Pristrojove potapanie

O športe...
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa viper1993 »

..
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

viper1993Nuz ak mas napr. zle danu blombu tak sa budes vynarat a bude to bolet tak, ze ani nechci vediet ako velmi...skratka, vieme vsetco ake dokazu byt zuby citlive vsakze. Cize toto by si si mal dat doporiadku predtym.

K tomu kurzu. neviem vyjde kurz v zahranici ale do tych 10 000 by sa to malo zlepsit. Ale nechcem Ta od toho vyslovene odhovarat, ale ak nepoznas jazyk, nebolo by lahsie spravit si kurz inde? Bud na Slovensku a zacat v bazene alebo dakde v Chorvatsku, tam najdes potapacske centra s ceskymi ci slovenskymi instruktormi. Predsalen, potapanie je sice rekreacny sport, teda tato forma, ale stat sa Ti tam moze vela veci a ak si myslis, ze teoria je len nato, aby bola tak sa dost mylis. Treba mat zvladnute oboje, aj techniku potapania aj teoriu, ci uz perfektnu znalost vystroja alebo ako sa spravat v rizikovych situaciach. A toto su veci, ktore si nedomyslis. Cize podla mna, problem s jazykom by sa mohol prejavit, zvlast ked chces zacinat, pretoze zaklady su zaklady...S vekom by problem byt nemal. Ale to co som Ti teraz pisal ber na vedomie. Ja som si robil kurz na Slovensku, potom u znameho v Chorvatsku, ktory je Cech cize toto mam zvladnute a potom uz sa dohovorit napr. na Korzike na tom, ze sa ides potapata je to najmenej, tam sa clovek dohovori aj rukami nohami. Ale ak chces zacat potapat, nepodcen to.

insane No pozeram, ze mas toho dost za sebou, nato, ze mas zatial len OWD, ale tak ked sa dari :) . Osobne ma vraky az tak nechytaju, na par som bol ale tak...viac ma chyta priroda. Nejaka ta dvojmetroa rybka plavajuca povedla Teba, obrovske hejno barakud, ze nevidis nic okrem nich a Ty sa pohybujes presne v strede, nejaka ta raja, nejake chobotnicky...mna ten podmorsky zivot fascinuje viac. Ale tak aj nejaky ten vrak raz za cas je fajn.

///Prave som si spomenul, ze bracha uz davnejsie zraloka stretol s partiou, ze tak rychlo z vody teda este nesli...teda raz hej, ale to ked nasli este funkcny nemecky granat :) . Stava sa.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

A inac nejak nechapem, naco mi je dobre ist do vody nasucho? Aky to ma vyznam? Je to napriklad dobre ked sa ide do chladnej vody? Alebo len cisto ako James Bond, co vysiel z vody, dal dole neopren a pod nim suche sako :D
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Tak ked vyjdes z vody a si suchy, tak pouzijes suchy oblek a nie neopren. Suchy oblek...ma viacero vyhod, za prve ako vravieval moj instruktor, preco je suchy oblek suchy? No predsa lebo je suchy :) . Dalej, ak je naozaj zima, das si pod to nejake teple oblecenie, pripadne si kupis podoblecko z materialu ako byvaju spacie vaky a sup je Ti teplucko. Alebo ak je naozaj zima, mozes si do flase, s ktorou dofukujes oblek dat myslim arzen(tu sa mozno mylim, neviem isto) ci jaky plyn, ktory Ta zohreje.
Dalsie vyhody, vsetci technicky potapaci pouzivaju suchy oblek. Do hlbok viac nez 50-60m sa chodieva v suchom obleku a pri technickom potapani sa prejavia dalsie vyhody, napr. ze mas vsetko zdvojene. Pri beznom potapani(v neoprene)regulujes vztlak pomocou kridla(ta sranda, na ktorej mas pripevnenu flasu). Ak mas suchy oblek, tak regulujes vztak jednak pomocou kridla a jednak samotnym oblekom. Cize to mas zdvojene. Dalej, pri technickom potapani sa potapa zvacsa s dvojickami(dve flase na chrbte), kde mas dva ventily, jedne pre kazdy flasu cize ak sa napr. jedne poskodi, stale mas druhy. A tym padom je to aj bezpecnejsie. A ma to aj dalsie vyhody ale tak..uz sa mi nechce pisat. A samozrejme je aj o dost drahsi, ale to uz patri k tomu. A napr. co mne na potapani v suchom obleku vadi...mam ponory aj v neoprene aj v suchaci, ale v neoprene je to skratka...volnejsie, bezprostrednejsie. Citim sa slobodnejsi. Zboznujem ten pocit, ked sa phybujem ako sa mi chce a nic ma neobmedzuje. v suchaci si to tak neuzijes, mierne sa zle natocis, vzduch v suchaci sa presune na jedno miesto a mozes vo vode zrazu byt hlavou dole a byt neschopny s tym nic hned spravit(da sa to samozrejme vyriesit ale...). Ale toto je uz skor subjektivne hodnotenie.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Znova ozivim temu, niekto skuseny mi prosim povedzte ako dlho trva zakladny kurz? A ako sa to robi, co sa tam robi?Robi sa to so skupinkou, alebo osobitne, len ja a instruktor? A co sa uci na tom zakladnom kurze? Dostanem aj nejaky certifikat? A kolko je tych "levelov" ?? NEviem ako to nazvat ale myslim si, ze je to nejak odstupnovane (zaciatocnicky kurz ....atd)?

//autoeditácia príspevku ( 23 Jun 2008, 18:32 )
Rad by som to vedel do leta :P
Napísať odpoveď