no PMR pasmo je frekvencia 466MHz, LPD pasmo 433MHz, ja mam Intek 4040D a kedze ma tiez vykon 2W ma dosah 10km za dobrych podmienok, neviem preco mas taky maly dosah, mozne je ze mas v tej stanicke moznost nastavenia viacerych vysielacich vykonov a mas nastaveny maly...mozno tym to budemajlo01 napísal:zdravim,ja som tiez z BB uz som parkrat aj kecal s niekym zo Sasky z toho klubu...ale teraz mam taky problem kupil som si z USA vysielacky Motorola su 2W a mali by mat dosah 25 mil no ale zatial mi idu maximalne 1km,menej ako moje stare 0,5W zo slovenska.je mi jasne,ze 25mil teda cca 40km v meste nedosiehnem,ale zasa sa mi zda 1 km malo na 2W vysielacky.ja sa do toho nevyznam tak preto sem pisem ak niekto uz taky problem mal,alebo vie co by to mohlo robit.moze byt ze nase idu na cca 433Mhz a tieto moju spodnu hranicu 466MHz? toto su oni:
http://www.amazon.com/Motorola-T9500XLR ... B000P6J67C
Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto
no takto ti poviem, spojenie som spravil z Jakuba do Sasovej uplne v pohodee, rovnako aj z Karlova na Foncordu...sice to nebolo uplne ciste, ale zrozumitelne...kde v BB byvas?majlo01 napísal:no neviem nic take som tam nenasiel.viem,ze vlastne na tlacitku PTT su dve tlacitka jeden je na slabsi vykon,ktory setri baterku a druhy je normalny.ale ani na tom to nejde.a ty mas 10km v domovej zastavbe??ja tomu fakt nerozumiem lebo v menu uz nic ine na nastavenie nie je resp to ja neviem najst
ja tiez nemam ponatia co to moze byt a ani o vysielackach co by taketo pasmo podporovali a dali sa kupit na slovenskumajlo01 napísal:ja rudlova je to pod sasovou.no fakt neviem.ja co mam taku tabulku v navode tak tam su vlstne napisane cisla kanolov+frekvencia a pri niektorych FRS a pri niektorych GMRS,ale to neviem co je.viem len to,ze GMRS je silnejsi a ma fr napr. 462.5750
Vyvediem ta z omylu.violator napísal:no PMR pasmo je frekvencia 466MHz, LPD pasmo 433MHz, ja mam Intek 4040D a kedze ma tiez vykon 2W ma dosah 10km za dobrych podmienok, neviem preco mas taky maly dosah, mozne je ze mas v tej stanicke moznost nastavenia viacerych vysielacich vykonov a mas nastaveny maly...mozno tym to bude
PMR pasmo je pasmo 446 Mhz a kanale su nasledovne:
1) 446,00625 Mhz
2) 446,01815 Mhz
3) 446,03125 Mhz
4) 446,04375 Mhz
5) 446,05625 Mhz
6) 446,06875 Mhz
7) 446,08125 Mhz
vykon 0,5 W vid všeobecné povolenie č. VPR - 08/2003 :
Kód: Vybrať všetko
http://www.teleoff.gov.sk/sk/Vpovolenia/pmr.htmlKód: Vybrať všetko
http://www.teleoff.gov.sk/sk/Vpovolenia/lpd.htmlPokial sa vysiela s vyssim vykonom, je to protizakonne. Otazne je, kto ti na to pride. Ina situacia je s vysielacimy frekvenciamy, pretoze tie si radioamateri strazia a pokial by si im zabehol napr. od 430 do 440 Mhz co je 70 cm pasmo a najma naniektore frekvencie pridelene pre prevadzace, tak by ta raz dva nahanali
Ono s tym vykonom pri PMR staniciach je to tak, ze zalezi kde si a ake je okolie. Napr na sidlisku sa snad tazko dokricis na 1 km (zalezi od rusenia, zastavby...) ale ked je niekto na vysokom kopci a protistanica tak isto, kludne urobis spojenie aj cez 50 km. Osobne mam odskusane, ked ja som bol na balkone 5 poschodia a protistanica bola na 600m vysokom kopci vzdialenom od mna 50 km a krasne sme sa poculi.
Na tu Motorolu, co ma maly dosah by bolo dobre odskusat ine baterky. Dost zalezi od toho ako su nabite a aky je tvrdy zdroj.
Pokial mas ale dve rovnake stanice a kasles na zakony, moze ti byt jedno v akom pasme vysielas. Len sa nedohovoris s niekym inym, co ma PMR stanice.
Na zaver dodam, ze bez zasahu do stanice zvysis dosah stanice pomocou pridavnej anteny. Navod na nu najdes tu:
http://www.lasol.webzdarma.cz/duhovka.htmGMRS = General Mobile Radio Service
viac sa o tom dozvies napr. tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Family_Radio_Service
http://en.wikipedia.org/wiki/General_Mobile_Radio_ServiceNo, s tou frekvenciou ti verim
Co sa tyka intek 4040D, tak moze byt ze bol tu kupovany a ze ma 2 W. Ale nesmie sa (
) pouzivat s 2 W, ma sa prepnut na nizsi vykon (teda 0,5 W). Bud je upravena alebo je to tzv. exportna verzia.
Podla zakona (kto ho ale dodrziava
) sa smie pouzivat len 0,5 W. Ale i ja mam Alinco DJ-S45 a ide na 2 W. Tiez mam Kenwooda TH-F7 a v PMR pasme moze dat 5W
.
Neviem ci ju poznas, ale mozna sa ti bude hodit tato stranka:
Najdes tam okrem ineho i schemu a servisny manual na tu tvoju intek 4040D.
Co sa tyka intek 4040D, tak moze byt ze bol tu kupovany a ze ma 2 W. Ale nesmie sa (
Podla zakona (kto ho ale dodrziava
Neviem ci ju poznas, ale mozna sa ti bude hodit tato stranka:
http://www.cbradio.cz/doc/Intek/PMR%20MT-4040/jj, dik i ked tu stranku dobre poznam, skoda ze uz s mojim Intekom velmi nevysielam, pretoze tu v BB je PMR pasmo v podstate uplne mrtve, inak je to velmi kvalitna a hlavne citliva stanicka...i ked ten tvoj Kenwood je tiez dost dobry.cov napísal:No, s tou frekvenciou ti verim![]()
Co sa tyka intek 4040D, tak moze byt ze bol tu kupovany a ze ma 2 W. Ale nesmie sa () pouzivat s 2 W, ma sa prepnut na nizsi vykon (teda 0,5 W). Bud je upravena alebo je to tzv. exportna verzia.
Podla zakona (kto ho ale dodrziava) sa smie pouzivat len 0,5 W. Ale i ja mam Alinco DJ-S45 a ide na 2 W. Tiez mam Kenwooda TH-F7 a v PMR pasme moze dat 5W
.
Neviem ci ju poznas, ale mozna sa ti bude hodit tato stranka:Najdes tam okrem ineho i schemu a servisny manual na tu tvoju intek 4040D.Kód: Vybrať všetko
http://www.cbradio.cz/doc/Intek/PMR%20MT-4040/
//mam tu exportnu verziu
to .cov: ja kaslem na zakony...to mi nezistia(dufam
) ,no ale fakt ma stve to,ze ja som ich kupil s tym,ze maju mat dosah 40km(25mil) a nedokazu vysielat ani 1km medzi rodinnymi damami.nechcem si kupovat externu antenu lebo az tak to nepotrebujem a baterky mam uplne nove co su s nimi dodavane a su plne nabite.takze ja neviem kde moze byt problem ja som necakal,ze budem komunikovat v meste v zastavanej ploche taku vzdialenost ale predpokladal som,ze aspon 5-10 km by to malo zvladat kedze na starych som dal bez problemov 2-3km.ja sa nejak do tych frekvencii nevyznam ako to je,ale frekvencia GMRS by mi mala fungovat aj tu na slovensku nie?
v lete mozes kludne pocut nemcov a dokonca ja francuzov i ked zrozumitelnost slaba a najvacsia nevyhoda, ze im do toho nemozes skocitShark NX napísal:To je kazde leto tak. Bud rusi v lete vytahuju 100W Zosilnovace alebo sa prejavi E Vrstva v Atmosfere od ktorej sa vlny velmi dobre odrazaju.
Najhorsie je na tom jake hovadiny oni do toho trepu. Keby tam mali aspon nejaku plodnu diskusiu ktoru mozes pocuvat. Ale trt.
Cez leto su to tzv. DX (dialkove spojenia). Radioamateri su spokojni, pretoze im to leti prave cez odrazy v ionosfere, ale CBckari somru, pretoze oni radsej robia kratke spojenia.
Pocujes najma ruske dispecerky taxisluzieb. Ale samozrejme to moze ista aj z opacnej strany a tak pocut nemcov, holandanov, talianov, anglicanov, tiez turkov.
Ale niekedy ma i ten DX vyznam. Pokial vies nemecky alebo anglicky, mozes sa pozhovarat.
Mne sa napr. podarilo spojenie s kamaratom kamionistom, ked on bol vo Francuzku a vzdialenost medzi nami bola 1450 km, co uz je celkom slusne na to, ze vyrobcovia deklaruju spojenie cez CB (stabilky) tak do 50 km. A to sme sa poculi ako keby bol tu za bukom
. Ale trvalo to len kratky cas.
Proste zalezi od momentalnych podmienok sirenia radiovych vln.
Kvoli tym DXom (dialkovemu ruseniu) je napr vypnuty aj opakovac na 33. kanali. Opakovac sa zapina len rano a okolo 8-9 hodine, ked nabehne rusenie, sa uz vypina.
Dufam, ze coskoro to obdobie rusenia skonci a zase sa bude dat normalne komunikovat.
Pocujes najma ruske dispecerky taxisluzieb. Ale samozrejme to moze ista aj z opacnej strany a tak pocut nemcov, holandanov, talianov, anglicanov, tiez turkov.
Ale niekedy ma i ten DX vyznam. Pokial vies nemecky alebo anglicky, mozes sa pozhovarat.
Mne sa napr. podarilo spojenie s kamaratom kamionistom, ked on bol vo Francuzku a vzdialenost medzi nami bola 1450 km, co uz je celkom slusne na to, ze vyrobcovia deklaruju spojenie cez CB (stabilky) tak do 50 km. A to sme sa poculi ako keby bol tu za bukom
Proste zalezi od momentalnych podmienok sirenia radiovych vln.
Kvoli tym DXom (dialkovemu ruseniu) je napr vypnuty aj opakovac na 33. kanali. Opakovac sa zapina len rano a okolo 8-9 hodine, ked nabehne rusenie, sa uz vypina.
Dufam, ze coskoro to obdobie rusenia skonci a zase sa bude dat normalne komunikovat.