Seat Leon 1.6 16V 77kW (2004)

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Lewis
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Seat Leon 1.6 16V 77kW (2004)

Príspevok od používateľa Lewis »

Neviem kam zaradit tuto tem utak som ju supol sem.
chcem sa len informovat : tankujem do toho 95 a chcem skusit 98 a potrebujem len vediet ci to neni niejaky problem pre motor. nerad by som ho znicil. takze ma niekto niejaku skusenost?
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

ked ti nevadi ze je drahsi motoru to nevadi uz duplom
Lewis
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Stenky napísal:ked ti nevadi ze je drahsi motoru to nevadi uz duplom
viem ze je drahsi a nevadi mi to veru:)
takze ziaden problem pre motor, okej to som chcel vediet...
a mas aj dajake osobne skusenosti s prechodom z 95tky na 98cku?
:-)
Medium Star
Medium Star

Re: Seat Leon 1.6 16V 77kW (2004)

Príspevok od používateľa :-) »

Lewis napísal:Neviem kam zaradit tuto tem utak som ju supol sem.
chcem sa len informovat : tankujem do toho 95 a chcem skusit 98 a potrebujem len vediet ci to neni niejaky problem pre motor. nerad by som ho znicil. takze ma niekto niejaku skusenost?
a dovod?? 95obsahuje mensi podiel "roznych" latok ako 98... 95 je ekologickejsia = setri aj motor... - btw precital si manual k autu a zistis ze stat sa nemusi nic ale ziadny vyrobca to nedoporucuje...
Lewis
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Seat Leon 1.6 16V 77kW (2004)

:-) napísal:a dovod?? 95obsahuje mensi podiel "roznych" latok ako 98... 95 je ekologickejsia = setri aj motor... - btw precital si manual k autu a zistis ze stat sa nemusi nic ale ziadny vyrobca to nedoporucuje...
NEDOPORUCUJE? neviem praveze nemam s tym moc skusenosti takze preto sa o to zaujimam. setri ale ja potrebuje vecssi vykon... dal som ho trosku chipnut a zvysili mi vykon na 84 kw ale pri merani mi namerali iba 80-81 kw a dovod slaby benzin... na grafe sa to jasne zobrazovalo a vzdy na jednom mieste teda priblizne na tom jednom mieste graf padal dole a potom zas stupal ale uz nevystupal tak vysoko ako by mal :) a vysvetloval mi to tak ze to bude palivom a treba dat 98.
a mam natankovat 98 a dojst to znovu premerat tak preto sa zaujimam ci ma niekto skusenosti alebo teoreticke znalosti s tymto benzinom.
kvoco
VIP
VIP

Príspevok od používateľa kvoco »

tak ja som zas pocul ze 98 a viac ma zmysel len u silnych aut, napr. lancer, impreza (tie ho dokonca vyzaduju) a na jedno fore pisal jeden uzivatel toto:

Kód: Vybrať všetko

Nedávno jsem koukal na Discovery na nějakej starší Fift Gear, kde testovali paliva, měli je teda trochu jinak pojmenovaný než je známe my, ale v zásadě šlo o
1) obyč N95 od hypermarketu,
2) OMV N100 a
3) Shell V-Power Racing,
testovalo se na
a) obyč auto nižší střední třídy, motor vybavený čidlem klepání (teď už si nepamatuju, která xxxxx tam byla),
b) VW GTI
c) Subaru WRX STI

a výsledky na brzdě?
1) xxxxx a) nezaznamenala absolutně žádnej rozdíl - čidlo klepání si štelovalo předstih dle paliva, výkon na brzdě u všech 3 paliv naprosto stejnej
2) GTI zaznamenalo u paliva 2) OMV 100 nárůst výkonu (oproti 1) obyč benzínu) nárůst asi 3 koně, u paliva 3) Shell V-Power nárůst 5 koní
3) WRX STI zaznamenalo s 2) OMW 100 nárůst o 8 koní a u 3) Shellu dokonce 14 koní
Jejich závěr - u výkoného vozu se vyplatí kvalitní palivo, tedy drahej Shell, protože je to relativně levnej způsob, jak svýmu miláčkovi dopřát zvýšení výkonu.
Stenky
Professional
Professional

z 95 na 98 neni problem.
okrem vyssej ceny ti to nic extra nespravi.
som este nezral ze by 95 bola ekologickejsia ako 98.
nasa fabka je na 95 ku a velakrat som tankoval 98 nic sa nestalo a nemalo sa preco stat. benzin ako benzin pokial nejdes oktanmi smerom nadol.
ak mas motor na 95 a das 91 (co sa tusim uz ani nevyraba) tak mozes mat problem s predcasnym zapalovanim zmesi.
ak ides nahor sviecka to tak ci tak odpali......
Lewis
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

kvoco napísal:tak ja som zas pocul ze 98 a viac ma zmysel len u silnych aut, napr. lancer, impreza (tie ho dokonca vyzaduju) a na jedno fore pisal jeden uzivatel toto:

Nedávno jsem koukal na Discovery na nějakej starší Fift Gear, kde testovali paliva, měli je teda trochu jinak pojmenovaný než je známe my, ale v zásadě šlo o
1) obyč N95 od hypermarketu,
2) OMV N100 a
3) Shell V-Power Racing,
testovalo se na
a) obyč auto nižší střední třídy, motor vybavený čidlem klepání (teď už si nepamatuju, která xxxxx tam byla),
b) VW GTI
c) Subaru WRX STI

a výsledky na brzdě?
1) xxxxx a) nezaznamenala absolutně žádnej rozdíl - čidlo klepání si štelovalo předstih dle paliva, výkon na brzdě u všech 3 paliv naprosto stejnej
2) GTI zaznamenalo u paliva 2) OMV 100 nárůst výkonu (oproti 1) obyč benzínu) nárůst asi 3 koně, u paliva 3) Shell V-Power nárůst 5 koní
3) WRX STI zaznamenalo s 2) OMW 100 nárůst o 8 koní a u 3) Shellu dokonce 14 koní
Jejich závěr - u výkoného vozu se vyplatí kvalitní palivo, tedy drahej Shell, protože je to relativně levnej způsob, jak svýmu miláčkovi dopřát zvýšení výkonu.
no je m ijasne ze cim vykonejsi motor tym vecsia nutnost mat kvalitnejsi benzin...
no v kazdom pripade tak tam tu 98cku dam a skocim tam a necham to premerat s tym co to spravi, potom napisem ake boli vysledky s 98ckou.

to Stenky: a tvoj nazor aku 98cku? hm? slovnaft? omv? alebo daco ine? tusim shellka ma len ten shell w-power a ten je tusim stovka ci nie?
co mi odporucas?
Stenky
Professional
Professional

na nasom aute sa to prejavuje len minimalne ci 95 alebo 98, v kazdom pripade 95 je lacnejsia preto nema pre nas vyznam davat 98ku. ak chces jazdit na 98ku a mas pocit ze ti to zvysi vykon (na tvojom aute by to mohlo byt uz viac citit iked nic extra podlamna ale skus ako sa to bude spravat, mozno pocitis len placebo zvysenie vykonu :D ) tak tankuj hocijaku 98ku.
oktanove cislo 98 znamena ze benzin ma rovnaku odolnost voci zapaleniu ako 98% izooktan, cize keby si jazdil na 98oktanovu vodu z handier tak to ma rovnaky vyznam ako 98 benzin alebo 98% izooktan (vsetko za predpokladu ze maju aj rovnako velku rychlost spalovania a energiu spalovania) cize na znacke zalezi len veeeeelmi malo.

kludne si daj aj 100ku ak ti neprekaza cena. motoru to nic nespravi. skus s cim budes mat vyssi vykon s tym jazdi :)
Point
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Point »

len tak trosku podotknut som chcel, ze 100vka neexistuje..je to len teoreticky benzin :)
Lewis
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Stenky napísal:na nasom aute sa to prejavuje len minimalne ci 95 alebo 98, v kazdom pripade 95 je lacnejsia preto nema pre nas vyznam davat 98ku. ak chces jazdit na 98ku a mas pocit ze ti to zvysi vykon (na tvojom aute by to mohlo byt uz viac citit iked nic extra podlamna ale skus ako sa to bude spravat, mozno pocitis len placebo zvysenie vykonu :D ) tak tankuj hocijaku 98ku.
oktanove cislo 98 znamena ze benzin ma rovnaku odolnost voci zapaleniu ako 98% izooktan, cize keby si jazdil na 98oktanovu vodu z handier tak to ma rovnaky vyznam ako 98 benzin alebo 98% izooktan (vsetko za predpokladu ze maju aj rovnako velku rychlost spalovania a energiu spalovania) cize na znacke zalezi len veeeeelmi malo.

kludne si daj aj 100ku ak ti neprekaza cena. motoru to nic nespravi. skus s cim budes mat vyssi vykon s tym jazdi :)
no ide prave o to ze chlapik co mi to cipoval tvrdil ze 95tka to brzdi a ze v riadiacej jednotke je to nastavene na 84kW a namerali sme nasledne iba 80-81kw takze z tvojich slov vyznevia asi to ze ked tam aj dam tu 98cku a pojdem to k nemu este raz omerat tak tie 4"stratene"kW mi to nespravi?

v kazdom pripade on tvrdil ze mal uz podobne skusenosti a ze po natankovani 98cky a naslednom merani dosahoval uz maximalne hodnoty nastavene v riadiacej jednotke.

co este moze mat vplyv na zvysenie vykonu okrem sportoveho filtru a vyfukov? myslim trosku citelnejsi vplyv, ale s tym aby som vyrazne nemusel riskovat poskodenie motora alebo niektorej z jeho casti?
Point napísal:len tak trosku podotknut som chcel, ze 100vka neexistuje..je to len teoreticky benzin :)
no ved preto sa tusim oznacuje aj 99+
Stenky
Professional
Professional

zrejme tam najdes tie 4 kw otazne je ci ich pocitis :P
Point napísal:len tak trosku podotknut som chcel, ze 100vka neexistuje..je to len teoreticky benzin :)
existuje
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Ak vyberas medzi Slovnaft/Shell/OMV, tak pri 95/98 urcite len podla ceny, vsetko je to benzin zo Slovnaftu, lisia sa len EVO/V-power/N100, tam si uz kazdy miesa vlastne aditiva
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

Neviem, ci niekto v vas, co ste pisali prispevky pouzivate 98 oktanovy benzin.
Mas Skoda Fabia 1.4 a 74kW motor.
Vyrobca podla manualu doporucuje benzin 98 oktanovy.
Pretoze ale nie kazda benzinka ma 98 okt. benzin, stava sa, ze musim tankovat 98 oktanovy. A verte, ze na vykone auta to zbadat. Zbadat to hlavne pri predbiehani alebo jazde do kopca. Samozrejme pri jazde v meste velky rozdiel nie je (iba ak pri rozbiehani na krizovatke), ale jazda vonku je ovela efektivnejsia a sviznejsia na 98 oktanovy benzin.
Chodieval som tankovan na Shell alebo OMV a hodne ma mrzelo, ze tam (na vacsine) prestali dodavat 98 a maju len 95. Chvilu mi trvalo, pokym som prisiel na to, ze ten EVO benzin na Slovnafte je vlastne 98ka a tak teraz tankujem tam. Okrem toho, ze na Bonus kartu mi pripisu 3x tolko bodov je aj auto spokojnejsie.
Preto ti doporucujem tankovat 98 miesto 95, najma pokial ti nevadi dost velky cenovy rozdiel. Auto sa ti odmeni sportovejsou jazdou (najma ked tunis :) ). Cim vykonnejsi motor, tym lepsi benzin do toho patri. A verim, ze i tvoj vyrobca doporucuje 98
A ekologia? Odhliadnuc od toho, ze to je kvalitnejsi benzin, ja mam setrit na drobnom? A co tie Trabanty a tazke kamiony? Dymia jak tovarensky komin a nikomu to neprekaza.
Lewis
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Stenky napísal:zrejme tam najdes tie 4 kw otazne je ci ich pocitis :P

existuje
neboj ja som velmi citlivy clovek takze urcite ano... :)
Holubar napísal:Ak vyberas medzi Slovnaft/Shell/OMV, tak pri 95/98 urcite len podla ceny, vsetko je to benzin zo Slovnaftu, lisia sa len EVO/V-power/N100, tam si uz kazdy miesa vlastne aditiva
no na ten evo benzin som sa chcel spytat.... to je tiez 100?
ale ked uz stovku tak vela ludi preferuje ten shell v-power
.cov napísal:Neviem, ci niekto v vas, co ste pisali prispevky pouzivate 98 oktanovy benzin.
Mas Skoda Fabia 1.4 a 74kW motor.
Vyrobca podla manualu doporucuje benzin 98 oktanovy.
Pretoze ale nie kazda benzinka ma 98 okt. benzin, stava sa, ze musim tankovat 98 oktanovy. A verte, ze na vykone auta to zbadat. Zbadat to hlavne pri predbiehani alebo jazde do kopca. Samozrejme pri jazde v meste velky rozdiel nie je (iba ak pri rozbiehani na krizovatke), ale jazda vonku je ovela efektivnejsia a sviznejsia na 98 oktanovy benzin.
Chodieval som tankovan na Shell alebo OMV a hodne ma mrzelo, ze tam (na vacsine) prestali dodavat 98 a maju len 95. Chvilu mi trvalo, pokym som prisiel na to, ze ten EVO benzin na Slovnafte je vlastne 98ka a tak teraz tankujem tam. Okrem toho, ze na Bonus kartu mi pripisu 3x tolko bodov je aj auto spokojnejsie.
Preto ti doporucujem tankovat 98 miesto 95, najma pokial ti nevadi dost velky cenovy rozdiel. Auto sa ti odmeni sportovejsou jazdou (najma ked tunis :) ). Cim vykonnejsi motor, tym lepsi benzin do toho patri. A verim, ze i tvoj vyrobca doporucuje 98
A ekologia? Odhliadnuc od toho, ze to je kvalitnejsi benzin, ja mam setrit na drobnom? A co tie Trabanty a tazke kamiony? Dymia jak tovarensky komin a nikomu to neprekaza.
ano ano dnes som si vsimol ze na nadrzi na tom kryte z vnutornej strany je dajaka nalepka a na nej je velkymi pismenami pisane ze bud 95tku alebo 98cku. takze som hned kludnejsi ked viem ze vyrobca to doporucuje...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating :wink:
btw: nemecke lietadla s piestovymi motormi na konci WW2 takovali napr. 145oktanovy benzin.
Lewis
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

a ako je to v porovnani spotreby ked tankujes 98cku a 95tku???
a povedzme ze jazdis priblizne tak isto... rychlost,vytacanie motora no proste rovnaky sposob jazdy.

toto som nasiel na nete bolo v jednej diskusii ci uprednostnujeme kvalitu benzinu alebo cenu:

Uz som nechcel pisat, ale musim. Ide o zaver clanku Polovica benzinu... 
Uspora pol litra na sto kilometrov (aj viac) je pri 98-100 oktanovom benzine realna. Hovoril som o dlhodobej spotrebe pri dlhych cestach. Konkretny priklad. Mazda 626, 2.0, automaticka prevodovka. Londyn-Blava-Londyn pri tankovani len 98-100 oktanoveho benzinu - 7.5 litra. Pri 95 oktanovom - 8.3. Overoval som niekolkokrat, pocas niekolkych rokov, v beznych podmienkach, s rovnakym vysledkom. To iste, na inych trasach, pozorujem na mensom motore, tiez s automatom. Auto je so 100 oktanovym benzinom o poznanie zivsie. 
Do niektorych motorov nesmie ist benzin s mensim oktanovym cislom ako 98, takze o supermarketovych pumpach nemoze byt ani rec. Skoda, ze cenovy rozdiel medzi upravenou 95 a 98/100 je taky velky. Ale cistu 95 len ked sa inak neda.
Napísať odpoveď