Zdravim.
Mam otazku na profikov - Wifickarov.
Predstavte si 10 poschodovy barak.
Clovek, byvajuci na 5 poschodi si polozi na parapetu 5dB, vsesmerovu antenu a prepne APcko do rezimu - AP (vysielac)
Clovek, byvajuci na 1 poschodi si polozi na parapetu tiez 5 dB antenu vsesmerovu a prepne APcko do rezimu klient.
Je mozne, aby sa sila signalu u klienta pohybovala na urovni 10-20% a spojenie bolo nestabilne?
Je to sposobene tym, ze klient (clovek z prveho poschodia) je v "radiovom tieni" ?
Ako by ste tuto situaciu vyriesili?
vdaka za kazdy nazor.
Wifi - radiove spojenie...
Kazda vsesmerova antena ma svoj vyzarovaci diagram. To ze je vsesmerova znamena, ze co sa tyka horizontalnej hladiny, vyzaruje v 360" uhle (teda vsade naokolo), avsak co sa tyka vertikaly, tak tam je ten vyzarovaci uhol podstatne nizsi (cca 20 stupnov? zalezi podla anteny).
Teda ak ide vyslovene clovekovi na prvom poschodi, aby bol ako klient, mohol by vyskusat pouzit smerovu antenu (ci natocit tu vsesmerovu, hoci vsesmerova pouzita na klienta je dost nestastne riesenie).
Uvediem este priklad. Doma na komine mam vsesmerovu antenu, no poschodie pod nou (cca 7-8 metrov vratane povaly) chytim na niektorych miestach signal, hoci podla vyzarovacieho diagramu by som nemal chytit nic. Ale je to tak. Spojenie vsak nie je velmi stabilne...
Teda ak ide vyslovene clovekovi na prvom poschodi, aby bol ako klient, mohol by vyskusat pouzit smerovu antenu (ci natocit tu vsesmerovu, hoci vsesmerova pouzita na klienta je dost nestastne riesenie).
Uvediem este priklad. Doma na komine mam vsesmerovu antenu, no poschodie pod nou (cca 7-8 metrov vratane povaly) chytim na niektorych miestach signal, hoci podla vyzarovacieho diagramu by som nemal chytit nic. Ale je to tak. Spojenie vsak nie je velmi stabilne...
No vyriesit by to problem ciastocne mohlo, no problem moze byt aj vo vsesmerovej antene ktora je pouzita ako "server". totiz jej vyzarovaci diagram je taky, aky je, a nie je robena na to, aby sa klienti pripajali "spod" nej. neviem ako to mas nastavene, natocene... ale 5 poschodi nie je vela ani na kabel 
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Wifi - radiove spojenie...
no je to mozne rovnako ak oje aj to ze je mozne ze barak je z zelezobetonu takze tam moze byt rusenie v tom alebo skuste dat tie anteny von z oknaShakal napísal:Zdravim.
Mam otazku na profikov - Wifickarov.
Predstavte si 10 poschodovy barak.
Clovek, byvajuci na 5 poschodi si polozi na parapetu 5dB, vsesmerovu antenu a prepne APcko do rezimu - AP (vysielac)
Clovek, byvajuci na 1 poschodi si polozi na parapetu tiez 5 dB antenu vsesmerovu a prepne APcko do rezimu klient.
Je mozne, aby sa sila signalu u klienta pohybovala na urovni 10-20% a spojenie bolo nestabilne?
Je to sposobene tym, ze klient (clovek z prveho poschodia) je v "radiovom tieni" ?
Ako by ste tuto situaciu vyriesili?
vdaka za kazdy nazor.
To je prave ten problem.STomko napísal:No vyriesit by to problem ciastocne mohlo, no problem moze byt aj vo vsesmerovej antene ktora je pouzita ako "server". totiz jej vyzarovaci diagram je taky, aky je, a nie je robena na to, aby sa klienti pripajali "spod" nej. neviem ako to mas nastavene, natocene... ale 5 poschodi nie je vela ani na kabel
Kabel nemozme pouzit. Podo mnou je sused - debil ktory na mna poda staznost ked mu bude vedla okna trcat moj kabel. To viem takmer na 100%. Uz roky si robime napriek takze by som mu len dal zamienku na to aby mohol vyskakovat.
Uplne super by bolo dat asi smerovu antenu na moje okno, smerovu na klientove okno, natocit ich proti sebe a asi by to ficalo v pohode.
Lenze (a to som este nepomenul) na to moje AP sa pripaja aj kamarat z vedlajsieho baraku (priama viditelnost) a ten ma zatial dobry signal. Smerovou antenou u mna by som ho prakticky odfajcil... .
uplne posledne riesenie... pouzit 2x AP a napriklad 2 smerove anteny (resp. jednu vsesmerovu, jednu smerovu)...no to by sa ti aj dost zbytocne predrazilo. Ale myslim, ze ak by si mal ty na okne AP s "dodavanou" antenou, resp. dokupit nejaku vykonnejsiu, a rovnako tak aj sused, ze tych 5 poschodi nie je vela a mohli by to aj tieto anteny zvladnut...
-
mathev
Star
- Kontaktovať používateľa:
nieje mozne ze vzdialenost 5 poschodi nemas signal so vstavanou antenou...
osobne by som skusil tie anteny viac povystrcit z okna a malo by to ist...
smerove anteny kupit je podla mna riesenie ktore bude fungovat ale je to uplne zbytocne nakolko tato vzdialenost je uplne smiesna. prinajorsom kup jednu na toho klienta a nasmeruj....
ale teda aby bolo jasne predpokladam ze mas tie anteny na tych parapetoch zvonka a nie znutra za nejakym fajnym pokovovanym oknom
to bolo radosti ked som riesil ze cez zatvorene dvere so sklom nejde signal ani za tu ....., no a nakoniec sme zistili ze dvere sice okno maju ale je pokovovane co uplne zabilo akykolvek signal 
osobne by som skusil tie anteny viac povystrcit z okna a malo by to ist...
smerove anteny kupit je podla mna riesenie ktore bude fungovat ale je to uplne zbytocne nakolko tato vzdialenost je uplne smiesna. prinajorsom kup jednu na toho klienta a nasmeruj....
ale teda aby bolo jasne predpokladam ze mas tie anteny na tych parapetoch zvonka a nie znutra za nejakym fajnym pokovovanym oknom