Problem po vypnuti routra

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Lotar
Amateur
Amateur

Problem po vypnuti routra

Príspevok od používateľa Lotar »

Zdravim,

kupil som si wireless router, konkretne tento kusok. Priamo don je kablom pripojeny desktop a bezdrotovo notebook. Zvyknem vsetky elektronicke zariadenia na noc vypinat a rovnako to robim aj s tymto routrom.

Problem vsak je, ze niekedy (v poslednych 7 dnoch sa to stalo patkrat) siet rozne nefunguje. Niekedy sa napriklad notebook bez problemov pripoji k routru, ale nefunguje internet, inokedy sa nepodari ani to. Aby sa router opat spraval normalne, je potrebne ho viackrat resetnut, niekedy nepomaha soft-reset, ale musim pristupit k hard-resetu.

Okrem tohto problemu vsetko funguje, ako ma, ked sa toto poriesi, pripojenie je funkcne v kuse pokial nejdem spat a teda nevypnem router (vypnutim routra v tomto pripade myslim jeho odpojenie z elektrickej siete).

Skusal som googlit, avsak bezvysledne. V sietiach nie som natolko podkuty, aby som dokazal sam identifikovat problem, preto by som vas chcel poprosit o nejaku radu, ako tento problem vyriesit, uz ma totiz prestava bavit riesit ho vyssie popisanym sposobom. Z rovnakeho dovodu si nie som isty, ci som dostatocne popisal problem a vsetko s nim spojene, ak je to tak, tak sa ospravedlnujem. Pripadne dalsie informacie nie je problem doplnit, len mi povedzte, ake :)

Vdaka !
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Chyb moze byt viacero. Od chyby routra, az po nejake nestandardne chovanie tvojej siete. Chcelo by to obsirnejsie popisat problem, napriklad co mas za pripojenie, ako je to nastavene na wan. Ked sa neide pripojit na internet, funuje aspon pripojenie na router? nejake tie pingy... na router, nejaky web, ... Co hovori "status" routra ked to neide...
Tazko takto radit, problem si popisal dost obsirne (podal si nam len knedlik a omacku, zabudol si na maso :) )
Lotar
Amateur
Amateur

Iste, mas zrejme pravdu. Skusim teda uviest pre zmenu aj nejake fakty.

Pripojenie mam cez optiku, kabel od ISP je dotiahnuty do bytu, ten je pripojeny do routra. Desktop je pripojeny do routra kablom, notebook bezdrotovo. Dalsie informacie pastujem:

LAN IP Address: 192.168.1.254
WAN Type: Dynamic IP Address
MTU: 1500
Renew IP Forever: Enable (Auto-reconnect)
IGMP: Disabled
DHCP Server: Enabled
Lease Time: 60 minutes
IP Pool Starting Address: 100
IP Pool Ending Address: 199

Kryptovanie je WPA-PSK. Okrem toho nemam nastavene ziadne filtre, kontrolu MAC adresy ani nic podobne.
Skusim teraz replikovat problem, o chvilu prispevok editnem, aby som mohol napisat, ako sa to presne sprava.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Zatial z toho co vidim.... na WAN musis mat nastavenu iba dynamicku IP? Nemas pridelene aj nejake staticke?
DHCP Lease time je 60 minut, co je dost malo (kludne tomu pridaj). Sifrovanie by som vypol, osobne si myslim ze by stacilo povolit urcite MAC adresy ci skryt SSID siete..

zatial tak tolko :)
Lotar
Amateur
Amateur

Davam to teda do noveho prispevku, aby bolo jasne, ze som nieco pridal.

Vypojil/zapojil som router z/do elektrickej siete. Cez browser sa do interfacu routera dostat da. Niekolkokrat mi to pri "Remaining Lease time" pisalo "Reconfiguring", po niekolkych pokusoch pri polozke "Gateway" napisalo "Unreachable". Toto sa opakuje stale dookola a sucastne je pri polozkach IP Address, Subnet Mask, Gateway a Domain Name Server zhodne napisane 0.0.0.0.
Pripojenie na internet nefunguje. Ping funguje medzi obidvomi pocitacmi v sieti a aj routerom.
Po niekolkych minutach bez akehokolvek mojho zasahu sa zda, ze router sa pripojil na internet (sudiac podla toho, ze 0.0.0.0 pri polozkach vyssie sa nahradilo IP adresami, ktore su zhodne s tymi, co su tam uvedene, ked vsetko funguje korektne. Avsak pripojenie na internet nefunguje (v zmysle, ze stranky timeotuju a nefunguju pingy, po zadani napriklad google.sk).
Po restarte routera vsetko funguje, ako ma, cize ide aj internet.

Vyskusam teda zvysit ten lease time a pohrat sa so sifrovanim.
K IP adresam. Ako som uz napisal, moje poznatky v tejto oblasti su obmedzene, kazdopadne, skusal som este skor v ramci hrania sa s nastaveniami (potom som to obnovil zo zalohy) nastavit staticke IP adresy a nefungovalo vobec nic :)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

zmena lease time ti nepomoze v tvojom pripade..

Vyzera to skor na "problem" routra ziskat si IP od DHCP servera, co moze byt problem ako routra, tak aj tvojho providera. Nemas moznost nastavit na WAN nejake pevne IP? Alebo napr. ako dlho trva napriklad notebooku ak ho priamo napojis na kabel (bez routra)...ziska si nastavenia okamzite? Ci mava taktiez taketo problemy?

Router a siet za nim je ok. Je to "len" problem ziskania si nastaveni zo servera, co moze a nemusi byt u teba chyba
Lotar
Amateur
Amateur

Predtym, nez som kupil router, mal som ten kabel od ISP zapojeny priamo do desktopu a neboli ziadne problemy, vsetko fungovalo.
Skusal som sa este pohrat s nastaveniami statickej IP adresy, tipujem, ze adresu by som mal dostat prave od ISP, avsak nemam ju.

Momentalne to vidim tak, ze zajtra skusim zavolat ISP a popisem mu problem.
Kazdopadne, dakujem ti za tvoj cas :) Niekedy v priebehu zajtraska sa este ozvem.
Napísať odpoveď