie ak nie je moja anglictina zdegenerovana

Gothar plny suhlas. schumacher-villneue/hill sa tu periodicky opakuje a urcite tu nikto nikoho nepresvedci

k malajzii myslim ze tentoraz si da ferrari mimoriadne zalezat aby dosli obaja jazdci do ciela a pokial sa nestane nepredvidatelna udalost tak by sa mohli obaja jazdci umietnit na stupnoch. Takisto si mylim ze Hamilton neklame a ponesie zastavu Mcl a skoci tiez na stupnoch.
Takze moje tipy su (iked Massom som si nie celkom isty po tom co predviedol v Australii):
1) Raikonnen
2) Hamilton
3) Massa
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

McLaren uz planuje opatrenia pre svojich tragedov, keby nahodou zabudli, ze nesedia za playstation :D

McLaren zmení systém obmedzovača rýchlost
http://www.f1.sk/clanok25688.htm
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

a ja som niekde pocul al. cital ze Ferrari zlepsuje spolahlivost motorov na ukor rychlost :D, no uvidime, hlavne nech dojazdia :P, a myslim ze ak Kimmi nebude mat problemy s autom tak vyhra, Hamilton druhy a treti bude Kubica
PACO8
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PACO8 »

a pocul si to stylom jedna baba povedala nie? myslim ze to je blbost ked vo vsetkych treningoch malo Ferrari o 0,3sekundy rychlejsi monopost na kolo ako McLaren

Hojko a tuti: piloti Ferrari nepojdu na startovom roste dozadu o 10miest, pretoze tento rok vstupilo do platnosti pravidlo ktore hovori, ze prva vymena motora v sezone sa netresta
t0m4s3 napísal:McLaren uz planuje opatrenia pre svojich tragedov, keby nahodou zabudli, ze nesedia za playstation
skoda, takto uz Alonso nevyuzije Heikkiho zavislacenie na konzolach :D

krija:som fanusik Ferrari a Michaela, ale moj nazor k nehode s Hillom a Villeneuveom sa stale nemeni, ak na tom aj nemal celu vinu Schumi tak isto mal minimalne vacsi podiel
a tak isto sa nemeni ani moj nazor na nehodu Massa-Coulthard kde mal najvacsi podiel viny, z mojho pohladu, na nehode Massa

lacko: jazdec sa o 5 miest vzad na starte posunie len v pripade ze bude musiet menit prevodovku, pri motoroch to stale zostalo na 10 miest vzad

vsetci McLarenisti: uz by ste sa konecne mohli zacat venovat aktualnej sezone a nie stale tu nadavat na Schumachera, aj tak k rozumnemu "kompromisu" nikdy nedospejeme, len dufam ze nepride ten cas kedy my Ferraristi budeme vytahovat vsetku spinu na McLaren, hlavne zo sezony 2007...zasa by to tu bolo len plne nezhod :wink:
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

tuti napísal:takze vymena motora po zlyhani v pretekoch je bez penalizacie ak nie je moja anglictina zdegenerovana
Vymena po zlyhani v pretekoch sa normálne penalizuje, tak ako tomu bolo doteraz (o 10 miest). Ferrari však ako povedal PACO8, využije do Malaizie pravidlo o prvej výmene v sezóne takže skončia bez trestu (pokiaľ nevymenia aj prevodovku).

Penalizuje sa ak motor zlyhá v kvalifikácii alebo v pretekoch. Do piatkových tréningov ale tímy majú možnosť nasadiť iný (nový) motor, čo tímy aj robia, takže pokiaľ by im vybucol v piatok tak ich trest nečaká. Na kvaldu (a tuším aj sobotný dopoludňajší tréning, ale nie som si istý) však už musí do auta späť motor z minulých pretekov.
PACO8
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Mateq napísal:Do piatkových tréningov ale tímy majú možnosť nasadiť iný (nový) motor, čo tímy aj robia, takže pokiaľ by im vybucol v piatok tak ich trest nečaká. Na kvaldu (a tuším aj sobotný dopoludňajší tréning, ale nie som si istý) však už musí do auta späť motor z minulých pretekov.
ano v tomto mas uplnu pravdu, ale na kvalifikaciu a sobotnajsi trening uz musi byt v monoposte o5 stary motor, ak by tam nebol znamenalo by to vymenu a ta sa ako tu uz bolo spomenute tresta posunutim sa o 10 miest dozadu na startovom roste
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

PACO8 napísal:a pocul si to stylom jedna baba povedala nie?
nie...pocul som to v sportovych novinach na jojke tusim ak si dobre spominam...ale urcite to bolo v sportovych novinach...

a myslim ze australia dala motorom zabrat a malajzia nebude ina, cize ferrari by mohlo vyuzit ze bude mat novy motor :P
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Mateq napísal:Vymena po zlyhani v pretekoch sa normálne penalizuje, tak ako tomu bolo doteraz (o 10 miest). Ferrari však ako povedal PACO8, využije do Malaizie pravidlo o prvej výmene v sezóne takže skončia bez trestu (pokiaľ nevymenia aj prevodovku).
jasne a sorry chalani asi som mal zatemneny mozog ked som hento pisal :oops:

ale to ze nepojdu o 10 miest dole to mi bolo jasne :wink:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

1994

V ročníku opäť neštartoval úradujúci majster sveta. Alain Prost ukončil po zisku štvrtého titulu aktívnu kariéru a to hlavne preto, že nechcel pretekať v jednom tíme spolu zo svojím odvekým rivalom Ayrtonom Sennom. Ten totiž podpísal zmluvu s tímom Williams. A tak ostalo na Ayrtona štartové číslo 2, jeho tímový kolega Damon Hill mal číslo nula. V tíme Benetton čoraz výraznejšie vystrkovala rožky nemecká hviezda Michael Schumacher, po jeho boku mal jazdiť Fín J.J. Lehto. Zostava v tíme Ferrari, kde boli plní očakávania z výkonov nového diela Johna Barnarda, ostala zostava nezmenená Alesi, Berger. Tím McLaren začal používať francúzske agregáty Peugeot a spoliehal sa na dvojicu Hakkinen, Brundle. V tíme Ligier sa o šťastie pokúšala francúzska dvojica Panis, Bernard. Do formuly 1 vstúpil koncern Mercedes-Benz a to tým, že odkúpil anglickú firmu na výrobu pretekárskych motorov Ilmor a dodával tieto motory pod značkou trojcípej hviezdy do švajčiarskeho tímu Sauber. V tíme jazdilo nemecko-rakúske duo, H. H. Frentzen - Kalr Wendlinger. V Lotuse ostal Johnny Herbert a pomáhať mu mal Portugalec Pedro Lamy. V tíme Tyrrell získali Marka Blundella, po jeho boku pretekal Katayama. Ešte pred začiatkom sezóny mal však Lehto na testovacích jazdách ťažkú nehodu, zranil si krčnú chrbticu a tak ho v kokpite Benettonu nahradil Holanďan Verstappen.

Všeobecne sa očakávalo, že suverénom ročníka bude Senna, a že to bude veľmi nudná sezóna. Všetko však malo odlišný priebeh. Na prelome rokov nastal veľký zvrat v technike formuly 1. Technickou komisiou FIA bola zakázaná všetka elektronická pomoc jazdcom, ako je aktívne riadenie závesov kolies, ABS, protiprieklzový systém TC, či z boxov regulovateľné vlastnosti monopostov. Zároveň bolo povolené čerpanie pohonných hmôt počas pretekov, čo malo prispieť k častejším zmenám v poradí jazdcov.

Hneď v prvých pretekoch v Brazílii si vybojoval Pole position Senna. Preteky aj viedol prenasledovaný Schumacherom až do zastávky v boxoch na výmenu pneumatík a dotankovanie paliva. Pri zastávke však mechanici tímu Benetton pracovali rýchlejšie a tak sa do čela dostal Schumacher. Senna v márnej snahe dostihnúť svojho soka urobil chybu a skončil v hodinách zo zhasnutým motorom. Zvíťazil Schumacher pred Hillom a Alesim. V pretekoch sa odohral incident medzi Brundleom, Verstappenom a Irvinom, z ktorej bol obvinený Ír Irvine a dostal za to trest zákazu štartu na troch pretekoch.

Nasledujúca Veľká cena sa jazdila v japonskej Aide a mala oficiálny názov Veľká cena Pacifiku. Zraneného Alesiho vymenil za volantom Ferrari Talian Larini. Ten bol aj príčinou vypadnutia Sennu hneď v prvej zákrute po štarte, keď do neho zozadu narazil. Potom už nič nestálo v ceste za víťazstvom Schumacherovi, ktorého neohrozoval ani druhý Berger a tretí Barrichello skončil so stratou jedného kola.

Nasledovala smutne legendárna Veľká cena San Marina. Všetko to začalo piatkovým tréningom, keď tesne pred cieľovou rovinkou vyletel Barrichello na obrubníku až do ochranného plotu vedľa trate. Mal však šťastie a ťažkú haváriu prežil bez vážnejších zranení na rozdiel od Rakúšana Ratzembergera v tíme Simtek. Ten narazil pri rýchlosti 280kmh-1 do betónovej steny po tom, ako sa mu na rýchlom úseku odtrhol predný spojler. Auto sa potom stalo neovládateľné, na čo doplatil 32-ročný jazdec životom. Tragédia hlboko otriasla celým štartovým poľom, čo sa prejavilo na pochmúrnej a nervóznej nálade pred štartom. Najväčšmi sa to prejavovalo na Sennovi a Bergerovi. Samotný štart sa tiež nezaobišiel bez nehody. J.J. Lehtovi zhasol v strede štartového roštu motor. Zbytok pretekárov sa mu zúfalo snažilo vyhnúť, no nepodarilo sa to Lamymu na Lotuse a s veľkým rachotom narazil do zadnej časti Benettonu. Časti monopostov sa rozleteli na všetky strany a jedno koleso preletelo aj cez drôtený plot a zranilo troch divákov. Na trať vyšlo PaceCar a autá na čele so Sennom krúžili za ním, kým komisári neodpracú úlomky po havárii. Po opätovnom štarte sa vpredu rútil Senna prenasledovaný Schumacherom. V zákrute Tamburello však Senna akoby ignoroval zákrutu, pokračoval ďalej a pri rýchlosti 250kmh-1 narazil do betónového múrika za bezpečnostnou zónou. Sennova žltá prilba sa v monoposte ani nepohla. Preteky boli okamžite prerušené. Ani včasná lekárska pomoc však Brazílčanovi nepomohla a o piatej hodine v miestnej nemocnici zomrel. Príčinou smrti bolo poškodenie mozgu následkom preniknutia časti závesu predného kolesa cez priezor prilby. Keď boli preteky opäť odštartované dopredu sa dostal nakrátko Larini na Ferrari, potom ho však predbehol Schumacher a svoje víťazstvo si ujsť nenechal. Gerhard Berger našiel odvahu na zbabelosť a zamieril si to do boxov: "Nechcel som riskovať život a auto sa správalo akosi nervózne." Dobrý výkon podal náhradník za Alesiho, Larini, ktorý na zlepšujúcom sa Ferrari prišiel do cieľa na druhom mieste. Tretí skončil Hakkinen, štvrtý Wendlinger a piaty Katayama. Akoby tragédii ešte nebolo dosť, Alboreto na Minardi, ktorý nakoniec skončil šiesty, pri jednom z výjazdov z boxov ťažko zranil mechanika tímu.

Tragický víkend v Imole hlboko otriasol celým motoristickým svetom. Sennovi vystrojili štátny pohreb, na ktorom sa s ním prišlo rozlúčiť 2 milióny ľudí. V Brazílii bol vyhlásený deň smútku. FIA prijala viaceré bezpečnostné opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti už na nasledujúcej Veľkej cene Monaka. Patrilo sem napríklad obmedzenie prítlačných plôch, zavedenie maximálnej povolenej rýchlosti v uličkách pred boxmi a od Veľkej ceny Kanady aj obmedzenie prívodu vzduchu do motora nad hlavou jazdca.

Veľká cena Monaka sa šla v pochmúrnej atmosfére. Pred pretekami sa jazdci zoradili na prvých dvoch roštoch štartovej šachovnice a minútou ticha vzdali hold dvom zosnulým kolegom. Navyše mal Rakúšan Wendlinger v tréningu pri výjazde z tunela ťažkú haváriu, pri ktorej upadol do niekoľkodňovej kómy. Svoje majstrovstvo potom demonštroval víťazstvom Schumacher. Na stupňoch víťazov ho doplnili Brundle na McLarene a Berger na Ferrari. Dobrý výsledok si pripísal nestarnúci de Cesaris, ktorý iba zastupoval potrestaného Irvina na Jordane a prišiel na štvrtom mieste. Do kokpitu sa vrátil po prestávke vyvolanej zranením Alesi a bodoval piatym miestom. Hill po slabom výkone odpadol po kolízii s Bergerom z tretieho miesta. Schumacher tak viedol poradie majstrovstiev sveta so štyridsiatimi bodmi, druhý Berger ich mal iba 10 a Hill na vynikajúcom Williamse dokonca len 7.

Preteky na barcelonskom okruhu Catalunya mali nudný priebeh. Jazdci otrasení udalosťami posledných týždňov požadovali viac bezpečnosti a vynútili si, aby organizátori pretekov umiestnili na rýchlom úseku trate neatraktívny retardér. Začiatkom pretekov viedol Schumacher, ale prevodovka sa mu zasekla na piatom stupni a predbehol ho Hill, ktorý do vedenia už nikoho nepustil. Schumacher napriek tomu, že mohol jazdiť len na piatom prevodovom stupni prišiel na druhom mieste aj jazdil rýchlejšie kolečká ako jazdci na iných monopostoch bez technických problémov. To vyzdvihlo na povrch neuveriteľné kvality nemeckého jazdca, no na druhej strane uvrhlo tím Benetton do podozrenia, že obchádza technické predpisy. Tretí skončil Blundell na Tyrrelli.

V kanadskej Veľkej cene opäť zvíťazil Schumacher a Hill prišiel so stratou 40 s. Ďalšie priečky obsadili Alesi a Berger na Ferrari. Miesto po Sennovi obsadil vo Williamse Škót David Coulthard, ktorý si pri svojich druhých pretekoch vyjazdil piate miesto. V Sauberi nahradil zraneného Wendlingera Andrea de Cesaris, no svoje dvesté preteky nedokončil.

Na Veľkej cene Francúzska sa však v kokpite Williamsu objavil Nigel Mansell, ktorý si odskočil z americkej série IndyCar. Prvé dve miesta na štartovom rošte obsadili Williamsy, ale v samotných pretekoch sa už na čele neukázali. Bleskovým spôsobom totiž vyštartoval z druhého radu Schumacher a do prvej zatáčky už vchádzal na čele, kde ostal až do konca pretekov. Hill došiel druhý a Berger tretí. Štvrtú priečku obsadil Frentzen a Sauber Mercedes. Mansell preteky nedokončil.

Vo Veľkej Británii už opäť sedel vo Williamse Coulthard. Veľkú cenu však zatienil škandál. Pole position si vyjazdil domáci matador Hill, druhý bol Schumacher. V zahrievacom kole do pretekov však Schumacher opakovane nacvičoval štart a dokonca predbehol vedúceho Hilla. Obe tieto veci pravidlá zakazujú. Za normálnych okolností sa však za podobné prehrešky udeľuje desaťsekundový trest. Vedenie pretekov však rozhodlo o tom, že Michael dostane čiernu zástavu, čo znamená diskvalifikáciu z pretekov. Bol to dosť priehľadný pokus FIA zdramatizovať priebeh šampionátu, v ktorom suverénne viedol s vysokým náskokom Schumacher. Lenže šéf tímu Benetton Flavio Briatore bojoval za svojho jazdca ako lev a dosiahol u vedenia pretekov zmenu trestu na desaťsekundovú zastávku v boxoch. Napriek tomuto zdržaniu a po celkom dramatickom priebehu Schumacher prešiel cieľom ako prvý. Zvádzal súboje s Hillom a Bergerom, tí však preťali cieľovú pásku až za ním. Schumacher bol aj vyhlásený víťazom, lenže niekoľko hodín po samotných pretekoch mu víťazstvo odobrali a pripísali pôvodne druhému Hillovi. Schumacherovi nakoniec udelili zákaz štartu na dvoch pretekoch kariéry. Bolo to však šalamúnske rozhodnutie FIA. Najprv mu vyvesila čiernu zástavu za banálny priestupok. Potom mu ho zmenila na desaťsekundový trest a až po pretekoch ho opäť diskvalifikovala. Prečo mu však dovolila preteky odjazdiť, keď napokon trvala na vylúčení z pretekov? Keď mu už trest raz udelila mala trvať na jeho vykonaní a nie sa nechať ovplyvňovať manažmentom tímu a potom uložiť trest za nerešpektovanie čiernej zástavy? Treba za tým vidieť snahu umelo vyrovnať priebeh šampionátu, urobiť ho napínavým a tým aj zvýšiť zisky pri väčšom záujme divákov. Bol to od FIA poriadny kopanec fair-play. Tím Benetton sa proti trestu zákazu štartu na najbližších dvoch pretekoch odvolal. Vedenia FIA rozhodlo, že o treste sa definitívne rozhodne až o dva mesiace, dovtedy Schumacher jazdiť môže. Za týmto krokom opäť vidieť zámer zisku peňazí. Nasledovala totiž Veľká cena Nemecka a domáci fanúšikovia boli doslova nažhavení na svojho krajana, ktorý jazdil vo vynikajúcej forme. Ak by sa pretekov nezúčastnil, prišlo by oveľa menej divákov a odstúpili by aj mnohí sponzori.

Samotný priebeh pretekov na Hockenheimringu bol však úplne iný. V prvom rade na štarte stáli obe Ferrari, ktorému takéto vysokorýchlostné okruhy vyslovene sedia. Bolo to tým, že používajú dvanásťvalcové motory, ktoré majú veľký výkon najmä pri vysokých otáčkach. Na prvom mieste stál Berger, vedľa neho Alesi. Týmto dvom pretekárom sa aj najlepšie podaril štart. Hneď v prvej zákrute po štarte sa však odohrala masová havária, čo si odnieslo jedenásť monopostov, ktoré boli z pretekov von, ale preteky pokračovali bez prerušenia. FIA pripísala vinu za haváriu Hakkinenovi na McLarene a vyslúžil si za to trest zákazu štartu na jedných pretekoch. Po prvej zákrute značne oklieštené štartové pole napredovalo v poradí Berger, Alesi, Schumacher. Alesi však vzápätí z pretekov odstúpil pre prasknutý blok motoru. Berger si však vedenie udržal, aj keď mu celý čas na chrbát dýchal Schumacher. Tomu sa v polovici pretekov začal zo zadnej časti monopostu valiť dym a musel zamieriť do boxov. Vtedy už Bergerovi nestálo nič v ceste za víťazstvom. Bolo to však víťazstvo, na ktoré v tíme Ferrari márne čakali celých 58 Veľkých cien. Na stupňoch víťazov ho doplnili jazdci tímu Ligier, Panis a Bernard. Preteky sa vryli do pamäti divákov aj horiacim autom Josa Verstappena pri zastávke na dotankovanie boxoch. Tím Benetton vtedy neoprávnene manipuloval so zariadením na tankovanie pohonných hmôt v snahe dosiahnuť rýchlejší tok paliva. To sa však rozlialo po kapote Verstappenovho Benettonu a následkom rozhorúčených brzdných kotúčov sa aj vznietilo.

Na Hungaroringu opäť zvíťazil Schumacher pred Hillom a svojím tímovým kolegom Verstappenom. V belgickom Spa boli diváci svedkami mimoriadne dramatického tréningu. Vplyvom daždivého počasia sa často menili podmienky na trati. Takticky najúspešnejšie si počínal Barrichello a vybojoval tak prvé pole position pre seba, aj pre tím Jordan. V pretekoch však viedol len prvých 5 km, potom sa pred neho poľahky dostali Alesi i Schumacher. Ferrari mal opäť smolu, keď obaja jeho jazdci museli z čelných pozícií odstúpiť. Prvotný líder pretekov Barrichello to musel ukončiť po tom, čo nevybral jednu zo zákrut a po prelete cez štrkovú zónu skončil na hromade pneumatík. Cieľom pretekov, napriek hodinám v zákrute Blachimont, prešiel prvý Schumacher, no štyri hodiny FIA verdikt zmenila a Schumachera po podrobnej prehliadke jeho vozidla diskvalifikovala. Príčinou bola drevená doska, ktorá podľa pravidiel musela byť umiestnená na spodnej časti vozidla a musela mať šírku najmenej 10mm. Doska na Schumacherovom aute však mala len 7mm. Tím Benetton už predtým upodozrievali z toho, že rozumne obchádza technické predpisy, no napriek mnohonásobným kontrolám sa nič nepodarilo dokázať. Existovalo podozrenie, že tím používa elektronické pomôcky, umne skryté, ktoré boli od začiatku sezóny zakázané. Po Schumacherovej diskvalifikácii pripadlo víťazstvo pôvodne druhému Hillovi a tým aj 10 bodov do klasifikácie majstrovstiev sveta. Obrovský náskok Schumachera sa tak znížil na 21 bodov a navyše odvolacia komisia FIA potvrdila trest zákazu štartu na nasledovných dvoch pretekoch ešte za incident v Silverstone. Viacerí odborníci kritizovali FIA za zdĺhavé jednanie a neschopnosť flexibility.

V nasledujúcej Veľkej cene Talianska, v Monze tak Schumacher neštartoval a volantmi Benettonov sa objavila dvojica Lehto, Verstappen. Veľa vody však nenamútila, jednak preto, že jazdecky boli obaja vzdialení Schumacherovmu umeniu a jednak preto, že tím Benetton svoje monoposty jednoznačne prispôsobil jazdeckému štýlu svojej jednotky. V Monze si Pole position vyjazdil Alesi. Preteky mal vynikajúco rozbehnuté a zdalo sa, že zvíťazí. Pri zastávke v boxoch však nebol schopný opätovne rozbehnúť svoje Ferrari, príčinou bola porúchaná spojka. Alesiho tragédia hlboko zobrala, vystúpil z kokpitu a plakal ako malé dieťa. Zvíťazil teda Hill, pred Bergerom a Hakkinenom.

V portugalskom Estorile viedol od štartu Berger, no musel vzdať pre technickú poruchu. Opäť z toho ťažil Hill a zvíťazil pred tímovým kolegom Coulthardom a Hakkinenom. Náskok Schumachera pred Hillom sa tak scvrkol na jediný bod.

Schumacher sa opäť vrátil na Veľkej cene Európy v Jereze. Coultharda opäť nahradil Mansell. Zvíťazil Schumacher pred Hillom a Hakkinenom.

V predposledných pretekoch sezóny v Japonskej Suzuke preteky výrazným spôsobom ovplyvnil dážď. Viedol Schumacher, no ten mal na rozdiel od konkurenčného Williamsu dve zastávky v boxoch a tak zvíťazil Hill pred nemeckým jazdcom. Bolo to prvýkrát, čo Hill porazil Schumachera v priamom boji bez toho, aby mal Michael technické problémy. Náskok sa opäť zúžil na jeden bod, Schumacher mal 92, Hill 91.

Schyľovalo sa k veľkému finále v austrálskom Adelaide. Jeho hlavní aktéri štartovali z prvého radu. Štart lepšie vyšiel Schumacherovi, no Hill ho nestrácal z dohľadu po celý priebeh pretekov, mal na neho stratu len niekoľkých sekúnd. V tridsiatom šiestom kole však Schumacher spravil hrubú jazdeckú chybu, v esíčkovitej zákrute vybehol z trate, narazil oboma kolesami do múru a poškodil si podvozok. V snahe uchrániť si majstrovský titul si to opätovne namieril na trať a pokúsil sa Hillovi zabrániť, aby ho predbehol. Ten sa o to aj pokúsil, na čo ho ale Schumacher neférovo vytlačil z vnútornej strany zákruty a vyvolal kolíziu, pri ktorej si Hill poškodil záves kolesa. Schumacher s poškodeným monopostom odstavil vozidlo mimo trate. Hill pokračoval až do boxov v nádeji, že mu mechanici vozidlo opravia. Výmena celého závesu by však trvala tak dlho, že Hill nemal šancu na akékoľvek bodované umiestnenie. Schumacher sa tým stal majstrom sveta. Po odstúpení oboch favoritov získal šancu na víťazstvo Berger. Urobil však chybu, keď jedna zo zákrut bola pre neho priúzka a vedenia sa ujal Mansell v sedadle Williamsu. Udržal si ho až do konca a tak opäť okúsil pocit víťazstva, aj keď tentoraz to už nebolo také jednoznačné ako v jeho najlepších rokoch. Druhý skončil Berger a tretí Brundle na McLarene.

Je jasné, že Schumacher narazil do Hilla zámerne v snahe zabezpečiť si titul. Bola to nepekná bodka po mimoriadne smutnom a škaredom ročníku, v ktorom prevládali negatívne emócie, porušovali sa pravidlá a medzinárodná automobilová federácia prijímala podivné rozhodnutia v snahe urobiť ročník dramatickým. Ukázalo sa, že Schumacher je očividne rýchlejším pilotom ako Hill, ten však disponoval podstatne lepším materiálom. V priamom súboji porazil Hill Schumachera len na pretekoch v Suzuke. Svoju bodovú stratu zmenšil najmä na pretekoch, kde bol Schumacher diskvalifikovaný, alebo mal štart zakázaný. Tím Benetton však postavil pomerne dobré auto, ktoré však bolo v maximálnej miere stavané na jazdecký štýl Michaela Schumachera. Pre automobilku Ford, čo je najúspešnejší dodávateľ motorov v F1, to bol zisk titulu majstra sveta po 12 rokoch. Benetton sa mu však odvďačil tým, že prešiel na výkonnejšie motory Renault. Za volantom monopostu formuly 1 sa na pretekoch počas sezóny vystriedalo rekordných 46 jazdcov. Bolo to najmä dôsledkom častých havárií, ktoré si vyžiadali početné zranenia, ale aj dôsledkom nepriaznivej finančnej situácie malých tímov, ktoré sa snažili z každého jazdca vyžmýkať čo najviac sponzorských peňazí.

Majstrovstvá sveta jazdcov

1. Michael Schumacher GER Benetton Ford B 194B 92

2. Damon Hill GBR Williams Renault FW 16 91

3. Gerhard Berger AUT Ferrari 412 T1B 41

4. Mika Hakkinen FIN McLaren Honda MP 4/9 26

5. Jean Alesi FRA Ferrari 412 T1B 24

6. Rubens Barrichello BRA Jordan EJR 194 19

7. Martin Brundle GBR McLaren Honda MP 4/9 16

8. David Coulthard GBR Williams Renault FW 16 14

9. Nigel Mansell GBR Williams Renault FW 16 13

10. Jos Verstappen HOL Benetton Ford B 194B 10

Pohár konštruktérov

1. Williams Renault 118

2. Benetton Ford 103

3. Ferrari 71

4. McLaren Peugeot 42

5. Jordan Hart 28

6. Ligier Renault 13
Tyrrell Honda 13

8. Sauber Mercedes 12

9. Footwork Ford 9

10. Minardi Ford 5
z uvedeneho vyplyva, co tu gothar naznacil (hlavne z vyboldovaneho). fia riesi! a je vidiet ako! maju na haku nejake fair play, prvorady je biznis!!! az na ten zaver o schumacherovom umyslenom narazeni do hilla sa da s odcitovanym suhlasit. schumacher branil svoje prve miesto (ano! bol prvy :idea: ) v ramci pravidiel. ci sa mal k hillovi chovat ako gay je druhorade a irelevantne. to len anglicki gentlemani pozaduju fair-play, ale v zasade od tych druhych. ak by sa fia od zaciatku sezony spravala fair, tak toto by bola obycajna kolizia v ramci pretekania, po ktorej by uz dnes ani pes nestekol. a mozno by bol aj ayrton este medzi nami. lenze ako som spomenul: biznis!
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

ja tipujem Hamiltona kedze uz tam neni Alonso a nebudem mu robit kadejake pcoviny :wink:
PACO8
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

krija a co tym chcel basnik povedat :?: kedze temu o Schumacherovi sme uz uzavreli
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Napísať odpoveď