Pytagoriada

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
stejko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Pytagoriada

Príspevok od používateľa stejko »

Dnes som pisal pytagoriadu :? (to je taka mat.sutaz na zakladnej).neviete kde by som nasiel spravne riesenia?uz som hladal aj v googli. :(
Alofok
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Alofok »

Profesorka to nebude vedieť?
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

neviem ako to je teraz, ale ked som ja riesil pytagoriadu (asi pred 4 rokmi), tak riesenia prikladov prisli s vysledkami do skoly
stejko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa stejko »

progesorka(ucitelka)si nieje ista.a neviem zeby chodili odpovede do skoly,ale mozno ze hej.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ale tie výsledky nie sú hneď na ďalší deň...nám do školy prichádzajú výsledky z podobných súťaží asi po 2 mesiacoch :)
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

stejko: ved ak mas zadanie tak ich sem postni - je tu dost dobrych matematikov a je pravdepodobne, ze sa im podari dohodnut na nejakych spravnych vysledkoch :)
xXPAINKILLERXx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa xXPAINKILLERXx »

chodia do skoly aj ja som to kedysi riesil :)
mareček
Novice
Novice

Príspevok od používateľa mareček »

Mám prosbu.

Ide o stávku (výhra je taká klasicky chlapsky symbolická ...), ktorú však vieme rozhodnúť len vtedy, ak vyrátame "dĺžku strany a" 8)

Bohužiaľ hoci sme všetci v stávke zúčastnení absolvovali VŠ, predsa len to boli školy humanitného a filozofického zamerania, zistili sme, že nie sme schopní problém vyriešiť, po 15 a viac rokoch sme sa s tým zmierili a týmto žiadame o pomoc ...

takže ako vypočítame stranu "a"

Obrázok

Najlepšie by bolo, keby tu niekto ochotný príklad vypočítal krok za krokom s tými parametrami, ako sú zadané - aby sme mali možnosť sa to aj naučiť - nenechajte nás umrieť sprostých :oops:

Ďakujem za porozumenie a hlavne za prípadné vyriešeni ...
Prílohy
Nový sken-20080530115839-00001.jpg
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa yazoo »

No, nie som si isty, ale myslim, ze ja osobne by som to pocital cez goniometriu t.j. bud by som to zistil tak, ze by som si cez goniometriu vypocital stranu c a potom dosadil do pytagorovej vety a zistil stranu a, alebo by som si rovno cez goniometriu vypocital stranu a ak by sa dalo. Samozrejme, nie je to 100% iste. :D
Hulkm
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hulkm »

pocitat sa mi to teda nechce ale poveim ti ako sa dopracujes k vysledku...ako bolo nadomnou spominane tak pomocou goniometrickych funkcii a to tangensom uhla alfa...budes mat protilahlu A a prilahlu B ktoru poznas takze budes mat iba jednu neznamu a vypocitas to ...nic zlozite :wink:
mareček
Novice
Novice

Asi to naozaj nebude zložité, ide o to, že už som sa pár krát pokúsil to do nejakej rovnice vložiť, ale tie termíny mi proste vôbec nič nehovoria ... trebár spojenie tangens uhla alfa je pre mňa rovanko magické zaklínadlo, ako sator arepo, vyskúšam, uvidím :lol:
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Pripade cez wikipediu alebo google najdi goniometriu, alebo goniometricke funkcie a urcite sa dopracujes k vysledku. :wink: Ak sa mi to bude chciet pocitat tak mozno sa na to pozrem.
mareček
Novice
Novice

to som viacmenej už bohužiaľ absolvoval, je to ale všetko bez príkladu, holá teória, ako keby si vysvetľoval neandrtálcovi, že jeden meter sa dá odvodiť od zlomku nejakého vlnového žiarenia či čoho ... keby si mu proste ukázal, toto je meter a roztiahol ruky na príslušnú vzdialenosť, tak by to pochopil asi lepšie ... chápem, že sa Vám to nechce rátať, tak aspoň vzorec, do ktorého si to dosadím ...
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

jednoduche, a=60.62m, vypocitane cez vztah ze TG alfa = a/b, btw mam 14 rokov :wink:
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak ako je uvedene vyssie.

tg alfa = a/b
tg 60 = a/35 - s matematickej tabulky si zistis aka hodnota je prislusna tangens 60 stupnov dosadis si ju a vnizkne ti asi toto

--> hodnota tg 60 = a/35 (tu uz mas peknu rovnicu so zlomkom, ktoru vynasobis 35 a dostanes vysledok)

//az som si teda musel pozriet kolko je ta hodnota tg 60 stupnov. Takze ta hodnota je 1,732. Teraz uz staci iba vynasobit 35 a ziskas vysledok 60,62m.
mareček
Novice
Novice

blahoželám Ti, že v svojom veku tieto ovládaš, uvidíš o 15 rokov ... ale máme tu prvé reálne výsledky, a zároveň aj otázku

ako vyrátam, ten tangens alfa ?

//autoeditácia príspevku ( 30 May 2008, 12:52 )
ten predchádzajúci príspevok mi unikol, ďakujem, takže treba tabuľky, sú nejaké na webe ?

To je už posledná otázka.

Dikes že ste mi helfli.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

tangens uhla=velkost protilahlej strany/velkost prilahlej strany

v nasom pripade tg 60=a/35
a tanges si vyratas na kalkulacke
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

mareček napísal:blahoželám Ti, že v svojom veku tieto ovládaš, uvidíš o 15 rokov ... ale máme tu prvé reálne výsledky, a zároveň aj otázku

ako vyrátam, ten tangens alfa ?
no ja viem ze to zabudnem ale tak ty tu hovoris ze nevies ako, tak prave ked toto pisem otvaram google a aha co som nasiel za priblizne 2 sekundy: Tangens patrí medzi goniometrické funkcie. V pravouhlom trojuholníku je definovaný ako podiel protiľahlej k priľahlej odvesne. Pre označenie tejto funkcie sa zvyčajne používa skratka tg a jej grafom je tangentoida.

staci ti kalkulacka vo windowse len treba zapnut vedecku, mas tam sinus, cosinus a tangens, staci zadat hodnotu uhla a stlacit prislusne tlacidlo
mareček
Novice
Novice

mne stačilo toto

a= tangens alfa . b

je to správne ?
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak ja mam tabulku v ucebnici matematiky. Na internete som nasiel len obchody v ktorych to predavaju, cize ak sa o to zaujimas tak si to mozes niekde kupit. Ak to najdem niekde na free download tak to pridam do tejto temy.
Napísať odpoveď