Vypinac prudu

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
AXO
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vypinac prudu

Príspevok od používateľa AXO »

hmm nevedel som ako to vystihnut spravne, a aj som to skusil hladat, ale akosi som nic podobne nenasiel...

da sa kupit nieco ako vypinac(prepinac) ktory napijim na 4-pin molex(zo zdroja) a dalej z neho je dalsi vystup na molex(proste to vrazit ako vypinac pre molexi)

prakticke pouzitie na ktore to chcem vyuzit:

Mam skrinku na PC Cooler master dominator 690.... a mam tam 4 fany...
a ked som len v idle("prechadzam" sa po nete) tak sa zbytocne tocia a papaju energiu(kedze nieje system zatazeny, tak sa nehreje tak aby bolo nutne mat tie fany roztocene)... dalej tam mam "suflikovy" HDD na ktorom skladujem data, kym ich nenapalim(dalsia vec co nepotrebujem mat pustenu)

kedze mi niekedy bezi PC 24/7 a dlhsie, tak sa peniaze za elektriku zvysuju, no a ked by som to chcel mat takto "bez zataze" pustene, tak by som len prepol vypinac, a par veci by sa vyplo....

existuje take nieco(s molexami), da sa to kupit, alebo to musim sam poskladat ?
Sheep
Addict
Addict

Re: Vypinac prudu

Príspevok od používateľa Sheep »

myslim ze to len rucne budes musiet urobit, kup si male spinace a implementuj ich napr. na front panel bedne
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Čo tak skúsiť použiť nejaký regulátor?
http://www.tichepc.sk/produkty/regulato ... latorov-44
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Sheep napísal:myslim ze to len rucne budes musiet urobit, kup si male spinace a implementuj ich napr. na front panel bedne
no moje lave ruky to bude vypadat uplne skvelo :oops: a priznam sa ze asi by som to nedokazal...
brm napísal:Čo tak skúsiť použiť nejaký regulátor?
http://www.tichepc.sk/produkty/regulato ... latorov-44
hmm nad tym som tiez rozmyslal, ale zase pouzit regulator aj na HDD ?
cim pomalsie sa tocia fany, tym mensia spotreba, ale daju sa uplne zastavit ??
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Na disk by som to určite nepoužíval.. pokiaľ sa jedná o šuflík, tak tam by som vypínanie vôbec neriešil, bál by som sa počas chodu odpojiť resp. zapojiť disk. Jedine ak je komp vypnutý.

Nemám žiadne skúsenosti s regulátormi, ale mohli by dokázať ventilátori aj úplne zastaviť.. podľa mňa.. ;) (asi bude závisieť od konkrétneho typu)
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

brm napísal:Na disk by som to určite nepoužíval.. pokiaľ sa jedná o šuflík, tak tam by som vypínanie vôbec neriešil, bál by som sa počas chodu odpojiť resp. zapojiť disk. Jedine ak je komp vypnutý.

Nemám žiadne skúsenosti s regulátormi, ale mohli by dokázať ventilátori aj úplne zastaviť.. podľa mňa.. ;) (asi bude závisieť od konkrétneho typu)
tak skusim byt konkretnejsi:

rozmyslal som nad tymto regulatorom, ale nie som isty ci by to islo ku sebe s tymito vetrakmi(mam dva, napajanie je cez molex)... noctua su celkom tiche...

v popise ku tomu regulatoru nie je spomenute na ake konektory je urceny, takze neviem co a ako...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

nie s tym by si to nevypol ;) hladaj regulatory s co najnizsim vystupnim napatim.. 3V a menej by uz mali vypnut kazdy vetrak.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

kukiak napísal:nie s tym by si to nevypol ;) hladaj regulatory s co najnizsim vystupnim napatim.. 3V a menej by uz mali vypnut kazdy vetrak.
a existuje taky ? najnizsi co som nasiel mal 3,7V-12V.... a ako by to bolo s pripojenim tych vetrakov co maju napajanie cez 4-pin molex(priamo na zdroj bez korekcie)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

AXO napísal:a existuje taky ? najnizsi co som nasiel mal 3,7V-12V.... a ako by to bolo s pripojenim tych vetrakov co maju napajanie cez 4-pin molex(priamo na zdroj bez korekcie)
existuju redukcie.. fakt sa mi nechcu prehladavat shopy, pohladaj, ale uricte som ho niekde videl :?
Prílohy
4Fan3Pin_t_LRG.jpg
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

kukiak napísal:existuju redukcie.. fakt sa mi nechcu prehladavat shopy, pohladaj, ale uricte som ho niekde videl :?
a ked je zivotnost toho fanu napr 30 000 hodin, tak tym ze by som stale regulovat otacky(prud/napatie) sa znizi alebo zvysi zivotnost ?

myslim iba cisto to kolisanie otacok(ked su nizsie otacky, tak je vyssia zivotnost)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Podla mna riesis hovadiny, nebude to mat podla mna ziadny vplyv, jedine co sa na fane opotrebuva su loziska a na tie by podla mna kolisanie rychlosti mat vplyv nemalo. Inak 30 000 hodin cca 4 roky premavky - zarucenej. neboj budu sa tocit aj dlhsie a keby aj nie.. vymenit fan je to najmenej, nie ? :)
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

kukiak napísal:Podla mna riesis hovadiny, nebude to mat podla mna ziadny vplyv, jedine co sa na fane opotrebuva su loziska a na tie by podla mna kolisanie rychlosti mat vplyv nemalo. Inak 30 000 hodin cca 4 roky premavky - zarucenej. neboj budu sa tocit aj dlhsie a keby aj nie.. vymenit fan je to najmenej, nie ? :)
on to chce vramci setrenia elektriny nie ventakov
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

takze takto :
mas 2 moznosti :
1.) je taka ze si zakupis regulator a budes cez neho regulovat otacky ventilatorov
2.) - to mam aj ja . mam vlastne vyrobeny panel miesto fdd mechaniky mam tak 2 vypinace na vetrak a 1 na led neon . to znamena ze mozes si kupit vypinace , rezistory a podla nejakeho navodu to spravit , ale ako si pisal ze mas lave ruky tak radsej vol tu 1. moznost . gl :)
Napísať odpoveď