Matematika-VŠ
rozklad na Parcialne zlomky ti nieco hovori? toto je na to klasicky typovy priklad...
vyraz mozes rozpisat ako sucet dvoch zlomkov tvaru
A/x + (Bx+C)/(x^2 +1), pricom ked tieto dva zlomky scitas (spolocny menovatel), chces, aby sa ten zlomok rovnal tomu zo zadania, teda
x^2 - x - 1. Porovnavas koeficienty pri jednotlivych prvkoch (pri x^0 (koeficient=-1), pri x (=-1), pri x^2 (=1)).
Teda ti vznikne sustava asi nasledujuca:
A = -1
A+B = 1 => B=2
C = -1
teda integral mozes napisat ako sucet dvoch integralov:
-1/x a (2x-1)/(x^2 +1)
prvy zintegrujes, druhy opat rozlozis na sucet dvoch a dostanes:
-ln|x| + integral (2x/(x^2+1)) - integral(1/x^2+1)
zintegrujes a mas vysledok:
-ln|x| + ln(x^2+1)-arctg(x) + konstanta
vyraz mozes rozpisat ako sucet dvoch zlomkov tvaru
A/x + (Bx+C)/(x^2 +1), pricom ked tieto dva zlomky scitas (spolocny menovatel), chces, aby sa ten zlomok rovnal tomu zo zadania, teda
x^2 - x - 1. Porovnavas koeficienty pri jednotlivych prvkoch (pri x^0 (koeficient=-1), pri x (=-1), pri x^2 (=1)).
Teda ti vznikne sustava asi nasledujuca:
A = -1
A+B = 1 => B=2
C = -1
teda integral mozes napisat ako sucet dvoch integralov:
-1/x a (2x-1)/(x^2 +1)
prvy zintegrujes, druhy opat rozlozis na sucet dvoch a dostanes:
-ln|x| + integral (2x/(x^2+1)) - integral(1/x^2+1)
zintegrujes a mas vysledok:
-ln|x| + ln(x^2+1)-arctg(x) + konstanta
zasa rozloz na dva integraly
8x/menovatel
(arcsin x)^2 / menovatel
prvy integral zratas substituciou tak, ze zasubstituujes celeho menovatela, teda odm(1-x^2) = t => 1/2*(-2x)/odm() dx = dt a z toho ti to pekne vyjde
v druhom integrali substitucia za arcsin x = t => 1/odm() dx = dt
Verim ze doratanie ti uz nebude robit problem.
-----------
preco som volil takyto postup? ak uz toho budes mat prerataneho celkom dost, tak si tiez rychlo vsimnes vztahy. Derivacia arcsin je presne ten zlomok 1/odm(), tak sa mi oplati to rozdelit na dva. Ak tam mas dva vyrazy, z ktorych jeden je derivaciou druheho, obvykle sa to da previest na daleko jednoduchsi integral prave substituciou toho vyrazu, ktoreho zderivovanim dostanes ten druhy.
V pripade toho prveho integralu nam vlastne nastala taka ista situacia, kde cely ten zlomok je prakticky derivaciou menovatela..., az na konstanty.
//autoeditácia príspevku ( 07 Jun 2008, 16:36 )
Rozklad na parcialne zlomky je casto pouzivana metoda...
na to casom urcite prides (aj ked zalezi co studujes, vsakze...
)
8x/menovatel
(arcsin x)^2 / menovatel
prvy integral zratas substituciou tak, ze zasubstituujes celeho menovatela, teda odm(1-x^2) = t => 1/2*(-2x)/odm() dx = dt a z toho ti to pekne vyjde
v druhom integrali substitucia za arcsin x = t => 1/odm() dx = dt
Verim ze doratanie ti uz nebude robit problem.
-----------
preco som volil takyto postup? ak uz toho budes mat prerataneho celkom dost, tak si tiez rychlo vsimnes vztahy. Derivacia arcsin je presne ten zlomok 1/odm(), tak sa mi oplati to rozdelit na dva. Ak tam mas dva vyrazy, z ktorych jeden je derivaciou druheho, obvykle sa to da previest na daleko jednoduchsi integral prave substituciou toho vyrazu, ktoreho zderivovanim dostanes ten druhy.
V pripade toho prveho integralu nam vlastne nastala taka ista situacia, kde cely ten zlomok je prakticky derivaciou menovatela..., az na konstanty.
//autoeditácia príspevku ( 07 Jun 2008, 16:36 )
radsej si zopakuj, ako vyzera rozklad na parcialne zlomky..., napriklad, ked mas v menovateli nieco ako (x^2+1)^2 a podobne. Aby si potom zbytocne neratal sustavy, ktorych vysledok ti vyjdu same nuly, alebo ze nemaju riesenie.Patjo napísal:dakujem ,vedel som ze to treba rozlozit len som nevedel ze to druhe ma byt Bx+C
Rozklad na parcialne zlomky je casto pouzivana metoda...
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
9 je konštanta, ktorá príde pred integrál. V integráli ti ostane (√x)lnx čo máš súčin dvoch funkcii. Odmocnina sa dá zapísať aj ako x^1/2. Potom by som to robil cez per partes. lnx vieš pekne zderivovať, takže to nemôže byť problémPatjo napísal:ako zintegrujem toto : 9(√x)lnx
//autoeditácia príspevku ( 13 Jun 2008, 15:45 )
a este toto :
Ten druhý pr. by som si dal 4+x do subsititúcie. Ostane ti súčin dvoch funkcii, 1/t-4 a 1/√t. Potom by som to riešil cez per partes.
Integraly
Prosim Vas mohol by mi niekto pomoct vyriesit tieto tri priklady?
Viem ako sa maju pocitat resp. aku metodu pouzit ale nikdy sa neviem dopracovat k zaveru...
ta limita by sa mala pocitat pouzitim Lhopitalovho pravidla
ten integral e na 5x + lnx pouzitim vhodnej substitucie
a druhy integral pomocou per-partes.......
dakujem
Viem ako sa maju pocitat resp. aku metodu pouzit ale nikdy sa neviem dopracovat k zaveru...
ta limita by sa mala pocitat pouzitim Lhopitalovho pravidla
ten integral e na 5x + lnx pouzitim vhodnej substitucie
a druhy integral pomocou per-partes.......
dakujem
k prvemu prikladu... e^ln(x) = x, teda je to x.e^(5x^2), daj substituciu za x^2 = t, teda 2x dx = dt a doratas to izy
druhy priklad, pouzijes dvakrat l'Hospitala a dostanes nieco ako (1+x/4)/e^(x/2), co evidentne ide k nule (exponenciala narasta daleko rychlejsie)
treti priklad per partes, ako si pisal..., zderivujes logaritmus.
druhy priklad, pouzijes dvakrat l'Hospitala a dostanes nieco ako (1+x/4)/e^(x/2), co evidentne ide k nule (exponenciala narasta daleko rychlejsie)
treti priklad per partes, ako si pisal..., zderivujes logaritmus.
mensi problem
Dakujem velmi s mi pomohol.....

//autoeditácia príspevku ( 23 Jun 2008, 17:18 )
Ahoj,
Mam este mensi problem s tymito dvoma
urcite su lahšie no nemozem sa dostat dalej ako par riadkov ..
V tom prvom ( metoda neurcitych koeficientov) neviem ako rozlozit toho menovatela... snazil som sa robit vsetko mozne ( nasobit delit...), no neuspesne
V druhom je goniometricka substitucia ale aka...
vecna vdaka
//autoeditácia príspevku ( 23 Jun 2008, 17:18 )
Ahoj,
Mam este mensi problem s tymito dvoma
urcite su lahšie no nemozem sa dostat dalej ako par riadkov ..
V tom prvom ( metoda neurcitych koeficientov) neviem ako rozlozit toho menovatela... snazil som sa robit vsetko mozne ( nasobit delit...), no neuspesne
V druhom je goniometricka substitucia ale aka...
vecna vdaka
- Prílohy
-
- I.jpg (2.69 KiB) 4800 zobrazení
-
- goni.jpg (1.94 KiB) 4763 zobrazení
derivacia
A este jedna posledna otazka ...
ked mam zadane : Vypočitajte 60-tú deriváciu funkcie f(x)= e^(-x^2)
v bode x=o ...
Mam pouzit Maclaurinov polynom a po jeho 60-tom zderivovaní dosadit
požadovanu hodnotu
No vazne pochybujem ze to mam rucne 60 krat derivovat tak aky vzorec mam pouzit? Vôbec netusim
viem vzorec na polynom ale tento priklad fakt neviem ani zacat
ked mam zadane : Vypočitajte 60-tú deriváciu funkcie f(x)= e^(-x^2)
v bode x=o ...
Mam pouzit Maclaurinov polynom a po jeho 60-tom zderivovaní dosadit
požadovanu hodnotu
No vazne pochybujem ze to mam rucne 60 krat derivovat tak aky vzorec mam pouzit? Vôbec netusim
viem vzorec na polynom ale tento priklad fakt neviem ani zacat
ten prvy priklad..., jedine, co mi v rychlosti napadlo je rozpisat citatela na x^3 + 2 a - x - 1 a nasledne to roztrhnut na dva zlomky, z ktorych druhy sa zintegruje lahko (substitucia za vsetko, co je pod odmocninou), ale ten prvy..., na ten sa ked tak kuknem zajtra, ak teraz nikoho nic nenapada. Mne napadla akorat nejaka goniometricka substitucia, pripadne niektora z tych "znamych" substitucii, kde sa od odmocniny nieco odcita... (kto si to ma pamatat?
)
k derivacii e^(-x^2), po prvej derivacii dostanes nieco v style -2xe^(-x^2), co dalej derivujes ako sucin... -2e^(...) - 4x^2 *e(...), bude teda zjavne, ze ti tam zakazdym vyjde nieco, co budes nasobit x-kom (bude nula pre x =0) a dalej -2*e^0 pre druhu derivaciu
-2*e^0 - 4*e^0 pre tretiu derivaciu
--------||---------- - 8e^0 pre stvrtu derivaciu ... z toho je snad zjavne kam mierim
PS: je mozne, ze som sa v niecom sekol, len som to tak narychlo z hlavy napisal, nestiham, rano skuska...
//autoeditácia príspevku ( 23 Jun 2008, 21:21 )
k derivacii e^(-x^2), po prvej derivacii dostanes nieco v style -2xe^(-x^2), co dalej derivujes ako sucin... -2e^(...) - 4x^2 *e(...), bude teda zjavne, ze ti tam zakazdym vyjde nieco, co budes nasobit x-kom (bude nula pre x =0) a dalej -2*e^0 pre druhu derivaciu
-2*e^0 - 4*e^0 pre tretiu derivaciu
--------||---------- - 8e^0 pre stvrtu derivaciu ... z toho je snad zjavne kam mierim
PS: je mozne, ze som sa v niecom sekol, len som to tak narychlo z hlavy napisal, nestiham, rano skuska...
//autoeditácia príspevku ( 23 Jun 2008, 21:21 )
sin 2x = 2 sinx cosx, lenze je to v menovateli a naviac je to este aj cele na druhu umocnene..., teda by to bolo nieco ako (2 sinx cosx)^2Fabo napísal:druhy: http://www.hojko.com/post910812.html#910812
No ten z tou odmocninov v menovateli
Ten uz viem... ( TEn s tou odmocninou v menovateli...)
napisal som takym amikom
http://www.midnighttutor.com/
no poradili mi to v menovateli rozlozit na (x+1)^2 + 1 a odmocnit to..
a potom v citateli x(x^2 -1) +1 a dalej na x*(x-1)*(x+1) + 1
to sa da zjednodusit vyrazom v menovateli teda to ( x+1)+1
a potom iba dopocitat integral.....
napisal som takym amikom
Re: No ten z tou odmocninov v menovateli
ako odmocnit?? ty vies odmocnit (x^2 +1) ?? pripadne ((x+1)^2 + 1) ? je to sucet, co je pod odmocninou..., na to pozor!Integral napísal:Ten uz viem... ( TEn s tou odmocninou v menovateli...)
napisal som takym amikom![]()
![]()
odm(A+B) nie je odm(A) + odm(B)
btw: nad tym rozkladom som premyslal i ja, aj nad roznymi jeho modifikaciami a jedine, co mi napadlo narychlo je uz vyssie spomenuty rozklad na dva zlomky, z ktorych jeden vies zintegrovat...