Vlastný názor

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
dekarbon
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vlastný názor

Príspevok od používateľa dekarbon »

cawte:( mam jeden dost velky problem a som z toho zufaly...ja uz neviem ako dalej mam ist...problem je ten ze nemam vlastny nazor na veci..ked sa s niekym bavim ja len zopakujem to co uz ta dotycna osoba vie a vlastzne mi povedala ale nic zo svojej hlavy...ja neviem co robit..ja som si myslel doteraz ze toto je moj naozr ale pravdepodobne to asi tak nieje:( verte mi som z toho na nervy..vzyd ked som si uz myslel ze ej vsetko ok ze mam svoj vlastny nazor tak som sa dozvedel len to ze ho nemam od druhych a to dost cloveka polozi teda aspon mna lebo ja ten vlastny nazor potrebujem mat ale ja ho nemam mozno pri technickych veciach ano alebo v takje oblasti ale ci sa tyka medziludskych vztahov tam ani za nic :( a to by som prave chcel mat..jednpoducho neviem co robit..da sa nejako vybudovat vlastny azor na veci? velmi mi na tom zalezi aby som ho mal prteoze mi to sposobuje obrovske porblemy..nenormalneho rozmeru pre mna..prosim ak je to mozne aspon mi poradte ze ci sa da s tym cosi robit..dakujem :( a poprosim vas nepiste mi sem ze jaj no toto su porbelmy abo tak..ved ludia by si mali predsa pomahat a je celkom prirodzene ked niekto ma nejaky problem a snazi sa hladat pomoc..
UjoNecro
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa UjoNecro »

Ked chces mat na nieco vlastny nazor na nejaku urcitu vec tak si k tomu nastuduj nejake informacie najlepsie z viacerych zdrojov ktore su vecné a neobsahuju uz nieci nazor a do toho zakomponuj co si o tom myslis alebo ake pocity to v tebe vyvolava, lepsie ti asi poradit neviem :?
jozinko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa jozinko »

To dekarbon : Hmm ,myslim si ze Ta chapem, mne sa take tiez casto stava :( Ono tam podla mna chyba sebavedomie, staci si len kusok viac verit.. Skus to, a stoj si za tym co povies (zas nie ked zistis ze pravdu nemas :D ).. Uvidis ze potom ak niekto Ti potvrdi Tvoj nazor, budes sa citi sebavedomejsie, skratka neboj sa prejavit, ved kazdy sme osobnost a mozeme mat na jednu vec viac nazorov :smt025
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

obcas sa to stava, skus si svoj nazor viac premysliet do hlbky a povedat ho obsirnejsie a obsiahlejsi, viacerymi vetami.... a potoms a budu an teba pozerat ostatny ze preco jeho toto nenapadlo.... najprv porozmyslaj a az potom povedz... takto dostanes ostatnych do myslenia ze nemaju vlastny nazor.... ;)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

dekarbon:Poviem Ti takto. Po prvé názor, ako taký je tvorený zčasti aj vplyvom okolia, často sa riadime podľa toho, aký majú na niečo názor kamaráti a jednotlivec sa prispôsobuje názoru skupiny, aby zapadal. To je síce nekonfliktné, nikoho si tým nepohneváš, no ani tým nič nezískaš. Termín asertivita sa Ti asi vyhol oblúkom. Ako spomenul jozinko je to zčasti vec sebavedomia a okrem iného ide o to prekonať podvedomý strach, že pokiaľ prejavím vlastný názor (odlišný od názoru spoločnosti v ktorej sa pohybujem) tak ma za to nikto nebude odsudzovať, ani odvrhovať. Vlastný názor by Ti nemal nikto brať, čo sa týka vecí medziľudských vzťahov. Tvoje ideály sa nemôže deformovať podľa skupiny, nakoľko potom sa vytráca tvoja individualita. Jednaj jednoducho (a) inštinktívne.
Príklad: Niekto (niečo) sa Ti zapáčilo na prvý pohľad, no skupinka ľudí s ktorými si daný objekt záujmu kategoricky odmietli. Čo spravíš ty? Buď sa k nim napriek svojmu názoru pridáš (tým pádom tvoj názor zaniká), alebo prejavíš svoj diametrálne odlišný názor a prejavíš svoju odlišnosť, no skupina sa na to adaptuje. Občas svojským spôsobom, no dá sa to prekonať.
Čo sa týka názoru na technické veci poradím Ti jediné - nikto nevie všetko - uč sa a pokiaľ máš na niečo názor, ktorý Ti niekto vyvráti racionálnymi argumentami, tak sa neboj ho prebrať, prípadne neskôr prehĺbiť. Na tom nič nie je. To je mienkotvorný proces :wink:
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Pokiaľ nemáš vlastný názor na medziľudské názory a témy, ku ktorým sa nevieš vyjadriť, skús sa vo voľnom čase zamyslieť nad rôznymi otázkami, s ktorými si sa v daný deň stretol a zamysli sa nad tým, aký je tvoj názor. Nemysli na to, čo povedali tvoji kamaráti, len si uvedom, čo si o tom myslíš a ako by si to prezentoval. Možno sa len bojíš prezentovať to, čo si myslíš, a preto jednoducho len zopakuješ, čo už bolo povedané. Skús postupne hovoriť, môj názor je... Alebo pokiaľ máš rovnaký, tak povedz, že síce súhlasíš v tom a v tom, ale na to a to máš iný názor... :)
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

skus si precitat o niecom (kde sa naory ludi roznia) viacero nezaujatych clankov s faktami a na zaklade toho si povedz ako to vnimas ty a odovodni si preco. hlavne necitaj nepodlozene a prifarbene somariny. ked nemas dostatok informacii, tak vlastny nazor ani mat nemusis. kazdy sa v niecom vyzna lepsie a ma nastudovane nieco ine. a co sa tyka vztahov, tak tam potrebujes asi len skusenosti a na zaklade tych si uz utvoris mienku nech sa to tyka cohokolvek.
priklad:
clovek 1 pozna 5 neusporiadanych rodin, kde matka pije, otec chodi len po krcmach a ich deti su nespratni fagani. tento dotycny si utvori nazor, ze z neusporiadanej rodiny nemoze vzniknut slusny clovek.
clovek 2 pozna tiez taketo rodiny a vie, ze deti (dajme tomu, ze starsie) sa snazia pomoct rodicom. tento dotycny si vytvoril mienku taku, ze aj z neusporiadanej rodiny moze vzniknut normalny jedinec s normalnymi hodnotami. je to vecou skusenosti a vyhodnoteni faktov. ja osobne nepoznam taketo rodiny a tak nazor na to nemam. zrejme to pride casom
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

Áno, tvoj názor je determinovaný prostredím, okolím, ľudmi, s ktorými sa stýkaš...ale tak je to vždy a u každého človeka...
Skús sa odosobniť od názorov priateľov a hneď ako sa načrtne nejaká podobná situácia si skús premyslieť, ako by si sa zachoval/pomohol, poradil ty...
Nemusíš sa báť konfrontácie, názor vs. názor je ešte častejší ako skupinový súhlas...
Resp. skús pohľadať podobné témy v živote, mimo skupiny ľudí, ktorí by ťa mohli ovplyvniť, napr. aj tu...
A ak si už názor utvoríš a niekto vyjadrí názor úplne protichodný, tak nerozmýšľaj prečo je ten tvoj zlý, ale prečo si si ho utvoril, čo ťa k tomu viedlo...
Lebo sa ľahko mení a "prehodnocuje", pokiaľ nemá pevný základ a autora, čo si za ním stojí (nenásilne)...
Potom je to len otázka času, osobnosti a prejavu v danej komunite...
:wink:
reznick
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reznick »

v skratke:

pocuvaj...
uc sa...
rozmyslaj...
... a potom povedz svoj nazor
Rammer
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Rammer »

Pozri sa na vec sedliackym rozumom a povedz svoj nazor tak, aby si s nim vnutorne suhlasil. Aby to, co si prezentoval, vychadzalo z tvojej povahy. Neviem, ci ma rozumies, ale neviem to inak napisat :)
A hlavne sa neboj, ze nevies vyjadrit vlastny nazor. Ked sa upokojis, schladis si hlavu, budes mat mysel cistejsiu a lahsie to pojde :)

//a vela vela premyslaj, kym nieco povies. nie dlho, ale vela
forgottten
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

názor??!

Príspevok od používateľa forgottten »

Som lenivý čítať zvyšné príspevky sorrač...

Je to veľmi zvláštny problém, som rád, že takýto problém nemám...

Bolo by fajn, ak by si nam dekarbon napísal nejaké konkrétne otázky, na ktoré si nevieš položiť odpoveď (my Ti odpoveď nedáme, ale môžeme Ti pomôcť ako hľadať vlastný názor na konkrétnu záležitosť)

V každom prípade: ak nemáš názor, vytvor si ho pozorovaním. Všímaj si okolnosti a logicky dedukuj výsledky. Napr.: je v poriadku, aby mal muž viac žien naraz? Dajme tomu, že na toto nemáš názor: Zhodnoť všetky pozitíva a negatíva, ktoré vyplývajú z jednej a druhej možnosti, pre jednu aj druhú stranu. Potom porovnaj s realitou. V Tvojej hlave by sa mal automaticky vykľuť názor a ten spoznáš asi tak, že budeš mať určitý pocit prikláňania sa k tomu, či to je správne alebo nie. Wuala, práve si si pripravil svoj vlastný osobný názor na vec....

Nikdy by si nemal meniť názor, ak cítiš, že s novým nie si jednotný, alebo z neho máš zlý pocit. Tvoj názor je vtedy Tvojim názorom, keď Ti zotrváva, aj keď Ti iní hučia iné.. ale POZOR, lebo je dobré ľudí počúvať čo hovoria. Niekedy možno len nepoznáš nejaký faktor, na ktorý Ťa ľudia upozornia a Tvoj názor sa teda môže podľa toho zmeniť! To, že človek zmení názor je úplne v poriadku. Nikto učený z neba nespadol.

Ak Ti je nepríjemné, keď meníš názory často, lebo ľudia Ťa potom neberú vážne, tak potom Ti môže pomôcť to, že budeš držať tlamu, ak nebudeš mať pádne argumenty, alebo si ich zberať počúvaním cudzích rozhovorov, ak sa nachádzaš v nejakej spoločnosti.

Opakujem, bolo by fajn, keby si najproblematickejšie nestabilné miesta názorov odhalil teraz nám a každý sa môže vyjadriť a z toho si môžeš vytvoriť vlastný názor...

A je celkom možné, že si len nedobre opísal problém, lebo aj tak mám pocit, že nemať názor sa nedá...
OdinHel
Expert
Expert

Príspevok od používateľa OdinHel »

...podla mna mas vlastny nazor, len ho nevies prezentovat, keby si ten nazor nemal tak chodis zfukany, zfetovany, ozraty, pretoze by si nemal nazor ani na tieto zalezitosti /drogy, alkohol.../ a take zle to myslim az nieje..??..musis mat svoj nazor, pokial dokazes rozlisit dobro od zla...preco ich dokazes rozlisit? pretoze pri kazdom si rozoberies negativa a pozitiva, cize si o tom pomyslis svoje, cize vies posudit, teda mas "vlastny" nazor...
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Možno keď s niekym vedieš diskusiu na tému, ktorá ti nie je celkom blízka, o ktorej veľa nevieš, ktorej nerozumieš, tak sa ti ťažko vyjadruje a pritakáš ostatným. Myslím, že to nie je v takomto prípade až také tragické. Je to prirodzené, pretože o danej téme veľa nevieš a preto sa ti ťažko rozhoduje o tom, čo je podľa teba správne, čo je pravda, atď.
Možno by som ti v takýchto prípadoch poradila, aby si radšej priznal, že sa v danej téme neorientuješ a počúval ľudí, ktorí o tom vedia viac. Veľa sa ich pýtaj, uvažuj a snaž sa z toho vyvodiť nejaký záver. Ak ťa téma zaujme, skús si o nej potom naštudovať viac a pouvažovať potom aj o tom, čo ti povedal ten človek o tej téme počas vášho rozhovoru. Vtedy už budeš mať dostatok informácií na to, aby si k tomu vedel dať vlastné stanovisko.

Ďalej sa skús zamyslieť nad vecami, ktoré ťa naozaj zaujímajú - napr. hudba, šport, počítače atď a predstav si, ako by si si napríklad pred tvojimi rodičmi obhajoval, že to, čo ťa zaujíma je strašne super cool. Čo by si im o tejto tvojej záľube povedal? Prečo je to vlastne také super a tak veľmi ťa to baví? Vyskúšaj si to a uvidíš, že nebude pre teba až také ťažké nájsť niekoľko argumentov. Keď sa ti toto podarí, tak máš z polovice vyhraté - vieš si odprezentovať vlastný názor!

BTW, aktívne prispievaš na toto fórum a momentálne máš 577 príspevkov. Fórum je aj o vyjadrovaní vlastného názoru. Keby si žiadny nemal, zrejme by si sem nenapísal ani jeden príspevok...

Tak si skús len viac veriť a stáť si za tým, čomu veríš a čo je podľa teba správne a čo je pravda. Človek sa celý život formuje a učí sa tieto veci, tak sa neboj, bude to už len lepšie... Jedného dňa budeš pracovať a šéf ti zadá úlohu, ktorú mu budeš musieť odprezentovať - neostane ti nič iné, len si o danej veci naštudovať čo najviac, venovať tomu čas a zamyslieť sa nad tým a vlastný názor bude hneď na svete :)
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

dekarbon podla mna mas svoj nazor len ho nevies spravne prezentovat, citaj na nete blogy a netechnicky zamerane clanky a mozno ti to pomoze v sposobe vyjadrovania tvojho nazoru :wink:
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

takto vam poviem svoj nazor mam napriklad an technicke veciu co sa tyka kompov alebo tak ale..tu ide mi hlavne o riesenie medziludksych vztahov..ked sa napriklad bavim sniekym o vztahu medzi chanom a babou a ten dotycny mi povie co si o tom mysli alebo mi opise psravanie toho chana resoektive baby a terz dojde an to ze vjadri sa poevdz si an to svoj nazor..ja okamzite zaujmem postoj ze aha no..takze on je taky a taky zopakujem to co povedal partner rozhovoru a ze mal by hento a hento to iste co povedal partner idem proste podla neho lebo neviem v tom proste chodit alebo som nepochopil niektoreym faktorom z tej danej porblematiky alebo niekotrym konkretnym veciam lenze tu ej moja chyba ja nepoviem ze som niecu neporozumel ale idem hned naostro aj ked nemam dostatok podkladov...tpo je akoby som isiel stavt dom bez tehal asi tak yb som to prirovnal ale ja si tie tehly nezabezpecim..hlavne ze idem stavat dom..asi takto sa vchovam v tychto situaciacha na tento vgelmi podsttane detail zabudma ale vfzdy
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

ak nevies najst spravny postoj tak sa tomu vyhni, povedz ze nevies co si mas mysliet alebo je ti to jedno...
forgottten
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa forgottten »

Tak toto je u ľudí bežná vec, že sa nemajú ako vyjadriť, lebo nepoznajú "podklady"

Ja by som to nazval ze: No input. Proste keď nemáš info o ľuďoch, keď poriadne do vzťahu nevidíš na čo sa vyjadrovať??? Ja bežne poviem, keď sa hovorí o nejakej dvojici toto: Nuž ten chalan je taký (poviem čo viem) a baba taká (poviem čo viem) (ak neviem o vzťahu nič poviem:), ale nepoviem Ti, čo si myslím, lebo moc neviem o ich vzťahu. Nestaral som sa do toho a ani sa s nimi o tom moc nebavím, takže neviem. A analyzovať informácie a lá jedna babka povedala podľa mňa je informačná samovražda.

Jednoducho povedz čo vieš. NIKDY by si nemal splietať a opakovať po ostatných podľa mňa, pretože to ľudia OKAMŽITE vycítia a zbadajú, že si len papagáj a klesneš im v očiach. Oveľa sebavedomejšie a vôbec LEPŠIE budeš pôsobiť, keď povieš, že do veci nevidíš, že Ťa táto záležitosť nezaujíma a preto sa nemáš k tomu ako vyjadriť. (A ak Ťa to zaujíma, tak sa pýtaj. Normálne povedz: "neviem o nich dokopy nič, ale ma to zaujíma, tak mi povedz čo vieš.")

Chápeme? Proste vymýšľať, opakovať, to je somarina jak traky. Hovor len to, čo vieš, čo cítiš, s čím si jednotný, čo Ty považuješ za pravdu a nie, čo Ti na tacničke podávajú iný. (Ak sa Ti tie veci na podnose páčia, tak si kľudne niečo z toho zober a už to môžeš volať aj ako vlastný názor. Ale iba vtedy ak sa s ním zjednocuješ a myslíš si, že je správny.)
Naozaj netuším, aký iný problém by si mohol ešte v tejto záležitosti mať...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

kym si decko tak to moze byt v tvoj prospech ..dusevna flexibilita :) je to lepsie ako si prehnanym budovanim nazorov na kazdu temu niekedy neskor nakakat do ust
Apollo
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Apollo »

mam tiez podobny problem nazor sice mam ale niekedy ho nedokazem vyjadrit teda povedat, vacsinou je to vo vacsej spolocnosti, neviem preco proste sa nedonutim a som ticho, obcas mi to dost vadi, nejde iba o nazory ale o to nieco povedat medzi viacerimi ludmi, porozpravat co som zazil a tak, vacsinou su to iba kratke vety a vtipne pripomienky :( .. neviem co s tym mam robit napadlo ma uz viac veci - ist za psychologom no neviem ako by mi dokazal pomoct alebo ist za hypnoterapeutom ale ziadneho nepoznam v mojom meste.
puls
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa puls »

podla mna ti chyba sebavedomie ked ti nepomoze nic co pisali kolegovia vysie tak zajdi k psychologovi
Napísať odpoveď