Utrpenie v nekonečnom zatratení vs blahobyt nebies

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

Myslel som to tak zo svieratami ze oni si nevyberaju cim budu, jedina ich volba je ci budu zrat travu alebo listy zo stromu a ked ich niekto nahana ci zdrhnu alebo sa brania. Snad nevidis ziadny rozdiel medzi clovekom a zvieratom?
A dal si zly priklad myslel som to tak ze napriklad Ty si neveriaci, je to tvoja vec, ale predpokladajme ze Boh naozaj existuje, iba na malu chvilu, z toho vyplyva ze stratis cely zvysok "zvota". Nechcem Ta presveidcat aby si veril alebo co :D Dam este jeden priklad.
Ako vlastne vies ze "dobro" je vlastne dobro? Ze to co kazdy dnes poklada za moralku a neviem co este je naozaj dobre? To nevies iba to predpokladas... Je to iba nieco co Ti urcila spolocnost, a tlacili Ti to dohlavy od malicka toto mozes toto nemozes. To mas to iste ako vieru.

Jednou vetou: Cirkev dnes z toho ze si veriaci nic nema. Platit nic nemusis, ak niesi katolik spovedat sa tiez nemusis. A do kostola tiez nieje povinne ist... Co ma nasa katechetka z toho ze tak veri? Nic, nema svoj majetok, ma pracu kazdy den z ktorej nic nedostane a nemoze casto navstevovat svojich rodicov. Myslis je jej to prospelo?
Leo15951
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Leo15951 »

vymazane
tomo.za
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomo.za »

Ujo Marky napísal:ze napriklad Ty si neveriaci, je to tvoja vec, ale predpokladajme ze Boh naozaj existuje, iba na malu chvilu, z toho vyplyva ze stratis cely zvysok "zvota".
hmm zase typicky jednostranny pohlad veriaceho cloveka... samozrejme ze takto to mozes postavit len potom nezabudaj na druhu stranu mince, tzn ak si veriaci a boh neexistuje takisto stratis cely zvysok zivota... tak a co teraz? co si vyberies? dostavame sa k zakladnej otazke ci teda ten boh existuje, a na tuto otazku dufam ludstvo nikdy nenajde odpoved, pretoze nech by bola akakolvek cela "viera" by potom stratila opodstatnenie a vyznam... a to by nebolo dobre
Ujo Marky napísal:Ako vlastne vies ze "dobro" je vlastne dobro? Ze to co kazdy dnes poklada za moralku a neviem co este je naozaj dobre? To nevies iba to predpokladas... Je to iba nieco co Ti urcila spolocnost, a tlacili Ti to dohlavy od malicka toto mozes toto nemozes. To mas to iste ako vieru.
no dobro ako take je na dlhsiu debatu, ja len napisem ze dobro aj zlo su jedno a to iste zalezi len na uhle pohladu... alebo inak povedane su to dve strany tej istej mince aj ked pochybujem ze v tomto so mnou budu ludia, zvlast veriaci, suhlasit... dalej neviem preco by ma nejak extra malo zaujimat co dnes kazdy poklada za moralku, ja mam "svoju" moralku, svoju cest a co robi zvysok sveta je mi srdecne jedno... a rozhodne si teda nemyslim ze je to nejak extra "dobre" alebo "zle" ja tu niesom od toho aby som niekoho sudil... vzdy sa nasli vselijaki ludia tak to proste chodi...
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Ujo Marky napísal:...
dobro a zlo e relativny pojem :wink: ak vies co to znamena, pochopis moj prispevok
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

nic proti tym, co veria v Boha a jeho obdody, ale skusme sa trosku zamysliet ci to ma skutocne zmysel...

pozrime sa na nabozenstva v dnesnom modernom svete...vacsina z nich tvrdi, ze ich viera je spravna a kto nebude prislusnikom ich cirkvy, bude zatrateny, pride do pekla, nebude spaseny atd atd...z toho nam vyplyva, ze od momentu, ked existuje na svete viac ako jedno nabozenstvo sa zakonite MUSIA dostat vsetci ludia do pekla, kedze ziadne vierovyznanie nedovoluje vyznavat byt prislusnikom viacerych cirkvi naraz (dokonca ani zmenit vieru)...

takze asi tak...

dobro a zlo? hmm..to su podla mna len slova...to, na com skutocne zalezi je, co robime a ako sa spravame...ale aj ked robime veci dobre, ludia si casto nie su isti, ci vobec nieco robime...
Leo15951
Light Star
Light Star

vymazane
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

dokonca aj v tej casti co si citoval je napisane, ze vacsina, takze moc by som sa na tvojom mieste neohanal inteligenciou :wink:

dalsia vec..kde presne toto hlasa krestanska viera? lebo ak si dobre pamatam tak take nieco pocujem prvy krat a aj spravanie tejto cirkvi v priebehu dejin skor podporuje tvrdenie, ze to bude trosku inak ako tvrdis...vid napr kriziacke vypravy, upalovanie carodejnic a vaznenia vedcov v stredoveku a podobne..
Frankie
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Frankie »

necital som temu, ale.. beriem ten blahobyt ak este je
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

tomo.za napísal:si veriaci a boh neexistuje takisto stratis cely zvysok zivota...
Mne sa nezda ze by som nieco stracal, aj kebyze Boh neexistuje... jak uz niekto napisal, aspon si ma budu ludia pametat ako dobreho cloveka..
tomo.za
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomo.za »

Fabo napísal:jak uz niekto napisal, aspon si ma budu ludia pametat ako dobreho cloveka..
zase jednostranny nic neriesiaci pohlad... akokeby si takisto nemohli ako dobreho pametat niekoho kto v boha neveri... vlastne si napisal ze viera v boha z teba robi dobreho cloveka... co je bohuzial nazor vela veriacich ludi... ze "dobry" moze byt len ten kto veri v rovnakeho boha ako oni
Kaonashi
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Kaonashi »

marian152 napísal:asi si necital moj prispevok, takze znova pre tym menej inteligentnych co si tu budu stale mliet to iste dokola. Napisal som ze podla krestanskej vierouky moze byt spaseny aj clovek ktory nebol krestanom, ale zil podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia.
podľa ktorej kresťanskej vierouky? katolicizmus uznáva to čo si spomínal. protestantizmus uznáva princíp sola fide tzn. bez viery do neba nelez...

btw, možno je to tu už niekde spomenuté...ale dnes sa za peklo považuje (aspoň RKC) stav odlúčenia od boha, nie dlabanie očí a podobne. aj keď neviem celkom presne čo to má znamenať...mne osobne by to nevadilo...skôr len večná nuda.
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

konyk87 napísal:dobro a zlo? hmm..to su podla mna len slova...
Dobré je všetko to, čo posilňuje moc človeka a zlé sú všetky prejavy slabošstva... podľa Nietzscheho o.i.
Ďalej to súvisí s morálkou, nadčlovekom etc.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

tomo.za napísal:zase jednostranny nic neriesiaci pohlad... akokeby si takisto nemohli ako dobreho pametat niekoho kto v boha neveri... vlastne si napisal ze viera v boha z teba robi dobreho cloveka... co je bohuzial nazor vela veriacich ludi... ze "dobry" moze byt len ten kto veri v rovnakeho boha ako oni
nepochopene...

myslene tak, ze ked zijem svoju vieru, budu si ma pametat ako dobreho cloveka.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

príbeh vcelku zaujímavý, resp. na zamyslenie... hoci ja som musel jeho význam chvíľu z neho dolovať, keďže je písaný kresťanskou hatmatilkou a po kúsku takého textu strácam pozornosť... tiež mi to prišlo, že by to mohol byť okrem fiktívneho "príbehu" napríklad niekoho sen (zrejme nejakého veriaceho)...

môj názor je taký, že nech si každý verí v čo / koho chce, podstatné sú jeho činy, nie to, či chodí v nedeľu do kostola alebo na krku nosí pentagram...

osobne nevyznávam žiadnu církev, hoci počúvam aj skupiny, ktorých členovia sú satanisti, tak ja si do posluchu hudby nemiešam náboženstvo, politiku a podobné sračky... čo sa opačnej strany - kresťanstva - týka, tak už len to, čo robili v minulosti v Božom mene mi stačí na to, aby som sa od nich dištancoval... nie od jednotlivých ľudí - veriacich, ale od církvi ako takej...
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

P41NK1LL3R snad s tym Nietszchem nesuhlasis, ved aj jeho myslienky boli podkladom pre fasizmus. Nietszche mal niektore myslienky naozaj zaujimave, ine zas uplne "mimo misu".

Fabo s tymto sa da suhlasit. Len tu uz zalezi na tom aka je ta viera. Aj Hitler zil svojou vierou a dojem dobreho cloveka zrovna nezanechal. Cize neda sa s Tvojim prispevkom uplne bezvyhradne suhlasit al e inak som pochopil co si chcel povedta.
Leo15951
Light Star
Light Star

vymazane
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Vigor napísal:P41NK1LL3R snad s tym Nietszchem nesuhlasis, ved aj jeho myslienky boli podkladom pre fasizmus. Nietszche mal niektore myslienky naozaj zaujimave, ine zas uplne "mimo misu".
Jeho myšlienky boli danými ideológiami zneužité... (inak zomrel v r. 1900)...
Čo sa týka jeho filozofie, tak s klasifikáciou morálky, delením dobra a zla a pod., sa vynorilo mnoho pre mňa zaujímavých záverov...
A samozrejme 'teória nadčloveka', ktorú som si trochu upravil a ktorá v takomto ponímaní nemá nič spoločné s rasovými predsudkami a pod. (ako mali napr. niektoré "biologické" vetvy Filozofie života...)
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Boli zneuzite ved tak som to aj myslel. Samozrejme, ze sotva to pisal s tymto zaverom ale uz len tak zmyslanie mi pride od veci.
Ale napriklad, jeho myslienka, kde upravil Schopenahuerovu svetovu volu na volu jednotlivca, volu k moci, tak ta mi pride zaujimava a s tou suhlasim.
Ale ten zvysok. Hlavne ta klasifikacia moralky. Moralka je suhrn istych dlhodobych noriem a zvykov, nemoze byt subjektivna, urcite nie v takom zmysle ako to podal on, ze "moralka panov", ktora je tak silna, ze odstrani vsetko co jej odporuje. Chore. Podla mna chore a nezmyselne. Ci to chcel alebo nie, prispelo jeho zmyslanie k ideologii, ktora sposobila neskor ine skody. A ak tomuto veril, bol vlasten taky isty ako Hitler a jemu podobni. Ved on vyslovene popieral rovnost medzi ludmi.
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Schopenhauerov voluntaristický iracionalizmus nemusím, takže Nietzscheho "vôľa k moci" je mi oveľa bližšia...
Bola to skôr morálka silných a eliminovanie akýchkoľvek brzdiacich faktorov...
A ku rovnosti, morálke a nadčloveku som spomínal trochu iný, vlastný záver... :

Teda každý je nadčlovekom a zároveň otrokom vtedy, keď svoju nadvládu (ale nad samým sebou) nedokáže získať a upevňovať...
Tým pádom je človek A nad človekom B, ale aj B nad A preto, lebo jeho vnútorný svet je pre iných nepochopiteľný...
Ak ale zároveň upadá vo všeobecne (vplyv Heideggerovho 'neautentického bytia'), stáva sa otrokom seba a spoločnosti, ktorú tvorí len on sám, a je v nej odsúdený na bytie pod vplyvom vôle dostať sa z tohto prostredia...
Pre akéhokoľvek nadčloveka existuje len ako všeobecná zmes neautentických myšlienok (ten ale vždy môže padnúť na jeho úroveň, dokonca sa môžu pozície vymeniť)...
Eliminácia spočíva v tom, že sa odosobňuje od všeobecných názorov, dogiem (nie pravidiel, ale podstaty "myšlienkotvorného" procesu)... dospieva k sebaprekonávaniu, zdoláva stále seba samého a odďaľuje sa od klietky otroka, ktorú si v čase stavia sám...
Kaonashi
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Kaonashi »

marian152 napísal:podla katolicizmu, ja som katolik, tak v tejto teme zastavam katolikov. prostestantske pravidlo mi pride obmedzujuce slobodu myslenia. A to by Boh nikdy nedopustil. Ale zachvilu by som tu videl argument v zmysle ze ked nedopusti obmedzovanie slobody tak preco dava pravidla. Tak tu je odpoved aj na toto. Boh ti nechava volne rozhodnutie, preto dal aj zlo, aby si sa mohol slobodne rozhodnut medzi dobrom a zlom. A prikazania? Ako by to tu vyzeralo keby cestari odobrali vsetky znacky na cestach? Pravidla su preto aby si bezpecne prisiel do ciela...aby si bol spaseny.
pridavam obrazok "prikazania verzus sloboda" A este k tomu peklu. Ano je to stav odlucenia od Boha. A od vsetkych ostatnych. V pekle budes mat pocit ze si tam sam. Aj ked si mozes byt 100% isty ze tam niekto je s tebou a ze citi to iste co ty (vid. hitler). mozno si uz videl filmy, ked dali vo vezeni niekoho na samotku a po mesiaci ho vytiahli von. Ale tam nebol sam. Nosili mu jedlo a stale ho drzala nadej ze raz sa odtial dostane. V pekle uz ziadnu nadej nemas. A ani sa nemas s kym porozpravat. Nikto ta tam mucit nebude. Nebude treba bude ta mucit cas. A tym sa lisi ocistec od pekla. V ocistci mas nadej ze sa odtial dostanes. Sice po 1000000 rokoch ale dostanes. A potom budes na VEKY stastny. A verte ze sa nebudete nudit. Ved Boh slubuje vecnu radost. A nuda neni sucast radosti.
nesúhlasím. a už sa tým nezaoberám, príde mi to absurdné. :)
Napísať odpoveď