Problémy s doskou a pretaktovaním

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
Luxo
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Problémy s doskou a pretaktovaním

Príspevok od používateľa Luxo »

Prosím o pomoc, mám zostavu Intel Core 2 Duo E4400 ( 2.0Ghz ), základku Gigabyte GA-965GM-S2 rev.2 , 2x1GB Corsair 800MHz DDR2, Ati sapphire X1950XT 256MB GDDR3
---- no a mám tieto problémy :

Procesor :
Pri pretaktovaní programom Gigabyte Easy Tune 5 ma nepustí na 2700Mhz a viac, vtedy náhle spadne komp, pohral som sa v biose a zmenil násobič RAM-ky, aby ma povolilo ďalej. Môže to byť tým programom, bo niečo som o tom čítal. Teraz fičím stabilne na 2600Mhz, a pamäte sa držia priaznivo okolo 900Mhz pri násobiči 3.3 myslím . Skúšal som dať aj nižší násobič, ale ani to nepomáha. Je to zakladovou doskou, že ma nepustí ďalej v pretaktovaní ? Teplotu si kontrolujem, testujem ORTHOS-om , kludný stav 47 stupnov, max. zatazenie 80 stupnov.
Ak by sa dal viac pretaktovať, prosím napíšte mi ako, dokúpil by som aj chladič lepší samozrejme.

Keby niečo som NEskúsený overclocker, preto som šiel cez program.

----

Grafická karta,

myslím že je to základovou doskou, doska mi totižto nepodporuje viac ako 500Mhz jadro a 600Mhz pamäte grafickej karty, ja však mám kartu, ktorá má 625Mhz jadro a 800 - 900 pamäte. Len doska ich nemôže využiť. Používam kartu bohužial podtaktovanú na 500 jadro, 600 pamäť, chcem sa spýtať či nieje spôsob, ako tieto hranice zvýšiť, aby som dostal max. alebo viac zo svojej karty ?
Dá sa to dajako pretaktovať, aby mi karta dobre šlapala ?

Ďakujem za odpovede, dúfam že mi poradíte :cry:
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Vzhladom na tvoju teplotu v burne, najprv vrat hodnoty na default, lebo je mozne, ze coskoro budes musiet kupit k tomu chladicu aj novy procak. Potom, ked si kupis novy chladic, potom to skus pretocit.
Luxo
Medium Star
Medium Star

no neviem čím to je, ale naschval som meral tú teplotu pred pretaktovaním aby som mal prehlad, a zvysila sa len o 3 stupne, takze myslím ze taký AC Freezer 7 by sa dal za maly peniaz zaobstarat

inak nevie niekto s tou grafikou ?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jj.. minule na extrahardware.cz bol "manuál" na pretaktovanie pre začiatočníkov.. doporučovali tam udržiavať teploty do 70°C..

Pozri sa napr. cez CPU-Z, že akú máš presnú verziu procesora (SpecNumber, CoreStepping):
http://processorfinder.intel.com/detail ... Spec=SLA3F
http://processorfinder.intel.com/detail ... Spec=SLA98

Ten prvý má thermal specification na 61,4°C a druhý 73,3°C.. a tieto teploty by si práve nemal presiahnuť.

Čo sa týka grafickej karty.. tak ehm.. ako si na to všetko prišiel? Kde máš napísané, že Tvoja doska nezvláda také takty? :roll:
Luxo
Medium Star
Medium Star

no to ja som udával teploty jadier procesoru, ospravedlňujem sa, tie sú pochopitelne vyššie, ale skôr by ma zaujímala otázka tej grafickej karty,

ja keď som si skladal PC tak už hneď mi kámoš povedal že tá grafika bude nadmieru silnejšia než moj komp, neviem, neskusi to niekto "rozumny" najst ? lebo sa mi zda ze aj v biose mi max ukazovalo 499 jadro a 598 pamätí.

nevie niekto poradiť ? mám to skusiť nejak ofajčiť a pretaktovať ?

diky za odpovede :oops:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Priznám sa, že ešte som nepočul o doske, ktorá v biose zobrazuje takty jadra a pamätí grafickej karty, maximálne tak takt zbernice PCIExpress, čo však by malo byť stále na AUTO, resp. 100MHz (pokiaľ nejak extrémne netaktuješ). Pozrel som aj teraz manuál k Tvojej doske a nič o tom tam nie je napísané, takže neviem, kde si to videl. Možno si to mýliš so zbernicou FSB a taktom pamätí DDR2..

Stiahni si GPU-Z a hoď screenshot, že čo Ti vypísalo.. ;)

A 1950XT určite nie je nadmieru silnejšia.. povedal by som, že je primeraná, komp by uživil aj výkonnejšie grafiky.. ;)
Luxo
Medium Star
Medium Star

GPU-Z dobre poznám, ale stiahol som si najnovšiu verziu

grafiku na uvodnej strane ukazuje fajne, ale keď si pozrieš obrazok sensors niečo zaujímave uvidíš ! A to mi ukazuje aj v 3DMarku06 ( že karta pracuje na nižších frekvenciách ) a dôvod ? a ako ju dám naspäť ? pretaktovaním ?

Viem, že kedysi sa dosť zahriala, ale že by sa potom sama podtaktovala tak to neviem :? , každopádne pomôže mi všetko čo napíšeš a ako to vrátiť do normálu

už som prišiel na niečo dalšie ! V tweakovacom programe RivaTuner som sa díval na grafiku a sa mi zdá, že má velmi blbo nastavený autofan control, čo môže spôsobiť, že sa grafika prehrieva a preto je podtaktovana ! Prvý stupeň má dobre ale ten druhý je zabiják, pozrite druhý screen. Dúfam že mi poradíte ako to zmeniť
Prílohy
tu je ten screen
tu je ten screen
Riva Tuner screen, ktorý ukazuje nedobrý autofan
Riva Tuner screen, ktorý ukazuje nedobrý autofan
Napísať odpoveď