Elektrika v sprche?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
wolodo
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Elektrika v sprche?

Príspevok od používateľa wolodo »

No takže dosť ťažko sa to popisuje tak sa mi snažte veriť čo napíšem.

Nedávno asi tak pred polrokom sme prerábali kúpeľňu a spravili sme sprchový kút. Hneď po prerábke pri sprchovaní bolo cítit nejakú energiu, keď som bol už celý mokrý. Jednoducho keď som chytil tu sprchovaciu hlavicu tak akoby mi išlo roztrhnúť záderi na prstoch (pri nechtoch). No všimol som si že to cítiť čoraz intenzívnejšie. Bol u nás skúsený elektrikár a aj vodár. Pozerali akúkoľvek možnosť akoby sa mohla sprcha spojiť s elektrikou no na nič neprišli.

Chcem len vedieť či náhodou nemáte nejakú skúsenosť s takýmto dačím. Aj rady by sa dáke hodili=len neviem aké keď boli u nás aj ľudia, ktorí sa do toho rozumejú. Včera večer som pri sprche až citil puknutú peru, porezané koleno a nie čerstvé jazvy (2 ročné)- taký pocit akoby ma šlo z tých miest roztrhnúť, v sprchovaní som okamžite prestal to sa nedalo111.... diky za hocičo pomocné
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Tak elektrika a voda nie je sranda. Ten sprchovaci kut to je taky z tych novsich, v ktorom je aj osvetlenie, etc, proste ze sa niekde don zavadza elektrina?
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Sprchovy kut, presnejšie sprchovu kabinu s roznymi funkciami sme si namontovali pri prerabke kúpeľne aj my. Žiadnu elektriku sme tam však nechceli (osvetlenie, radio, telefon, vyrivka, LCD...).

-Ak tam však niečo také máte, tak dosť možné, že to niekde "preráža". Pri týchto zariadeniach sa zvykne používať 16V, čo by malo byť zcela neškodne, no keď je tam silny prud, tak to može aj taketo niečo robiť (teoretizujem).

-Napadá ma, že ak bývate v rodinnom dome, či Vám nepreráža nejaký slabý prúd potrubím od vodárničky.

-Ono by to chcelo celkovo celé premerať, ale multimetrom, nie len klasickou skúšačkou.

-Samozrejme by tam mali byť dodržané základné zásady, ako uzemnená kovová vanička, vaňa, boiler a ine..
Ako vravíš, bol tam aj elektrikar. Tu si musíš prehodnotiť, či tieto veci dobre skontroloval a či je spolahlivý (my na fore ho nepozname).

-Napadá ma ešte, či sa tam nemôže nachádzať statická eletrina, napr. na plexiskle dvierok sprcháču (ak také ma) a podobne..
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ppt: ee nemame tam ziadnu elektriku priamo zavedenu
Frikso napísal: -Napadá ma, že ak bývate v rodinnom dome, či Vám nepreráža nejaký slabý prúd potrubím od vodárničky.

-Ono by to chcelo celkovo celé premerať, ale multimetrom, nie len klasickou skúšačkou.

-Samozrejme by tam mali byť dodržané základné zásady, ako uzemnená kovová vanička, vaňa, boiler a ine..
-ten prud z vodarnicky sa mi zda ze kontroloval elektrikar... no na nic neprisiel...
-typ na to premeranie multimetrom dam hned ocovi ako pride domov
-tie zasady sme dodrzali :wink:

edit/ inak elektrikarovi sa da verit ma dlhorocnu prax v tomto obore (co ja viem 18 rokov) a fakt spravi vsetko kde je kablik alebo napatie..... (zase nevravim ze je 100% v uplne vsetkom ale zatial sa osvedcil vo vsetkom)
SIX
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa SIX »

ja si myslim ze elektrikov to nebude, cital som uz vselico o miestach kde vyzaruje energia, a nemusi to byt prave elektricka, a jedine co viem riesenie neexistuje, stoho opisu co si povedal, si myslim ze ide o tuuu !
"energiu" a toho sa nezbavis. ak by islo o elektricku energiu tak ziadne rany, jazvy nic necitis, len telo

videl a zazil som uz vselico v zivote takze takymto veciam verim :)
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

pokial byvas v panelaku tak potrubie a radiatory su uzemnene cize asi mate blbe zemnenie v bloku a cast napatia zo siete preraza na potrubie

btw, to zacalo robit presne od vtedy co si ten kut namontoval?
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

presne tak, vanu aj celé potrubia treba uzemnovať aby nevznikali takéto prípady.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Sheep napísal:pokial byvas v panelaku tak potrubie a radiatory su uzemnene cize asi mate blbe zemnenie v bloku a cast napatia zo siete preraza na potrubie

btw, to zacalo robit presne od vtedy co si ten kut namontoval?
byvam v rodinnom dome.... noo... tam neni ten kut namontovany... on je urobeny normalne z kachliciek.
Normalne som to aj odfotil sry za kvalitu a velkost fotiek (nevysiel kut na jednu fotku)
Prílohy
podlaha sprchy
podlaha sprchy
sprcha
sprcha
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

to sme mali aj my ale na vodovodnom kohutiku bolo to v skole miestnost sa prerabala a daval sa tam cisto novy koberec a nova vodovodna bateria, vzdy ked sa niekto dotkol baterie tak ho kopla staticka elektrina, ktora sa vytvorila medzi kobercom a vodovodnou bateriou.

Ale po case to preslo

nemate v tom sprchovom kute alebo kupelni nieco, co by mohlo sposobit staticky vyboj na tu sprchu?
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

nemoze to byt ochranou pospojovanim ?
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

akou ochranou pospojovanim??? to co je?...

nvm... teraz ma napadlo... vedla od tej sprchy za asi 15.cm murikom (stenou je pracka....) nemoze to trosku suvisiet nejak s nou???...
JV
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JV »

presne toto sa mi stalo v chorvatsku dotkol som sa sprhy a normalne ma to až posadilo skušal som druhy krat a nič
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

mudrejsi ma asi poopravia(ELS nebola nikdy moja silna stranka)
ale viac menej je to otom, ze kostry vsetkych spotrebicov su pospajane, cize ked sa ti dostane faza na pracku, tak ta nezabije pracka, ale potencial sa rozdeli medzi viac spotrebicov a dostanes len vacsie/mensie kopnutie(nieco ako spominas)
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ochrana pospojovanom spociva v tom ze sa vsetky nezive casti uzemnia.Ak sa dostane poruchovy prud na nezivu cast tak dojde ku skratu a vypne sa istic,Avsak zasuvkovy okruh ma istic na 16 A,takze sa vypne az po prekroceni tejto hodnoty.Pokial tam niekde"preraza'mensi prud,mozes to mat aj pospojovane a istic nevypne.A tak vlastne stojis priamo na kovovej casti ktorou preteka el.prud.

Podla STN,musia byt zasuvkove a svetelne okruhy v kupelniach istene PRUDOVYM CHRANICOM.Tento pristroj ma vybavovaci prud 30mA(zalezi od typu),co znaci,ze po prekroceni tejto hodnoty,vypne zdroj prudu.Pre cloveka je nebezpecne,cize moze sposobit smrt "az" 60mA.V europe je standard montovat tieto pristroje na vsetky zasuvkove okruhy.Btw-aj u nas by to uz mala byt samozrejmost.

Wolodo-Skus sa spytat toho vasho elektrikara,ci mate tento pristroj namontovany...Alebo sa pozri v rozvadzaci,ci tam nieco take vidis..Niekedy tento pristroj vypne pre hociaku blbost-napr.vlhky predlzovak atd...Ale prave taketo"blbosti",mozu cloveka stat zivot :!: .
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

hmmm ok skusim daco vyhutat..... zatial to riesim tak ze si sprchu pustam cez tu hornu (vysutu, siroku) hlavicu a je to ok.. :)
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

ešte dodám že ten prepotaví chránič spoznáš že máš aj podľa toho že na ističoch je jeden taký žltý gombík....
Sabo
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sabo »

Vypni poistky ci to bude robit.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Sabo dobry napad dam vediet hned ako to odskusam.....
Alvipi
Novice
Novice

Re: Elektrika v sprche?

Príspevok od používateľa Alvipi »

Ahojte.My mame v byte tiez takyto probléma a citala som na google ze to uz zabilo mladeho cloveka,takze sranda to nieje!!! Ja byvam v podnajme dnes som isla za prenajimatelom a povedala som mu ze to je zivotu nebezpecne a nech mi okamzite zavola elektrikara ak mi nezavola tak tó budem riesit inak lebo fakt tó sranda nieje !!!
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Elektrika v sprche?

Príspevok od používateľa beardie »

na prvy post teda dost pekna sprostost
kazdopadne, vitaj na fore :sly:
Napísať odpoveď