F1 2009
McLaren dnes napriek problemom fantasticky vykon- vyborna strategia, perfektne odvedena praca Hamiltona (u ktoreho by som rad podciarkol najma skvely start). Skoda Koviho startu z boxov a Lewisovho defektu, ale vzhladom k okolnostiam to nevnimam tragicky. Popri samotnom triumfe Hamiltona ma potesila i ta skutocnost, ze McL startoval s tazsim monopostom ako Ferrari, co su dobre vyhliadky pre Kanadu. Radost mam tiez z 5 bodov Red Bullu v podani Webbera a 3 bodov Hondy v podani Rubina. Skoda Dada, Sebastiena, no najma nestastnika preteku Sutila. Zvysok ponecham bez komentara, zatial ; )
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
t0m4s3, ziadny problem, aj ked musim uznat, ze dnes ma kimi tym preslapom nasral. fakt mi bolo sutila luto.
ale neda mi: okrem kubicu spravili chyby aj massa (ten ma ale za mokra prijemne prekvapil) a aj hamilton. dnes bolo tych babrakov asi viac. najvacsimi boli asi jedini majstri sveta v "pelotone"
.
Tomasito, nestartoval. pri 1. pit stope dotankoval.
ale neda mi: okrem kubicu spravili chyby aj massa (ten ma ale za mokra prijemne prekvapil) a aj hamilton. dnes bolo tych babrakov asi viac. najvacsimi boli asi jedini majstri sveta v "pelotone"
Tomasito, nestartoval. pri 1. pit stope dotankoval.
Chyby jazdcov boli pri danych podmienkych (Monako, dazd, absencia TC) ocakavanym fenomenom, no ako sme mali moznost vidiet, nie je chyba ako chyba. A to uz nehovorim o faux pas teamu ala neskore zlozenie ohrievacov pneus pred startom... ; )krija napísal:t0m4s3, ziadny problem, aj ked musim uznat, ze dnes ma kimi tym preslapom nasral. fakt mi bolo sutila luto.
Si si isty? Ja som si to pravdupovediac nevsimol. Akokolvek, McL uz po kvali priznal, ze vsadili na dlhy prvy stint, t.j. udrzat sa na trati co najdlhsie (Dennis: Nech sa dnes pokojne raduju), pricom Massa isiel do boxov v 33. kole. Osobne si myslim, ze McL mal na starte viac paliva ako Ferrari- do akej miery, to samozrejme zalezi od toho, ci pri prvom pite Lewisa prislo k dotankovaniu...krija napísal:Tomasito, nestartoval. pri 1. pit stope dotankoval.
// Podla f1fanatic.co.uk Lewis pri neplanovanej zastavke predsalen nejake to palivo doplnal.
no tak krutilo ho pekne....ako aj raikkonen trosku tukol predok a musel ist do boxov....ale riadna havaria bola Rosberga.....ten to pekne tam vpalil kedze mal pneumatiky na sucho a trocha vysiel na vlhku trat...ho tam pekne prekrutilo...ale nastastie ze sa mu nic nestalo....ale myslim si monako je celkom dobra VC...zaujimava...
To by si mohol tvrdit, keby mu islo o titul. V sucasnej situacii ide skor o to, aby ukazal, ze vie jazdit a potom ho pod svoje kridla zobral team, kde bude moct vyhravat. A pri vybere noveho jazdca rozhoduje viac jeho umenie ako dosiahnute body. Ved aj Raikkonena a Massu tak brali dobre teamy. Predtym sa vozili vzadu, nedokoncovali kvoli technike, ale staci, ze sa blysnu a uz maju o kontrakt postarane.Hacket napísal:Praveže body sú to čo tím potrebuje
-
krija
VIP
Tomasito, videl som ich tam tu hadicu tahat, tak snad to nebol takticky tah
. potvrdzuje to aj vyjadrenie lewisa po preteku.
v podobnom duchu sa vyjadril aj na tlacovej besede po preteku.
t0m4s3, krutilo- nekrutilo, za dazda vyjazdil naskok cca 12s uz po siestich kolach, kym ostatni isli ako pototo
. ako hovorim, milo ma prekvapil a s vcerajsou pole mi vyrazil dych.
"I am absolutely over the moon. To win here in Monaco is the highlight of my career and an occasion I will always remember. I want to thank everybody in the team for their fantastic job, and also my family for their continuous support. It was a very eventful race. I started well and immediately overtook Kimi, and also saw a chance to attack Felipe, but then the rain got heavier and visibility worsened. At the Tabac corner, there was a lot of water on the track, and suddenly I had oversteer and hit the barrier. It was just a slight touch, but the tyre was damaged and I had to pit. Fortunately, the first Safety Car period helped me to close the gap to the front. We changed our strategy, and I had to make only one more stop. When I was about 40 seconds ahead the team told me over the radio to take it easy. The second Safety Car period brought more excitement, but I was able to control the race also after the second re-start. What a day and what a result!”
Kód: Vybrať všetko
http://www.formula1.com/news/headlines/2008/5/7839.htmlt0m4s3, krutilo- nekrutilo, za dazda vyjazdil naskok cca 12s uz po siestich kolach, kym ostatni isli ako pototo
-
t0m4s3
Admin
U teba nic nezvycajne, Massa ta udivi aj ked sa sam dokaze vycikat, naproti tomu rovnaky vykon Hamiltona by si ticho zamietol pod stol ...t0m4s3, krutilo- nekrutilo, za dazda vyjazdil naskok cca 12s uz po siestich kolach, kym ostatni isli ako pototo. ako hovorim, milo ma prekvapil a s vcerajsou pole mi vyrazil dych.
krija, hej, Lewisa dotankovali- problem bol v tom, ze sme to nevideli nie len my (preto som sa zhanal po nejakych relevantnych infos- vid f1fanatic.co.uk). BTW. to ze pajac taha hadicu automaticky neznamena, ze pajac bude aj tankovat- nic ojedinele.
Mohol by si definovat? IMO, prilis alibisticke zhodnotenie vykonov Ferrari v Monaku, a to ci uz ako jazdcov, tak strategie teamu.krija napísal:monaco ferrari nesedi
Kvalifikacne double Ferrari nenasvedcuje tomu, ze Monako by v roku 2008 Ferrari sediet nemalo. Taktiez najrychlejsie kolo v podani Kimiho. Je naozaj tak tazke priznat flagrantne chyby Ferrari, a to ako zo strany teamu, tak jazdcov? Spomen si na minuly rok, co si tu z McL a Lewisa robil napr. po Cine a Brazilii. V Monaku len Felipeho 3. miesto (z PP!) zachranilo Ferrari pred totalnym faux paux a zrazu len sucho skonstatujes, ze Monako Ferrari jednoducho nesedi. Obaja pritom pozname konkretne momenty, ktore boli rozhodujuce z pohladu vysledkov Ferrari... Napokon, chybnu strategiu priznava aj samotne Ferrari.krija napísal:ak je strucne vyjadrenie povazovane za alibizmus, tak prosim. ale ferrari naposledy vyhralo v monaku v roku 2001. a poslednu pole ziskali este o rok skor. a teraz k tomu pridajte meno massa a fakt, ze kimo uz v monaku vyhral (2005, aj s pole ale s mcl).
-
krija
VIP
najprv alibisticky, potom sucho, co bude nasledovat? ani vo ferrari necakali taky vysledok. sedem rokov neziska ferrari v monaku 1. miesto, sedem rokov neziska pole, stvrtok=raikonnen, hamilton, treti trening kovalainen,, massa nikde!!!Felipe Massa, Ferrari, 1.miesto:
"Neuveriteľné! Mám pole na trati, na ktorej som stále musel tuho bojovať. Teraz je začínam mať viac rád. So skvelým autom sa mi podarilo fantastické kolo. Tento výsledok ukazuje, že ak tvrdo pracuješ a dáš si záležať aj na detailoch, môžeš byť všade silný. Po tom, čo som skončil, som nedostával žiadnu informáciu. Až zrazu Rob Smedley nečakane zakričal: "Neuveriteľné, si na pole!" Počas celej cesty späť do boxov som sa smial, pretože som tomu nemohol uveriť. Musíme si udržať koncentráciu na preteky. Byť na čele je výborné, všetko treba urobiť na sto percent."
a to co ty nazyvas marginalnymi chybami je smiesne. dokonca aj v grafike bola zobrazena informacia (okolo 35. kola) o tom, ze za 6 minut zacne prsat (padlo par kvapiek a ku koncu vyslo aj slnko). o devat kol neskor sa pytali alonsa na to, ze ako by to slo so suchymi pneu. povedal, ze to je risk, ze hlavne druha cast trate je priliz mokra. ale v pite mu ich aj tak osadili. s gumami pokusali stastie viacere teamy, ale profitoval z toho iba lewis. renault to pohnojil monzunmi (alonso na vysychajucej trati dostaval 8s na jedno kolo), ferrari dotankovanim a s tym suvisiacou nemoznostou menit pneu za suche, z coho vyplynula nasledna strata. priliz zo situacie neprofitoval ani weber, ani kubica..."Mysleli sme si, že budeme o čosi rýchlejší," povedal Lewis Hamilton. "Rýchlosť Ferrari nás prekvapila. S priebehom kvalifikácie som bol spokojný, moje kolo bolo celkom dobré, nemal som problémy s premávkou a celkovo sa monopost správal dobre. Cítil som, že som odjazdil dve solídne kolá."
mcl vysiel tip na pocasie a tym to konci. bola to loteria a ako som napisal, vsetci okrem kubicu urobili chyby, tak co tu riesis? mclarenaci su lepsi rosnickari! toto si chcel po mne precitat?
"My sme vychádzali z toho, že sa ešte rozprší, ale to sa nestalo. V čase keď zastavil Robert som chcel zastaviť i ja. Komunikácia medzi mnou a tímom však haprovala. Na výmenu pneumatík sme čakali príliš dlho. Urobili sme chybu, ale je dobré byť na pódiu. Vieme, že šampionát je dlhý a aj tento výsledok je cenný."
"Na suchej trati sme mali skvelé auto a ak by nenastali také zmeny počastia, tak i skvelú taktiku," pokračuje Massa. "Bol som možno posledným pilotom, ktorý mal zájsť do boxov a to svedčí o výbornej rýchlosti auta v kvalifikácii. Bohužiaľ to nevyšlo."
krija, sam Domenicali otvorene prizna chybnu strategiu a ty sa dalej vyhovaras na to, ze Monako Ferrari jednoducho nesedi?
Dalsia chyba, ktora vyznamne ovplyvnila vysledky temu Ferrari, spocivala v neskorom zlozeni zahrievacov pneus u Kimiho...
Opakujem krija, tohtorocne Monako nebolo o tom, ze by Ferrari trat v Monaku nesedela (naopak- vid predchadzajuci prispevok + prvy citat Demenicaliho). Naozaj ma prekvapuje, ako si sa tu minuly rok navazal do McL a Lewisa po jasnych chybach v Cine a Brazilii, ktore nikto z nas nepopieral, avsak po uplynulych spackanych pretekoch podani Ferrari, ktore som ti tu zdokumentoval na konkretnych chybach ako teamu, tak jazdcov, sa dalej vyhovaras na to, ze Ferrari Monako nesedi (WTF?). Sam Domenicali sa pritom jasne vyjadril, ze nebyt spatne zvolenej strategie, Felipe mohol "na 100 percent" preteky vyhrat!
+ Ako sam citujes, Massa: "Na suchej trati sme mali skvelé auto a ak by nenastali také zmeny počastia, tak i skvelú taktiku," Ferrari teda malo skvelu taktiku na sucho, avsak cca 15 min. pred pretekom zacalo prsat. Predpovedat pocasie v Monaku nikdy nebolo lahke (napr. aj minuly rok bola predpovedana vysoka pravdepodobnost dazda- realne po cely cas svietilo slnko), lenze F1 je do velkej miery prave o prisposobeni sa aktualnym podmienkam, ktore Ferrari v Monaku nezvladlo... popri vyssie uvedenom, t.j. zdaleka neslo len o lepsich rosnickarov, aneb lepsie prisposobenie sa aktualnym podminekam, aneb lepsiu strategiu.
RESUME: Vyhovorky na to, ze Monako Ferrari nesedi teda v pripade tohtorocnej GP Monaka nebstoja- islo o konkretne chyby!
O zle zvolenej strategii hovori tiez Felipe (Massa: Zvolili sme zlú taktiku). Strategovia Ferrari sa teda s aktualnymi podmienkami vysporiadali spatne, pricom F1 je do velkej miery prave o strategii.Felipe povedal, že zmena stratégie spôsobila problém. Myslíte si, že mohol vyhrať preteky?
SD: Na sto percent. Tvrdím to preto, lebo náš výkon bol veľmi dobrý - pozrite sa na prvé kolá v zlých podmienkach. Zariskovali sme so stratégiou, očakávali sme silnejší dážď. Preto sme mu dali ďalšiu sadu intermediálok, chceli sme byť pripravení na ďalší dážď. Ale nanešťastie k nemu neprišlo a keďže si Hamilton dovolil aj bozk zvodidiel, tak sme sa do boja o víťazstvo nemohli vrátiť. Za nim bola veľká strata, tak sme sa aspoň vrátili na dobrú pozíciu. Bolo veľa okolností, ktoré sme nemali pod kontrolou.
Dalsia chyba, ktora vyznamne ovplyvnila vysledky temu Ferrari, spocivala v neskorom zlozeni zahrievacov pneus u Kimiho...
Je pritom irelevantne, ci McL ocakaval, ze budu rychlejsi (ad citaty, ktore si ponukol). Faktom ostava, ze po sobote malo Ferrari kvalifikacne double, t.j. najlepsiu moznu vychodiskovu poziciu do samotnych pretekov. Alebo pripustas, ze McL startoval s tazsimi monopostami? Kvalifikacne double je jednoducho jasna demonstracia sily daneho teamu. Massa pritom hovori jasne: "Bol som možno posledným pilotom, ktorý mal zájsť do boxov a to svedčí o výbornej rýchlosti auta v kvalifikácii. Bohužiaľ to nevyšlo." Popri vyssie uvedenych chybach teamu tu pritom mame aj chyby oboch jazdcov Ferrari. Kimi snad v ziadnej z doterajsich GP nepredviedol viac chyb- povazujem ho za fantastickeho pilota, no toto bol jeden z jeho najhorsich vykonov v sezone, pocinajuc samotnym startom. Massa, napriek tomu, ze predviedol podstatne lepsi vykon ako Kimi, po svojej chybe prisiel o poziciu v prospech Kubicu (Massa: "Brzdil som neskoro a už som to neubrzdil. Trochu som to prestrelil,"). Argumentujes tym, ze chyby urobili viaceri, vratane Lewisa a ja ti znova opakujem, ze chyby jazdcov boli pri danych podmienkych (Monako, dazd, absencia TC) ocakavanym fenomenom, no ako sme mali moznost vidiet, nie je chyba ako chyba.Stefano Domenicali: Mali sme problém s jeho upevnením. Tri minúty pred štartom musia byť kolesá pripevnené na aute. V poslednej sekunde nám volal mechanik, že máme problém a oneskorili sme sa. To je dôvod nášho trestu. Nanešťastie to pokazilo Kimiho preteky - po treste prejazdom boxami sme mali po nich.
Opakujem krija, tohtorocne Monako nebolo o tom, ze by Ferrari trat v Monaku nesedela (naopak- vid predchadzajuci prispevok + prvy citat Demenicaliho). Naozaj ma prekvapuje, ako si sa tu minuly rok navazal do McL a Lewisa po jasnych chybach v Cine a Brazilii, ktore nikto z nas nepopieral, avsak po uplynulych spackanych pretekoch podani Ferrari, ktore som ti tu zdokumentoval na konkretnych chybach ako teamu, tak jazdcov, sa dalej vyhovaras na to, ze Ferrari Monako nesedi (WTF?). Sam Domenicali sa pritom jasne vyjadril, ze nebyt spatne zvolenej strategie, Felipe mohol "na 100 percent" preteky vyhrat!
+ Ako sam citujes, Massa: "Na suchej trati sme mali skvelé auto a ak by nenastali také zmeny počastia, tak i skvelú taktiku," Ferrari teda malo skvelu taktiku na sucho, avsak cca 15 min. pred pretekom zacalo prsat. Predpovedat pocasie v Monaku nikdy nebolo lahke (napr. aj minuly rok bola predpovedana vysoka pravdepodobnost dazda- realne po cely cas svietilo slnko), lenze F1 je do velkej miery prave o prisposobeni sa aktualnym podmienkam, ktore Ferrari v Monaku nezvladlo... popri vyssie uvedenom, t.j. zdaleka neslo len o lepsich rosnickarov, aneb lepsie prisposobenie sa aktualnym podminekam, aneb lepsiu strategiu.
RESUME: Vyhovorky na to, ze Monako Ferrari nesedi teda v pripade tohtorocnej GP Monaka nebstoja- islo o konkretne chyby!
-
krija
VIP
ano citoval som viacerych. ale pisem to co som videl. videl som aj to, ze dotankoval lewis, videl som aj tie chyby, a na zaklade toho co som videl a vedel z predchadzajucich rokov staviam svoj nazor. a dovolim si tvrdit, ze v tomto pripade trepe pista dve na tri. kimimu neskoncili preteky s tym trestom. dvakrat menil predne kridlo svojou vlastnou chybou. ten trest by sa dal prirovnat k casovej strate aku mal lewis za ten defekt. lewis bol 2. a prepadol sa na 5. miesto, kimi dokonca z 2. na 4. miesto.
a to ci pripustam, ze mcl startoval s tazsimi monopostami, to sa pytas preco? nikde som to nespochybnil. napisal som len malu opravu tvojho nazoru, ze lewis dotankoval, lebo na zaklade lewisovej zmenej taktiky si nemohol vediet, ze kolko ma paliva. ak by k nej nedoslo, tak by mal lewis podobne problemy ako napr. mark webber.
massu som citoval, ale zamerne som tu cast nevyboldoval, lebo sa mylil. ako som uz spomenul, z lewisovej zmenenej taktiky si ty nemohol urcit, ci je mcl tazsi, lebo dotankoval. mohol si to vediet na zaklade kovalainenovej prvej zastavky. massa bol v boxoch v 33. kole a kovi az v 35. kole. to znamena, ze lewis mohol byt tazsi, ale nemusel.
a v neposlednom rade ta budem citovat, lebo toto si prednedavnom napisal prave ty:
vedel som, ze to takto dopadne!
a to ci pripustam, ze mcl startoval s tazsimi monopostami, to sa pytas preco? nikde som to nespochybnil. napisal som len malu opravu tvojho nazoru, ze lewis dotankoval, lebo na zaklade lewisovej zmenej taktiky si nemohol vediet, ze kolko ma paliva. ak by k nej nedoslo, tak by mal lewis podobne problemy ako napr. mark webber.
to co povedal aj webber dokazuje aj vykon alonsa, ktory sa na suchych pneu tiez cca 5 kol trapil. nie vzdy je vsetko a tvojej slavnej strategii a o chybach. ta neplanovana lewisova zastavka umoznila posunut lewisovu poslednu zastavku do relativne jasneho pocasia a suchej trate."Je to pre nás výborný výsledok, ktorý zaručuje peknú porciu bodov. Z hľadiska súťaženia to neboli najvzrušujúcejšie preteky na svete, ale hlavne v úvode to bolo naozaj náročné. Na mokrej vozovke to bolo ťažké hlavne v Casine. Tam to bolo na intermediálkach doslova na hrane. Neskôr ale pršať prestalo a postupom času sme začali uvažovať nad výmenou pneumatík. Určite by bolo lepšie, ak by som mal v aute o čosi viac paliva, pretože ideálny čas pre suché gumy prišiel až päť kôl po tom, čo som si ich obul ja. Nebolo to ideálne, ale tím odviedol dobrú prácu a to hovorím o práci na trati i v továrni v Milton Keynes. Je to naozaj výborný výsledok."
massu som citoval, ale zamerne som tu cast nevyboldoval, lebo sa mylil. ako som uz spomenul, z lewisovej zmenenej taktiky si ty nemohol urcit, ci je mcl tazsi, lebo dotankoval. mohol si to vediet na zaklade kovalainenovej prvej zastavky. massa bol v boxoch v 33. kole a kovi az v 35. kole. to znamena, ze lewis mohol byt tazsi, ale nemusel.
a v neposlednom rade ta budem citovat, lebo toto si prednedavnom napisal prave ty:
ale ked ja inymi slovami napisem, ze monako monopostom ferrari moc nesedi, tak je tu flame jak brno. a to mi este naznacujes, ze sedem rokov nevyhrali, sedem rokov nemali pole, sedem rokov nie je vo ferrari jadrovy fyzik ross, sedem rokov nevedeli vo ferrari ake bude pocasie...Co sa Malajzie tyka, prekvapuje ma tunajsi pesimizmus Ferrari fans. Pokial si totiz Ferrari vyriesi problemy s motormi a ich jazdci nepoklasu start ako minuly rok, ide o trat, ktora ich monopostom vyhovovala a mala by vyhovovat aj teraz. Dve dlhe rovinky by im mali priat najma pokial ide o kvali, pricom nezabudajte, ze v Malajzii nastupuju s novymi motormi- pravdepodobnost zlyhania motorov je tak v pripade Ferrari teoreticky nizsia, ako v pripade teamov, ktore do Malajzie nastupuju s motormi z Australie.
vedel som, ze to takto dopadne!