Fyzika -> ucinnost kanvice
Fyzika -> ucinnost kanvice
No mam na vas takuto otazku,kedze ucitelka fyziky nas ucila nieco co myslim ze neni pravda.Chcem od vas vediet ci si ja myslim hlupost alebo ona hluposti uci.
Takze zaklad mame vypocitat ucinnost kanvice.
Dostaneme udaje ako napr:
P = 2000W = 2KW / U = 230V
m = 1kg
t1 = 30stupnov
t2 = 100stupnov
T = 60s
c (vody) = 4,2
---
Mame klasicky vypocitat ucinnost kanvice:
Q=m.c.(t2-t1)
Q=1kg.4,2.70
Q=294KJ -- Toto teplo priala voda.
//Praca = Teplo!
W=P.T
W=2KW.60s
W=120KJ -- Toto teplo (udavane vyrobcom takze max) vyrobi kanvica za 60s.
No a tu je ten zadrhel:
ucinnost sa pocita:
y=Q(teplo co priala voda)/W(max teplo co vyrobi kanvica)
no a tu je problem,ucitelka nam tvrdi ze mame vymenit Q za W tj y=W/Q aby nevysla hlupost ze ucinnost je nad 100%.
Ale toto mi pride blbost pretoze ako moze kanvica odovzdat 294KJ tepla ked podla vykonu 2KW za cas 60s vyrobi len 120KJ?
Je to fakt blbost a taka kanvica neexistuje,alebo robim chybu niekde ja?
Takze zaklad mame vypocitat ucinnost kanvice.
Dostaneme udaje ako napr:
P = 2000W = 2KW / U = 230V
m = 1kg
t1 = 30stupnov
t2 = 100stupnov
T = 60s
c (vody) = 4,2
---
Mame klasicky vypocitat ucinnost kanvice:
Q=m.c.(t2-t1)
Q=1kg.4,2.70
Q=294KJ -- Toto teplo priala voda.
//Praca = Teplo!
W=P.T
W=2KW.60s
W=120KJ -- Toto teplo (udavane vyrobcom takze max) vyrobi kanvica za 60s.
No a tu je ten zadrhel:
ucinnost sa pocita:
y=Q(teplo co priala voda)/W(max teplo co vyrobi kanvica)
no a tu je problem,ucitelka nam tvrdi ze mame vymenit Q za W tj y=W/Q aby nevysla hlupost ze ucinnost je nad 100%.
Ale toto mi pride blbost pretoze ako moze kanvica odovzdat 294KJ tepla ked podla vykonu 2KW za cas 60s vyrobi len 120KJ?
Je to fakt blbost a taka kanvica neexistuje,alebo robim chybu niekde ja?
-
Holubar
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Tam by som nepocital ucinnnost, ale teplotu, na ktoru kanvica s danym vykonom ohreje vodu o tej hmotnosti za cas 60s.
Ucitelka ma pravdu,ze ucinnost nemoze presiahnut 100%, no tento priklad urcite nie je dobry na jej vypocet, lebo to co si vypocital ti ukazuje, ze ta kanvica nema ani teoreticky predpoklad na ohriatie tej vody o dany rozdiel teplot za dany cas.
Ucinnost potom budes pocitat tak, ako si sam napisal 'ucinnost'=(teplo prijate vodou)/(teplo vyrobene kanvicou), ak ucitelka tvrdi opak a prehadzuje to len, aby to vyslo mensie ako jedna, kludne sa jej zasmej do ksichtu a povedz jej, nech hodi diplom do zberu papiera
Ucitelka ma pravdu,ze ucinnost nemoze presiahnut 100%, no tento priklad urcite nie je dobry na jej vypocet, lebo to co si vypocital ti ukazuje, ze ta kanvica nema ani teoreticky predpoklad na ohriatie tej vody o dany rozdiel teplot za dany cas.
Ucinnost potom budes pocitat tak, ako si sam napisal 'ucinnost'=(teplo prijate vodou)/(teplo vyrobene kanvicou), ak ucitelka tvrdi opak a prehadzuje to len, aby to vyslo mensie ako jedna, kludne sa jej zasmej do ksichtu a povedz jej, nech hodi diplom do zberu papiera
tak ako hovori Holubar, konvica s takym vykonom proste nieje schopna tu vodu za taky cas na taku teplotu zohriat. Chyba je v zadani a v ucitelke, ze tam hladala nejake bulharske konstanty aby jej to vyslo
Este mensia blbost co si napisal vykon=teplo, vykon je vo wattoch a teplo v jouloch, tak sa to logicky nemoze rovnat, mozu byt tak akurat priamo umerne 
pcnity:
Teplo Q co dostane voda je teplo ake by mala vyrobit kanvica za ten cas.
W je skutocny vykon kanvice.
A kedze kanvica nevyrobi to teplo tak preto ma malu ucinnost W/Q
Co mi pride totalna pi*ov***.
//Dnes som to hovoril ucitelke a ona hovorila ze:Nie som registrovany, ale napis tam toto za mna:
Pokial mame zadany PRIKON (nie vykon) kanvice a teplotny narast ktory potrebujeme dosiahnut, vieme vypocitat za aky IDEALNY CAS by to kanvica dosiahla.
Pokial mame k tomu pridany aj REALNY CAS za ktory to dosiahne, vieme z nich vypocitat jej ucinnost.
Pokial je "REALNY CAS" zadany mensi ako "IDELANY CAS" vyde ucinnost nad 100%, co logicky predstavuje pi*ov***.
Teplo Q co dostane voda je teplo ake by mala vyrobit kanvica za ten cas.
W je skutocny vykon kanvice.
A kedze kanvica nevyrobi to teplo tak preto ma malu ucinnost W/Q
Co mi pride totalna pi*ov***.
-
Holubar
Darca
- Kontaktovať používateľa:
k prikonu a vykonu: Pri elektrickej kanvici sa cela privedena energia premiena na teplo so 100% ucinnostou. Napr pri cerpadle, kde sa el. energia premiena na mechanicku pocitas ucinnost ako vykon/prikon, pretoze dochadza k disipacii mechanickej energie. Dovod, preco nema kanvica 100% ucinnost su straty tepla do okolia pocas zahrievania vody. ak ucitelka tvrdi, co tvrdi, je to smutne, lebo jej zjavne chybaju zakladne vedomosti, nechapem, ako taki ludia mozu ucit. Urcite s tym nieco sprav, ak mas v skole riaditela alebo zastupcu, co aspon trochu vidi do fyziky alebo ineho ucitela fyziky, nevahaj a oznam to, ved to je trapas ako svet.
ak chces uplne fundovanu odpoved, ktorou presvedcis aj svoju ucitelku, tak poloz svoju otazku na http://aldebaran.cz/forum/index.php