Mal by stat zakazat fyzicke tresty deti?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ano
20
31%
Nie
45
69%

Celkom hlasov: 65

Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Tomasito »

Zaucho dieťaťu môže vyjsť rodiča draho

Napočítať do desať a zhlboka dýchať by sa mali začať učiť rodičia nespratníkov, keď ich dieťa rozčúli. Pokiaľ im totiž vyletí ruka a udrú svojho potomka, od budúceho roka sa nemusia vyhnúť trestu. Postačí udanie od náhodného okoloidúceho. Ministerstvo práce sa od januára chystá postaviť všetky telesné tresty mimo zákona.

Trestná by tak mala byť už jedna facka. Ministerstvo to odôvodňuje tým, že na zákaz telesných trestov prechádza celá Európska únia. Najneskôr do roku 2009 majú všetky štáty únie zaviesť výslovný zákaz telesných trestov pre deti v každom prostredí.

"Žiadna tradícia, náboženstvo, presvedčenie, ekonomická situácia alebo výchovná metóda nemôžu byť ospravedlnením úderov, faciek, bitky, mrzačenia, zneužívania, ponižovania alebo akýchkoľvek iných praktík, ktoré hanobia dôstojnosť detí. Európa sa musí stať kontinentom, kde praktiky ako telesné tresty či už doma, v škole, alebo inde, nemajú miesto," vysvetľuje tlačový odbor ministerstva práce. Aký bude postih rodiča za porušenie zákona, ešte nie je celkom jasné.

Zakázať akékoľvek telesné tresty zákonom sa však nepozdáva časti psychológov. Niektorí túto iniciatívu schvaľujú, iní sú proti. "Všetko má dve strany. Keď to schvália, môže sa stať, že za jednu po zadku dvojročnému dieťaťu vás niekto udá. V krajinách, kde takýto zákaz v zákone už majú, sa to neosvedčilo. Pokiaľ takýto zákon bude platiť, bude používaný proti rodičom aj na mieste, kde bol telesný trest primeraný," upozorňuje detská psychologička Mária Tóthová-Šimčáková.

Neprimerané tresty podľa nej vo výchove nemajú čo robiť, pri malých deťoch však považuje občasné vyprášenie nohavíc alebo capnutie po ruke za potrebné. Dvojročné dieťa totiž podľa nej nerozumie vysvetľovaniu, prečo niečo nesmie robiť, pochopí však jednu po zadku. "Facka u puberťáka je však už zlyhaním rodiča. Výchovný efekt nemá nijaký, iba rodičovi sa uľaví. Väčším trestom je napríklad dohováranie," dodáva.

Telesným trestom sa podľa psychológov dá vyhnúť, pokiaľ rodič pozná svoje dieťa a od začiatku zvolil správny spôsob výchovy. Teda stred medzi tvrdou autoritou a úplnou liberálnosťou. "Rodič potrebuje mať slovo a dieťa hranice," uzatvára Tóthová-Šimčáková.

Zakázať zákonom telesné tresty detí sa pokúšajú politici aj v susednej Českej republike. Na Slovensku ho bude obsahovať novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Aj v novom návrhu zákona o výchove a vzdelávaní, ktorý už majú na stole poslanci parlamentu, chce ministerstvo práce presadiť nulovú toleranciu k telesným trestom. Rezort je aj proti neprimeraným výchovným prostriedkom v škole, za aké považuje napríklad používanie ochranných miestností v školských zariadeniach za trest

http://spravy.pravda.sk/zaucho-dietatu- ... domace_p12
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa i-Cube »

pre mna bol vacsi trest, ked mi mama(otec) vynadala a chcel som, aby mi radsej dala facku. to by som zniesol lepsie.
neposlusnym deckam by sa mozno zislo dakedy dat jednu poza ucho, ale na to su aj ine metody (pohrozit, zobrat kable od PC, TV, zavriet do pivnice,..) ale to uz idem z cesty ..
rodic by mal dokazat a byt schopny vychovat a starat sa o svoje dieta bez toho, aby pouzil fyzicke nasilie..ale jednu po zadku - to by som spravil vynimku :)
mal som tazku noc, takze tento post je trosku od veci :p
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tak to sa rovno mozu na zakaz predaja knih a zdrziavania sa mladistvych v baroch vykaslat.
este som nepocul o dietatu, ktoremu by vychovne pozausi uskodilo. nehovorim o hadzani deti o steny a ich sputavanie a ine kraviny,ale ked decko nevie co od "dobroty" tak vychovny fyzicky trest neuskodi.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

ono toto je blbost ako mraky, neviem preco vychovnu facku alebo zaucho povazuju za nasilie na detoch :x
asi to navrhoval daky typek, co bol v detstve tyrany alebo co. ak pri vychovnej facke nevyplujem dva zuby, tak to nie je nasilie. ked sme s brachom sedeli ako mali pri stole a namiesto jedla sme sa rehotali, tak mi foter dal jednu zaucho, tzv "ocapek" :D a bol som ticho. bracho sa zacal rehotat este viac tak dostal aj on a uz sme boli ticho, ale neplakali sme, len sme sa chichunali, ze ako nas foter osral, ked sme dostali obaja. potom este mama povedala zvysenym hlasom ticho a bol klud. ale nerozbil som si hlavu o tanier alebo nieco podobne, proste len taka poucna :)
je ine, ked niekoho zrezu opaskom do krvi, zlomia na nom varechu ci ho stlcu predlzovakou, to povazujem za nasilie. ak som neposlusny a dostanem facku ako svet a zasluzil som si ju, nepovazujem to za nasilie. je jasne ze ak niekto dostane 13 faciek denne, uz sa to skor da klasifikovat ako nasielie a rodic by sa mal zamysliet. ale raz za cas vychovna prospeje. male dieta ako odnaucite aby si veci zo zeme nedavalo do ust? ked nieco chyti, bacnete mu po ruke a poviete kakane alebo nieco... kedze reci moc nerozumie, skorej si zapamata ze dostalo po prstoch a tym padom to asi nie je dobre... Aj to je nasile na detoch???
jasne ze vsetko s mierou a rodicom by nemali rupnut nervy, ale tak su to len ludia a ked niekomu nedokazete dohovorit s kludom, ako mne ked som bol maly, stale som papuloval, odvraval a robil vsetko naproti ked som trucoval, tak vtedy pomoze bud poriadna facka alebo 5 a 20 na holu :lol:
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Niekedy to inak nejde. Myslim si, ze je to len opicenie sa vydat takyto zakon. Kazdy normalny rodic lubi svoje dieta a preto, ked mu da facku alebo po zadku, tak jemu to tiez nie je prijemne. Je to vychovny prostriedok rovnako ako pokarhanie. Z pokarhania preco nespravia trestny cin, ved to tiez je neprijemne pre dieta a z jeho pohladu mu ublizuje? Mozno sa coskoro aj budeme bat pozriet na dieta, aby ma daky vysinuty sused neudal. Ja viem extrem, ale pre mna je uz extrem aj tento zakon.
in your world
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa in your world »

myslím si, že deti by mali dostávať tresti od rodičov(také výchovné),ale samozrejme, že len do určitého veku.mám skôr na mysli menšie deti.rodičia by mali ale vedieť kde je hranica medzi výchovou a tíraním.veľa bitky škodí
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

jedna-dve vychovne este nikomu neublizili. taka iba prospeje, ale musi decko vediet, za co ju dostalo
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

tolko faciek som uz dostal a som len rad...co riesia omg?
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

vacsiu kktinu ani vymysliet nemohli :roll: take decka ako su dnes to len udr*at aby vedeli co sa patri sak nehoraznost ta dnesna mladez :)
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

M@rt1n napísal:vacsiu kktinu ani vymysliet nemohli :roll: take decka ako su dnes to len udr*at aby vedeli co sa patri sak nehoraznost ta dnesna mladez :)
zachvilu budu skor deti bit rodicov sa mi zda
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

keby radsej ciganom ubrali podporu ...ah
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Celkom rad by som videl aj nejake vyjadrenie ludi, ktori hlasovali za zrusenie fyzickych trestov. (ale samozrejme ako uz tu bolo neraz povedane aj tresty musia byt s mierou)
pancuska26
Expert
Expert

Príspevok od používateľa pancuska26 »

skor to vychovne ,,za ucho" by pomohlo niektorym ludom,ktori ho v detstve nedostali...kto to kedy uz take nieco videl?? :shock: ved o chvilu uz detom nebude moct byt precitana rozpravka,lebo sa im budu snivat zle sny.. toto zasahovanie statu do sukromia rodiny je dost hlupe urcovat..rodicom co mozu a co nemozu robit.. asi sa nudia v parlamente :D ..keby radsej znizovali dane.... :?
tomek00
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tomek00 »

SRneC napísal:keby radsej ciganom ubrali podporu ...ah
:lol:

inac s tymto navrhom velmi nesuhlasim, myslim ze take vychovne facky patria aj k vychove, vsak sa treba pozriet na dnesnu mladez.. keby nejaky vyrastok zacne nadavat rodicom tak mu nebudu môct dat facku? wtf?
napriklad som zvedavy ako by reagovali na dieta keby im robi toto

a musim este dodat ze jeden profak (on bol vychova este v "starej skole") nam na hodine vypraval ze je ZA obnovenie telesnych trestov na skolach.. :) .. a potom sa aj k nemu tak ziaci spravaju :P
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som za to, aby boli nejake primerane fyzicke tresty aj na skolach, lebo potom to vyzera tak, ze si deti robia co chcu, 2ka zo spravania im nevadi a pri vycinani sa ucitelom smeju do tvare, lebo vedia, ze sa ich nemozu ani dotknut. :?
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

Myslim ze kto dokaze udriet dieta je idiot :?
Miliarda inych sposobov ako riesit vychovny problem ale toto je zjavne najjednouchsie a najrychlejsie. Vyborne riesenie pre niekoho kto chce pozerat telku alebo si vytrhavat obocie a nie sa venovat dietatu...
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

uplne zakazat urcite nie, cerez pisk som nedostal dlho :D nerobim az take blbosti ako niektori... ale zas, da sa riesit aj inac vychova deti.
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

tomek00 napísal: napriklad som zvedavy ako by reagovali na dieta keby im robi toto
:D tak to bola haluz ten mal asi 95-ku windows :D
Zorg
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Zorg »

Ujo Marky napísal:Myslim ze kto dokaze udriet dieta je idiot :?
Miliarda inych sposobov ako riesit vychovny problem ale toto je zjavne najjednouchsie a najrychlejsie. Vyborne riesenie pre niekoho kto chce pozerat telku alebo si vytrhavat obocie a nie sa venovat dietatu...
Preboha ziveho, to snad nemyslis vazne. Je zjavne ze sa o ziadne dieta nestaras, nemam pravdu? Bolo by zaujimave citat tvoj nazor neskor. Ja zaucho davam velmi zriedkavo a ked ho maly dostane tak aj vie preco. Ja som od rodicov v detstve sem tam nejaku facku dostal tiez a rozhodne z toho nemam ziadnu traumu. Treba rozlisovat zaucho a nejaky debilny vyprask alebo bitku.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

telesne tresty v skole urcite nie! ked to nevrati ziak s kumpanmi, tak rodic na druhy den pred skolou. ucitel ma vychovavat rozumom nie silou, moze mu dat maximalne poskole alebo mu dohovorit. to ze to nezabera ako kedysi, ze decka nemaju pred ucitelom respekt je chybou doby a vychovou rodicov. ked porovnam svoju generaciu a uctu k ucitelom so sucasnou, je mi skoro az do placu ake je to ubohe
Napísať odpoveď