Kúpa psa
-
RoQa
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Kúpa psa
Chystám sa kúpiť si konečne psíka. Presnejšie Maltezáčika
Pri kúpe mam dávať na čo pozor ? Počul som niečo o mieškoch či čo.... A rodia sa niekedy teraz ,že ? Potom okrem prihlásenia na mestskom úrade kde ešte musím zájsť ? Ďakujem 
-
zuzkazuzka
VIP
Hlavne ho po kúpe vezmi k veterinárovi, nech sa ti na neho pozrie. Pravidelne ho musíš nechať očkovať proti psinke, besnote a kadečomu ďalšiemu. Okrem toho odčervovať, dávať mu dobré krmivo, neprekrmovať ho a venovať mu od šteniatka veľa času.
Musíš si ho zaregistrovať a platiť za neho daň.
Na začiatok si kúp nejakú dobrú knihu o chove psa a preštuduj si čo najviac materiálov o maltezákoch.
Musíš si ho zaregistrovať a platiť za neho daň.
Na začiatok si kúp nejakú dobrú knihu o chove psa a preštuduj si čo najviac materiálov o maltezákoch.
pri registracii psa dostanes znamku prislusneho mesta, taky kovovy stitok velkosti desatkoruny s menom mesta a cislom znamky, no a jednotlive mesta prostrednictvom mestskych policajtov vykonavaju nahodne kontroly, v poslednom case je to hlavne vo vacsich mestach vcelku rozsirene, takysto moze nastat problem ak by pes niekoho napadol, alebo ak by niekto napadol tvojho psa a chcel by si sa snim sudit...Frco napísal:len taka otazka - ked si psa nezaregistrujem tak jak mi nanho prijdu ze ho mam?
a k teme:stena by v case odberu od matky malo mat seriu istych zakladnych ockovani, ktore chovatelovi predpisuje zakon, takysto musis zo zakona psa pravidelne raz rocne ockovat proti besnota a kadejakym dalsim infekcnym ochoreniam(je to jedno ockovanie) toto by sa pokial sa nemylim malo uskutocnit az po 6.mesiaci veku stenata, do tohto veku by si mal na neho davat zvyseny pozor, nenechechavat ho moc s neznamimo psami, pripadne snim nechodit na miesta kde sa vyskitla besnota a pod...odcervovanie-podla charakteru psa, ak je to pochodujuci smetny kos ktory zozere vsetko co mu pride pod nufak tak kazde tri mesiace, ak nie je takehoto charakteru tak staci raz za pol roka, ale to uz sa porad s veterinarom, takysto odporucam pas s papiermi, teda s rodokmenom z nejakeho oficialne registrovaneho chovu, skus pozret nejake kynologicker zvazy a podobne, urcite ta informuju aj o tom kde a kedy budu mat vrh, pri papierovom psovy je mensia sanca na rozne defekty, zle rastuce zuby a rozne vrodene problemy, kazdopadne aj ked bude papierovy chod ho ukazat veterinarovy, nech ho prehliadne, veci ako pravidelne cesanie, hranie sa snim a pod beriem ako samozrejmost, takysto sa priprav na obzraty nabytok, papuce, topanky a vsetko co mu pride pod nufak, hlavne ked bude menit zuby co ma privadza k myslienke, ze stena ma strasne ostre zuby, jak ziletky, takze ked ta pri hre rafne, radsej sa nechaj dobnut, ako by si ruku odtiahol a ostala by ti krasna dlha rezna rana a tak, taketo rady su sice pekne, ale aj tak vacsinu zistis az sam, pretoze to budu veci typicke len a len pre toho tvojho hafana
No nie kazdy si dava psa prihlasit a nemyslim si, ze k tebe na ulici pride fizel a pozrie sa psovi na obojok
skor keby niekoho ukusil alebo by sa susedia stazovali ze robi bordel a podobnem vtedy by si mal problem.
Nezabudni este na takzvanu "kvapku" ktoru treba proti blcham a ostatnej havedi ako su klieste.
Nezabudni este na takzvanu "kvapku" ktoru treba proti blcham a ostatnej havedi ako su klieste.
kontroluju to
kamaratku raz zastavili, ze venci hafana tam kde sa nemoze (hoci nikde ziadna cedula). potom sa pytali na stitok. stitok nemala (neviem ci ho mala doma alebo nema vobec) a potom od nej pytali obciansky. ani ten nemala. flojd hovoril, ze keby to mali riesit, tak sa nedoplati a ze nech co najskor ten stitok tomu hafanovi na obojok zavesi.
-
zuzkazuzka
VIP
Pri kúpe si hlavne obzri chovateľa. Totiž sú chovatelia a potom sú "množitelia". Zainvestovať do "papierového" psíka sa môže oplatiť. Kamoš má práve maltezáčika, bezpapieráka a ten má dedičnú vadu - vybočené panvové čiašky (niečo ako displazia). Liečiť sa to nedá a hlavne vo vyššom veku mávajú psíci veľké bolesti pri chôdzi.
-Každý podstivý chovateľ by mal šťeniatka odčerviť a dať im prvé očkovania. Červy má každé šťena, pretože lieky proti červom nedokážu ničiť vajíčka (zarodky?) parazitov a teda ich šteniatka na 90% budú mať od matky. Nie je to žiadná veda, treba si hlavne všímať, či nemajú šteniatka nafúknuté tvrdé bruška. (samozrejme, netreba si to pomýliť s napapaným bruškom
)
-Čo sa týka "údržby", dnes sa už robia kompletné vakcíny proti besnote, psinke, hepatitíde, parvoviróze a leptospiróze v jednom, takže jedná návšteva u veterinára to vyrieši.
PS:A nedaj ho, prosim, vykosiť na krátko, maltezakom to naozaj nesedí
-Každý podstivý chovateľ by mal šťeniatka odčerviť a dať im prvé očkovania. Červy má každé šťena, pretože lieky proti červom nedokážu ničiť vajíčka (zarodky?) parazitov a teda ich šteniatka na 90% budú mať od matky. Nie je to žiadná veda, treba si hlavne všímať, či nemajú šteniatka nafúknuté tvrdé bruška. (samozrejme, netreba si to pomýliť s napapaným bruškom
-Čo sa týka "údržby", dnes sa už robia kompletné vakcíny proti besnote, psinke, hepatitíde, parvoviróze a leptospiróze v jednom, takže jedná návšteva u veterinára to vyrieši.
PS:A nedaj ho, prosim, vykosiť na krátko, maltezakom to naozaj nesedí
-
erytrocyt
VIP
Takéto kontroly sa robia pravidelne. Vykonáva ich mestská/obecná polícia a ak psíka nahláseného nemáš, dosteneš najprv asi len upozornenie, potom aj pokutu, no záleží od policajta. Najlepšie je postupovať podľa toho ako napísala Zuzka. A mať všetky zákony z krku, nemať strach z toho že ma pokutujú a tak.Lub0$ napísal:No nie kazdy si dava psa prihlasit a nemyslim si, ze k tebe na ulici pride fizel a pozrie sa psovi na obojokskor keby niekoho ukusil alebo by sa susedia stazovali ze robi bordel a podobnem vtedy by si mal problem.
Zuzka, u nás pravidelne mestský policajti kontrolujú psov. Aj minule som sa šiel prejsť s kamarátovým psom, zastavil ma policajt, povedal mi aby som prikázal psovi sadnúť, on opatrne skontroloval obojok, poďakoval sa, poprial pekný deň a šiel ďalej.zuzkazuzka napísal:Volá sa to známka a myslím, že tých pár korún ťa nezabije. Okrem toho keď zaplatíš psa dostaneš poukaz na jedno očkovanie zadarmo. Aspoň donedávna to tak bolo.
Čo sa týka kontrol, tak som o občasných kontrolách počula, hoci mňa za 16 rokov, čo mám psov nikdy nikto nekontroloval.
-
Old Dirty Bastard
Guru
no ked maš takych dobrych susedov ako my, tak na teba zavolaju kontrolu z policie sami a nemusiš sa obťažovaťFrco napísal:len taka otazka - ked si psa nezaregistrujem tak jak mi nanho prijdu ze ho mam?
turtlak69: kontroluju ako kde, zaleži od policie, napr. u nas to maju na haku, psi kadia aj po chodnikoch
-
Flinstone
Light Professional
Ja by som povedal TRHAJ !!!!!erytrocyt napísal:Zuzka, u nás pravidelne mestský policajti kontrolujú psov. Aj minule som sa šiel prejsť s kamarátovým psom, zastavil ma policajt, povedal mi aby som prikázal psovi sadnúť, on opatrne skontroloval obojok, poďakoval sa, poprial pekný deň a šiel ďalej.
-
vivaSlovakia
Guru wannabe
Tak ak ho chces vodit na vystavy tak treba kupit psa s papiermi. A ked ma papiere tak sa da nieco privyrobit aj na stenatach, hlavne ak ma dobry rodokmen. Pokym je pes stena daval by som mu granule Eukanuba, su sice drahe 1kg stoji okolo 250sk ale nedavaju sa do nich chemikalie a je v nich vela vitaminov.
Ashaan: Odkedy sa eukanuba nedováža z USA a vyrábajú ju maďari išla s kvalitou veľmi dole. Kedysi sme na nej chovali aj my, no dnes sú na trhu ovela kvalitnejšie značky. Napríklad Royal Canin je veľmi dobrá značka krmív, od eukanuby lepšia je aj Hill´s. Ceny sú porovnateľné, oplatí sa nakupovať cez internet, kde tieto granulky vychádzajú lacnejšie. Napríklad Royal Canin mini junior v ponuke 1Kg za 289,- Sk - to je krmivo pre šteniatka. V dospelosti Royal Canin mini Adult za 257,- Sk za kilogram.
-Pri väčších vreciach (8, 15kg) je cena v prepočte na 1kg nižšia, ale brať 15kg krmiva pre 2 kilove šteniatko je komicke
-Čo sa ale týka všeobecne krmenia, u šteniatka by som dával kvalitné granulky, aby mu v období vývinu nechýbali žiadne vitamíny a stopové prvky, v dospelosti sa môže prejsť aj na krmivá nižšej triedy, kde je aj priaznivejšia cena. Určite by som svojmu miláčikovy nedal Tesco value krmivo alebo krmivá typu propesko a pod.
-Pri väčších vreciach (8, 15kg) je cena v prepočte na 1kg nižšia, ale brať 15kg krmiva pre 2 kilove šteniatko je komicke
-Čo sa ale týka všeobecne krmenia, u šteniatka by som dával kvalitné granulky, aby mu v období vývinu nechýbali žiadne vitamíny a stopové prvky, v dospelosti sa môže prejsť aj na krmivá nižšej triedy, kde je aj priaznivejšia cena. Určite by som svojmu miláčikovy nedal Tesco value krmivo alebo krmivá typu propesko a pod.
pocul som ze takyto sposob stravovania psa nemusi byt zdravy, kedze tie granule maju presne vyvazeny pomer vitaminov a mineralov a ked to zmiesas s masom tak sa to narusi a niecoho je malo a niecoho zasa naopak moc, psikovy to sice velmi chuti, ale dlhodobo to pre neho nemusi byt dvakrat prospesneAshaan napísal:Frikso-nato som nejak zabudol, ked bol moj pes maly daval som mu eukanubu potom royl canin ale nejak sa mi v pameti zafixovala iba Eukanuba. Teraz uz davam psovi povacsine nejake maso, nie z konzervy, normalne uvarim nejaku sliepku a par gramov granul.