Pytagoriada
Pytagoriada
Dnes som pisal pytagoriadu
(to je taka mat.sutaz na zakladnej).neviete kde by som nasiel spravne riesenia?uz som hladal aj v googli. 
-
xXPAINKILLERXx
Star
- Kontaktovať používateľa:
Mám prosbu.
Ide o stávku (výhra je taká klasicky chlapsky symbolická ...), ktorú však vieme rozhodnúť len vtedy, ak vyrátame "dĺžku strany a"
Bohužiaľ hoci sme všetci v stávke zúčastnení absolvovali VŠ, predsa len to boli školy humanitného a filozofického zamerania, zistili sme, že nie sme schopní problém vyriešiť, po 15 a viac rokoch sme sa s tým zmierili a týmto žiadame o pomoc ...
takže ako vypočítame stranu "a"

Najlepšie by bolo, keby tu niekto ochotný príklad vypočítal krok za krokom s tými parametrami, ako sú zadané - aby sme mali možnosť sa to aj naučiť - nenechajte nás umrieť sprostých
Ďakujem za porozumenie a hlavne za prípadné vyriešeni ...
Ide o stávku (výhra je taká klasicky chlapsky symbolická ...), ktorú však vieme rozhodnúť len vtedy, ak vyrátame "dĺžku strany a"
Bohužiaľ hoci sme všetci v stávke zúčastnení absolvovali VŠ, predsa len to boli školy humanitného a filozofického zamerania, zistili sme, že nie sme schopní problém vyriešiť, po 15 a viac rokoch sme sa s tým zmierili a týmto žiadame o pomoc ...
takže ako vypočítame stranu "a"

Najlepšie by bolo, keby tu niekto ochotný príklad vypočítal krok za krokom s tými parametrami, ako sú zadané - aby sme mali možnosť sa to aj naučiť - nenechajte nás umrieť sprostých
Ďakujem za porozumenie a hlavne za prípadné vyriešeni ...
No, nie som si isty, ale myslim, ze ja osobne by som to pocital cez goniometriu t.j. bud by som to zistil tak, ze by som si cez goniometriu vypocital stranu c a potom dosadil do pytagorovej vety a zistil stranu a, alebo by som si rovno cez goniometriu vypocital stranu a ak by sa dalo. Samozrejme, nie je to 100% iste. 
to som viacmenej už bohužiaľ absolvoval, je to ale všetko bez príkladu, holá teória, ako keby si vysvetľoval neandrtálcovi, že jeden meter sa dá odvodiť od zlomku nejakého vlnového žiarenia či čoho ... keby si mu proste ukázal, toto je meter a roztiahol ruky na príslušnú vzdialenosť, tak by to pochopil asi lepšie ... chápem, že sa Vám to nechce rátať, tak aspoň vzorec, do ktorého si to dosadím ...
Tak ako je uvedene vyssie.
tg alfa = a/b
tg 60 = a/35 - s matematickej tabulky si zistis aka hodnota je prislusna tangens 60 stupnov dosadis si ju a vnizkne ti asi toto
--> hodnota tg 60 = a/35 (tu uz mas peknu rovnicu so zlomkom, ktoru vynasobis 35 a dostanes vysledok)
//az som si teda musel pozriet kolko je ta hodnota tg 60 stupnov. Takze ta hodnota je 1,732. Teraz uz staci iba vynasobit 35 a ziskas vysledok 60,62m.
tg alfa = a/b
tg 60 = a/35 - s matematickej tabulky si zistis aka hodnota je prislusna tangens 60 stupnov dosadis si ju a vnizkne ti asi toto
--> hodnota tg 60 = a/35 (tu uz mas peknu rovnicu so zlomkom, ktoru vynasobis 35 a dostanes vysledok)
//az som si teda musel pozriet kolko je ta hodnota tg 60 stupnov. Takze ta hodnota je 1,732. Teraz uz staci iba vynasobit 35 a ziskas vysledok 60,62m.
blahoželám Ti, že v svojom veku tieto ovládaš, uvidíš o 15 rokov ... ale máme tu prvé reálne výsledky, a zároveň aj otázku
ako vyrátam, ten tangens alfa ?
//autoeditácia príspevku ( 30 May 2008, 12:52 )
ten predchádzajúci príspevok mi unikol, ďakujem, takže treba tabuľky, sú nejaké na webe ?
To je už posledná otázka.
Dikes že ste mi helfli.
//autoeditácia príspevku ( 30 May 2008, 12:52 )
ten predchádzajúci príspevok mi unikol, ďakujem, takže treba tabuľky, sú nejaké na webe ?
To je už posledná otázka.
Dikes že ste mi helfli.
no ja viem ze to zabudnem ale tak ty tu hovoris ze nevies ako, tak prave ked toto pisem otvaram google a aha co som nasiel za priblizne 2 sekundy: Tangens patrí medzi goniometrické funkcie. V pravouhlom trojuholníku je definovaný ako podiel protiľahlej k priľahlej odvesne. Pre označenie tejto funkcie sa zvyčajne používa skratka tg a jej grafom je tangentoida.mareček napísal:blahoželám Ti, že v svojom veku tieto ovládaš, uvidíš o 15 rokov ... ale máme tu prvé reálne výsledky, a zároveň aj otázku
staci ti kalkulacka vo windowse len treba zapnut vedecku, mas tam sinus, cosinus a tangens, staci zadat hodnotu uhla a stlacit prislusne tlacidlo