Hybridné automobily
-
Mateq
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Máme tu už tému benzín vs. diesel ale o hybridoch som nič nenašiel.
Kúpili by ste si hybridné auto? Alebo ho už máte? Ako vidíte budúcnosť tejto technológie? V súčasnosti hlavne prémiové značky (Lexus už v sériovej výrobe) ponúkajú možnosť kúpiť si hybrid. Hlavnou výhodou má byť výkon porovnateľný s veľkým motorom (V8) pri spotrebe normálneobjemového diesela. Technológiu chcú zaviesť aj Mercedes, no aj bežné značky ako Peugeot, Citroen do normálnych (teda menších áut). Oproti Lexusu sú však dosť pozadu.
Len pre zaujímavosť Toyota (Prius) sa stala ikonou, ktorú si kupujú napr. "filmové hviezdy" atď. na zvýšenie svojho image ("Hej, mám ekologické auto"). Honda už teraz ponúka hybridný Civic. Obe tieto autá sú relatívne cenovo dostupné pre širšiu verejnosť (cene zľahka nad 800tis.) Hej aj keď väčšina SVK kupuje autá za 350tis, skúste to zobrať z pohľadu, že je to dostupnejšie (než napr. prémiový Lexus) a neflamovať tu.. Niekomu sa to totiž môže oplatiť z pohľadu najazdených km.
//autoeditácia príspevku ( 31 May 2008, 10:30 )
Ja by som si hybrid asi kúpil, čisto teoreticky ak by som mal finančné možnosti na kúpu auta porovnateľnej kategórie ako je Lexus. Civic alebo Prius by som nekupoval, pri menších autách tam nevidím takú úsporu paliva a teda ani nejakú rentabilnosť. Do áut tejto kategórie už skôr diesel.
Na druhej strane ale celkom nechápem, prečo automobilky investujú také ťažké money na vývoj hybridnej technológie (jedine v tom, že už s tým prišli japonci, a musíme to mať aj my, aby sme nestrácali zisky a popularitu značky, ktorá drží krok z najmodernejšími trendami.) Hybrid stále potrebuje papať benzín, a ten aj tak raz dôjde. Z tohto pohľadu by sa mi teda zdalo rozumnejšie zamerať sa na iné technológie - vodík, či dostupnejšie biopalivá, ktoré už sériovo vyrábajú Volvo či Ford v severských krajinách, a jazdí na to takmer celá Južná Amerika.
Kúpili by ste si hybridné auto? Alebo ho už máte? Ako vidíte budúcnosť tejto technológie? V súčasnosti hlavne prémiové značky (Lexus už v sériovej výrobe) ponúkajú možnosť kúpiť si hybrid. Hlavnou výhodou má byť výkon porovnateľný s veľkým motorom (V8) pri spotrebe normálneobjemového diesela. Technológiu chcú zaviesť aj Mercedes, no aj bežné značky ako Peugeot, Citroen do normálnych (teda menších áut). Oproti Lexusu sú však dosť pozadu.
Len pre zaujímavosť Toyota (Prius) sa stala ikonou, ktorú si kupujú napr. "filmové hviezdy" atď. na zvýšenie svojho image ("Hej, mám ekologické auto"). Honda už teraz ponúka hybridný Civic. Obe tieto autá sú relatívne cenovo dostupné pre širšiu verejnosť (cene zľahka nad 800tis.) Hej aj keď väčšina SVK kupuje autá za 350tis, skúste to zobrať z pohľadu, že je to dostupnejšie (než napr. prémiový Lexus) a neflamovať tu.. Niekomu sa to totiž môže oplatiť z pohľadu najazdených km.
//autoeditácia príspevku ( 31 May 2008, 10:30 )
Ja by som si hybrid asi kúpil, čisto teoreticky ak by som mal finančné možnosti na kúpu auta porovnateľnej kategórie ako je Lexus. Civic alebo Prius by som nekupoval, pri menších autách tam nevidím takú úsporu paliva a teda ani nejakú rentabilnosť. Do áut tejto kategórie už skôr diesel.
Na druhej strane ale celkom nechápem, prečo automobilky investujú také ťažké money na vývoj hybridnej technológie (jedine v tom, že už s tým prišli japonci, a musíme to mať aj my, aby sme nestrácali zisky a popularitu značky, ktorá drží krok z najmodernejšími trendami.) Hybrid stále potrebuje papať benzín, a ten aj tak raz dôjde. Z tohto pohľadu by sa mi teda zdalo rozumnejšie zamerať sa na iné technológie - vodík, či dostupnejšie biopalivá, ktoré už sériovo vyrábajú Volvo či Ford v severských krajinách, a jazdí na to takmer celá Južná Amerika.
-
den333
Professional
no sedel som v hybridnom lexuse LS460h(aspon myslim) a poviem vam je to krasa a hlavne ked som stal vedla neho a hluk skoro ziadny& je to proste prekrasne do 30km/h sa ani nezapne dieslovy motor.....keby boli cerpacie stanice rozsirene a kupoval by som is auto a mal by som dost penazi urcite by som si kupil hybrid aj koli ziv.prostrediu pretoze ked vidim vsetky tie dokumenty ze asko si znicime zem za niekolko rokov tak stym treba fakt nieco robit...
-
Mateq
Medium Professional
Ako rozšírené čerpacie stanice? Veď do toho tankuješ normálny benzín z každej pumpy.den333 napísal:no sedel som v hybridnom lexuse LS460h(aspon myslim) a poviem vam je to krasa a hlavne ked som stal vedla neho a hluk skoro ziadny& je to proste prekrasne do 30km/h sa ani nezapne dieslovy motor.....keby boli cerpacie stanice rozsirene a kupoval by som is auto a mal by som dost penazi urcite by som si kupil hybrid aj koli ziv.prostrediu pretoze ked vidim vsetky tie dokumenty ze asko si znicime zem za niekolko rokov tak stym treba fakt nieco robit...
-
Hotwire
Addict
hybridne auto by som si asi nekupil...a buducnost maju rovnaku ako cisto benzinove a cisto dieslove motory => ked dojde ropa budu nam nanic.... buducnost vidim vo vodikovych motoroch, teda dufam ze sa daju na tuto cestu a nie na cestu elektromobilov
mne totiz k autu pasuje aj nejaky ten poriadny zvuk motora a nie len take bzucanie
-
den333
Professional
Ja som myslel cerpacie stanice na vodik....viem ze do lexusu nejde vodik ale ine auta jazdia na vodik vsak(nech nesom za uplne tela) a sry s tym lexusom som sa sekol.....Mateq napísal:Ako rozšírené čerpacie stanice? Veď do toho tankuješ normálny benzín z každej pumpy.BTW: benzín, nie diesel! (v prípade Lexusu)
Vodik by sa podla vsetkych predpokladov nemal presadit. Pretoze sice auta, ktore na neho jazdia neprodukuju exhalaty, ale na druhej strane na pripravu vodika ako paliva treba pouzit vela energie, cize prirodu zatazuje uz vyroba a nie samotne jazdenie.SchYzo napísal:hybridne auto by som si asi nekupil...a buducnost maju rovnaku ako cisto benzinove a cisto dieslove motory => ked dojde ropa budu nam nanic.... buducnost vidim vo vodikovych motoroch, teda dufam ze sa daju na tuto cestu a nie na cestu elektromobilovmne totiz k autu pasuje aj nejaky ten poriadny zvuk motora a nie len take bzucanie
Ja vidim potencial v elektromobiloch ale iba za predpokladu, ze budeme elektrinu vyrabat ekologickym sposobom.
-
Hotwire
Addict
co nebolo moze byt...mozno vymyslia nejaky nenarocny sposob...potencial je aj v elektromobiloch pravdaze ale ja by som radsej tie vodikove motory...uvidime s cim vsetkym "zrazu" pridu vyrobcovia ked dojde ropaGothaR napísal:Vodik by sa podla vsetkych predpokladov nemal presadit. Pretoze sice auta, ktore na neho jazdia neprodukuju exhalaty, ale na druhej strane na pripravu vodika ako paliva treba pouzit vela energie, cize prirodu zatazuje uz vyroba a nie samotne jazdenie.
Ja vidim potencial v elektromobiloch ale iba za predpokladu, ze budeme elektrinu vyrabat ekologickym sposobom.
-
Stenky
Professional
ako hybridy niesu zle ale
1.) su drahe a vstupne naklady na hybrid prevysuju usporu paliva ktore je vraj devizou hybridu. jednoducho kupis normalne auto a rozdiel prejazdis...
2.) nie su pre vysoku cenu moc dostupne a ked uz ma dakto prachy na hybrida rozhodne nejde setrit na benzine/nafte
3.) rozbeh na elektromotory nieje to prave orechove motoristicke
ja si radsej pockam co prinesie morotisticka evolucia (vodik mozno?)
1.) su drahe a vstupne naklady na hybrid prevysuju usporu paliva ktore je vraj devizou hybridu. jednoducho kupis normalne auto a rozdiel prejazdis...
2.) nie su pre vysoku cenu moc dostupne a ked uz ma dakto prachy na hybrida rozhodne nejde setrit na benzine/nafte
3.) rozbeh na elektromotory nieje to prave orechove motoristicke
ja si radsej pockam co prinesie morotisticka evolucia (vodik mozno?)
-
Stenky
Professional
no ano emisie znizis. ale tu je ten typicky problem ze "preco by som ja mal, ked ostatni nie". priplatis si za to ze budes mat oproti ostatnym "ciste svedomie" a potom ta na dialnici predbehne dakto s V8 az V12 co ma emisie 455g/km.
to chce podlamna daco bez kompromisov. momentalna hybridna technologia mi prijde tale chytanie sa za kazdu tenku snurku ked sa topia.
do svetoveho trhu s ropu nevidim. keby som bol ultra paranoik tak mam pocit ze ti co sedia na prameni brzdia rozvoj alternativnich paliv a hybridna technologia je take daco na rozmedzi : "budeme eko a zaroven nam to nestopnu lebo budeme stale jazdit na ich ciernu vodicku"
uz pred par rokmi som videl dokument o extra rychlej elektrolyze vody ktora je dost rychla na to aby si priamo z elektrolyzy dokazali zasobovat valce vodikom. tankujes vodu a emisie su voda. samozrejeme treba prerobit a prisposobit tomu motor ale stalo sa to co sa da cakat. odkupili patent a zamkli na horsie casy.......
viem ze si to netreba predstavovat tak jednoducho, preto tvrdim ze cakam kym sa nevymysli daco lepsie a hybrid mi pride cisto ako kompromis.
to uz skor elektromobil
to chce podlamna daco bez kompromisov. momentalna hybridna technologia mi prijde tale chytanie sa za kazdu tenku snurku ked sa topia.
do svetoveho trhu s ropu nevidim. keby som bol ultra paranoik tak mam pocit ze ti co sedia na prameni brzdia rozvoj alternativnich paliv a hybridna technologia je take daco na rozmedzi : "budeme eko a zaroven nam to nestopnu lebo budeme stale jazdit na ich ciernu vodicku"
uz pred par rokmi som videl dokument o extra rychlej elektrolyze vody ktora je dost rychla na to aby si priamo z elektrolyzy dokazali zasobovat valce vodikom. tankujes vodu a emisie su voda. samozrejeme treba prerobit a prisposobit tomu motor ale stalo sa to co sa da cakat. odkupili patent a zamkli na horsie casy.......
viem ze si to netreba predstavovat tak jednoducho, preto tvrdim ze cakam kym sa nevymysli daco lepsie a hybrid mi pride cisto ako kompromis.
to uz skor elektromobil
Kým sa bude dať budem chodiť svojím poctivým benziňákom..... A keď už benzín nebude, tak pevne dúfam že už budú k dispozícii dostatočne silné vodíkové motory. Ale otázkou je aj to, či sa ľudstvo tejto civilizovanej forme ešte dožije tej doby, keď ropa dôjde definitívne. A keby nie, tak si asi potom budem zháňať koňa....
A teraz zhrnutie pohonných systémov.....
Benzín - klasická pohonná látka s najideálnejšími vlastnosťami pre osobné
motorové vozidlá
Diesel - táto mazľavá kvapalina patrí tak do výhrevných kotlov alebo do
traktora, ale nie do osobného automobilu......
Hybrid - momentálny výkrik módy, za 20 rokov si na to už nikto ani nespomenie
Elektromobil - elektromobilom môže byť tak golfový vozík, ale nejaká
mestská krabica, ale určite nie vozidlo určené na
cestovanie vysokými rýchlosťami na dlhé vzdialenosti......
Vodík - palivo budúcnosti s veľkou perspektívou, bola by to najlepšia
dôstojná náhrada benzínu. A navyše vodíku je dostatok.....
Na záver dodávam, že spomenuté hodnotenia pohonných systémov sú mojou čisto osobnou preferenciou.........
A teraz zhrnutie pohonných systémov.....
Benzín - klasická pohonná látka s najideálnejšími vlastnosťami pre osobné
motorové vozidlá
Diesel - táto mazľavá kvapalina patrí tak do výhrevných kotlov alebo do
Hybrid - momentálny výkrik módy, za 20 rokov si na to už nikto ani nespomenie
Elektromobil - elektromobilom môže byť tak golfový vozík, ale nejaká
mestská krabica, ale určite nie vozidlo určené na
cestovanie vysokými rýchlosťami na dlhé vzdialenosti......
Vodík - palivo budúcnosti s veľkou perspektívou, bola by to najlepšia
dôstojná náhrada benzínu. A navyše vodíku je dostatok.....
Na záver dodávam, že spomenuté hodnotenia pohonných systémov sú mojou čisto osobnou preferenciou.........
-
Shark NX
Addict
Zaujimavy nazor. Co ja davam za to vozit sa v BMW 330d a vozit sa za marnych 7-9l/100km a mat 200k/400Nm Pod kapotou. To je lahôdka. V 5.Prevode v 80km/h dupnes na plyn a za 15s ides 180km/h ani nevies ako.Pinhead napísal:Diesel - táto mazľavá kvapalina patrí tak do výhrevných kotlov alebo do
Nie jak nejaka 2.5l Benzin ktory ti zozere 11-13l/100km v 5. prevode v 80km/h stlacis plyn a auto nic.
-
Stenky
Professional
toto je vsetko vec krutiaceho momentu ktory ma diesel koli tomu aky je vyssi. pisal som to na tomto fore uz niekolko krat ale pripomeniem to este raz. turbo je pre benzinak bizuteria, pre diesel nutnost. tu vedie benzin svojou jednoduchostou. ked ho zacnes preplnat tak ako diesla, zasa ma navrch...Shark NX napísal:Zaujimavy nazor. Co ja davam za to vozit sa v BMW 330d a vozit sa za marnych 7-9l/100km a mat 200k/400Nm Pod kapotou. To je lahôdka. V 5.Prevode v 80km/h dupnes na plyn a za 15s ides 180km/h ani nevies ako.
Nie jak nejaka 2.5l Benzin ktory ti zozere 11-13l/100km v 5. prevode v 80km/h stlacis plyn a auto nic.
uz sa drzme na urovni hybridov
Shark NX,
lenže tvoj diesel o sile 200 koní potrebuje k takému výkonu objem tri litre, môj benziňák má koní 180 pri objeme 2,3 litra. Takže keď už tak chceš porovnávať diesel a benzín, tak nech je to aspoň v rovnakej objemovej kategórii. Spotreba???? Keď auto a motor šetrím a idem pomaly, tak sa zmestím pod desať. Ale väčšinou auto nešetrím a chcem si jazdu aj užívať, takže spotreba je okolo 11 - 12 litrov. Ale popravde, v podstate ma to netrápi. Auto mám pre radosť a jazdu na veľké vzdialenosti a nie preto aby som na benzínke počítal každú korunu......
lenže tvoj diesel o sile 200 koní potrebuje k takému výkonu objem tri litre, môj benziňák má koní 180 pri objeme 2,3 litra. Takže keď už tak chceš porovnávať diesel a benzín, tak nech je to aspoň v rovnakej objemovej kategórii. Spotreba???? Keď auto a motor šetrím a idem pomaly, tak sa zmestím pod desať. Ale väčšinou auto nešetrím a chcem si jazdu aj užívať, takže spotreba je okolo 11 - 12 litrov. Ale popravde, v podstate ma to netrápi. Auto mám pre radosť a jazdu na veľké vzdialenosti a nie preto aby som na benzínke počítal každú korunu......