apatit

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
master23
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

apatit

Príspevok od používateľa master23 »

prosim poradte neviem to presne najst, aky ma apatit chemicky nazov a vzorec :?: , prosim napiste
// a este prosim, rovnicu reakcie: elektrolýza soľanky
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

http://sk.wikipedia.org/wiki/Apatit
a
5. Výroba hydroxidu sodného, vodíka a chlóru elektrolýzou chloridu sodného, škodlivé odpady a ich zneškodnenie.
Výroba hydroxidu sodného, vodíka a chlóru vychádza z chloridu sodného. Z roztoku NaCl sa odstránia sírany, vápnik, horčík, železo a hliník zrážaním pomocou BaCl2, CaCO3 a NaOH. Soľanka sa podrobí elektrolýze:
2 NaCl+ 2 H2O  Cl2 + 2 NaOH + H2,
na katóde sa vylučuje sodík, ktorý s vodou reaguje na NaOH a uvoľňuje sa vodík, na anóde sa vylučuje chlór.

Zariadenia: diafragmový elektrolyzér a elektrolyzér s ortuťovou katódou.
Odpady: - úniky plynného chlóru pri poruchách, skvapalňovania z dechlorácie soľanky.
Odpadové vody (pranie soľanky, odfiltrovanie kalov, pranie vodíka a chlóru, sušenie a chladenie chlóru).Odpad tvoria aj kaly ortuti, chlór i ortuť sú toxické látky.
Zneškodnenie - nerozpustné látky – zrážanie, sedimentácia a ukladanie na skládky, kaly ortuti sa spaľujú. Voľný chlór sa dá odstrániť aj redukciou síranom železnatým, prevzdušnením apod.
ak je to vsetko, tak to trvalo 25s aj so sledovanim fotbalu - UTFG next :wink:
master23
Light Professional
Light Professional

ale o tom apatite tam neni chemicky nazov,
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

master23
Light Professional
Light Professional

Kibo napísal:http://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/ ... 245/apatit :roll: google a dalsie 3 sekundy z mojho zivota fuc :D :wink:
to uz je lepsie dik :)

//autoeditácia príspevku ( 18 Jun 2008, 19:45 )
dufam ze neotravujem a prosim nepiste, ze ci neviem pouzivat google, tak toto fakt nemozem najst : vyroba sadry
// prosim a karminovo cervena je krvavo cervena, lebo ten vyraz karminovo je z cestiny tak neviem, dik , prosim napiste, potrebujem to, prosim
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

chalaaaaaaaaaaaaaan :lol:
Výroba rýchlotuhnúcej sadry ! !
Surovinou na výrobu sadry je surovina obsahujúca minerál sadrovec (CaSO4.2H2O). Týmto názvom označujeme minerál aj horninu. Podstatou výroby rýchlotuhnúcej sadry je zohrievanie sadrovca pri takej teplote, aby nastala jeho čiastočná dehydratácia na polhydrát síranu vápenatého. Sadrovec pri zohrievaní uvoľňuje vodu postupne v dvoch stupňoch (postupná dehydratácia). Prvá časť molekúl vody sa zo sadrovca uvoľňuje ľahšie, resp. pri nižšej teplote. Táto slabšie viazaná voda sa uvoľňuje v rozmedzí teplôt približne 65 - 160 °C. Výrobu tzv. rýchlotuhnúcej sadry vyjadruje rovnica
CaSO4.2H2O = CaSO4.0,5H2O + 1,5 H2O
Hlavnou zložkou rýchlotuhnúcej sadry je polhydrát síranu vápenatého CaSO4.0,5H2O. Vzniká, ako bolo uvedené, čiastočnou dehydratáciou sadrovca pri jeho opatrnom zahrievaní.
Pri zvýšení teploty asi nad 170 °C sa môže uvoľniť aj zvyšná, pevnejšie viazaná voda. Vzniká pritom bezvodý síran vápenatý CaSO4 (minerál anhydrit), ktorý je však pri výrobe rýchlotuhnúcej sadry nežiadúci.
CaSO4.0,5H2O = CaSO4 + 0,5 H2O
Výrobu rýchlotuhnúcej sadry (štukatérska alebo modelárska sadra) teda vyjadruje prvá rovnica. Priebeh zahrievania pri priemyselnej výrobe sadry musí byť taký, aby rozklad polhydrátu, vyjadrený druhou rovnicou, nenastal. Prítomnosť bezvodého síranu vápenatého v rýchlotuhnúcej sadre je nežiadúca, pretože anhydrit s vodou pri tuhnutí sadry prakticky nereaguje, resp. reaguje len veľmi pomaly a preto neprispieva k vytváraniu pevnosti.
Tuhnutie rýchlotuhnúcej (polhydrátovej) sadry
Rozomletá sadra po rozmiešaní s vodou na kašu tuhne ako dôsledok jej spätnej hydratácie. Pri reakcii vznikajú ihličkovité kryštáliky sadrovca, ktoré sú vzájomne prerastané. Rovnica vyjadrujúca tuhnutie sadry:
CaSO4.0,5H2O + 1,5 H2O = CaSO4.2H2O (reakcia pri hydratácii sadry - vzniká sadrovec)
Prílohy
k.jpg
k.jpg (729 Bajtov) 1323 zobrazení
kachna
King
King

Príspevok od používateľa kachna »

ty si jelen. dufam ze si len srandu robis :lol:
master23
Light Professional
Light Professional

Kód: Vybrať všetko

CaSO4*2H2O -->250°C-->CaSO4+2H2O
ja som toto nasiel, je to dobre alebo tvoje je dobre?
kachna
King
King

master23 napísal:CaSO4*2H2O -->250°C-->CaSO4+2H2O
alebo:

:roll: LOL
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

kachna napísal:alebo:

:roll: LOL
toto je ruchlotuhnuca ta jaho je klasicka
kachna
King
King

Kibo napísal:toto je ruchlotuhnuca ta jaho je klasicka
hej ale on asi nepotrebuje taku. proste islo mi o to ze pri finalnom produkte ma tak ci tak 2 molekuly vody, len s rozdielom rychloschnucej a tej obycajnej
//+ vycislovanie reakcii co sa tyka poctu atomov/molekul patri do zakladnej skoly. z toho som krutil hlavou
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

vies ako mi je to jedno? :lol: ja to nestudujem, ja len postujem data :D
kachna
King
King

Kibo napísal:vies ako mi je to jedno? :lol: ja to nestudujem, ja len postujem data :D
ved aj mne. je to nasmiech ked si niekto nevie vygooglit ani take veci ze tam zada sadra a hned prvy odkaz na wikipediu...
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

Sadra je hemihydrát síranu vápenatého CaSO4 • ½ H2O.

Sadra sa vyrába termickým rozkladom sadrovca takzvaným pri 180°C. Po zmiešaní s vodou dochádza k opätovnej hydratácii a vzniká žiarivo biela, pomerne pevná a tvrdá hmota s pevnosťou v tlaku 5 MPa za 2 dni a po totálnom vysušení za 7 dní 10 MPa. Má všestranné využitie v stavebníctve, pri drobných opravách v domácnosti, na inštalatérske práce, opravy omietok, pri výrobe kópii rôznych predmetov (zubné lekárstvo, umenie, hrnčiarstvo ) atd. Pre stavebné účely sa zo sadry vyrába sadrokarton a sadrovica, čo je sadrová priečka.

Podľa podmienok pri výrobe sadry a podľa prísad pri jej tuhnutím je možné získať celú škálu výsledných produktov s rôznou tvrdosťou, rýchlosťou tvrdnutia, farbou atd.

Existujú tri základné druhy sadry:
Druh Začiatok tuhnutia za Doba tuhnutia zmena objemu
1.A-rychlotuhnúca 2 min 15 min +1%
2.B-normálnetuhnúca 6min 30min +1%
3.C-pomalytuhnúca 20min 90min +1%

Výroba: CaSO4 • 2H2O → CaSO4 • ½ H2O + 3/2 H2O

Hydratácia: CaSO4 • ½ H2O + 3/2 H2O → CaSO4 • 2H2O
Napísať odpoveď