Zamestnanie cez zivnost...legalne?
-
Holubar
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Zamestnanie cez zivnost...legalne?
Chcem spolupracovat s jednym podnikatelom z Rakuska. No danovo vyhodnejsie vyjde, ked si zalozim zivnost a budem sa 'tvarit', ze mu ako pravnicka osoba poskytujem sluzby. Dnes som ale zacul, ze takyto druh zamestnania je na Slovensku nelegalny a ze je to nejak osetrene zakonom. Vedel by mi niekto o tom povedat viac?
-
vajda65
Medium Professional
blbosť, záleži na tom aké služby mu budeš poskytovať.
Zákonnik práce upravuje činnosti pri ktorých je to síce zakázané ale to sú činnosti pri ktorých využívaš prostriedky "zamestnávateľa".
Snažili sa predísť tomu že niektori zamestnanci boli nútení robiť si živnosti (časníci, predávači....)
Jasné že ak mu budeš robiť účtovníctvo tak ti to nikto nemôže zakázať.
Zákonnik práce upravuje činnosti pri ktorých je to síce zakázané ale to sú činnosti pri ktorých využívaš prostriedky "zamestnávateľa".
Snažili sa predísť tomu že niektori zamestnanci boli nútení robiť si živnosti (časníci, predávači....)
Jasné že ak mu budeš robiť účtovníctvo tak ti to nikto nemôže zakázať.
-
Holubar
Darca
No, ono ide o trading (komodity, akcie, futures...), budem to robit cez jeho konto na brokerskej stranke, tak si nie som isty, ci to bude zrovna podnikanie s 'vlastnymi prostriedkami'. Ale napr. viem, ze na tomto systeme funguje na Slovensku Remax, vsetci ich makleri maju vlastnu zivnost, tak snad to bude OK
-
vajda65
Medium Professional
takéto druhy prác sa vôbec neriešili v tej novele, opäť dám príklad toho účtovníka.
Dohodneš sa s firmou že tam budeš chodiť a účtovať na ich softe, tym pádom ťa majú hned zamestnať?
Asi ťažko že?
Jedine čo by som si žistil či v prílohe je uvedená táto činnosť ktorú chceš vykonávať ako koncesovaná alebo je to iba normálne ohlasovacia.
Na toto by som si dal bacha aby ťa potom neprekvapili na ŽU.
Dohodneš sa s firmou že tam budeš chodiť a účtovať na ich softe, tym pádom ťa majú hned zamestnať?
Asi ťažko že?
Jedine čo by som si žistil či v prílohe je uvedená táto činnosť ktorú chceš vykonávať ako koncesovaná alebo je to iba normálne ohlasovacia.
Na toto by som si dal bacha aby ťa potom neprekvapili na ŽU.